Za艂og臋 z ktor膮 p艂ywam dobieram bardzo starannie - tyczy si臋 to rownie偶 kapitana - wi臋c koledzy pomagali mi szybko uwolni膰 ryb臋. Mam kilka tysi臋cy godzin wyp艂ywane na morzu i wiem 偶e to z kim si臋 sp臋dza czas na ma艂ej 艂odzi ma bardzo du偶e znaczenie bo w z艂ym towarzystwie mo偶na zmarnowa膰 sobie ca艂膮 przyjemno艣膰 z rejsu. P艂ywamy we trzech wliczaj膮c kapitana bo ma艂a grupa minimalizuje mo偶liwo艣膰 generowania konflikt贸w.
Gor膮co zach臋cam do wypuszczania 艂ososi! Ja je wypuszczam i jest to fajne. Ryby pi臋knie odp艂ywaj膮 i jak tylko wracaj膮 do wody odsykuj膮 ca艂y wigor i si艂臋! Warto robi膰 zdj臋cia z wypuszczania ale nie za wszelk膮 cen臋. Wa偶niejsza jest forma w jakiej wypuscimy rybe. Najwazniejsze jest jesnak bezpieczenstwo. Nie chcia艂bym 偶eby z powodu fotek kto艣 wpad艂 do wody i straci艂 偶ycie. Wczoraj warunki by艂y bardzo dobre i mala fala pozwoli艂a na bezpieczn膮 sesj臋. Przy wi臋kszych falach wypuszczanie ryb jak na zdj臋ciu nie by艂oby mo偶liwe. Nale偶y zapyta膰 kapitana czy zgadza si臋 na wychylanie za burt臋 bo on bierze za nas prawn膮 odpowiedzialno艣膰 - na ka偶dej nawet ma艂ej jednostce. Wczoraj woda mia艂a temperatur臋 4 stopni C co oznacza ze mo偶na prze偶y膰 w niej od 4 do 25 minut. Warto dba膰 o bezpiecze艅stwo.
Poni偶ej tabelka kt贸ra ka偶dy 艂owca 艂ososi powinien wku膰 na blach臋 ( bezpiecznie mo偶na przyj膮膰 偶e w wodzie poni偶ej 10 stopni mo偶na prze偶y膰 tyle minut ile ma woda):
Pomarudzi艂em na temat bezpiecze艅stwa ale niech watek ma te偶 jaki艣 aspekt merytoryczny. Napisa艂em to nie bez kozery, bo wczoraj urwa艂 nam si臋 planer i czas podej艣cia do niego by艂 na tyle d艂ugi 偶e dawa艂o to do my艣lenia. Oceniam 偶e razem z podebraniem by艂 d艂u偶szy ni偶 4 minuty. Kr贸tko m贸wi膮c wypadni臋cie za burt臋 to potencjalnie 艣mier膰 - dlatego radz臋 mie膰 艣wiadomo艣膰 niebezpiecze艅stw na wodzie. Czasem lepiej wypu艣ci膰 ryb臋 bez fotki lub bez wychylania si臋 za burt臋 ni偶 ryzykowa膰 sk膮panie si臋 - takie moje przemy艣lenia. Prawie w ka偶dych warunkach mo偶na jednak ryb臋 wypu艣ci膰 - w ko艅cu o to przecie偶 chodzi!
Dodam 偶e wypuszczone wczoraj 艂o艣ki bardzo 偶wawo macha艂y na po偶egnanie ogonem szybko nurkuj膮c Pi臋kny widok! Polecam.
U偶ytkownik ictus edytowa艂 ten post 24 marzec 2016 - 18:44