BOB sam nie wiem co o tym myśleć...
Z Twoim stażem na tym forum,oczywiście jestem w stanie uwierzyć,ale pierwsza myśl była...sam wiesz -dobry sposób na pozyskanie unikatowych przynęt.
Podepnę się pod pytanie kolegi,czy zamierzasz otworzyć muzeum? Bo do zrobienia wątku z przynętami wystarczą foty i dobry opis twórcy.
Może się mylę,ale jak chcesz mieć eksponaty u siebie w domu,to je po prostu zakup na giełdzie,tak,jak wszyscy to robią.
Mam znajomego,który kolekcjonuje woblery i na moje oko są warte jakieś 30 tysi,ale on kupuje od początku swojej przygody z wędkarstwem,czyli jakieś 45lat.
Rozumiem,że jeśli coś nie wyjdzie,lub się rozmyślisz (inne przypadki losowe),odeślesz przynęty autorom.
POZDRAWIAM
Nie obrażam się i powiem więcej, spodziewałem się, że mój pomysł może zostać również w ten sposób oceniony. Czy zamierzam otworzyć muzeum? To nie takie proste. Nie wystarczy mieć tylko "jakieś przedmioty" Pracuję w muzeum, więc raczej wiem na czym to polega. Nie założyłem tego wątku dla samego wątku bo już informacji na ten temat jest tutaj sporo. Zrobiłem to po to aby zwrócić się do twórców z określona propozycją. Decyzja zależy od nich. Kilka(naście) takich zakupionych przynęt posiadam ale tutaj chodzi o to aby twórca wybrał i zdecydował: co i dlaczego byłby skłonny do mnie wysłać. Maciek jest pierwszą osobą , która się zgodziła (mam i łowiłem już jego przynętami). I to on zdecydował czemu akurat ten konkretny egzemplarz mi podaruje. Nie chodzi o perełki oceniane wartością materialną. Często większą perełką dla twórcy jest dzieło jego rąk, związany z jakąś historią, doświadczeniem, anegdotą, znaczącym przełomem w jego działalności. Obiektu (tak nazywamy muzealia w kolekcji muzealnej) z pakietem emocji twórcy nie kupi się na giełdzie.
W "Mojej szafie" jest już naprawdę sporo obiektów. Wiele z nich jest darami od forumowiczów. Te wędki. kołowrotki czy przynęty, związane są z konkretną historią realnych, często bardzo bliskich ludzi (dziadka, ojca, pierwszego nauczyciela wędkarstwa). I właśnie te przedmioty darzę największym uznaniem choć te kupione maja wielokrotnie większa wartość materialną.
POZDRAWIAM
Użytkownik BOB1 edytował ten post 24 marzec 2016 - 08:57