Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4525 odpowiedzi w tym temacie

#3361 OFFLINE   Przemek_M

Przemek_M

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 209 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 12 sierpień 2021 - 20:38

Super! Mi taka cały czas chodzi po głowie :)
  • gulf lubi to

#3362 OFFLINE   nalewator

nalewator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaGóry Sowie

Napisano 12 sierpień 2021 - 20:49

• gulf lubi to

#3363 OFFLINE   pointman

pointman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 sierpień 2021 - 20:59

Nowa Łada ma kosmiczną cenę jak dla mnie. Cena waha się od 72-85tys.  Moim zdaniem brak zmiany napędu od 40 lat to jakaś kpina. Od tego czasu pojawiły się lepsze i tak samo trwałe jednostki. Wiem że to legenda, ale fakty są takie samochód waży ponad 1400kg, napędza go silnik 80KM, który do setki potrzebuje 19s. Spalanie w mieście około 13l. Jest to chyba tylko auto dla leśnika do lekkiego terenu, bo na miasto lub w trasę to się ona nie nadaje.

Użytkownik pointman edytował ten post 12 sierpień 2021 - 21:02

#3364 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 12 sierpień 2021 - 21:25

Cena jest adekwatna do demokracji, którą mamy w Polsce :) Reszty nie rozumiem w czym problem ;)

#3365 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 12 sierpień 2021 - 21:45

Panowie ciąga ktoś łódź Volvo xc 90? Rozważam wymianę aut. Jedno potrzebuje rodzinno - wędkarskie. Musi pojechać z rodziną na wakacje i nadawać się do wodowania łodzi. Wpadło mi w oko xc 90 lub nawet 70.

Ja kupilem do jezdzenia na ryby i ciagania lodki xc70 d5. Super sie sprawdza. Wczesniej mialem Jeepa GC ale to troche przerost formy nad trascią w moim przypadku.
Z volvo jestem poki co super zadowolony
Moja przyczepa ma dmc 1100 i tyle to mniej wiecej wszystko wazy. Nie mialem na razie problemow z wyciaganiem zastawu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik kruz edytował ten post 12 sierpień 2021 - 21:47

#3366 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1016 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 14 sierpień 2021 - 20:52

Masz manual czy automat? Najchętniej to bym brał benzyniaka i gazował. Chociaż te diesle w Volvo podobno były całkiem niezłe.

#3367 OFFLINE   robert74

robert74

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 104 postów
  • LokalizacjaSANOK

Napisano 17 sierpień 2021 - 19:01

Witam,jezdzi ktoś Fiatem Freemontem z silnikiem 2.0 diesla 170 km.?Szukem informacji na temat kosztów utrzymania ,najczęstszych usterek i jak wygląda sprawa korozji .Wszelkie info mile widziane.Z góry dziekuję

#3368 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 19 sierpień 2021 - 13:19

Macie jakiś pomysł co odstraszy kuny ? W nówce sztuce RAV zgryzła pokrywę silnika :mellow:

Dobrze że nie popiła płynem hamulcowym .

Użytkownik sacha edytował ten post 19 sierpień 2021 - 13:19

#3369 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz
  • Imię:Emil

Napisano 19 sierpień 2021 - 13:30

Na szybko to kostka WC pomoże, a na przyszłość zamówić odstraszacz podpinany pod aku. Emituje to dźwięki o częstotliwości dla Nas prawie nie słyszalnej, a kunę odstraszającej.

#3370 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 19 sierpień 2021 - 13:55

Na szybko to kostka WC pomoże, a na przyszłość zamówić odstraszacz podpinany pod aku. Emituje to dźwięki o częstotliwości dla Nas prawie nie słyszalnej, a kunę odstraszającej.

No nie zawsze to się sprawdza bo te małe futrzaki szybko się uczą .Ja sam mam przy silniku trochę kłaków psich ale na wszelki wypadek ubezpieczenie ,które w Niemczech można wykupić bo wymiana pogryzionej wiązki może być bardzo droga .Nie wiem jak u nas w kraju czy takie ubezpieczenie jest dostępne .Widziałem że niektórzy budują takie ramki z siatki pod samochód i za każdym razem je tam  wkładają.

#3371 OFFLINE   Włóczykij

Włóczykij

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1252 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 sierpień 2021 - 18:02

Mi właśnie przyszedł do głowy pomysł który powinien zadziałać.
Słoiczek sproszkowanej Carolina Reaper 50g - ok 50zł
Rozprowadzić to w 0,5l spirytusu, poczekać aż się ustoi i zlać płyn z nad osadu.
Powstałym koncentratem spryskać komorę silnika.
Tylko na wstrzymanym oddechu albo w masce i lepiej żeby wiatr nie wiał w naszą stronę, bo będzie jak na protestach kobiet w Warszawie...

Nie wierzę żeby jakikolwiek ssak dotknął pyskiem więcej niż raz, tak zabezpieczone auto.

Tylko mechanika trzeba uprzedzić żeby umył rączki zanim oczka dotknie 😉

Można jeszcze zrobić taką miksturę na jakimś oleju, wtedy dłużej się utrzyma nawet jak się będzie kąpać furę..

#3372 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 19 sierpień 2021 - 18:18

Ostatnio na tv turbo w 101 gadżetów gość mówił o wymianie osłony na taką nasączona jakimś środkiem. Ze podobno się nic nie chwyta i produkują do większości znanych marek... Nie wiem, nie znam się i może to być lokowanie produktu ale może warto choć poczytać/poszukać.

#3373 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imię:Paweł

Napisano 19 sierpień 2021 - 18:52

Mieszkam w lesie i też miałem przyjemność wymiany gumowego węża w Passacie za jedyne 80 Euro. Pierwsze co trzeba zrobić to wyczyścić komorę silnika z zapachu kuny. One są terytorialistami i może być że pod domem ci już nie wlezie ale jak pojedziesz gdzieś indziej to inna wlezie bo będzie czuła tę pierwszą. 

Ja umyłem silnik taką specjalną pianką:

https://www.ebay.de/...KUAAOSwnelfc2OV

Potem należy zapodać śmierdziucha pod maskę:

https://www.ebay.de/...IIAAOSwtcZhClS0

Lub też co polecam w formie przyklejanych kawałków filcu który co jakiś czas należy nasączyć śmierdziuchem:

https://www.ebay.de/...pEAAOSwkspgzEQp

Ja dodatkowo na miejscu postojowym zamontowałem na polbruku taką plastikową siatkę i od dwóch lat odpukać jest spokój.

#3374 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 19 sierpień 2021 - 19:08

80 Euro to jeszcze idzie ,mojej córce w audi szlauch kosztował 350 Euro a wymieniłem sam .

• Negra lubi to

#3375 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imię:Paweł

Napisano 19 sierpień 2021 - 19:11

80 Euro to jeszcze idzie ,mojej córce w audi szlauch kosztował 350 Euro a wymieniłem sam .

No nieco drożej ale moja rureczka miała jakieś 15 cm długości i średnica 10 mm. Gość w VW od razu wiedział który wąż. Mają sporo pracy. Wszystko przez to że dodają smakowitych olejów do gumy i kuna włazi bo czuje żarcie. 

#3376 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 19 sierpień 2021 - 19:15

No nieco drożej ale moja rureczka miała jakieś 15 cm długości i średnica 10 mm. Gość w VW od razu wiedział który wąż. Mają sporo pracy. Wszystko przez to że dodają smakowitych olejów do gumy i kuna włazi bo czuje żarcie.

Możliwe, że coś w tym dodawaniu jest na rzeczy ... Do mojego 15 latka nic nie wlazlo, ale sąsiadowi do 2 letniego fałwu i niemal nowej renufki jakieś futrzaki się dostały. (pisownia, tak wiem).

#3377 OFFLINE   morales

morales

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów

Napisano 19 sierpień 2021 - 19:16

5-6 najtańszych kostek do kibla. Powiesić w różnych miejscach w komorze silnika, jedne niżej inne wyżej. Przecierać pokrywę silnika.

#3378 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa
  • Imię:Cezary

Napisano 19 sierpień 2021 - 19:17

Ja na razie mam wygryzione  izolacje w kilku miejscach. Ostatnio znalazłem głowę i pióra ptaka pod maską. Ciągle jestem w strachu, że kuny zaatakują skuteczniej. Czekam na sprawdzone recepty.

#3379 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 19 sierpień 2021 - 19:23

Wygryzła jeb.....tka obok wiszącej kostki :angry: , tyle że kostka powieszona w kwietniu więc może już nie pachnie. 

#3380 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 19 sierpień 2021 - 19:29

To dziwne stworzenie jest ,w Polsce gdzie moja rodzina ma warsztat na strychu mieszka cała rodzinka i słychać często jak sobie biegają ale jeszcze nigdy niczego nie zrobiły .Walą do sąsiadów iść psocić a na placu stoi zawsze kilkadziesiąt aut.Tak już jest od kilku lat.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych