No kill, marzenie niejednego łowcy Sandaczy, realia są jednak inne...
Myślę że bardzo niewielu nawet z tych piszących tutaj zgodziłoby się na całkowite no kill.
Niestety.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 17 październik 2019 - 21:32
No kill, marzenie niejednego łowcy Sandaczy, realia są jednak inne...
Napisano 18 październik 2019 - 19:50
Myślę że bardzo niewielu nawet z tych piszących tutaj zgodziłoby się na całkowite no kill.
Niestety.
Idealnie napisane. Każdy pisze i płacze, a gdyby rzeczywiście stało się "No Kill" to każdy nagle był by przeciwko.
Jeśli tak większość osób jest za górnym wymiarem, limitem ilościowym czy nawet "No killem" to dlaczego nie wpływają takie wnioski do okręgu po walnych zebraniach kół ? Gdzie nagle pojawiają się Ci wszyscy którym "zależy" ?? Jak to ktoś wcześniej napisał, jeszcze dużo wody upłynie w Małej Panwii zanim zmieni się mentalność ludzi. Bo moim zdaniem to właśnie mentalność wędkarzy "zabija" Turawę i żadne zakazy tu nie pomogą.
Napisano 18 październik 2019 - 20:31
Napisano 18 październik 2019 - 21:55
Szkoda, że nie widziałeś dokonań niemieckich i austriackich wędkarzy w Szwecji. "No przecież zapłaciłem za licencję"
Napisano 19 październik 2019 - 06:56
Napisano 19 październik 2019 - 07:56
Napisano 19 październik 2019 - 08:19
JESZCZE na samą myśl o TURAWIE niektórym rozpala się wyobraźnia o wielkim sandaczowaniu.
Niech się rozpala...
Napisano 19 październik 2019 - 14:21
Co do wniosków z ościennych kół to na hasło górnego wymiaru, czy w innych sprawach na Turawie często pada odpowiedź "mamy wystarczająco swoich spraw i papierów do wypełniania niech się tym zajmuje okręg albo koło które opiekuje się tą wodą" tak więc realia są troszkę odbiegające od chęci i mocy sprawczych faktycznie nielicznych jak widać chących poprawy stanu żecz niestety. Śledząc ten temat nie pierwszy raz podnoszony jest wątek górnego wymiaru i problemów, czy raczej niechęcią z jego ustaleniem, a w prawdzie nie tak dawno władze okręgu uchwaliły górny wymiar dla szczupaka i nie przypominam sobie żeby koła, czy na forum wędkarze domagali się tak bardzo tej zmiany a jednak została uchwalona dla całego okręgu, a nie tylko dla konkretnej wody. Myślę że problemem Turawy jest to że ma być poprostu magnesem do przyciągania wędkarzy z poza okręgu, gdyż JESZCZE na samą myśl o TURAWIE niektórym rozpala się wyobraźnia o wielkim sandaczowaniu.
Jeśli wniosek złożony przez wędkarzy na walnym zebraniu zostanie przegłosowany to władze ościennych kół nie mają nic do gadania i muszą taki wniosek wysłać do okręgu. Z mojego koła co roku leci kilkanaście wniosków i nie pamiętam, aby pojawiły się jakieś sprzeciwy. Czasami zmianę trzeba zacząć od siebie i zmienić koło na takie które działa. Niestety, ale duża część wędkarzy wykupuje zezwolenie w sklepach wędkarskich i nawet nie wiedzą do jakiego koła należą. Dlatego władze koła robią co chcą bo nie ma głosów wędkarzy którzy chcą coś zmienić, tylko głos starszych dziadów, którzy widzą tylko mięso.
Napisano 19 październik 2019 - 16:34
Przyroda potrafi się odrodzić. Jezioro w Szwecji, które odwiedzam co roku, wskutek braku jakichkolwiek regulacji ( obowiązywał jedynie zakaz połowu sandacza w maju) też przeżywało gwałtowny spadek populacji drapieżników. Nawet na tym forum zostało uznane za nie warte uwagi. Jednak wprowadzony kilka lat temu limit 2 szt. na szczupaka i sandacza łącznie na licencję oraz górny limit odpowiednio: 80 i 70cm dał już wyniki. Znowu pojawiły się dwukilogramowe sandacze ze świeżutkimi ranami po zębach szczupaka. Od kilku lat nie też nie widziałem naszych rodaków przyjeżdżających na tygodniowy pobyt z 300 litrową zamrażarką.
Napisano 19 październik 2019 - 17:58
okres ochronny przeciągnąc o miesiąc do lipca jak sandacz z gniazd zejdzie no i limit 2 szt ale na tydzień
Napisano 19 październik 2019 - 18:12
Ptaszki ćwierkają o limicie 35 szt. na rok
Napisano 19 październik 2019 - 18:31
Oby to ćwierkanie się spełniło.Ptaszki ćwierkają o limicie 35 szt. na rok
Użytkownik chlodnica edytował ten post 19 październik 2019 - 18:31
Napisano 19 październik 2019 - 18:38
Napisano 19 październik 2019 - 18:52
Przepraszam kolego ale nie zrozumiałem pytania.
Napisano 19 październik 2019 - 18:52
Ptaszki ćwierkają o limicie 35 szt. na rok
Ćwierkają też o innych regulacjach, ale poczekajmy do nowego roku. Zobaczymy czy się uda
Napisano 19 październik 2019 - 18:56
35 sztuk na rok?
Zlowil ktos z was 35 sztuk w rok?
Użytkownik adis edytował ten post 19 październik 2019 - 19:10
Napisano 19 październik 2019 - 19:52
No w Krośnieńskim limit okonia na 2020 rok to 5 sztuk na dzień będzie.Może skończy się częsta rzeź.
Napisano 19 październik 2019 - 20:02
Napisano 20 październik 2019 - 06:59
Pomysł pewnie dobry jak zawsze.Tylko kto to sprawdzi??? Lepiej chyba zaapelować do okoni żeby przestały żerować
Od czegoś trzeba zacząć.
To tak jak przekroczenie prędkości powyżej 50 w zabudowanym.Pojedziesz .
Napisano 20 październik 2019 - 07:43
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych