Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4831 odpowiedzi w tym temacie

#4821 OFFLINE   szczupak1

szczupak1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 837 postów
  • LokalizacjaDaleko od domu.

Napisano 10 kwiecień 2025 - 23:37

Polecam 

Ford Explorer

nie do zajechania.

#4822 OFFLINE   Andrzej@45

Andrzej@45

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 32 postów
  • LokalizacjaMehren
  • Imię:Melerski
  • Nazwisko:Andrzej

Napisano 11 kwiecień 2025 - 09:55

szczupak1, on 10 Apr 2025 - 22:37, said:

Polecam 

Ford Explorer

nie do zajechania.

nie ma takich aut nie do zajechania 

• Przemek_M i md30 lubią to

#4823 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów

Napisano 16 kwiecień 2025 - 21:19

Panowie - postaram się nawet podejść do urzędu , ale nikt nic nie wie. Tutaj pojawiają się różni ludzie i może ktoś cos wie / ma przecieki ? 

Mieszkam w Krakowie a jak wiemy ma się pojawić wreszcie SCT (od 1 grudnia 2025) .Do tej pory jeździłem starymi rozpadającymi rzęchami , którymi de facto będę mógł jeździć jeszcze 3 lata .  Mam okazje kupić w okazyjnej cenie :  fajne, naprawdę zadbane  auto w dieselku na mocny wypasie itd. Tylko ma normę spalin EURO4 . Gdzie sprawdzam i czytam to podają ,że jeżeli mieszkańcy kupią i zarejestrują auto do danego terminu ( podobno ma się zmienić bo przedtem był chyba marzec 2022 lub 2023 rok ) to mają ten okres karencji 3 lata. Moje pytanie - ktoś ma info jaki jest faktycznie ten termin graniczny rejestracji auta przez mieszkańca w Krakowie ? I czy warto takie auto kupic - chodzi mnie o sam fakt SCT . Po tych trzech latach będę się martwił co dalej - a do tego czasu maiłbym fajne bezpieczne auto . 

#4824 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5095 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 17 kwiecień 2025 - 06:00

Panowie - błądzicie na wiele sposobów! Bo prawilnym wyborem zdeklarowanego miłośnika przyrody nie jest jakaś wypasiona pseudoterenówka, ino tylko prosty wóz elektryczny :)

#4825 OFFLINE   Archanioł

Archanioł

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 514 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 17 kwiecień 2025 - 08:43

A to nie tak, ze mieszkańcy Krakowa maj czas do 1 lipca 2030? 

A kierowcy spoza Krakowa do 1 lipca 2028?

Tak że jak jesteś mieszkańcem Krakowa i płacisz tam podatki, to masz jeszcze 5 lat spokojnego jeżdżenia, jak spoza Krakowa..ale bywasz w tym mieście ..to masz jeszcze 3 lata.

A ten diesel z którego jest roku? bo problem maja wyprodukowane przed 2014r, od 2014 jest ok .. albo faktycznie EURO5

Edit

jest nawet oficjalny komunikat na stornie UM Krakowa

https://www.krakow.p..._projektu_.html

Użytkownik Archanioł edytował ten post 17 kwiecień 2025 - 08:44

#4826 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1083 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 17 kwiecień 2025 - 09:27

Jak bym dzisiaj kupował diesla, to raczej kierowałbym się tym punktem: “od 1 lipca 2030 r. wymagania dla diesli zostaną zaostrzone: wymagany będzie minimum rok produkcji 2018 albo norma emisji Euro 6dT”.

No chyba że świadomie z myślą, ze samochód wymieniany za 5 lat.

#4827 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

Znowu....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 17 kwiecień 2025 - 09:44

5 lat to nowe auta mogą nie przeżyć hehe. Oni nie wiedzą co będzie jutro a będą pisać co będzie w 2030. Jeździć lać obserwować hehe
  • S.N. i Umbra lubią to

#4828 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1083 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 kwiecień 2025 - 09:55

Każdemu według potrzeb i zasobności portfela.
  • Marcyś lubi to

#4829 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 339 postów

Napisano 17 kwiecień 2025 - 09:59

Andrzej@45, on 11 Apr 2025 - 08:55, said:

nie ma takich aut nie do zajechania

Samurai, Patrol :)

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

#4830 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów

Napisano 17 kwiecień 2025 - 11:01

To auto z roku 2006 1,9 TDI 105 KM czyli Euro 4 .Ale auto mega zadbane , niski przebieg (oryginał poniżej 150 tys. km  ), mega wypas I właściciel od nowości i od niego bezpośrednio go kupuje. A dokładnie kupowałbym go od rodziny. Druga sprawa czekają na odbiór nowego auta i dobrze by było żeby jeszcze chwilę się wstrzymać. Ale jestem tak ugadany ,że jak mus to mus i sprzedadzą mnie go szybciej. Tak naprawdę jesteśmy zdecydowani (ja na zakup oni ,że mnie sprzedadzą) , ale nikomu się nie spieszy , ja mam czym jeździć a oni muszą czekać na nowe auto. Tak naprawdę im później tym lepiej. 

Moje pytanie jest stąd ,że w wielu miejscach ( teraz nie mogę znaleźć tych stron)  pojawiał się wątek ,że zwolnione będą auta zakupione przed datą podaną w ustawie i może to być np. 1 marca 2025 albo 1 kwietnia 2025 i wtedy tak naprawdę mógłbym z niego korzystać tylko przez niecałe pół roku. 

W wielu miejscach pojawia się : 

,,SCT – i jest to już decyzja prezydenta miasta Aleksandra Miszalskiego – nie będzie obejmować pojazdów, którymi obecnie poruszają się mieszkańcy Krakowa – czyli jeżeli ktoś teraz ma starego diesla, to będzie mógł jeździć nim tak długo, jak będzie chciał. Nowo kupowane pojazdy będą musiały jednak spełniać normy SCT."

I to nowo kupowane mnie zastanawia - bo niby wiem od dawna ,że nie spełnia norm a jednak kupuje i czy nie będzie problemów z rejestracją? 

Tak świadomie chce kupić auto na te 5lat czy nawet 3 lata by mieć fajne bezpieczne auto a potem to się pomyśli co dalej (liczę na poprawę sytuacji finansowej :D) . Na ta chwilę nie stać mnie na auto +2018 . Niby nie wydaje majątku (ok. 10 tys. -cena bardzo okazyjna dla mnie) , ale jednak dla mnie to spora suma pieniędzy i nie chciałbym zostać z ,,ręką w nocniku " za 6 miesięcy.  To auto jest w dużo lepszym stanie niż moje obecne i na pewno bezproblemowo przejeździ te 5 lat i jestem gotów pomimo ,że jestem święcie przekonany ,ze nadal jego stan będzie ok w 2030 go zezłomować. 

Użytkownik Wolti edytował ten post 17 kwiecień 2025 - 11:07

#4831 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1083 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 kwiecień 2025 - 11:07

Kolego, w linku podanym powyżej przez Archanioł, nie ma o tym słowa, więc dzwoń do urzędu, bo nie wiem, skąd wiara, że na forum wędkarskim będą siedzieli lepiej. Moim zdaniem nic takiego, o czym piszesz, nie będzie miało miejsca, bo to nielogiczne. Napisane jest wprost:
mieszkańcy Krakowa będą objęci wymogami SCT dopiero od 1 lipca 2030 r.
dla pojazdów spoza Krakowa, które nie będą spełniać wymogów, wprowadzony będzie okres przejściowy: do 30 czerwca 2028 r. Do tego czasu wjazd takich aut będzie możliwy po dokonaniu opłaty emisyjnej
  • Wolti lubi to

#4832 OFFLINE   Andrzej@45

Andrzej@45

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 32 postów
  • LokalizacjaMehren
  • Imię:Melerski
  • Nazwisko:Andrzej

Napisano 17 kwiecień 2025 - 15:38

psd27, on 17 Apr 2025 - 10:07, said:

Kolego, w linku podanym powyżej przez Archanioł, nie ma o tym słowa, więc dzwoń do urzędu, bo nie wiem, skąd wiara, że na forum wędkarskim będą siedzieli lepiej. Moim zdaniem nic takiego, o czym piszesz, nie będzie miało miejsca, bo to nielogiczne. Napisane jest wprost:
mieszkańcy Krakowa będą objęci wymogami SCT dopiero od 1 lipca 2030 r.
dla pojazdów spoza Krakowa, które nie będą spełniać wymogów, wprowadzony będzie okres przejściowy: do 30 czerwca 2028 r. Do tego czasu wjazd takich aut będzie możliwy po dokonaniu opłaty emisyjnej

czyli chdzi tylko o kase ,zlodzieje a nie ekolodzy

• Sławek Oppeln Bronikowski, WalterW i S.N. lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych