Mi też było trudno, ale to jest naprawdę kosmiczna dzida. Wszyscy mówią: "o sandaczówka", a jak biorą kij do ręki, to wywalają gały jak kot srający w sieczkę... Można nią łowić lekko, ale zaczyna amortyzować przy rybach 80+ - i dobrze, bo mniejsze to jechał pies.
#41 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 08:51
#42 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 08:54
A jak się asymetryczne łączenie sprawdza przy całodziennym rzucaniu ? Bo to jest zwykle słaby punkt duczęsciowych jerkówek .
dla mniej zorientowanych: krzysiek pisze o kiju rozpoczynającym ten wątek (foty):
http://jerkbait.pl/t...ustomy-krzyśka/
#43 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 09:18
@ Friko: Rozumiem Cię doskonale. Pisząc o monstrualnym wręcz zapasie mocy miałem na myśli zestawienie pozorów (dane na papierze i wizualia) z realną kompetencją blanku. Bardziej chodziło mi też o to, że "można" obecnie mieć jerkówkę, która wizualnie jest filigranowa, ale w której moc w niej drzemie spora (delikatnie rzecz ujmując) jeśli nie większa niż w podobnych kijach sprzed lat. Trochę trudno to zaakceptować osobom, które jerkują od dawien dawna, tj. czasów gdy technologia wytwarzania blanków stała na nieco innym poziomie niż obecnie Co do zacięcia, to za słaby jestem w teorii, by się tu wypowiadać (w praktyce zresztą też ), wiem jednak, że zacięcie nie koniecznie generowane jest li tylko w szczycie.
#44 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 09:19
#45 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 09:36
A jak się asymetryczne łączenie sprawdza przy całodziennym rzucaniu ? Bo to jest zwykle słaby punkt duczęsciowych jerkówek .
Jest to najskuteczniejsze łączenie z jakim miałem do czynienia. Ciężkie, ale masa jest w dobrym miejscu, bardzo duża powierzchnia przylegania. Trzyma jak zabetonowane. Długość transportowa to ok. 165cm.
#46 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 09:45
Pytanie było retoryczne z mojej strony bo mam takie same obserwacje porównując swoje asymetryki z wędkami dwu- i wieloskładowymi az dziwne, że producenci częściej nie sięgają po takie rozwiązanie
@Dienekes
ciekawie to zabrzmiało że kiedyś "technologia wytwarzania blanków stała na innym poziomie niż obecnie" - Twoim zdaniem stała na wyższym poziomie czy na niższym ?
ps. sorry Zbychu za offtopa ale myślę że małe są szanse na to że ktoś zna te Pacifiki bliżej. Jak nie są w jakiejś kosmicznej cenie to je bierz proponuję, najwyżej utniesz ze 2" ze szczytówki jak uznasz że jest taka potrzeba. A moze nie bedzie trzeba. Wymiary blanku z katalogu po pierwsze jak wiesz często niewiele mają wspólnego z wymiarami rzeczywistymi a po drugie to blank i tak można ocenić tylko trzymając go w ręku, a dyskusja powyżej to tylko takie luźne dywagacje w przerwach między rybami
#47 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 09:58
Jestem zdania, że na zdecydowanie niższym, choć i to pewnie było pytaniem retorycznym
I ja ze swej strony przepraszam za OT.
Pozdrawiam,
Radek
#48 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 10:52
Ha ha jaki czujny no może nie zupełnie retorycznie, ale znam kilku rodbuilderów którzy są zdania że stare loomisy czy lamiglasy biją na głowę te obecne i padają różne argumenty za tym od zwartości "węgla w węglu" począwszy.
Ja myślę że sprawa nie jest aż tak jednoznaczna bo w ostatnim czasie rzeczywiście pojawiają się nowe rozwiązania w przemyśle kompozytowym ( głownie związane z zastosowaniem technologii 'nano' w żywicach np ) ale jest chyba jeszcze za wcześnie żeby ocenić ile z tego to marketing a ile rzeczywiście nowa technologia.
Tak czy siak za podstawowe właściwości blanku nadal odpowiada 'taper' blanku, jego długość oraz rodzaj i ilość materiału użytego do budowy. Smukły blank do rzucania 500 gramowymi to pamiętam jeszcze w wydaniu NRD-owskiej Germiny z pełną szczytówką i nie była ona szczególnym technologicznym osiągnięciem
#49 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2013 - 11:28
Użytkownik yglo edytował ten post 26 lipiec 2013 - 11:30
#51 OFFLINE
Napisano 27 lipiec 2013 - 08:16
http://www.fishpacba... Spec Sheet.pdf
szczególnie zaciekawia tak opisany parametr:
Użytkownik yglo edytował ten post 27 lipiec 2013 - 08:16
#52 OFFLINE
Napisano 14 luty 2014 - 23:51
Witam kolegów proszę o info na temat blanku jak w tytule tj.akcja ,cw itp.W sieci brak info moze koledzy posiadają wiedze w tym temacie.
#53 ONLINE
Napisano 25 marzec 2014 - 21:28
Witam serdecznie poszukuje opinni na temat blanków tej firmy.
Z góry dziękuje pozdrawiam Marcin.
#54 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2014 - 21:36
Miałem kiedyś spina na tym blanku robiony przez Anosa.Kapitalny kijek pod względem ugięcia, praktycznie 0 spadów.Takie kije trzeba lubieć.A o czym myślisz pytając o opinię?
#55 ONLINE
Napisano 25 marzec 2014 - 21:37
#56 ONLINE
Napisano 25 marzec 2014 - 21:40
kijek 6''6' w jednym kawałku cw 8-28 g dokładnie
#57 ONLINE
Napisano 25 marzec 2014 - 21:45
#58 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2014 - 20:32
#59 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2015 - 16:11
Dobra.. - chyba do zamkniecia?
#60 Guest_Erin_*
Napisano 23 lipiec 2017 - 20:59
Czy ktoś miał styczność z tymi blankami, czy też kijkami na tych blankach ? Warte są uwagi ?
Czeluście internetu niewiele mówią o tym temacie ?
Będę wdzięczny za odpowiedzi od użytkowników jak i budowniczych !
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, pacific bay, pac bay
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych