Panowie temat może banalany , ale chyba nie tylko ja mam problem z rozkminieniem oznaczen na w/w blankach.
Np LES96MF2 a SC96MF2-G ? Parametry takie same to taki sam blank? Czy czyms się różnią oba blanki
Pozdrawiam P.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 18 listopad 2014 - 08:38
Panowie temat może banalany , ale chyba nie tylko ja mam problem z rozkminieniem oznaczen na w/w blankach.
Np LES96MF2 a SC96MF2-G ? Parametry takie same to taki sam blank? Czy czyms się różnią oba blanki
Pozdrawiam P.
Napisano 18 listopad 2014 - 08:48
Napisano 18 listopad 2014 - 09:33
Tak tylko wędka seryjna to oznaczenie "le" a blank "sc" i wędka HM
Dziękuję Tomku
Napisano 17 styczeń 2015 - 18:58
Podoba mi się.
Napisano 17 styczeń 2015 - 19:29
Bomba!
Napisano 17 styczeń 2015 - 22:50
Bomba!
Bomba, to by była, gdyby coś takiego do leszczyny przywiązać plastrem opatrunkowym.. tak kiedyś łowiłem.
Napisano 17 styczeń 2015 - 23:23
co to jest?Dzida?
Napisano 26 marzec 2015 - 12:43
Panowie
Czy ktoś miał już w rękach te wędki i może coś o nich powiedzieć, bo w necie informacji na razie nie za wiele. Jestem bardzo ciekaw opini, a szczególnie o modelu castingowym LTC76MHF3. Ewentualnie jakaś alternatywa co by i słodką i słoną wodę ogarniała zbudowana w travelu?
Pozdrawiam
Napisano 26 marzec 2015 - 13:21
W lutym machałem tymi kijkami u Żbika bo akurat przyszły i aż żal było nie pomacać Z tego co pamiętam miałem w ręku dwa modele 70MLF3 i 70MF3 obydwa spiningowe. Po złożeniu w ogóle nie ma się wrażenia że to trójskład. Kije bardzo szybkie, elektryczne z pięknym ugięciem według mnie super wykonane bo przyjrzałem się im z bliska i w obydwu modelach wszystko było tip top. W zestawie jest jeszcze oryginalna codurowa tuba i wszystko było by cacy gdyby nie ta cena...
Napisano 26 marzec 2015 - 18:43
poza wiosennym i jesiennym plażowaniem najczęściej na ryby śmigam jednośladem, więc travel w tubie to mój chleb powszedni. aktualnie mam trzy, myślę o czwartym.
alternatywą dla st.croix dostępną na naszym rynku będzie chyba tylko mhx i phenix redeye, ewentualnie eksperymentowanie z blankami muchowymi. chcesz łowić w soli, więc na dłuższą metę tylko przelotki tytanowe.
te treki b. mnie interesują, ale cena za gotowca na poziomie 2,3-2,5k pln jest dla mnie nie do przyjęcia. mhx i phenix w tytanie wyjdzie odczuwalnie taniej.
ps. wędka w cenie nienajgorszej pensji w tym kraju to nisza, a wędka w wersji travel w tej cenie to nisza wśród nisz. z drugiej strony rozmawiałem niedawno ze sprzedawcą z salonu porsche. wg niego nigdy im tak dobrze nie żarło jak w obecnym kryzysie. nisza jest w cenie. może dlatego nie można kupić treków w postaci golasów, a wycofali się z traveli w serii premier. marketing.
Napisano 26 marzec 2015 - 18:52
Dziękuję @L3siU oraz @jersey za informacje. Rzeczywiście wydaje się ta wędka godna uwagi i wykonanie wydaje się na bardzo dobrym poziomie. Ze szczątkowych, jak na razie, informacji z forów w USA wygląda, że wędki te są naprawdę fantastyczne i u mnie na pewno znalazłaby takowa zastosowanie zarówno w słodkiej jak i mocno słonej wodzie. Cena u nas oczywiście poraża, ale nie tak dawno gdzieś widziałem w USA na jednodniowej promocji te patyki po ok. 300 USD przy okazji jakiegoś święta i dlatego poważniej się zainteresowałem. A że świąt tam będą mieli w najbliższym czasie kilka to postaram się coś utrafić.
Napisano 09 kwiecień 2015 - 11:34
Witam.
