Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łodzie Semper

semper 500 nowy model łódź wędkarska

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1347 odpowiedzi w tym temacie

#1101 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 30 kwiecień 2021 - 20:04

Ten rynek zbytu nie jest chyba taki zły - od roku przymierzam się do alu i nawet na olx widać, ile nowych marek, zarówno ze wschodu, jak i zachodu, zaczyna się tu rozpychać łokciami. Więc ten rynek chyba coraz chłonniejszy.
Poza tym, rynek zbytu dla polskich producentów też nie kończy się już na Odrze.

Bardzo pozytywna ocena.
Oby było jak piszesz.
Coraz większy wybór, coraz więcej szkutników :)
Powodzenia w zakupie alu
  • fonix lubi to

#1102 OFFLINE   perch22

perch22

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Jan

Napisano 01 maj 2021 - 08:45

Witam ,myślę że z produkcją łodzi jest tak jak z większością  produkcji i to nie tylko u nas ,kiedyś diesel kręcił milion kilometrów ,teraz 200 000 tyś i remont ,a to koło dwumasowe ,pomp wtryski turbina  itd. kolega kupił Sempera  ,ładny ,wypucowany, wyposażony ful opcja ,sama łódź waży coś  350kg ,silnik 40kM , więcej pływa z żoną i dzieckiem rekreacyjnie ,na ryby to jak ładna pogoda i nie pada ,czemu pytam bo  się w błocie utytła itd. po prostu stał się niewolnikiem swojej łodzi ,ja też lubię  mieć czystą ale mam ją bez bajerów  jak mocno upierdzielę wracając jadę na myjkę i po bólu.

• Guzu, cyprys19 i lubią to

#1103 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 01 maj 2021 - 08:55

Witam ,myślę że z produkcją łodzi jest tak jak z większością produkcji i to nie tylko u nas ,kiedyś diesel kręcił milion kilometrów ,teraz 200 000 tyś i remont ,a to koło dwumasowe ,pomp wtryski turbina itd. kolega kupił Sempera ,ładny ,wypucowany, wyposażony ful opcja ,sama łódź waży coś 350kg ,silnik 40kM , więcej pływa z żoną i dzieckiem rekreacyjnie ,na ryby to jak ładna pogoda i nie pada ,czemu pytam bo się w błocie utytła itd. po prostu stał się niewolnikiem swojej łodzi ,ja też lubię mieć czystą ale mam ją bez bajerów jak mocno upierdzielę wracając jadę na myjkę i po bólu.

Jak to mówią, z łodzią jest jak z domem. Nie ma górnego limitu wydatków...

#1104 OFFLINE   12345

12345

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaZ Piątnicy, no bo skąd! ;)

Napisano 01 maj 2021 - 08:56

[quote name="fonix" post="2907318" timestamp="1619809177"]

Ten rynek zbytu nie jest chyba taki zły - od roku przymierzam się do alu i nawet na olx widać, ile nowych marek...

Nowe marki tez maja swoje problemy ...ja się przekonałem ze alu nie jest lekiem n całe zło...

#1105 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 01 maj 2021 - 10:27

Alu jest lekiem tylko drogim.
Chyba że znajdziesz jakąś super okazje tak jak ja.
O laminat musialem dbać ostroznie podpływać do brzegu, sprawdzać czy nie ma pęknięć.
A teraz nic nie sprawdzam nic nie czyszcze doslownie nic. Nie zwracam uwagi na piach na wykładzinach. Raz w roku odkuże i umyje na myjce i po sprawie.
  • wujek i siarq lubią to

#1106 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 01 maj 2021 - 10:53

Alu jest lekiem tylko drogim.
Chyba że znajdziesz jakąś super okazje tak jak ja.
O laminat musialem dbać ostroznie podpływać do brzegu, sprawdzać czy nie ma pęknięć.
A teraz nic nie sprawdzam nic nie czyszcze doslownie nic. Nie zwracam uwagi na piach na wykładzinach. Raz w roku odkuże i umyje na myjce i po sprawie.

Co tanie to drogie. Ja też wyszedłem z założenia że lepiej kupić raz a dobrze i mieć spokój na lata. Też dużo zależy od tego kto gdzie pływa, czy garażuje łódź czy trzyma na zewnątrz, ale nie ma co się oszukiwać że alu na pewno jest w stanie znieść więcej niż laminat. 

Użytkownik wujek edytował ten post 01 maj 2021 - 10:54

#1107 OFFLINE   Gar4field

Gar4field

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 207 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Kot

Napisano 01 maj 2021 - 11:26

Nie wiem, czy o ALU nie powinniśmy mówić w czasie przeszłym. Fajnie było, ale póki co się skończyło.

Znów muszę wystąpić w roli malkontenta, ale tym razem nie dlatego, że mi się ALU nie podoba.

W załączniku notowania giełdowe aluminium.

W kwietniu zeszłego roku cena giełdowa była poniżej 1.5 tys $ za tonę, dzisiaj przebijamy 2.4 tys $ za tonę. 

Przeliczając to na cenę detaliczną arkuszy alu netto w PL było 15 PLN za kg, a teraz jest sporo ponad 20 PLN za kg.. (nie znam dokładnych cen, powtarzam to co producenci donoszą)

A trzeba pamiętać, że w technologii wycinanek laserowych ALU prawie połowa to odpad technologiczny. A jeszcze trzeba to pospawać, wyposażyć...

I w ten sposób "najtańszy materiał ery aerospace" przestaje być taki najtańszy.

Dostępność gatunków alu nadających się do budowy łódek jest mocno problematyczna pomimo zaporowych cen.

Czy ktoś wie gdzie jest granica?? Czy to się kiedyś jeszcze unormuje??

Ja nie wiem. Ktoś ma jakiś pomysł odnośnie przyszłości ALU?

Załączone pliki

• Załączony plik  ALU.JPG   51,13 KB   20 Ilość pobrań

• marcin186 i Kamil-G86 lubią to

#1108 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów

Napisano 01 maj 2021 - 11:47

To w dobrym momencie zamówiłem, na dniach odbieram :), a co najlepsze nie planowałem jej tak szybko kupować, wyszło spontanicznie :).

Z tego co piszesz łodzie alu pójdą mocno w górę. Cena to jedno, ale są bardzo duże problemy z dostępnością aluminium, więc poza wzrostem cen trzeba przygotować się na długi czas oczekiwania.

Użytkownik wujek edytował ten post 01 maj 2021 - 11:50

• Guzu lubi to

#1109 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 01 maj 2021 - 11:48

Nie będzie żadnego unormowania. Nadchodzi komuna.

#1110 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 01 maj 2021 - 19:31

W temacie alu łódki zapytam. Mamy spawane i nitowane czy ktoś może tu się wypowiedzieć o plusach i minusach bo zapewne jakieś tam różnice są.

#1111 OFFLINE   fonix

fonix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaŁomianki
  • Imię:Tomek

Napisano 01 maj 2021 - 19:47

W okresie roku rzeczywiście wykres wygląda słabo, ale w dłuższym horyzoncie już tak nie jest.

#1112 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów

Napisano 01 maj 2021 - 19:59

Ceny poszły w górę przez coronkę, jak jest czegoś mniej to drożeje. Jak się skończy ten bałagan pewnie spadną, choć też niekoniecznie bo jak coś raz podrożeje to może tak zostać. Tyle że jak ktoś teraz chce zamawiać alu to może bardzo długo poczekać.
  • suhhar lubi to

#1113 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 02 maj 2021 - 12:19

W temacie alu łódki zapytam. Mamy spawane i nitowane czy ktoś może tu się wypowiedzieć o plusach i minusach bo zapewne jakieś tam różnice są.

Kazda dobra, spawane są cięższe bo spawa się 3mm blachę a nituje sie np 2mm bo nie spawa sie tak cienkich.
  • M a r a s lubi to

#1114 OFFLINE   Pablito86

Pablito86

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 47 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 maj 2021 - 20:15

Czy ktoś może podpowiedzieć jaka przyczepa jest warta uwagi pod 440xt? Korzystałem tylko z cymermana chyba w 2 wersjach, takiej z dużymi kołami do wprowadzania łodzi (nie wiem jak to się nazywa) i bez, ALE nie znam się i zdania nie mam. To co wiem to raczej opowieści, że jak za głęboko wodujesz to coś przy kołach rdzewieje itp. Byłbym wdzięczny za modele z opiniami.

#1115 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 16 maj 2021 - 15:12

Cześć po roku nieobecności w podtemacie Sempera...

Czy ktoś w kolegów posiada zestaw Semper 440XT i Yamahę F25 GWHS ?

- jak pływa taki skład - czy sprawnie wchodzi w ślizg (ile sekund /metrów) na to potrzeba ?
- macie może  może film ze startu, wchodzenia w ślizg i Vmax ?
- czy z tym silnikiem i 2 osobami dorosłymi , sprzętem wędkarskim zachowuje się stabilnie i nadal szybko wchodzi w ślizg ?
- czy masz dobrą opinię o tym silniku ? (chcę kupić nowy).

Kupiłem kolejnego sempera 440XT  i zaczynam go 'zbroić'. Nie chcę silnika mercurego (miałem 30KM) był szybki jak piorun, ale i tak samo głośny i paliwożerny. Wcześniej przy semperze była 20KM suzuki - to była męczarnia, wchodzenie w ślizg w 2 osoby było powolne a z 3 osobami nie było na to szans.

Zaczynam patrzeć na Yamahę ponieważ jest dostępna od ręki - są zarówno 25KM ,30KM jak i 40KM, na suzuki (super cicha, lekka i naprawdę ekonomiczna) trzeba czekać do listopada :(.

Nie muszę kupić silnika w tym roku, ale jeśli Wasze opinie przekonają mnie do yamahy to ją kupię i zobaczę co zrobi ze semperem na Zalewie Zegrzyńskim lub innej wodzie :)

Będę wdzięczny za odpowiedź.

#1116 OFFLINE   Mikeyy

Mikeyy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 65 postów

Napisano 17 maj 2021 - 07:44

Takim zestawem pływał p. Marek- były przedstawiciel raymarine. Zobacz na yt filmy- biała łódka w fajnym wyposazeniu. Z rozmowy wynikało że silnik dawał radę. 

#1117 OFFLINE   Mufinek27

Mufinek27

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 95 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Dawid
  • Nazwisko:Ryczkowski

Napisano 17 maj 2021 - 07:48

Ja pływam na 20km Tohatsu we dwoje i pełnym osprzęcie bez problemu wchodzę w ślizg.
Jeśli chodzi o 3 osoby i sprzęt jest ciężko , aczkolwiek udało mi się płynąć w ślizgu , trzeba odpowiednio rozłożyć ciężar.
Podsumowując 2 osoby jest super , 3 osoby nie polecam ;)

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

#1118 OFFLINE   @Brig

@Brig

Przedstawiciel marki KFP Watersports

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Arek

Napisano 17 maj 2021 - 08:14

25 yama nie ma el trymu i słaba kultura pracy na wolnych, do 440 za słaba chyba, że pływasz sam z jedną wędką

Użytkownik @Brig edytował ten post 17 maj 2021 - 08:17

#1119 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 17 maj 2021 - 08:26

25 yama nie ma el trymu i słaba kultura pracy na wolnych, do 440 za słaba chyba, że pływasz sam z jedną wędką

Hej,

miałem Mercurego 30EFI z el trymem i już nie chcę :( Nie ma szans na szybkie podniesienie silnika, gdy lecisz na jakąś płyciznę. Też byłem tym zajarany a potem dostrzegłem więcej wad niż zalet. Dobrze wytrymowany silnik ręcznie jest OK.

Co do za słabej Yamy - wczoraj obejrzałem te filmy:

1. 

2. (forumowy River Fox, ale i narciarz i skład na łodzi)

Pozostaje pytanie czy z semperem 440XT dwie osoby i szpeje pozwolą na szybkie wejście w ślizg ?

#1120 OFFLINE   @Brig

@Brig

Przedstawiciel marki KFP Watersports

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Arek

Napisano 17 maj 2021 - 09:31

Hej,
miałem Mercurego 30EFI z el trymem i już nie chcę :( Nie ma szans na szybkie podniesienie silnika, gdy lecisz na jakąś płyciznę. Też byłem tym zajarany a potem dostrzegłem więcej wad niż zalet.
🔧🔧🔧🔧🔧🔧🔧🔧🔧🔧🔧
Możesz to rozwinąć, w czym był problem bo ja takiego nie zauważyłem
Chyba, że chodzi o usytuowanie przycisku od trymu, ale jest na to gotowe rozwiązanie

Pozostaje pytanie czy z semperem 440XT dwie osoby i szpeje pozwolą na szybkie wejście w ślizg ?

🛠️🛠️🛠️🛠️🛠️🛠️🛠️🛠️🛠️🛠️🛠️
Przecież widać wyraźnie na filmie, że ma lekki problem na pusto w jedną osobę 😁
25 są dobre do wielkości łodzi ok 370

Pełen szpej? Co przez to rozumiesz, bo to pojęcie względne

Użytkownik @Brig edytował ten post 17 maj 2021 - 09:59

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych