Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2100 odpowiedzi w tym temacie

#1961 OFFLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 postów
  • LokalizacjaOtrębusy
  • Imię:Jakub
  • Nazwisko:Kacprzak

Napisano 29 listopad 2023 - 16:32

Zmiany, czy bardziej rozwiązania, muszą być wprowadzane na poczet przemyślanych założeń prowadzących do wyznaczonego celu. Nie powimmy wynikać z populistycznych haseł albo stanowić remedium na niezadowolenie publiki. Nie sposób spełnić oczekiwania wszystkich wędkarzy. Nokilowcy jadą po mięsiarzach, że ci wyjadają im resztki ryb. Mięsiarze boczą się na nokilowców bo ci męczą ryby dla przyjemności i kłują niepotrzebnie, a jak wiadomo skłute gorzej biorą mięsiarzom. Karpiarze ganią łowiąctch z łódek, że wpływają im w zestawy, wywożone kilka kilometrow na wodę. Ci z łódek pomstują na karpiarzy, że muszą omijać ich zestawy i dłubać żyłki wkręcone w silniki. Muszkarze boczą się na spinningistów, że kotwicami woblerów nadmiernie haratają pstragi. Spinningiści klną na muszkarzy, ponieważ ci mają odcinki wyznaczone tylko dla siebie, itd., itp. Karuzela "pojednania i wzajemnej sympatii" coraz szybciej zap..., znaczy się - kręci. Czego nie wymodzą władze PZW to i tak będą mieli dupę z tyłu, a do zasadzenia kopa ustawiła się długa kolejka. Dłuższa chyba, niż Wisła od źródeł do ujścia. ☺

Pełna zgoda, że nie spósb spełniać oczekiwań wszystkich wędkarzy. Warto spełniać jednak przynajmniej części, żeby mieć ambasadorów swoich działań. Osobiście byłbym za grupą wędkarzy no-kill/etycznych, bardzo aktywnych np. w social mediach.

#1962 OFFLINE   rybarak

rybarak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 381 postów

Napisano 29 listopad 2023 - 16:52

Pełna zgoda, że nie spósb spełniać oczekiwań wszystkich wędkarzy. Warto spełniać jednak przynajmniej części, żeby mieć ambasadorów swoich działań. Osobiście byłbym za grupą wędkarzy no-kill/etycznych, bardzo aktywnych np. w social mediach.

Ci najbardziej aktywni wirtualnie mają największe ego i wiedzę niepopartą praktyką, prawie na każdy temat. Weź też pod uwagę, że dla wielu wedkarzy filozofia no kill jest antonimem dla etyki.
  • Mysha i Darek P lubią to

#1963 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 listopad 2023 - 16:55

Może jeśli tak jest, a jest, należałoby zastanowić się czy twór, który wrzuca do jednego worka całe to zwaśnone towarzystwo, ma prawo bytu? Konflikt interesów to jedno, a bardziej istotne jest to, że polityka związku i posunięcia centrali (a właściwie ich brak) są odzwierciedleniem oczekiwań mięsiarskiej większości. Zarząd dopieszcza i pilnuje interesów tych, którzy stoją na straży jego bytu. Wystarczy, że ta większość cicho siedzi i się nie wtrąca. To, że to stanowisko żywcem wzięte z zamierzchłych czasów i prowadzące donikąd, jest centrali całkowicie obojętne. Stołki zajęte, interes się kręci. Nie trzeba być jasnowidzem, by dostrzec, że tam, gdzie małym grupom, o podobnym sposobie postrzegania wędkarstwa, uda się złamać opór centralnego sterowania, mogą one osiągnąć zadowalające je rezultaty i mieć z nich pożytek. Problem cały czas jest jeden. I nie jest to brak inicjatywy oddolnej, a pośrednik między wędkarzami/odszczepieńcami, a państwem/właścicielem wód. Aparat pańtwowy ma potrzeby owych odszczepieńców głęboko w nosie, centrala jest przyspawana do stanowisk i swoich zwolenników, wszelkie reformy mniejszości, w większości przypadków, są walką z wiatrakami.
  • eRKa i Andżej lubią to

#1964 OFFLINE   rybarak

rybarak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 381 postów

Napisano 29 listopad 2023 - 18:05

I wrócilismy do punktu wyjscia. Centrala sama się nie przyspawała bo sama się nie wybrała. Aktywność internetowa nie ma przełożenia na wybory w kołach. W Związku głosuje się nogami, a nie klawiaturą. Mając w garści swój los, narzekamy, że ktoś mebluje nam nasz wędkarski świat. SOB! Wytłumacz proszę, nam wszystko jeszcze raz ☺
  • Mysha i Darek P lubią to

#1965 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 29 listopad 2023 - 18:16

100 procent.

#1966 OFFLINE   kacperek993

kacperek993

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 309 postów
  • Imię:Michał

Napisano 29 listopad 2023 - 19:13

Według mnie w każdym okręgu trzeba zamontować przede wszystkim,,sito'' pod tytułem no kill.
Nie wszyscy jeszcze z nas tzw. członków, czytaj właścicieli i sponsorów tego stowarzyszenia to rozumieją. To jest podstawa, którą każdy z nas jest w stanie zrealizować bez zwykłych nakładów czasu , pracy i poświęcenia. Wystarczy nie jeść, a realizować swoją pasję. Tylko pasjonatów tak jeszcze dziś mało nad wodą..... i przede wszystkim tam na górze , gdzie zapadają decyzje.

Użytkownik kacperek993 edytował ten post 29 listopad 2023 - 19:25

• MaleX i Andżej lubią to

#1967 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 29 listopad 2023 - 19:13

Kończyłem Olsztyn w latach 91-96. Już wtedy nikt nie mówił tam o okoniach jako chwaście rybnym. Za używanie takiego terminu można było oblać egzamin.

To skąd się wziął termin - ryby szlachetne?

Który nadal funkcjonuje.

Metrowe szczupaki są takimi samymi "szkodnikami" jak w piotrkowskim sumy.

A okręg zatrudnia ichtiologa...

#1968 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 listopad 2023 - 19:29

I wrócilismy do punktu wyjscia. Centrala sama się nie przyspawała bo sama się nie wybrała. Aktywność internetowa nie ma przełożenia na wybory w kołach. W Związku głosuje się nogami, a nie klawiaturą. Mając w garści swój los, narzekamy, że ktoś mebluje nam nasz wędkarski świat. SOB! Wytłumacz proszę, nam wszystko jeszcze raz ☺

Mamy w garści swój los, powiadasz? To może nie bawmy się w minimalistyczne rozwiązania. Załóżmy tu partię, wygrajmy wybory, utwórzmy rząd, zmieńmy ustawy, przejmijmy wody, zarządzajmy nimi po swojemu. Jest demokracja, a my mamy w garści swój los. Mniej więcej taka sama abstrakcja, jak no kill na sandacza na Zalewie Zegrzyńskim. Więcej realizmu. Najsmutniejsze, że rozmawiamy tu cały czas o hobby, polegającym na miłym spędzaniu czasu w sympatycznym towarzystwie. Znani mi hobbyści, którzy zakasali rękawy, stali się wędkarzami tylko z nazwy, a czas który im zajmują wędkarskie sprawy z przyjemnością ma niewiele wspólnego.
  • jakub75 i Andżej lubią to

#1969 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 29 listopad 2023 - 19:58

Ha! Nie można, nie da się łatwo wytłumaczyć obywatelom III RP znaczenia zupełnie prostych pojęć. Całego mnóstwa! Bo społeczeństwo obywatelskie w powojennej Polsce praktycznie nie zaistniało. Jak miało zaistnieć skoro nie pojawiły się te wszystkie małe oddolne instytucje, organizacje, stowarzyszenia,  wszystkie jego elementarne składniki, samodzielnie dbające i prowadzące swoje sprawy. Homeostazy brak.. chyba że jest nią opiekuńcze państwo  :)Komuna gładko przeszła w postkomunę, socjalizm w konsumpcjonizm, a pustkę po lokalnych formach ludzkiej aktywności przejęły wielkie organizacje pozarządowe, zorientowane na sprawowanie władzy, albo odgórnie narzucone globalne narracje - vide ruchy ekologiczne..

Wędkarski świat to jedna z odsłon tej mentalnej nędzy. Mieć wszystko do dyspozycji, dosłownie na wyciągnięcie ręki i modelowo to olać, i wiecznie pozować na skrzywdzonego przegrywa - prawdziwy majstersztyk  :D  

• rybarak i pawelz lubią to

#1970 OFFLINE   rybarak

rybarak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 381 postów

Napisano 29 listopad 2023 - 21:37

Powiadasz kol. Macieju - przejmijmy wody, zarządzajmy nimi po swojemu. Jako kto? Jako członek PZW mam wraz z innymi wędkarzami, pewnie też czlonkami PZW przejąć wody od PZW i bedziemy robili coś wiecej i lepiej niż teraz robimy? Chyba się w tym wszystkim pogubiłem.

#1971 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 29 listopad 2023 - 21:37

Mamy w garści swój los, powiadasz?

Tak. Mamy. Jakieś 20 lat temu wpadliśmy na pomysł z kumplem by mieć własną rzekę pstrągową. Znaleźliśmy, stanęliśmy do przetargu i wygraliśmy. Koszty roczne były mniejsze niż wycieczka do Szwecji. Z powodów osobistych zrezygnowaliśmy, ale to jakiś kosmos nie był.

Niedawno moich 2 znajomych znalazło żwirownię. Urządzili łowisko specjalne. Koszty do ogarnięcia.

Od początku lat 90-tych na Pasłęce działa OKP Passarria.

Na Kośnie działa Stowarzyszenie Łajs. Tanio nie jest, ale ludzie są zadowoleni.

Użytkownik Mysha edytował ten post 29 listopad 2023 - 22:07

• Sławek Oppeln Bronikowski, rybarak, pawelz i 1 inna osoba lubią to

#1972 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 29 listopad 2023 - 21:48

To skąd się wziął termin - ryby szlachetne?
Który nadal funkcjonuje.

A chu go wie skąd się wziął? Termin naukowy to nie jest.I co to zmienia, że ktoś mówi że łowi ryby szlachetne? Mój kumpel mówił, że łowi mułożery i świat się nie zawalił. Masz jakieś kompleksy? Ja tam wolę złowić bolka 80 plus niż szlachetnego łososia w trolingu. Nie czuję się zbrukany. A co tam macie za ludzi w piotrkowskim to jest wasz problem 😀.
  • rybarak i bob74 lubią to

#1973 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 listopad 2023 - 22:35

Powiadasz kol. Macieju - przejmijmy wody, zarządzajmy nimi po swojemu. Jako kto? Jako członek PZW mam wraz z innymi wędkarzami, pewnie też czlonkami PZW przejąć wody od PZW i bedziemy robili coś wiecej i lepiej niż teraz robimy? Chyba się w tym wszystkim pogubiłem.

Ano trochę się pogubiłeś. Wyskrobałem abstrakcyjny ciąg zdarzeń, który wygląda absurdalnie. Tak samo absurdalnie wygląda reformowanie PZW od góry. Wiadomo, ryba psuje się... Uważam, że oddolnie nie da się zreformować tego tworu w całości. Po trupie pani prezes. Mysha, szczerze gratuluję. Dałeś doskonałe przykłady udanych lokalnych inicjatyw w oparciu o grupki pasjonatów z podobną zajawką. Bartek podobne rzeczy robi w Siedlcach. Nigdzie nie napisałem, że się tego nie da zrobić. Nie da się tego zrobić na poziomie OM. Za wysokie progi. Zwróć uwagę, że całkowicie zdrowa, społeczna inicjatywa jest za każdym razem przedstawiana jak wygrana bitwa. Wygrana z wierchuszką własnego "stowarzyszenia". Trochę chore, nieprawdaż?

Użytkownik Maciej W. edytował ten post 29 listopad 2023 - 22:45

• eRKa i S.N. lubią to

#1974 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 30 listopad 2023 - 08:26

Oj Macieju, co robicie !?

Przecież ty walczysz z fizycznym objawami własnej niemocy  :) Nie istniejesz w realu, chociaż masz pesel. Ta administracyjna nadbudowa która ponoć ręce ci wiąże, jest naturalnym objawem twojej indolencji i deficytów rozległych. Ona ci po swojemu robi dobrze, skoro sam tego nie chcesz, nie umiesz, nie zamierzasz  :)

Stowarzyszenia z założenia nie są firmami usługowymi, żadnego stowarzyszenia nie powołuje się do życia po to, aby taki cel realizować. Jest to pole w którym istnieje i objawia sie nasze wolne i rozumne - ja, które sami z siebie, dobrowolnie urządzamy, dbamy i  zagospodarowujemy. 

Ja - zwielokrotnione!! Ja - szlachetne, dobrowolne, niekomercyjne..

Rozumiem, że nie rozumiesz. Jest całe mnóstwo słabo kumających. No i mamy - jaki pan taki, kram  :)

• rybarak lubi to

#1975 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 30 listopad 2023 - 11:10

Uwielbiam czytać ten watek .

Zaraz z rana pije kawusię i zaczynam czytać , bez analizowania bez emocji .

Dlaczego ? 

Bo ja ani Wy nic nie możemy . Niech do Was to dotrze ,, NIC ''

Nie dotarło do Was że od dawna  władza za nas decyduje .

Wie lepiej co dla nas dobre a co złe .

Poprzestańcie na tym co można realnie na 99% zrealizować , reszta to głupoty  .

Mój stary uczciwy nauczyciel kiedyś powiedział .

,,Jak nie masz na coś wpływu nie myśl o tym '' 

Kapitalizm jest dla nich żeby drzeć z nas kasę a komunizm jak my chcemy od tych darmozjadów coś ugrać .

Urodziłem się  w komunie , troche pożyłem i umrę w komunie . 

• wujek, S.N. i Andżej lubią to

#1976 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 30 listopad 2023 - 11:13

Nie wiem, czy wszyscy wiecie.
To nawet nie nowość, bo działa w Zamościu już w 2023 r:

https://pzw.org.pl/p...skladki2023.pdf

Składka roczna pełna na wszystkie wody na ochronę i zagospodarowanie wód (n+g)                   -  380 PLN
Składka roczna pełna na wszystkie wody na ochronę i zagospodarowanie wód (n+g) – no kill      -  270 PLN

Czyli jednak się da :)

#1977 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 30 listopad 2023 - 11:27

Nie wiem, czy wszyscy wiecie.
To nawet nie nowość, bo działa w Zamościu już w 2023 r:

https://pzw.org.pl/p...skladki2023.pdf

Składka roczna pełna na wszystkie wody na ochronę i zagospodarowanie wód (n+g) - 380 PLN
Składka roczna pełna na wszystkie wody na ochronę i zagospodarowanie wód (n+g) – no kill - 270 PLN

Czyli jednak się da :)

Mogę tylko powiedzieć że mocno rozważają zniesienie tego, na ten rok jeszcze nie zrobili tego.

#1978 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 listopad 2023 - 12:38

Obiło mi się o uszy, że jest tam małe zainteresowanie no kill-em.
Tak, czy inaczej przykład, że się da wprowadzić.

Mam wrażenie, że wszystko sprowadza się do braku kontroli nad wodą.
W ten sposób, powołując się na niemożliwość egzekwowania przepisów można zanegować wszystko.
Przecież i tak nikt nikogo nie złapie poniżej Rusałki, przy Piaskarni, poniżej Północnego....
Co roku te same zimowiska, tarliska i cały czas się nie da. Nawet te same łódki :D

Dla mnie prywatnie marzy się system:
- składka podstawowa z obowiązkiem no-kill

- dodatkowo wykupowane znaczki na zabranie ryb (ile chcesz zabrać, tyle wykupujesz i zgłaszasz do rejestru, każdy znaczek ma unikatowy klucz, można dokupić podczas sezonu)

Plus surowe kary, pod którymi trzeba się podpisać przed odbiorem pozwolenia.

Użytkownik korol edytował ten post 30 listopad 2023 - 12:41

#1979 OFFLINE   Warciany

Warciany

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 56 postów
  • Imię:Artur

Napisano 30 listopad 2023 - 17:52

Obiło mi się o uszy, że jest tam małe zainteresowanie no kill-em.

Małe zainteresowanie no-killem jest generalnie na terenach pomiędzu Bugiem a Odrą. Wirtualni wędkarze zyją w wirtualnej rzeczywistości mając złudzenie, że to dominujace podejście. 

• Mysha i Pluszszcz lubią to

#1980 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 listopad 2023 - 19:00

Małe zainteresowanie no-killem jest generalnie na terenach pomiędzu Bugiem a Odrą. Wirtualni wędkarze zyją w wirtualnej rzeczywistości mając złudzenie, że to dominujace podejście.

Nie sądzę, aby ktoś tu uważał postawę no-kill za dominującą.
Poza tym, nie tacy my tu wirtualni. Ryby łowimy niewirtualne ;)
  • jakub75 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych