Woblerowe patenty
#1121 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2016 - 23:50
Silikon budowlany- żeby cokolwiek popróbować z budową form trzeba przygotować mieszaninę napełnioną, np. skrobią kukurydzianą i dopiero wycisnąć kształt odlewu. Najmniejsze opakowania silikonu formierskiego na allegro kosztują ok 30 zł i wystarczają na ok 2-3 szt. form przy dobrym rozplanowaniu.
- Santiago i trout master lubią to
#1122 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2016 - 22:53
Dłubię sobie przy woblerkach, a to sprzyja rozmyślaniom i kombinowaniu, co by tu zmienić, poprawić, itd. Nie mam materiałów, żeby zrobić na szybko, a ciekawi mnie temat, jak myślicie, miałoby sens zrobienie jakby zewnętrznego stelaża. Gdyby z odpowiedniej blachy wyciąć umownie powiedzmy pasek kilkanaście cm na kilka milimetrów i nadać mu formę pełnego, czy prawie pełnego profilu wobka to mamy stelaż, nacięcia po dwa równoległe w odpowiednich miejscach, żeby wyciągnąć oczka do zbrojenia. Całość sklejona z korpusem, duża powierzchnia, powinno trzymać. Oczywiste zastrzeżenie, że tylko do woblerów z płaskim brzuchem i grzbietem, ale jest taki sporo, głownie bezsterowce mam na myśli. Te potrafią mieć przekrój poprzeczny mocno kanciasty. Nie mówiąc już o tym, że gdyby się dało jedną krawędź profilu jakoś zaostrzyć to można by niczym wybijakiem, czy wykrojnikiem wycinać, może tylko nadcinać miękką balsę. Nie sądzę, żeby taka blaszka okalająca wobka musiała zrujnować jego pracę. Chociaż pewności nie mam. Brzmi to dość dziwnie, ale to wszystko przez to, ze się naczytałem o formach, piankach , żywicach, a że mam tylko balsę… to forma do balsy. Przekombinowane?
#1123 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2016 - 00:32
Dłubię sobie przy woblerkach, a to sprzyja rozmyślaniom i kombinowaniu, co by tu zmienić, poprawić, itd. Nie mam materiałów, żeby zrobić na szybko, a ciekawi mnie temat, jak myślicie, miałoby sens zrobienie jakby zewnętrznego stelaża. Gdyby z odpowiedniej blachy wyciąć umownie powiedzmy pasek kilkanaście cm na kilka milimetrów i nadać mu formę pełnego, czy prawie pełnego profilu wobka to mamy stelaż, nacięcia po dwa równoległe w odpowiednich miejscach, żeby wyciągnąć oczka do zbrojenia. Całość sklejona z korpusem, duża powierzchnia, powinno trzymać. Oczywiste zastrzeżenie, że tylko do woblerów z płaskim brzuchem i grzbietem, ale jest taki sporo, głownie bezsterowce mam na myśli. Te potrafią mieć przekrój poprzeczny mocno kanciasty. Nie mówiąc już o tym, że gdyby się dało jedną krawędź profilu jakoś zaostrzyć to można by niczym wybijakiem, czy wykrojnikiem wycinać, może tylko nadcinać miękką balsę. Nie sądzę, żeby taka blaszka okalająca wobka musiała zrujnować jego pracę. Chociaż pewności nie mam. Brzmi to dość dziwnie, ale to wszystko przez to, ze się naczytałem o formach, piankach , żywicach, a że mam tylko balsę… to forma do balsy. Przekombinowane?
Za dużo wypiłem nie kumam
A chciałem pomóc.
#1124 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2016 - 05:00
Po co zewnętrzny stelaż skoro może byc wewnatrz? Chcesz mieć jeden uniwersalny (zdejmowany) do różnych wobków (korpusów)?
Jak go przytwierdzać? Wkręty?
Czy moze myślisz na stelażem "wbijanym" (zaostrzona krawędź) w korpus, np. z wykrojnika i wzmacnianym klejem?
Do morskich połowów (potężne okazy) pewnie nie głupi pomysl ale .... na polskich wodach?
#1125 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2016 - 10:33
Spójrz na woblery TEX (lata 90-te - o ile dobrze pamiętam nazwę)- kiedyś miały taki stelaż.
Użytkownik bigrafi edytował ten post 30 grudzień 2016 - 10:34
#1126 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2016 - 11:24
Może komuś się przydadzą
Haczyki są w TESCO za około 1,50zł i jest ich 80 sztuk ...
20161231_1117111.jpg 41,94 KB 45 Ilość pobrań
#1127 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2016 - 18:17
#1128 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2017 - 19:57
Drut
#1129 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2017 - 00:00
Panowie czy ktoś używał sprayów Champion akrylowych? Może wiecie czy reagują z Hartzlackiem?
#1130 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2017 - 12:58
Użytkownik pikeft edytował ten post 04 styczeń 2017 - 13:00
#1131 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2017 - 14:17
Panowie wiecie może gdzie zakupię śruciny nie koniecznie zaciskowe o konkretnej gramaturze w ilości np 100 szt. Ponieważ używanie tych do spławików (mix) jest jak najbardziej ok tylko że jest ich troszkę mało a reszty nie używam.
#1132 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2017 - 14:46
Cos tam mam z zapasów.
#1133 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2017 - 18:49
Panowie wiecie może gdzie zakupię śruciny nie koniecznie zaciskowe o konkretnej gramaturze w ilości np 100 szt. Ponieważ używanie tych do spławików (mix) jest jak najbardziej ok tylko że jest ich troszkę mało a reszty nie używam.
Trzy strony wcześniej było o takich śrucinach.Od postu #1065.
Tomi
#1134 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2017 - 22:24
Mieszadełko łatwo i szybko
pierwszy krok to zabieramy (kupujemy) mieszadło do miksera ucinamy np. w połowie zaginamy końce i mamy na szybko mieszadło
- spinnerman, woblery z Bielska, Sebalos i 1 inna osoba lubią to
#1135 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2018 - 23:15
Wiem ze najlepiej zrobic kilka o roznych parametrach ale moze ktos przyblizy mi ten temat. Ciezko znalezc cokolwiek..
received_170337390240643.jpeg 55,43 KB 48 Ilość pobrań
#1136 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2018 - 23:27
Popatrz na zdjęcia podobnych woblerów i zrób tak samo.
- TOMI803 lubi to
#1137 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2018 - 11:42
Witam
Jak się wie czego szukać to znaleźć łatwo:)
Smużak - ma pracować na powierzchni wody.Zagłębienie niewskazane...
Taką pracę osiągniesz gdy ster jest wklejony prostopadle do osi wzdłużnej woblera.
Ale - można eksperymentować...
Wklejasz pod mniejszym kątem i wyginasz ster.Ze sterem z poliwęglanu można tak robić.
W tych Twoich smużakach widzę jeden błąd.Oczko do zawieszania kotwicy powino być na brzuszku...Wtedy kotwica fajnie "robi" za obciążenie.To oczywiście nie dyskwalifikuje Twoich woblerków:)
#1138 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2018 - 13:53
Zdecydowanie to co pisze pan Romek, cofnij oczko o 2 mm bardziej na brzuszek to poprawi prace żuka. Wklej ster pod kątem 45 stopni zawsze można lekko podgiąć. Ja w żukach staram sie nie robić nacięcia na ster przy samym oczku.
- Pride lubi to
#1139 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2018 - 15:13
Jak wyprostować drut przed gieciem stelażu ?
Drut jest w rolce i po odcięciu odcinka wygląda jak banan. Da się go szybko wyprostować ?
#1140 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2018 - 15:23
Z grubszymi jest kłopot ale przy 0.8mm nie ma tragedii.
- lysy69 i eRKa lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych