Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4525 odpowiedzi w tym temacie

#3321 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 20 maj 2021 - 10:39

Jaki sport masz na myśli?

#3322 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 20 maj 2021 - 10:46

Jaki sport masz na myśli?

Nie bardzo rozumiem, pytałem o zawieszeniu sportowym w aucie.

#3323 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1377 postów

Napisano 20 maj 2021 - 11:00

Może ktoś napisać kilka słów o zawieszeniu sportowym w aucie typu kombi? Czy na nasze drogi lokalne to jest na plus, czy na minus. Komfort jazdy lepszy, czy jednak lepiej zwykłe zawieszenie?

Miałem A4 sportowe, na drodze fajnie ale na ryby w ogóle nie dawała rady(za niska 😁). No i opony częściej do wymiany na niskim profilu...
  • Artek lubi to

#3324 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów

Napisano 20 maj 2021 - 11:20

Nie wygląda jakość strasznie nisko i niski profil opon.

1280x960.jpg

Użytkownik Artek edytował ten post 20 maj 2021 - 11:21

#3325 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 20 maj 2021 - 11:29

Sportów motorowych jest troszkę, inne zawieszenia stosuje się do jazdy na torze, inne do wyścigów ulicznych, rajdów, czy przedzierania się przez błota.

Dobrze by było dowiedzieć się o rodzaj zawieszenia w tym, konkretnym egzemplarzu. Jeśli jest obniżone, utwardzone, o zmniejszonym skoku, to nie nadaje się do zjeżdżania z asfaltu w dziury. I dokładnie odwrotnie, jeśli auto jest podniesione i ma duży skok zawieszenia   :)

#3326 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów

Napisano 20 maj 2021 - 11:33

To jest raczej fabryczne do normalnej jazdy, tak mnie się wydaje.

#3327 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1377 postów

Napisano 20 maj 2021 - 12:06

Nie wygląda jakość strasznie nisko i niski profil opon.

1280x960.jpg

Dla mnie to tu jest normalne zawieszenie 😁

#3328 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysiek

Napisano 20 maj 2021 - 16:55

Może w większości marek w niektórych modelach są zawiasy standardowe i tzw sportowe. Ja na przykładzie bmw mogę porównać zawias standardowy i tzw mpakietowy. No i jak dla mnie to standardowe zawieszenie jest dużo bardziej komfortowe przy zwykłej codziennej jeździe, no i nie trzeba parkować tyłem przy krawężnikach. A co do konkretnej marki to trzeba pytać u użytkowników .

#3329 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3019 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 21 maj 2021 - 08:28

Całkiem sporo się najeździłem Audi A3 na fabrycznym, sportowym zawieszeniu. Fajny samochód do dynamicznej jazdy po dobrym asfalcie, trzymał się jezdni, jak przyklejony, nigdy mi dupa nie uciekała nawet na mokrym. Ale jakiekolwiek dziury to było czuć na tyłku x10. Po kocich łbach to wolałem przejechać jak najszybciej, żeby najkrócej bolało ;) Nie był obniżany, więc na błocie, czy polnych drogach (bo czasami nim na grzyby na szybko jechaliśmy) to radził sobie jak każda osobówka. No może ciut lepiej, bo dość szerokie kapcie miał założone. Ale w kategorii terenowego auta na ryby to nigdy bym go nie brał pod uwagę.

#3330 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 21 maj 2021 - 15:55

Też miałem focusa na utwardzonym "sport" zawieszeniu. Prowadził się wymienicie... Jak to Focus, ale za wałem wiślanym to płakałem razem z nim.... Niestety.

#3331 OFFLINE   Mdah

Mdah

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 506 postów
  • LokalizacjaPabianice
  • Imię:Piotrek

Napisano 22 maj 2021 - 09:16

Miałem Focusa 2008 na 17 calowych felgach. Trzymał się drogi jak przyklejony, czułem się w nim jak w gokardzie. Tak precyzyjnego układu kierowniczego nie spotkałem nigdzie indziej(min. Golf 6). Stety podczas deszczowego dnia ,kiedy nie mogłem wydostać się z nad Łupawy, zapadła decyzja o 4x4.
  • hanz lubi to

#3332 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 22 maj 2021 - 09:24

Miałem Focusa 2008 na 17 calowych felgach. Trzymał się drogi jak przyklejony, czułem się w nim jak w gokardzie. Tak precyzyjnego układu kierowniczego nie spotkałem nigdzie indziej(min. Golf 6). Stety podczas deszczowego dnia ,kiedy nie mogłem wydostać się z nad Łupawy, zapadła decyzja o 4x4.

Fokus pierwszej generacji miał najlepiej zestrojone zawieszenie w samochodach kompaktowych. Wtedy konkurencję zostawił daleko w tyle. 

• nalewator lubi to

#3333 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2698 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 24 maj 2021 - 21:54

Fokus pierwszej generacji miał najlepiej zestrojone zawieszenie w samochodach kompaktowych. Wtedy konkurencję zostawił daleko w tyle. 

2008 to nie pierwsza generacja. MK1 to były lata 99 - 2004

W zawieszeniu jednak wiele się nie zmieniło. Dalej jest zajebiste. Podobnie w Mondeo  B) 

Kiedyś zapomniałem, że fabia żony, to nie mój mundek i mało na barierkach nie wylądowałem  :ph34r:

• hanz lubi to

#3334 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 25 maj 2021 - 07:03

2008 to nie pierwsza generacja. MK1 to były lata 99 - 2004

W zawieszeniu jednak wiele się nie zmieniło. Dalej jest zajebiste. Podobnie w Mondeo  B)

Kiedyś zapomniałem, że fabia żony, to nie mój mundek i mało na barierkach nie wylądowałem  :ph34r:

Może źle napisałem ale na myśli miałem właśnie MK1 i kolejne wersje.

#3335 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imię:Paweł

Napisano 25 maj 2021 - 12:45

Patrząc na miejsce w nadkolu to jest to normalna wysokość zawieszenia. Dla porównania mój Passat B8 na 18 calach. Na 16 calowych zimówkach stoi wyraźnie niżej - przy następnej zmianie muszę pomierzyć prześwity. Co do samej twardości zawieszenia to przesiadając się z Avensis T25 też miałem wrażenie, że Pastuch twardy. Za to pięknie stabilnie idzie na autostradach przy dużych prędkościach.

Załączone pliki

• Załączony plik  11.jpg   91,34 KB   37 Ilość pobrań

#3336 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 27 maj 2021 - 10:56

A tu się okazało że szwagry :)

Przedwczoraj byłem z autem na wymianie oleju w automacie w niezależnym i cenionym serwisie Volvo i po całej operacji wyszedł do mnie mechanik i zadał fundamentalne pytanie : skąd Pan ma to auto ?

Nie ukrywam, że wystraszyłem się, że za chwilę usłyszę jaki to złom i że istnieje spora szansa, że się rozpadnie zanim dojadę do domu :D

No to lekko wystraszony odpowiedziałem pytaniem na pytanie: a czemu Pan pyta ?

No i usłyszałem, że jest wręcz w niespotykanym stanie :)

Uffff

#3337 OFFLINE   Janusz1966

Janusz1966

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:K

Napisano 27 maj 2021 - 20:46

Przedwczoraj byłem z autem na wymianie oleju w automacie w niezależnym i cenionym serwisie Volvo i po całej operacji wyszedł do mnie mechanik i zadał fundamentalne pytanie : skąd Pan ma to auto ?

Nie ukrywam, że wystraszyłem się, że za chwilę usłyszę jaki to złom i że istnieje spora szansa, że się rozpadnie zanim dojadę do domu :D

No to lekko wystraszony odpowiedziałem pytaniem na pytanie: a czemu Pan pyta ?

No i usłyszałem, że jest wręcz w niespotykanym stanie :)

Uffff

Ja w XC90 4,4 jak jechałem na wymianę dynamiczną oleju w skrzyni do znajomego, zaprzyjaźnionego "nieautoryzowanego" serwisu Volvo to też się bałem. Poprzedni właściciel przyznał się przy sprzedaży, że wymieniał raz około trzy lata przed moim kupnem ale nie dynamicznie (bez płukania) - samochodem jeździł 9 lat. Miała mnie ta operacja kosztować ok 1000,- Przy odbiorze dowiedziałem się, że płacę tylko coś ponad 700,- bo poszło mało na płukanie. Generalnie serwisant powiedział, że mogłem jeszcze nie wymieniać olej był ok. Skoro już wymieniłem to mam spokój na 60 000 km. Skrzynia tak przed jak i po wymianie (już około rok) chodzi moim zdaniem bardzo dobrze. 

Użytkownik Janusz1966 edytował ten post 27 maj 2021 - 20:49

• chlodnica lubi to

#3338 OFFLINE   pablo40404

pablo40404

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 122 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 15 czerwiec 2021 - 18:59

Jako ze mój passat nie dawał rady musiałem sięgnąć po inne środki. Teraz Biebrzańsko Narwiańskie tereny są bardziej dostępne 😁

Załączone pliki

Użytkownik pablo40404 edytował ten post 15 czerwiec 2021 - 18:59

#3339 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 16 czerwiec 2021 - 05:09

O Panie to na offroad wręcz a nie ryby

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

#3340 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 16 czerwiec 2021 - 22:36

Fiat marea weekend + kolibri na dachu i silnik w bagażniku. Wchodzę w konfrontację z każdym tu wymienionym autem by dotrzeć na wislana miejscówkę. Teraz na poważnie. Wspomniany samochód jest bardzo dzielny, miałem wiele sytuacji, które upewniły mnie w tym że można na nim polegać. Mimo prób wklejenia po obfitych opadach nie udało mi się. Raz pojechałem oglądać jeepa xj, nie wziąłem ze sobą pieniędzy i dlatego go nie kupiłem mimo iż auto zaimponowało mi bardzo. Postanowiłem pojechać po nie następnego dnia, przed tym wziąłem fiata nad Wisłę i przez godzinę wjeżdżałem w największe dziury z wodą jakie znalazłem. Bezczelnie zatrzymywałem się w głębokich dołkach wypełnionych woda, ani raz auto nie miało problemu z wyjechaniem, po prostu ruszałem jak na asfalcie i jechałem dalej. Po ostatnim przyborze, gdy woda jeszcze zalegała na łąkach, dotarłem do miejsca, które miało zwiastować koniec kariery fiata w moim posiadaniu. Znalazłem się w miejscu gdzie nie miałem możliwości zawrócić a przede mną zalana droga, gdzie woda sięgała ponad listwę boczna na drzwiach samochodu. Jak to mówią wóz albo traktor. Jadę, dwója i gazu od h... uja. Odcinek ok 100 metrów, woda rozchodzi się na boki, w myślach idę po traktor, ale auto dzielnie przejechało. Wysiadłem i złapałem się za głowę, to jest niemożliwe pomyślałem. Jakim cudem? Z pełną odpowiedzialnością mogę polecić ten samochód. Kosztował 1100 zł i jak narazie nie widzę dla niego zastępstwa. Jest zawsze gotowy, załadowany sprzętem wędkarskim czeka na kolejny wypad. W moim aucie na co dzień, po roztopach zakopalem się na podwórku a dojazd po zaśnieżonej drodze do drogi głównej okazał się nielada wyzwaniem i mimo mocy ponad 270 Km dwa razy wypychano mnie z pobocza po krótkim postoju. Jako że fiat ma dożywocie a auta na codzień nie chciałem się pozbyć zakup kolejnego auta wydawał się mało sensowny, postanowiłem zatem kupić żonie auto na które chorowałem od dawna. Samochód na zdjęciach, nie zrobił na niej wrażenia, miałem nadzieję że po jeździe próbnej przekona się, po krótkiej jeździe moja druga połowa uśmiechnęła się i stwierdziła że to idealne auto dla niej :). Na podwórku zagościł Seat altea freetrack 4x4. Fiata mi nie zastąpi bo zbyt wysoki by zarzucac na jego dach ponton, do tego relingi to takie płozy ale jeśli kiedyś uda mi się wkleić fiata to wiem kto przyjedzie mnie wyciągać. Kończąc ten długi wpis po raz kolejny polecam Fiata marea weekend jako auto dla wędkarza. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych