Czy to prawda że w tej metodzie używa się najgrubszych możliwych plecionek po to żeby spowolnić opad?
Ciężka główka w kontekście Turawy i śląskiego opadu to jaka będzie w tym momencie - 20 gram? 30 ? 35 ?
Ciekawy też jestem jaka jest woda w Turawie, tzn. jak jest z przejrzystością i w związku z tym czy mają jakieś znaczenie kolory...
Pozdrawiam
Friko, co do grubych plecionek, to ma ona za zadanie nie tylko spowolnić opad ale równie ważnym zadaniem dla niej będzie ,,pokazywanie'' brań, i tu czym grubsza linka tym więcej pokaże co się dzieje z naszą przynętą. Ja używam plencionki Power Pro 0,19 oczywiście fluo!!Zbiornik Turawski w tym momencie jest napełniony po same brzegi

,śrędnia głębokość będzie się wahać między 4-5m. Im bliżej w kierunku zachodnim czyli do ,,wału'' tym głębokość będzie wzrastała, i przy samym wale będzie wynosiła pewnie z 10m. Ale tak jak pisałem wcześniej, takie głębokie miejsca w czerwcu możesz sobie odpuścić. Ja łowiąc na Turawie na głębokości powiedzmy 5m, stosuje przeważnie ,,głowy'' 10-15g i to w zupełności wystarcza. Jeżeli chodzi o przejrzystość, o którą pytasz, to teraz jest całkiem dobra, natomaist bardzo szybko się zmienia. Spowodowane jest to szybkim pojawianiem się glonów, co jest zmorą tego jeziora. Może się zdarzyć,że już pod koniec czerwca woda będzie miała kolor zielony i wtedy o żadnej przejrzystości nie ma mowy. Z początku czerwca napewno śmiało możesz łapać na gumy białe, one się sprawdzają zawsze, ale zawsze warto mieć przy sobie całą game różnego rodzaju przynęt w różnych kolor, bo z tymi ,,sandałami''to nigdy nie wiadomo:)
ps. jeszcze tylko 2dni!!O wynikach zamelduje!!!