Kij sandaczowy... budżetowy
#41 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 18:34
- Afghan i Malik lubią to
#42 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 18:36
JW
#43 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 18:38
#44 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 18:39
JW
#45 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:04
O takim kiju jak zalinkowany tylko 6stopowym pisałem.
Kij w sumie dosyć mocny i sztywny czy te dodatkowe 6 cali nie złagodzi odrobinkę tej pałkowatości.?? Poza tym i chyba to jest jeszcze stary nawyk ze spiningu do skakania kogutem wolałem dłuższy kij.W tej chwili jeszcze nie ma żadnych osobistych preferencji wyrobionych więc mogę się mocno mylić.
#46 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:06
Pytam, bo rzucanie z casta przynetami poniżej 5g jest bardzo drogie.
JW
Eeeetam Widziałeś na zlocie jak Lucyna sobie radziła z C3 i nawet płotkę złowiłem.
#47 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:08
#48 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:24
#49 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:27
1. KISTLER LTA 7'; do 5/8 oz - dla niektorych wedka ta nienadaje sie do lowienia bo ma akcje (cytuje) KIEŁBASY
2. dośc znana wędeczka z gazet (niebieski blank, pianka moro z dzielonej rekojesci. blank SCIV68MXF
3. testowa wedeczka ze stajni FISHING CENTER opisana do 18 gram. Robiona pod moje widzimisie Wyszla pieknie. miota od 3g. choc sporo zalezy od przynety i jej zdolnosci lotniczych - jak to w castingu
swego czasu uzywalem PC60MLF2 - na poaczatek moze byc... choc ma swoje przypadlosci ktore mi nieodpowiadaly - dlatego tez szybciutko ja sprzedalem gdy tylko pojawil sie zainteresoway
- jasku10 lubi to
#50 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:28
#51 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:35
A swoją drogą, jak oglądałem ostatnio katalog Dragona, to oczy wyszły mi z orbit, kije z serii HM 80 kosztuja od 500 do 1500 zł, sorry koledzy, ale ja nigdy bym nie kupil patyka Dragona za 1500zł, po stokroć wole zrobić go na zamówienie
#52 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:38
Nie nie, to pstrążki, okonki i jak sie uda szczupalki, na bardzo lekkie wabiki Ale jeśli trafi sie sandałek na małego wobka to jak najbardziej
skróce męki i powiem to pierwszy i głośno ( wtym wątku).
Swiadome i intencjonalne rzucanie z castingu przynet poniżej 4g to błazenada !!
Od biedy czasami trzeba, a choćby jak idziemy na pstrągi a klenie pojawiaja się w łowisku. Mnie w tym roku zdarzyło się tak dwa razy. Ale powtarzam w sytuacjach awaryjnych. Podobnie jak próba lowienia okonii na mniejsze i lżejsze wabiki szczupakowym zestawem 20 lb.
Pomysł wydawania grubych tysięcy na zestaw castowy do polowów tylko klenii czy okonków na najmniejsze wabie jest absurdalny. sensowne stosowanie castingu to od 5-6g w gorę. Nawet przy mniej lotnych przynetach.
pozd JW
p.s sorry @zamker za odbijanie od głównego tematu wątku.
#53 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:41
@TomCast...to fajnie, ze mamy podobne spostrzezenia..zwlaszcza, ze jak widze Ty piszesz o castingu a ja o spiningu. To znaczy, ze gdzies to tam ma swoje punkty wspolne..
W tym roku planuje poeksperymentowac z blankiem Talon 2,3m MXF2 z IM6+, jako ze na jego 2,6m kolege bylo sporo zejsc sandacza.
Gumo
#54 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:57
@Jerzy z całym szacunkiem, zależy kto jakie lekkie przynęty ma na myśli i co dla kogo to oznacza. Dla jednej osoby będzie to powiedmy 1-4g, dla innej 5-10
A tak apropos, mi to wisi jak ktoś łowi muchówką klasy 2, i nie uważam że to błazenada
#55 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 20:33
#56 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2007 - 20:55
@Mifku ja jakoś nie moge sie przekonać do St.Croix, z całym szacunkiem dla tej firmy Wole zrobić kijek na innym blanku.
A swoją drogą, jak oglądałem ostatnio katalog Dragona, to oczy wyszły mi z orbit, kije z serii HM 80 kosztuja od 500 do 1500 zł, sorry koledzy, ale ja nigdy bym nie kupil patyka Dragona za 1500zł, po stokroć wole zrobić go na zamówienie
Tomcast - zawsze możesz sobie zrobić HM'a na zamówienie za całkiem podobne pieniążki
#57 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2007 - 08:13
#58 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2007 - 12:47
Szczesliwy czlowiek...mnie sie coraz bardziej zaciemnia...
Gumo
#59 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2007 - 15:01
Szkola slaska...tez maja wyniki, zwracam uwage ze na poludnowych zaporówkach sandacza jakby wiecej. Niemniej taki sposób lowienia trzeba lubic...ja nie przepadam.Z moich przemyslen (z wedka w reku) odnosnie kija na sandacze z lodki...istnieje taka szkola, ktora kaze zakladac wedzisko typu kij od szczotki i zakladac do kogutow glowki rzedu 40g, nawet na plytkiej wodzie. Do tego dokooptowuje sposob holu, im szybciej tym lepiej bo sie sandacz wyhaczy.
#60 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2010 - 08:55
Od dłuższego czasu przeglądam fora internetowe w poszukiwaniu informacji na temat dobrych kijów do łowienia sandacza, głównie z opadu i woblerkami. Z wszystkich polecanych na przeróżnych forach pozostawiłem:
1. SHAKESPEARE UGLY STIK Custom Graphite 2,40m 15-40g
2. DRAGON Millenium HD Wobbler 255 cm 10-35g
3. MISTRALL AMUNDSON SPIN 2,44m 15-45g
Szukam wytrzymałego kija o cw w granicach 30-45, łowie na główki max 18gr i woblerki stawiające opór do 30g.. Mam już spining cormorana carb-o-star 2,4cm 7-25gr, jednak jest on zbyt delikatny i miękki do tej wielkości przynęt. Podczas podbijania lub ciągnięcia woblerka gnie się jak szalony.
Łowie głównie na jeziorze, najczęściej z brzegu, czasem z łódki. Długość kija taka gdyż moje miejscówki są mocno zakrzaczone i przedostać się przez nie z dłuższym kijem graniczy z cudem.
Proszę pomóżcie co wybrać, nie ukrywam najbardziej skłaniam się ku Shakespearowi który jest tak mocno zachwalany na tym forum, jednak nie miałem do czynienia z nim i nie wiem jak wygląda jego praca, czy dobrze czuć na nim brania, czy jest wystarczająco sztywny, czy nadaje się na sandacze i od czasu do czasu szczupaka bardziej jako przyłów. Kilka miesięcy temu miałem krótką okazję pomachać sobie ugly stikiem na stoisku wędkarskim w londynie jednak cw było do 25 i różnił się trochę o tych sprzedawanych u nas w Polsce. Przede wszystkim miał dolnik zakończony korkiem a nie czarną gumą.. Wyglądał dokładnie tak jak ten na obrazku poniżej.
Proszę pomóżcie jeżeli tylko możecie bo już ręce mi opadają od myślenia a jeszcze jedno kwota którą chciałbym poświęcić na kijka to ok 280zł. Pozdrawiam i dziękują z góry
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych