Dzięki Sławku, ten dokument przypomniał mi całość problemu poruszonego przez Mariusza @vako.
Z moich informacji wynika, że to nie nastąpiło. Sam prezes Ziemecki zabiegał intensywnie o wykreślenie z listy w ministerstwie sportu, acz nie skutecznie. Jak na złość(PZW), te durnowate urzędniczyny nieustannie przedłużają okres na dostosowanie statutu do przepisów ministerstwa sportu. PZW nadal jest związkiem sportowym. Niedawno były morskie MP pod patronatem odpowiednich ministerstw. Nie były to mistrzostwa samego PZW tylko krajowe.
Pełna racja Mariuszu, ja troszkę się pospieszyłem, źle zapamiętałem. Na dzień dzisiejszy PZW nadal formalnie jest związkiem sportowym. Nowelizacja Ustawy o Sporcie z października 2015 precyzuje problem, ale fragment na ten temat wchodzi w życie 8.09.2016 (tekst wytłuszczony). Poniżej cytat dla tych, którzy nie mają ochoty na analizowanie całej ustawy:
Art. 82.
1. Polskie związki sportowe oraz podmioty o statusie polskiego związku sportowego stają się polskimi związkami sportowymi w rozumieniu niniejszej ustawy.
2. Polskie związki sportowe, o których mowa w ust. 1, a także osoby prawne będące ich członkami dostosują swoją działalność, w szczególności obowiązujące w nich statuty oraz regulaminy, do wymagań niniejszej ustawy w terminie 2 lat od dnia wejścia w życie tej ustawy.
3. Podmioty o statusie polskiego związku sportowego, które stały się polskimi związkami sportowymi na podstawie ust. 1 i nie dostosowały swojej działalności do wymagań niniejszej ustawy, stają się stowarzyszeniami w rozumieniu ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 r. – Prawo o stowarzyszeniach z dniem, w którym decyzja, o której mowa w ust. 4, stała się prawomocna.
4. Stwierdzenie niedostosowania działalności polskiego związku sportowego, o którym mowa w ust. 3, do wymagań niniejszej ustawy następuje w drodze decyzji ministra właściwego do spraw kultury fizycznej.
5. O wydaniu decyzji, o której mowa w ust. 4, oraz o dniu, w którym ta decyzja stała się prawomocna, minister właściwy do spraw kultury fizycznej zawiadamia właściwy sąd rejestrowy.
6. Polskie związki sportowe, które na podstawie ust. 3 stały się stowarzyszeniami, dostosują swoją działalność do zmienionej formy, w szczególności statuty oraz regulaminy, w terminie 6 miesięcy od dnia, w którym decyzja, o której mowa w ust. 4, stała się prawomocna.
Jest jeszcze kilka artykułów na temat aktualnej sytuacji prawnej PZW, ale nie chcę rozwlekać postu i rozmywać sedna sprawy. Dla zainteresowanych bardziej: http://isap.sejm.gov...01270857&type=3
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 15 czerwiec 2016 - 20:07