Paweł B. i jego garażowe rękodzieło .
#501 OFFLINE
Napisano 14 kwiecień 2012 - 14:26
Oczywiście na Wielkopolske na wyłączność hehe.
Cudeńka są te nowe uklejasy - baaardzo fajne malowania.
#502 OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2012 - 20:47
Od razu testerem Żeby zostać testerem trzeba minimum 5 lat zajmować się kółeczkami Taka Japońska ścieżka kariery od sprzątacza do prezesa zarząduTo jak tasiek ma zakładać w twojej firmie kółeczka i kotwice to ja będę może po prostu testerem xD
Oczywiście na Wielkopolske na wyłączność hehe.
Cudeńka są te nowe uklejasy - baaardzo fajne malowania.
#503 OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2012 - 20:50
#504 OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2012 - 20:57
My wędkarze jesteśmy za!No no Panowie , jestem pod wrażeniem Waszego zaangażowania . Będę musiał mocno się zastanowić nad rozwinięciem produkcji .
Myśl Paweł, myśl
#505 OFFLINE
Napisano 08 maj 2012 - 22:11
A to ta foremka :
Załączone pliki
#506 OFFLINE
Napisano 09 maj 2012 - 07:26
#507 OFFLINE
Napisano 09 maj 2012 - 07:51
Paweł nie próżnuje struga a swoimi rękodziełami uszczęśliwia wędkarzykurcze pawel a ja sie zastanawialem wlasnie co się z Tobą dzieje
#508 OFFLINE
Napisano 09 maj 2012 - 08:38
kurcze pawel a ja sie zastanawialem wlasnie co się z Tobą dzieje
[/quote]
Paweł nie próżnuje struga a swoimi rękodziełami uszczęśliwia wędkarzy
[/quote]
cholera no to sie wydalo... nie jestem wędkarzem
#509 OFFLINE
Napisano 09 maj 2012 - 09:27
#510 OFFLINE
Napisano 09 maj 2012 - 10:53
Trzymam kciuki , nie zniechęcaj się do piany pamiętaj ze formy z żywicy to nie koniec możliwości .
Ps. Masz świetną renomę i jesteś znany w branży to doskonała podbudowa pod jakąś grubszą produkcję już wyglądam twych woblerów w sklepach .
#511 Guest__*
#512 OFFLINE
Napisano 09 maj 2012 - 16:31
1. Droga przez mękę ? Dlaczego jeśli mogę się dowiedzieć .No nie mogę do czego to doszło , Pawle witam na drodze przez mękę . Dobra kończę z tymi żartami bo przypadkiem jeszcze cie zniechęcę , garstka porad i spostrzeżeń na początek : niedobrze ze wybrałeś na początek wobka z wypukłościami lepiej zacząć od prostszych modeli wielkości między 5 a 10cm każdy korpusik wymaga jakiejś tam obróbki nawet przy bardzo dokładnej formie wszystkie wypukłości na jego powierzchni przeszkadzają , kołeczki do mocowania drutu bardzo ułatwiają pracę drut nie przemieści się samoczynnie , test ze zwykłą pianką budowlaną odpuść lepiej wziąć kawałek plasteliny umieścić go w gnieżdzie zamknąć schłodzić i po kłopocie a pamiętaj o rozdzielaczu bez tego może być problem .
Trzymam kciuki , nie zniechęcaj się do piany pamiętaj ze formy z żywicy to nie koniec możliwości .
Ps. Masz świetną renomę i jesteś znany w branży to doskonała podbudowa pod jakąś grubszą produkcję już wyglądam twych woblerów w sklepach .
2. Każdy korpusik wymaga jakiejś obróbki . O co chodzi , o nadlewki czy jakieś pęcherzyki , wgłębienia ?
3. Test ze zwykłą pianą odpuść . Teraz już wiem bo przez całą noc piana była w formie i nie stwardniała po za tym co wykipiało
4. Pamiętaj o rozdzielaczu . Pamiętałem , zrobiłem go ze zwykłaj pasty do butów tak jak i podczas wykonywania formy . Masz jeszcze jakieś sprawdzone domowe sposoby na rozdzielacz ?
5.Formy z żywicy to nie koniec możliwości . A czy formy z silikonu nie ulegną deformacji podczas prężenia piany ? Masz jeszcze coś na myśli ?
Zastanawiam się jeszcze nad kupnem jakiejś piany na testy , nie musi być najlepsza bo raczej chodzi mi o zabawę z ołowiem na stelażach , o ustabilizowanie drutu w formie . Najpierw musiał bym dojść do niektórych wniosków . Na al. widziałem taką jedną ,zastanawiam się czy do testów będzie dobra. EKO PRODUR CP4090 taka jest jej nazwa . Jest tania i co ważne w opakowaniu 1 kg . Jeśli sprawa mnie przerośnie to za wiele kaski nie wyrzucę . Gościu pisze , że jest twarda a to w wypadku wobków chyba było by istotne .
Aha jeszcze jedno . Czy formy nie powinny mieć odpowietrzników tak jak formy do odlewania metali gdzieś w krańcowych miejscach ?
#513 OFFLINE
Napisano 09 maj 2012 - 17:42
Widze Paweł, że wziąłeś sobie nasze sugesie do serca i zaczynasz deptać Rapali i Salmo po piętach
pozdrawiam Bartek
#514 OFFLINE
Napisano 09 maj 2012 - 18:02
#515 OFFLINE
Napisano 09 maj 2012 - 18:43
Tak mi przyszło do głowy oglądając zdjęcia form... Po sprawdzeniu kształtki, dobraniu odpowiedniego obciążenia, kształtu i kąta natarcia steru... ja bym we wzorcowej kształtce zaślepił wycięcie na ster w taki sposób, żeby jednak ten milimetr po obwodzie pozostał wklęsły i dopiero na tym zbudował formę. Przy chałupniczej robocie miałbym formę, w której odbija się zarys nacięcia na ster, po którym bym go pogłębiał. Przy maszynowej, zmasowanej produkcji zrobienie idealnego nacięcia to banał, ale ręczne wycinanie przy każdej kształtce to loteria... Tak to sobie obmyśliłem
#516 OFFLINE
Napisano 09 maj 2012 - 19:53
#517 OFFLINE
Napisano 09 maj 2012 - 20:36
Pianki z aledrogo nie kupuj... Jak znajdę czas dzisiaj to dam Ci namiar na piankę.Produkt sprawdzony , robię w niej osobiście. W sumie to przerobiłem kilka pian, nie każda spełniała moje oczekiwania ( nie mówię że były złe)
pozdrawiam
Załączone pliki
#518 Guest__*
#519 OFFLINE
Napisano 09 maj 2012 - 21:48
#520 OFFLINE
Napisano 09 maj 2012 - 22:09
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych