I to jest najważniejsze dla mnie osobiście. Bałem się po prostu, ze będę musiał go reklamować i dostanę w zamian jakąś 2m wykałaczkę, gdzie ja nawet na łódce używam kijów 2,6-2,75m. Krótkie kije w okolicach 2m, które zalewają teraz rynek są dla mnie bezużyteczne. A jeśli chodzi o uzbrojenie blanku to wiozę go do Skalek Rods, jeśli krzywizna jest w granicach rozsądku to myślę, ze Rafał uzbroi to należycieMoim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Blank nie "odegnie" się pod ciężarem przelotek na drugą stronę, może w jakimś ultralajcie ale to nie ten przypadek raczej. Jest to przeciw intuicji ale temat przerobiłem w praktyce. W takiej sytuacji zbroi się zawsze zgodnie z krzywizną - czyli tak jak się końcówka zwiesza w dół tak się przelotki na niej wiesza. I faktycznie optycznie na gotowej wędce takie lekki sierpowate ugięcie ulegnie optycznej korekcie. Zgadzam się że nie jest to żadna "wada" blanku i raczej nikt nie uzna też reklamacji z takiego powodu.
#1001 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2020 - 07:45
#1002 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2020 - 09:51
Kontrowersyjna teza,ta z bezużytecznymi króciakami😀I to jest najważniejsze dla mnie osobiście. Bałem się po prostu, ze będę musiał go reklamować i dostanę w zamian jakąś 2m wykałaczkę, gdzie ja nawet na łódce używam kijów 2,6-2,75m. Krótkie kije w okolicach 2m, które zalewają teraz rynek są dla mnie bezużyteczne. A jeśli chodzi o uzbrojenie blanku to wiozę go do Skalek Rods, jeśli krzywizna jest w granicach rozsądku to myślę, ze Rafał uzbroi to należycie
- Tomek TJ i trout master lubią to
#1003 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2020 - 09:58
Chodzi tylko i wyłącznie o moje indywidualne preferencje, nie twierdzę, ze są ogólnie bezużyteczneKontrowersyjna teza,ta z bezużytecznymi króciakami😀
#1004 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2020 - 10:04
Zapytam tylko o twitche, poppery ,jaskółki i ich animacje kijami 2.7 ? Toż to mordęga ,szczegolnie z łódki.
#1005 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2020 - 10:14
Skup się bardziej na słowach użytych przed słowem „bezużyteczne”. Napisałem wyraźnie „dla mnie” co oznacza, ze ja takimi kijami nie łowię. Potrafię sobie poradzić długim kijem z popperami bez problemuTwoje słowa " bezużyteczne"
Zapytam tylko o twitche, poppery ,jaskółki i ich animacje kijami 2.7 ? Toż to mordęga ,szczegolnie z łódki.
#1006 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2020 - 12:44
- Friko lubi to
#1007 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2020 - 15:59
Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Blank nie "odegnie" się pod ciężarem przelotek na drugą stronę, może w jakimś ultralajcie ale to nie ten przypadek raczej. Jest to przeciw intuicji ale temat przerobiłem w praktyce. W takiej sytuacji zbroi się zawsze zgodnie z krzywizną - czyli tak jak się końcówka zwiesza w dół tak się przelotki na niej wiesza. I faktycznie optycznie na gotowej wędce takie lekki sierpowate ugięcie ulegnie optycznej korekcie. Zgadzam się że nie jest to żadna "wada" blanku i raczej nikt nie uzna też reklamacji z takiego powodu.
Zbroiłem kilka tych blanów i wiem o czym napisałem. Gdyby było inaczej nie opowiadał bym bajek
#1008 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2020 - 20:36
Ja mam wędkę krzywa nie dlatego ze taki był blank tylko stała w (w szafie przez 2 lata ) przyciśnięta teraz wygląda jak wygląda ,ale głupota nie boli .
#1009 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2020 - 21:05
Ja mam wędkę krzywa nie dlatego ze taki był blank tylko stała w (w szafie przez 2 lata ) przyciśnięta teraz wygląda jak wygląda ,ale głupota nie boli .
Na pewno wcześniej była prosta?
#1010 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2020 - 21:43
#1011 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2020 - 22:40
Na pewno wcześniej była prosta?
Ręki sobie nie dam uciąć ale w takim stopniu na pewno nie .Jak kupuje zawsze oglądami krzywej bym po prostu nie kupił .
- popper lubi to
#1012 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2020 - 07:48
... tak jak już pisałem wcześniej bardzo duża część blanków ST.CROIX , a w szczególności długich blanków jest krzywa w większym lub mniejszym stopniu ...
... dotyczy , to elementu szczytowego ... tak , że kupienie blanku prostego w ostatnich czasach produkcji ich nie było łatwe ...
... na szczęście większość z tych blanków poddawała się "korekcie prostowania" poprzez zbrojenie ... w taki lub inny sposób bez uszczerbku dla ich wartości ...
#1013 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2020 - 16:37
Kombinowałem z tym jak go wyprostować.
Udało się to zrobiś umiejscowieniem przelotek na garbie.
Pod garbem nie wiele wniosło na wyprostowanie kija.
Fakt że nie rzucało się to w oczy zbytnio ale samo to że już w głowie siedziała ta krzywizna działał.
Człowiek jak się za dużo na czyta i na ogląda to później marudzić zaczyna.
Też mnie to dotyczy ale staram się nię myśleć o pierdołach tylko łowić.
Użytkownik cinn edytował ten post 12 grudzień 2020 - 16:38
- GREK lubi to
#1014 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2020 - 18:13
Mam nowy fabrycznie blank Avid 2,90m do 28g i jest idealnie prosty jak drut.
Kolejny Avid 2,90m do 21g też taki bez wad , Wild River z tej serii miałem ich 3szt. nic nie mogłem im zarzucić.
Może tak trafiłem , jedna z moich ulubionych firm jeśli chodzi o blanki , patyki.
Użytkownik Kajtelek2 edytował ten post 12 grudzień 2020 - 18:33
#1015 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2020 - 18:48
Tym blankom nawet krzywiznę można wybaczyć
#1016 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2020 - 22:33
Może się narażę niektórym, może jestem głupcem, ale zawsze przed zakupem zaznaczałem, że odsyłam krzywe blanki i jak nie było zgody to nie było targu.
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 12 grudzień 2020 - 22:34
- popper i GREK lubią to
#1017 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2021 - 19:07
#1018 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2021 - 19:36
nigdzie , bo od dawna blanków nie numerują ...
Użytkownik miramar69 edytował ten post 20 styczeń 2021 - 19:45
- popper lubi to
#1019 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2021 - 19:56
#1020 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2021 - 20:04
Jeżeli kupiłeś u polskiego dystrybutora to przez niego można załatwić , jeżeli poza PL to masz paragon ...
... i pozostaje jeszcze droga poprzez oficjalnego sprzedawcę blanków St.Croix czyli RodGeeks ...
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, st.croix
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych