Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kij sandaczowy... budżetowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
294 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 09 kwiecień 2007 - 18:34

Okonie, pstrągi i jak sie da to szczupalki. Skoro moge łowić 3 metrową kluska do 5g to UL castingiem chyba też B)
  • Afghan i Malik lubią to

#42 OFFLINE   jerzy

jerzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3201 postów

Napisano 09 kwiecień 2007 - 18:36

Pytam, bo rzucanie z casta przynetami poniżej 5g jest bardzo drogie. B) B)
JW

#43 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 kwiecień 2007 - 18:38

Multika juz mam, teraz zostało zrobienie kijka :mellow:

#44 OFFLINE   jerzy

jerzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3201 postów

Napisano 09 kwiecień 2007 - 18:39

masz multika do UL?? Kija to chyba tylko na zamowienie.
JW

#45 OFFLINE   zamki

zamki

klepacz blaszek

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 748 postów
  • Lokalizacjablisko fabryki slidera
  • Imię:Zbyszek
  • Nazwisko:Orzoł

Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:04

O takim kiju jak zalinkowany tylko 6stopowym pisałem.

Kij w sumie dosyć mocny i sztywny czy te dodatkowe 6 cali nie złagodzi odrobinkę tej pałkowatości.?? Poza tym i chyba to jest jeszcze stary nawyk ze spiningu do skakania kogutem wolałem dłuższy kij.W tej chwili jeszcze nie ma żadnych osobistych preferencji wyrobionych więc mogę się mocno mylić. :(

#46 OFFLINE   zamki

zamki

klepacz blaszek

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 748 postów

Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:06

Pytam, bo rzucanie z casta przynetami poniżej 5g jest bardzo drogie. B) B)
JW

Eeeetam Widziałeś na zlocie jak Lucyna sobie radziła z C3 i nawet płotkę złowiłem. :lol: :lol: :lol:

#47 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:08

Multika jak pisałem juz mam, a kijek to chyba z shikari bede klecił, dobre mocna blanki i w miare tanie :D

#48 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:24

sorry, ze sie wtracam, ten UL to na sandacza? ;)

#49 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:27

w chwili obecnej w stajnimam 3 kijki to lezejszego (ale nie UL) catingu. sa to odpowiednio:

1. KISTLER LTA 7'; do 5/8 oz - dla niektorych wedka ta nienadaje sie do lowienia bo ma akcje (cytuje) KIEŁBASY <_< <_< <_<
2. dośc znana wędeczka z gazet (niebieski blank, pianka moro z dzielonej rekojesci. blank SCIV68MXF
3. testowa wedeczka ze stajni FISHING CENTER opisana do 18 gram. Robiona pod moje widzimisie Wyszla pieknie. miota od 3g. choc sporo zalezy od przynety i jej zdolnosci lotniczych - jak to w castingu

swego czasu uzywalem PC60MLF2 - na poaczatek moze byc... choc ma swoje przypadlosci ktore mi nieodpowiadaly - dlatego tez szybciutko ja sprzedalem gdy tylko pojawil sie zainteresoway :D
  • jasku10 lubi to

#50 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:28

Nie nie, to pstrążki, okonki i jak sie uda szczupalki, na bardzo lekkie wabiki :D Ale jeśli trafi sie sandałek na małego wobka to jak najbardziej

#51 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:35

@Mifku ja jakoś nie moge sie przekonać do St.Croix, z całym szacunkiem dla tej firmy :D Wole zrobić kijek na innym blanku.

A swoją drogą, jak oglądałem ostatnio katalog Dragona, to oczy wyszły mi z orbit, kije z serii HM 80 kosztuja od 500 do 1500 zł, sorry koledzy, ale ja nigdy bym nie kupil patyka Dragona za 1500zł, po stokroć wole zrobić go na zamówienie B)

#52 OFFLINE   jerzy

jerzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3201 postów

Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:38

Nie nie, to pstrążki, okonki i jak sie uda szczupalki, na bardzo lekkie wabiki :D Ale jeśli trafi sie sandałek na małego wobka to jak najbardziej

skróce męki i powiem to pierwszy i głośno ( wtym wątku).
Swiadome i intencjonalne rzucanie z castingu przynet poniżej 4g to błazenada !!
Od biedy czasami trzeba, a choćby jak idziemy na pstrągi a klenie pojawiaja się w łowisku. Mnie w tym roku zdarzyło się tak dwa razy. Ale powtarzam w sytuacjach awaryjnych. Podobnie jak próba lowienia okonii na mniejsze i lżejsze wabiki szczupakowym zestawem 20 lb.
Pomysł wydawania grubych tysięcy na zestaw castowy do polowów tylko klenii czy okonków na najmniejsze wabie jest absurdalny. sensowne stosowanie castingu to od 5-6g w gorę. Nawet przy mniej lotnych przynetach.
pozd JW :D

p.s sorry @zamker za odbijanie od głównego tematu wątku.

#53 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:41

@Zamker....to chyba seria Premier...nie wchodze w nia z zalozen, wiec nie wiem czy bedzie spelniala zakladane zalozenia...

@TomCast...to fajnie, ze mamy podobne spostrzezenia..zwlaszcza, ze jak widze Ty piszesz o castingu a ja o spiningu. To znaczy, ze gdzies to tam ma swoje punkty wspolne.. :D

W tym roku planuje poeksperymentowac z blankiem Talon 2,3m MXF2 z IM6+, jako ze na jego 2,6m kolege bylo sporo zejsc sandacza.

Gumo

#54 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:57

Ja niedawno sprzedalem trociówke na MTF IM6+, niesamowicie mocny blank, bardzo czuły i znakomicie trzyma ryby :D

@Jerzy z całym szacunkiem, zależy kto jakie lekkie przynęty ma na myśli i co dla kogo to oznacza. Dla jednej osoby będzie to powiedmy 1-4g, dla innej 5-10 :D
A tak apropos, mi to wisi jak ktoś łowi muchówką klasy 2, i nie uważam że to błazenada B)

#55 OFFLINE   tornado

tornado

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1703 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 09 kwiecień 2007 - 20:33

O co chodzi z tymi sandałami i miotłami do łapania.Są dwie szkoły Śląska i Warszawska a jak odmienne wiedzą prawdziwi sandaczowcy.kijami 2metrowymi do 60g to chyba korek z dna chcecie wyciągać, bo poza tą czynością to masochizm machać cały dzień taką pałą,lepiej wziąć nowoczesny kijek od prawdziwej miotły[ta rułke]i skakać tymi kogutkami 40g na cumie od Batorego :lol:

#56 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 09 kwiecień 2007 - 20:55

@Mifku ja jakoś nie moge sie przekonać do St.Croix, z całym szacunkiem dla tej firmy :D Wole zrobić kijek na innym blanku.

A swoją drogą, jak oglądałem ostatnio katalog Dragona, to oczy wyszły mi z orbit, kije z serii HM 80 kosztuja od 500 do 1500 zł, sorry koledzy, ale ja nigdy bym nie kupil patyka Dragona za 1500zł, po stokroć wole zrobić go na zamówienie B)

Tomcast - zawsze możesz sobie zrobić HM'a na zamówienie za całkiem podobne pieniążki :D

#57 OFFLINE   zamki

zamki

klepacz blaszek

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 748 postów

Napisano 11 kwiecień 2007 - 08:13

Dzięki Panowie za porady. Rozjaśniło się w łepetynie sporo.Decyzja zapadła i w czerwcu się pochwalę może nawet już z rybką na tym kijku. pozdrawiam.

#58 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 kwiecień 2007 - 12:47

Dzięki Panowie za porady. Rozjaśniło się w łepetynie sporo.

Szczesliwy czlowiek...mnie sie coraz bardziej zaciemnia... <_<

Gumo

#59 OFFLINE   Kuba

Kuba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2428 postów

Napisano 16 kwiecień 2007 - 15:01

Z moich przemyslen (z wedka w reku) odnosnie kija na sandacze z lodki...istnieje taka szkola, ktora kaze zakladac wedzisko typu kij od szczotki i zakladac do kogutow glowki rzedu 40g, nawet na plytkiej wodzie. Do tego dokooptowuje sposob holu, im szybciej tym lepiej bo sie sandacz wyhaczy.

Szkola slaska...tez maja wyniki, zwracam uwage ze na poludnowych zaporówkach sandacza jakby wiecej. Niemniej taki sposób lowienia trzeba lubic...ja nie przepadam.

#60 OFFLINE   fredfm

fredfm

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 18 styczeń 2010 - 08:55

Z racji że jestem nowym nabytkiem forum na wstępie serdecznie witam wszystkich forumowiczów.

Od dłuższego czasu przeglądam fora internetowe w poszukiwaniu informacji na temat dobrych kijów do łowienia sandacza, głównie z opadu i woblerkami. Z wszystkich polecanych na przeróżnych forach pozostawiłem:

1. SHAKESPEARE UGLY STIK Custom Graphite 2,40m 15-40g
2. DRAGON Millenium HD Wobbler 255 cm 10-35g
3. MISTRALL AMUNDSON SPIN 2,44m 15-45g

Szukam wytrzymałego kija o cw w granicach 30-45, łowie na główki max 18gr i woblerki stawiające opór do 30g.. Mam już spining cormorana carb-o-star 2,4cm 7-25gr, jednak jest on zbyt delikatny i miękki do tej wielkości przynęt. Podczas podbijania lub ciągnięcia woblerka gnie się jak szalony.
Łowie głównie na jeziorze, najczęściej z brzegu, czasem z łódki. Długość kija taka gdyż moje miejscówki są mocno zakrzaczone i przedostać się przez nie z dłuższym kijem graniczy z cudem.

Proszę pomóżcie co wybrać, nie ukrywam najbardziej skłaniam się ku Shakespearowi który jest tak mocno zachwalany na tym forum, jednak nie miałem do czynienia z nim i nie wiem jak wygląda jego praca, czy dobrze czuć na nim brania, czy jest wystarczająco sztywny, czy nadaje się na sandacze i od czasu do czasu szczupaka bardziej jako przyłów. Kilka miesięcy temu miałem krótką okazję pomachać sobie ugly stikiem na stoisku wędkarskim w londynie jednak cw było do 25 i różnił się trochę o tych sprzedawanych u nas w Polsce. Przede wszystkim miał dolnik zakończony korkiem a nie czarną gumą.. Wyglądał dokładnie tak jak ten na obrazku poniżej.

http://images46.fotosik.pl/248/5f43b86ad9b3b386med.jpg

Proszę pomóżcie jeżeli tylko możecie bo już ręce mi opadają od myślenia :D a jeszcze jedno kwota którą chciałbym poświęcić na kijka to ok 280zł. Pozdrawiam i dziękują z góry

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych