Kij sandaczowy... budżetowy
#21 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2007 - 20:39
#22 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2007 - 20:45
#23 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2007 - 20:46
Zaprzeczasz sobie w kolejnych postach ... aby skutecznie oderwac przynete od dna potrzebny jest kij od szczotki ... sandacza sie nie amortyzuje , sztuka do 3kg nie ma prawa wybrac nawet metra linki ... a dlaczego? Sandacz to berdzo wrażliwa ryba , i nalezy ją szybko wyjąc by miała szanse na przeżycie ... a często czytam opisy jak ktoś holowal sandacza godzine , toż to trup wychodzi z wody .... ale po tym co piszesz widze ,że używasz sprzętu mocnego i to jest ok... chyba źle odebrałem Twoje pojęcie akcji ... natomiast kolega któr łowi na 15gramowe wedzisko na 14metrach... jest dla mnie mistrzem świata ja bym nie potrafił i chyba nikt kogo znam :)
Do tej pory łowiłem spiningiem konger maxim cw do 40 gr. Kij ten pozwalał skakać mając cały czas pełną kontrolę spokojnie kogutem 35-45 gr.Ryba do 3 kg wychodziła dosłownie w pół minuty z wody i w dobrej kondycji tam wracała. I własnie interesuje mnie kij castingowy zbliżony właściwościami do tego spina. Dlatego myślałem z powodu niskiego budżetu nad perseusem do 35 gr.
#24 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2007 - 20:55
Zaprzeczasz sobie w kolejnych postach ... aby skutecznie oderwac przynete od dna potrzebny jest kij od szczotki ... sandacza sie nie amortyzuje , sztuka do 3kg nie ma prawa wybrac nawet metra linki ... a dlaczego? Sandacz to berdzo wrażliwa ryba , i nalezy ją szybko wyjąc by miała szanse na przeżycie ... a często czytam opisy jak ktoś holowal sandacza godzine , toż to trup wychodzi z wody .... ale po tym co piszesz widze ,że używasz sprzętu mocnego i to jest ok... chyba źle odebrałem Twoje pojęcie akcji ... natomiast kolega któr łowi na 15gramowe wedzisko na 14metrach... jest dla mnie mistrzem świata ja bym nie potrafił i chyba nikt kogo znam :)
Sorry, no to kup kij od szczotki i łów na niego. Ja odpuszczam. Nie holuję ryby dłużej niz kilka minut na mój 15 g. Przynajmniej te ryby, które miałem do tej pory ( do 8 kg ).
- diverek lubi to
#26 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2007 - 22:36
Do tego dokoptowuje sposob holu, im szybciej tym lepiej bo sie sandacz wyhaczy.
Jako zywo, przypomina mi to sposob zza Oceanu lowienia Muskie.
Tak sie zastanawiam, czy tutaj nie ma m-ca tzw. slepa uliczka: ciezka przyneta - kij bez amortyzacji - czeste spadanie ryb - pomysl o super szybkim holu.
Z drugiej strony kij typu witka to nieporozumienie.
Tu musi byc zloty srodek w moim przekonaniu - odpowiednio sztywny, zeby zabral przynete z dna ale pracujacy przy holu.
Inaczej ryba musi byc pewnie zahaczona albo nastepuje jej zerwanie....a sandacz jest wyjatkowo wredny jesli chodzi o nietypowe zahaczenia...
Gumo
#27 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2007 - 22:42
Tu musi byc zloty srodek w moim przekonaniu - odpowiednio sztywny, zeby zabral przynete z dna ale pracujacy przy holu.
Inaczej ryba musi byc pewnie zahaczona albo nastepuje jej zerwanie....a sandacz jest wyjatkowo wredny jesli chodzi o nietypowe zahaczenia...
Gumo
W takim razie zalinkowany wyżej kijek według Twoich preferencji nadaje się ??
#28 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2007 - 22:48
Kupiłem tego kija właśnie na Żywieckie sandały, które zamierzam gonić już 2 czerwca !!
pozd JW
#29 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2007 - 23:03
ps.Żywieckie jest urocze ale na jesieni niestety nie połowiłem.
#30 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2007 - 23:07
Gumo
@Gumofilc, a o czym jak od kilku wypowidzi pisze?... dokladnie o takim kijku
#31 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2007 - 23:13
@ Jerzy stosuję główki nawet do 30 gr plus guma to będzie za ciężko dla niego. Pomyślałem sobie ,ze skoro nie ma żadnego konkretnego kija dedykowanego do sandacza to mając kij 17 lbs dokupię drugi sporo mocniejszy powiedzmy do 60 gr to będzie dobry do ciężkich główek jak i nada się na rzekę.
ps.Żywieckie jest urocze ale na jesieni niestety nie połowiłem.
@Zamker z TRC66MHF lata nawet fatso 10. Ja smigałem slidera 10S i bylo full comfort guma z 30g glówką to będzie gdzie okolo 43g. Nic tylko rzucać. Ponadto to kijek, ktory u Żbika kosztuje niewiele ponad 220 zł. Warto dozbierać i kupić, bo w tej cenie nie ma konkurencji. Przyczepisz do niego C3/4600 i wreszcie Lucyna trochę odpocznie
pozd JW
#32 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2007 - 23:18
#33 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2007 - 23:34
Przyczepisz do niego C3/4600 i wreszcie Lucyna trochę odpocznie pozd JW
Fakt Lucynie oberwało się po omotkach na jesieni.
Co do ceny to niestety ale pokazuje 270 zł u Wojtka.
Wiem że daje rabaty sam takowy miałem pod choinkę jak kupowałem premierka zapytam może i teraz na zajączka dostanę.
#35 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 09:28
#36 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 09:35
#38 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 18:16
#39 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 18:21
#40 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 18:31
@Mifek jaki masz kijek do UL castingu, o ile wogóle jeszcze masz, bo scorpionka sprzedałeś
Tomcast co chcesz lowić castingiem UL??
pozd JW
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych