Gdyby ktos potrzebowal to bede miał .... Lunamisa - nówka.

Troć morska - uwagi, spostrzeżenia, kiedy, gdzie, jak i na co łowić...
Napisano 06 marzec 2025 - 21:45
- popper lubi to
Napisano 13 marzec 2025 - 11:37
Panowie, może ktoś z Was sprawdzał ile stopni ma obecnie woda na zachodnim wybrzeżu?
Napisano 14 marzec 2025 - 21:20
Napisano 06 kwiecień 2025 - 18:10
Interesuje mnie też jaką licencję trzeba wyrobić na ten ich fiord miejski .
Napisano 08 kwiecień 2025 - 08:24
jacob1993, on 06 Apr 2025 - 17:10, said:
Gdzie w aalborg można złapać trotke lub belony ?
Interesuje mnie też jaką licencję trzeba wyrobić na ten ich fiord miejski .
https://www.enjoynor...rbour-gdk596098
Napisano 09 kwiecień 2025 - 10:37
Witam Panowie
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jakie prędkości okazały się najskuteczniejsze w Waszym wypadku w trolu przybrzeżnym ? Podejrzewam że każdy ma jakieś swoje widełki w których wychodziło to najlepiej.
I pytanie nr 2. Jak daleko wypuszczacie przynętę za planerem?
Pozdrawiam
Napisano 11 kwiecień 2025 - 22:23
MichałSt, on 09 Apr 2025 - 09:37, said:
Witam Panowie
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jakie prędkości okazały się najskuteczniejsze w Waszym wypadku w trolu przybrzeżnym ? Podejrzewam że każdy ma jakieś swoje widełki w których wychodziło to najlepiej.
I pytanie nr 2. Jak daleko wypuszczacie przynętę za planerem?
Pozdrawiam
Bez wchodzenia w szczegóły od 3.4 do 4.5 km/ h
W zależności od przynet i głębokości średnio 25-30 m od planera
- MichałSt i haukii lubią to
Napisano 15 kwiecień 2025 - 20:12
Napisano 16 kwiecień 2025 - 20:25
jacob1993, on 15 Apr 2025 - 19:12, said:
Wie może ktoś czym różni się w Danii licencja za 214 od tej za 347 oprócz ceny nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat .
Ty, tak poważnie?
W samym opisie/nagłówku, na stronie ministerstwa podają, czego dotyczy dana licencja.
”Angling license
If You fish with a rod, you are an angler…”
„Recreational fishing license
If you fish with nets, gillnets or similar gear, the you are a recreational fisherman…”
Użytkownik Kokosz edytował ten post 16 kwiecień 2025 - 20:35
Napisano 17 kwiecień 2025 - 21:51
Napisano 19 kwiecień 2025 - 10:47
Miłego oglądania:
Napisano 20 kwiecień 2025 - 05:48
Jak glada na morzu, to można sobie trochę poobserwować ukształtowanie dna.
Świetny przykład lamparciego dna i ciekawa miejscówka tuż przy zejściu na plażę.
https://nadmorski24....zurowe-chlapowo
Napisano dziś, 08:18
Oglądam sobie ostatnio produkcje naszych rodowitych youtuberów łowiących morskie trocie i zauważyłem że statystyczna większość "zaciętych" ryb spada w trakcie holu. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Czy można to zjawisko w jakimś stopniu ograniczyć?
Napisano dziś, 10:03
Użytkownik Marek J edytował ten post dziś, 10:06
- popper lubi to
Napisano dziś, 10:36
Trocie spadają, jak każda ryba, która się broni. Być może filmiki tego nie pokazują ale łowiąc w solance nie zauważyłem nadmiernych ilości spadów.
Obserwuję też, rzecz jasna, innych łowiących.
Czasem może to być wina sprzętu, czasem umiejętności łowiącego.
Czasem tak po prostu miało być.
Trochę ryb już złowiłem i jak dotąd, spadów nie odnotowałem. Może fart?
Kotwiczki montuję do przynęty na 3 kółeczkach a pojedynczy hak na 2 lub 3, zależnie od ustawienia "ucha" haka
I.... Faktycznie, prawdą chyba jest, że prościej rybę doholować na plażę, niż do podbieraka. Tu przydaje się pomocna dłoń kolegi.
Użytkownik popper edytował ten post dziś, 10:42
- Pickerel i Marek J lubią to
Napisano dziś, 13:16
Na pewno nie da się uniknąć, ale można je w dużym stopniu wyeliminować. Porządna kotwiczka to oczywiście podstawa (naszym zdaniem lepsza większa niż mniejsza). Jednak naszym zdaniem najważniejsza jest wędka i jej akcja. Z naszych doświadczeń wynika, że lepsza będzie „mocna” szczupakówka lub sandaczówka. Taki długi sandaczowy kij do połowów z brzegu naszym zdaniem świetnie nadaje się pod morskie trocie. Musi być sporo mocy żeby przebić jej twardy pysk. A obecnie na youtubach bardziej promuje się wędki boleniowe, bardzo spolegliwe, co moim zdaniem jest błędem. Holujemy rybę, która albo zaraz po zacięciu spada, bo jest nie przebita, albo wykręca się bliżej podbieraka, bo wisi za skórkę. Generalnie gdybym miał do wyboru np wędkę 2,90 do 28 gram lub tą samą do 40, to wziąłbym tą mocniejszą. Oczywiście to jest tylko moje zdanie i moich kolegów, dlatego nikogo nie namawiam i każdy niech łowi jak lubi😁
A jeszcze tak na koniec to nie przejmuje się, gdy spadnie mi rybka 40+ czyli nasz bałtycki standard. Do takich ryb nie używam podbieraka tylko łapię za plecionkę lub przynętę i najlepiej niech rybka wypnie się bez dotykania. Niestety teraz nastała taka dziwna moda na wychodzenie na brzeg z 40-to centymetrowymi „trociami”, bo pierwsza troć w życiu, bo życiówka i w ogóle. Żenada. Troć zaczyna się od 50-u centymetrów i w górę, reszta się nie liczy.
Pozdrawiam😁
- Pickerel i Mateusz95s lubią to
Napisano dziś, 14:20
Przyczyny spadania ryb są dwie główne i kila pobocznych
1 wędka
2 hak
Błędy wędkarza
a ustawienie kołowrotka
b błędy przy zacięciu
- popper, Pickerel i Mateusz95s lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 2 gości, 1 anonimowych