Pozwolę sobie podłączyć się pod post kolegi i w zasadzie zadać to samo pytanie co kolega @Zwierzu.
Generalnie chodzi mi o blank pod wędkę jak najbardziej uniwersalną. Czy ten blank pogodzi łowienie na gumki
6,5 cm z główką max 10 gram, z łowieniem smużakami oraz woblerami do 6 cm???
Czy jigi na główkach 1 - 3 grama da się wyczuć na wędce zbudowanej na tych blankach???
Może ktoś ma jakąś inną opcję? Szukam blanku o długości 2,6 - 2,8m i cw w granicach dół 1 - 3grama, góra 18 - max 20 grama.
Docelowo wędka na pstrągi, jazie, klenie, łowiąc jigami, woblerkami, wahadełkami, obrotówkami max nr 2, oraz łowiąc na gumisie na wodzie stojącej z brzegu, pod okonie, szczupaczki i sandacze.
Te ostatnie w spokojnym opadzie, ewentualnie z bardzo lekkim podbiciem a najczęściej na leniwie prowadzonego ripperka w toni.
Proszę o wyrozumiałość i umiarkowaną szydercę.
Oczywiście wiem, że nie ma jednej wędki do wszystkiego
Jednakże coś zbliżonego do uniwersału można zbudować.
Zapomniałem, że blank w cenie max 500 - 600 złociszy.
Pozdrawiam.
Napisano 09 kwiecień 2015 - 12:08
Napisano 02 listopad 2015 - 17:31
Witam kolegów, pytanie może trochę głupie ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat blanku z nowej serii
AVID-a AXS70mf2, czy są to te same blanki co w starszych AVS-ach tylko inaczej uzbrojone czy być może całkowicie inny blank.
Bardzo spodobał mi się ten mode St.Croix AXS70mf2 ale nigdzie nie widzę informacji na temat tego blanku. Jeśli ktoś zna temat byłbym wdzięczny za info.
Napisano 01 grudzień 2015 - 19:50
Witam myślę o skleceniu kija na tym blanku, pytanie do pro rodbuilderów (absolutnie nie chce zniechęcać tych bardziej skromnych do udzielania odpowiedzi) czy zestaw przelotek fuji torzite w secie od 16H-8H-6M-5,5L-6x4 bedzie odpowiedni ? Jaka zastosować przelotkę szczytową? Nigdzie nie mogę znaleźć jaką średnice ma blank na szczycie. Seryjny uchwyt stosowany w extremach KSKSS Fuji jak najbardziej ok ale jak go zamontować żeby czucie było jeszcze bardziej elektryczne? I jeszcze jedno dolnik - korek korkoguma? Seryjny i sie podoba ale skoro można lepiej za ta samą cenęgo czemu nie.
Pozdrawiam
Napisano 01 grudzień 2015 - 22:39
Średnica blanku w szczycie 1,8mm. Co do uchwytu zastanów się nad SKSS bez insertu, będziesz wtedy miał bezpośredni kontakt z blankiem, wszelkie puknięcia itp powinny być lepiej wyczuwalne
Użytkownik grayo edytował ten post 01 grudzień 2015 - 22:40
Napisano 01 grudzień 2015 - 22:54
Średnica blanku w szczycie 1,8mm. Co do uchwytu zastanów się nad SKSS bez insertu, będziesz wtedy miał bezpośredni kontakt z blankiem, wszelkie puknięcia itp powinny być lepiej wyczuwalne
Bardzo niewygodny bez insertu , zresztą z insertem tylko nieco lepiej . Rozważ uchwyt PacBay http://tackle24.de/index.php?a=1085 wtedy podczas łowienia kładziesz kciuk bezpośrednio na blank a uchwyt jest bardzo wygodny
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 01 grudzień 2015 - 22:54
Napisano 02 grudzień 2015 - 06:23
Bardzo niewygodny bez insertu , zresztą z insertem tylko nieco lepiej . Rozważ uchwyt PacBay http://tackle24.de/index.php?a=1085 wtedy podczas łowienia kładziesz kciuk bezpośrednio na blank a uchwyt jest bardzo wygodny
Ten Gość wie co mówi, posłuchaj jego rady .
Napisano 02 grudzień 2015 - 06:25
Użytkownik Baars edytował ten post 02 grudzień 2015 - 06:26
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych