Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.
#841 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 12:52
I żadne zakazy nic tu nie zmienią, a wręcz pogłębia zakorzenioną, peerelowską patologię.
Praktyki typu wszystkiego zakazać pokazują tylko bezradność ludzi zarządzających tym cyrkiem. W jakim cywilizowanym kraju prowadzi się rybołówstwo śródlądowe??? Skoro stan naszych wód jest tak fatalny, że zakazuje się technik wędkarskich stosowanych w całej Europie, to jakim prawem dopuszcza się tralowanie wód sieciami???
Bez względu na metodę, kto łowił zgodnie z zasadami nadal nie będzie ich łamał, a kto walił wszystko w łeb często robiąc sobie z tego źródło dochodu nadal będzie to robił i wierzcie mi, że sposób na pozysk rybnego mięsa znajdzie - nie koniecznie legalny.
- psulek, coma i Dano. lubią to
#842 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 15:05
W jakim cywilizowanym kraju prowadzi się rybołówstwo śródlądowe???.
W Holandii? :-)
- krzysiek lubi to
#843 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 15:13
Ręce opadają...
#844 ONLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 15:18
#845 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 15:21
Użytkownik lafer edytował ten post 08 listopad 2016 - 15:22
- krzysiek lubi to
#846 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 16:40
W jakim cywilizowanym kraju prowadzi się rybołówstwo śródlądowe???
Finlandia. (jeśli uznamy ich za kraj cywilizowany )
- Guzu lubi to
#847 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 16:53
Finlandia. (jeśli uznamy ich za kraj cywilizowany )
I co w związku z tym??? Wyczytałeś piąte przez dziesiąte w Wikipedii i tu kozaczysz?
Ludzie opamiętajcie się!!! Przyjedź jeden z drugim na Twardą 42 i tu bijcie pianę...
Wasz spam niczego tu nie wnosi.
- urasenty lubi to
#848 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 17:00
Mogę zacytować Ci holenderskie źródła, które już raz podawałem na tym forum, ale po polsku nic z tego nie zrozumiesz. Zadałeś pytanie dostałeś odpowiedzi. W cywilizowanych krajach występuje rybactwo śródlądowe, występują też rozumni wędkarze, których w Polsce jest promil :-)I co w związku z tym??? Wyczytałeś piąte przez dziesiąte w Wikipedii i tu kozaczysz?
Ludzie opamiętajcie się!!! Przyjedź jeden z drugim na Twardą 42 i tu bijcie pianę...
Wasz spam niczego tu nie wnosi.
Użytkownik lafer edytował ten post 08 listopad 2016 - 17:00
- Jopek1971 i Dano. lubią to
#849 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 17:21
#850 ONLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 18:12
Człowieku nie będę tu z Tobą polemizował o połowach w Holandii, Finlandii i nie wiem kto jeszcze zaraz tu z czymś wyskoczy, bo nie o tym jest temat. Jeżeli chcesz sobie coś udowodnić załóżodrębny wątek i przestań tu spamować. To jest wątek o OM.
Zadałeś pytanie i uzyskałeś na nie odpowiedzi kolegów, więc się nie unoś.
Akurat te informacje są, moim zdaniem, ciekawe w kontekście OM i PZW, bo pokazują, że rybacy mogą koegzystować z wędkarzami... A ryb wystarcza dla wszystkich - przy odpowiednio rozsądnym podejściu każdej ze stron.
- Friko, buszmen, Jopek1971 i 1 inna osoba lubią to
#851 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 19:03
Super ze są zmiany zakaz trollingu choc nie wszystkim na reke, zakaz wedkowania z lodzi chroniacy teoretycznie tarliska przynajmniej na ZZ (choc sadze ze miesiarze dalej beda sie dobrze mieli).
Niestety martwi brak działań w zakresie kontroli bo na nic te wszystkie obostrzenia jesli nie bedzie komu tego pilnowac.
- spinnerman i Błachy lubią to
#852 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 19:09
Zadałeś pytanie i uzyskałeś na nie odpowiedzi kolegów, więc się nie unoś.
Akurat te informacje są, moim zdaniem, ciekawe w kontekście OM i PZW, bo pokazują, że rybacy mogą koegzystować z wędkarzami... A ryb wystarcza dla wszystkich - przy odpowiednio rozsądnym podejściu każdej ze stron.
Masz rację, zapytał, dostał odpowiedź a oburzenie pewnie dlatego że powinno być że nigdzie . U Finów rybactwa jako takiego nie ma. Każdy właściciel domku nad jeziorem może stawiać sieci. W Norwegii zdecydowana większość jezior jest prywatna a jak ktoś chcę łowić na wędkę to w zależności od ??????? a bo ja wiem? dniówka kosztuje od 50 do 250NOK (25-125PLZ). Może zależy od rybostanu? nie wiem, naprawdę. Ale właściciel wody może jak mu się chce przejechać siatą i nic komu do tego.
- spinnerman lubi to
#853 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 19:57
W okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia we wszystkich wodach Okęgu Mazowieckiąo obowiązuje zakaz polowu ryb ze śrcdków pływających oraz zakaz łowienia na "żywca" i "na martwą rybkę" No to rybacy do maja nie będą mieli konkurencji.To nawet biało rybu nie połowi się z łódki?
#854 ONLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 21:19
Nawet białorybu
- Friko lubi to
#855 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 21:23
Ciekawe czy jakieś ograniczenia dla rybaków zrobią.
#856 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 21:26
Ciekawe czy jakieś ograniczenia dla rybaków zrobią.
... tak, każą im na wiosłach pływać... a weź płyń na wiosłach pod górkę ...
- sacha i buszmen lubią to
#857 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 21:53
W okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia we wszystkich wodach Okręgu Mazowieckiego obowiązuje zakaz połowu ryb ze środków pływających oraz zakaz łowienia na "żywca" i "na martwą rybkę" No to rybacy do maja nie będą mieli konkurencji.To nawet białorybu nie połowi się z łódki?
Z tego co mi wiadomo rybacy na Wiśle mogą łowić od 1 czerwca do końca grudnia. Jak jest na Zalewie nie wiem bo przed 1 maja nigdy nie łowiłem. Być może tak samo. Na pewno na to pytanie(czy od 1 stycznia do końca maja stawiane są sieci), odpowiedzą starzy bywalcy, łowiący w tym okresie z łodzi.
Użytkownik vako edytował ten post 08 listopad 2016 - 22:17
- Friko lubi to
#858 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 21:59
- Friko lubi to
#859 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 22:01
Pytasz, czy stwierdzasz ?
#860 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2016 - 22:03
Stwierdzam. Patrz p-kt 7 załącznika.
Użytkownik psulek edytował ten post 08 listopad 2016 - 22:06