Wędki Fenwick
#301 OFFLINE
Napisano 22 październik 2012 - 20:44
Pozdro
#302 OFFLINE
Napisano 23 październik 2012 - 13:42
jestem nowm uzytkownikiem ale od m-ca jestem posiadaczem Fenwicka Walkeye Jigging 6'3" MXF. Nie wiem czy komus pomoge ale kijek jak dla mnie bomba aczkolwiek jego optymalne cw to jak dla mnie 15-25g. Ostatni weeken to ok 20 sandaczy od 46-60 cm i powiem ze jest moc. Teraz szukam czegos w zakresie 7-15 i mylse o smallmouth MF 6'3" aczkolwiek Avid tez mi chodzi po glowie i tu jest problem. Wasze dyskusje mi nie pomagaja ale porownanie to juz inny watek :-)
Pozdro
Moja rada! Jeśli jesteś zadowolony z Walleye EWS63M-XF (3-21)gr, to dokup sobie z tej samej serii Walleye EWS66ML-F (3-18)gr, i będziesz miał komfort w łowieniu w/w gramaturami. Jeśli chodzi o serię Smallmouth, wybierając ESMS63M-F (3-21)gr o którym wspominasz w swoim poście nie zyskasz na czułości kija w zakresie 7-15gr. Chyba, że wybierzesz wersję ESMS69ML-F (2-18)gr, to wtedy tak(posiadam ten kijek). Ale moja subiektywna podpowiedź dla Ciebie - lepszym wyborem będzie na sandacze ELITE TECH Walleye EWS66ML-F (3-18)gr.
#303 OFFLINE
Napisano 23 październik 2012 - 13:49
Moja rada! Jeśli jesteś zadowolony z Walleye EWS63M-XF (3-21)gr, to dokup sobie z tej samej serii Walleye EWS66ML-F (3-18)gr, i będziesz miał komfort w łowieniu w/w gramaturami. Jeśli chodzi o serię Smallmouth, wybierając ESMS63M-F (3-21)gr o którym wspominasz w swoim poście nie zyskasz na czułości kija w zakresie 7-15gr. Chyba, że wybierzesz wersję ESMS69ML-F (2-18)gr, to wtedy tak(posiadam ten kijek). Ale moja subiektywna podpowiedź dla Ciebie - lepszym wyborem będzie na sandacze ELITE TECH Walleye EWS66ML-F (3-18)gr.
A jestes zadowolony ze swojego ESMS69ML-F (2-18)gr ? Nie ukrywam ze zacheca mnie do smallmouth jego waga a i wizualnie prezentuje sie fajnie.
#304 OFFLINE
Napisano 23 październik 2012 - 16:13
A jestes zadowolony ze swojego ESMS69ML-F (2-18)gr ? Nie ukrywam ze zacheca mnie do smallmouth jego waga a i wizualnie prezentuje sie fajnie.
Czy jestem zadowolony? Odpowiem krótko - BARDZO !! Wędka(92gr) + kołowrotek( Shimano Rarenium -200gr), to zestaw, który przebija wagą niejeden sprzęt okoniowy. Łowienie tym zestawem - to sama przyjemność. Spinning jest bardzo cięty(elektryczny). Ja go stosuję na duże okonie i finezyjnego łowienia szczupaków oraz sandaczy. Lecz każdy ma swoje preferencje i czego innego wymaga od spinningu. To co odpowiada mnie - nie musi pasować Tobie - np.możesz uznać, że szczytówka dla Ciebie jest zbyt miękka. Musisz też zdać sobie sprawę, że nie na każdej głębokości kij ten będzie się zachowywał tak samo. Najlepiej jednak zrobisz, jak udasz się do sklepu (punktu oferującego Fenwick-i), weźmiesz dwa kije do ręki i sam zdecydujesz, który Ci lepiej leży i odpowiada.
#305 OFFLINE
Napisano 23 październik 2012 - 18:32
Dzieki za info.
B
#306 OFFLINE
Napisano 23 październik 2012 - 21:06
Jakbyś poczytał wstecz to znalazłbyś nie jedną opinię o serii Smalmouth. To nie nowy temat.A jestes zadowolony ze swojego ESMS69ML-F (2-18)gr ? Nie ukrywam ze zacheca mnie do smallmouth jego waga a i wizualnie prezentuje sie fajnie.
#307 OFFLINE
Napisano 26 październik 2012 - 10:49
Dlatego też napisałem, że w zupełności wystarczający. Podpowiedzcie jeszcze gdzie jest największa oferta z możliwością zakupu na odległość.
Tutaj jest spory wybór
http://www.fishpoint...ac038fd8cc443d8
#308 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2012 - 16:17
Kij ładnie gnie się pod rybą mimo że jest szybciutki i elektryczny a na dodatek czuć w nim duuużą moc.
Co do przenoszenia: Znam trochę fenwicka jako że miałem już wcześniej i mam też porównanie do innych różnych kijów. Aetos którego kupiłem jest dla mnie z tych najbardziej czułych bez dwóch zdań. Sam blank jest bardzo czuły a poza tym w moim uchwycie mam 1/3 dłoni na blanku co i ślepemu pozwoliłoby ryby łowić
Może uda się jeszcze połowić grubsze ryby to i bardziej kij się wykaże lub też nie, bo jak na razie to tylko takie przywitanie z kijem
#309 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2012 - 16:31
#310 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2012 - 22:40
Witam kolegę, mam ten kijek ESMS69ML-F , 2-18gr. i to na nasze wody Szczecińskie jest idealny tam gdzie leniwy prąd głębokość do 8-10m. Dolna granica to według mnie właśnie 5-7gr. górna to łapałem bez problemu na Widuchowej nawet 25gr. i sandały się łapały :-) nawet zakładałem 28 i dawał radę w wolnym prowadzeniu.Standard na naszych wodach 15gr-20gr pod sandała i tu jest najlepszy. Na jeziorze łapałem 10gr ok, obrotówki od 2-4 ok. woblery szczupakowe powierzchniowe ok. polecam, ps. czucie to nawet szum - drgania wody na plecionce przenosi na rękę :-)mój kolega ma tego ESMS63M-F do 21gr. i odczucia podobne, niesamowicie czułe i cięte kije, pięknie pracują pod rybami.No i ręka się nie męczy :-) . Acha w tych kijkach trzeba się na początku przyzwyczaić do tych innych uchwytów, ale to kwestia 10 minut i jest ok.jestem nowm uzytkownikiem ale od m-ca jestem posiadaczem Fenwicka Walkeye Jigging 6'3" MXF. Nie wiem czy komus pomoge ale kijek jak dla mnie bomba aczkolwiek jego optymalne cw to jak dla mnie 15-25g. Ostatni weeken to ok 20 sandaczy od 46-60 cm i powiem ze jest moc. Teraz szukam czegos w zakresie 7-15 i mylse o smallmouth MF 6'3" aczkolwiek Avid tez mi chodzi po glowie i tu jest problem. Wasze dyskusje mi nie pomagaja ale porownanie to juz inny watek :-)
Pozdro
#311 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2012 - 19:33
http://www.fenwick.c...teTech_Ice.html
#312 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2012 - 13:43
Mam takie pytanie przeczytałem cały wątek o wędziskach i zastanawiam się na kupnem Fenwicka i oczywiście jest pewien problem z tego co zrozumiałem są to wędki z dosyć dużym zapasam mocy powiem tak łowie głównie z łódki na główkę od 5 do 10 g +guma czasem porzucam sliderem 7 cm i alga 3 i w tej chwili nie wiem jaką brać wędkę z tych dwóch co podaje GS70M-MF-2 c.w. 7-21 czy GS70H-F-2 c.w. 7-35. Pytanie może dla jednych głupie, a dla drugich śmieszne, ale jak mam wydać ponad 600 pln za wędkę to prosiłbym o pomoc w wyborze. I tak na marginesie pytanie pomocnicze czy wędki te są sprzedawane w tubie czy nie (to już tak z ciekawości).
Z tego co widzę i czytam to te wędki mają dobra opinię, a czy waszym zdaniem jest może jakaś alternatywa dla fenwicka aczkolwiek już jestem zdecydowany na 99%
Z góry dziękuję za pomoc!
Użytkownik Soniacz edytował ten post 27 listopad 2012 - 13:57
#313 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2012 - 15:46
#314 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2012 - 15:50
#315 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2012 - 16:01
Ostatnio ważyłem gumy te trochę mniejsze i ważą po 5 g średnio i myślałem, że jak dam główkę 5 g (daje mi to wtedy 10g) to na płytką zarośniętą wodę będzie idealnie. A jak kupię wędkę o cw 7-21g to obsłuży ona spokojnie przynęty o całkowitej masie 10 g spokojnie i będzie to widoczne
#316 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2012 - 16:06
Witam Wszystkich!
Mam takie pytanie przeczytałem cały wątek o wędziskach i zastanawiam się na kupnem Fenwicka i oczywiście jest pewien problem z tego co zrozumiałem są to wędki z dosyć dużym zapasam mocy powiem tak łowie głównie z łódki na główkę od 5 do 10 g +guma czasem porzucam sliderem 7 cm i alga 3 i w tej chwili nie wiem jaką brać wędkę z tych dwóch co podaje GS70M-MF-2 c.w. 7-21 czy GS70H-F-2 c.w. 7-35. Pytanie może dla jednych głupie, a dla drugich śmieszne, ale jak mam wydać ponad 600 pln za wędkę to prosiłbym o pomoc w wyborze. I tak na marginesie pytanie pomocnicze czy wędki te są sprzedawane w tubie czy nie (to już tak z ciekawości).
Z tego co widzę i czytam to te wędki mają dobra opinię, a czy waszym zdaniem jest może jakaś alternatywa dla fenwicka aczkolwiek już jestem zdecydowany na 99%
Z góry dziękuję za pomoc!
Nie znam Twoich preferencji wędkarskich... , ale zastanowiłbym się nad modelem HMG GS70ML-MF-2 cw(3-18)gr. Jeśli chodzi o drugie pytanie to wędki sprzedawane są tylko w pokrowcach.
#317 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2012 - 16:11
#318 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2012 - 16:15
#319 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2012 - 16:23
#320 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2012 - 16:38
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych