Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łodzie Semper

semper 500 nowy model łódź wędkarska

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1347 odpowiedzi w tym temacie

#1301 OFFLINE   jabba8111

jabba8111

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 13 czerwiec 2022 - 22:21

Załączony plik  IMG_20220613_225956.jpg   37,47 KB   29 Ilość pobrań

Witam czy ten reling reling jest wytrzymały? planuję zamontować uchwyt scotty do trollingu z pieskiem. Pytanie czy wytrzyma, czy uchwyty montować gdzie indziej? Jeśli ktoś chciałby pokazać na zdjęciu jak mocuje uchwyty to będę wdzięczny. 

W mojej wersji nie mam dodatkowych relingów.

Dzięki za pomoc.

#1302 OFFLINE   mellowyellow

mellowyellow

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 27 czerwiec 2022 - 10:53

Potwierdzam to co napisał kolega wyżej - śruba 10" powinna załatwić sprawę - jeśli silnik jest nowy i nie dotarty pomoże również regulacja linki gazu, u mnie tak było że przed pierwszym serwisem (kupiłem używany silnik z przebiegiem... 12mh! - mam interface więc sam sprawdziłem) cięgna były ustawione tak że otwierało ~80% przepustnicy - z pontonem dochodziłem do 5400-5500rpm - poprawiłem linki i szybciej się zbierał i przekraczam 6000rpm, na śrubie 12" pływał dużo gorzej niż na 10" i były problemy z wejściem w ślizg  (DF20AS)

Epopei Semper vs Suzuki ciąg dalszy. 

Kupiłem śrubę 9 1/4 x 10, łódź przyspieszyła, obroty wzrosły do 5200 przy takim samym obciążeniu co wcześniej, prędkość w 2 os ... 25km/h :D 5km/h zyskałem. 

W pojedynkę i po odciążeniu czyli bez elektryka i aku i zbędnych gadżetów już lepiej bo 31km/h. 

Idąc tropem obrotów, zakupiłem śrubę 9 1/4 x 9 .. tragedia, w dwie osoby 17km/h, w pojedynkę 20km/h. Z tego co pamiętam obroty w dwie os. wzrosły i wyniosły maks 5400. 

Jestem umówiony na serwis silnika, zobaczymy czego się dowiem. Zaczyna chodzić mi po głowie temat czy np. Suzuki może być słabsze od Mercurego czy Yamahy? Moc 20km to 20km z jednej strony ... ale z drugiej strony moment obrotowy?

Ostatnie co mi przychodzi do głowy to śruba 9 1/4 x 11 i tu możecie podpowiedzieć czy ma to sens wg tego:

9 1/4 x 12 maks. 20km/h i 4100 obrotów 

9 1/4 x 11 ?

9 1/4 x 10 maks. 25km/h i 5200 obrotów 

9 1/4 x  9  maks. 17km/h i 5400 obrotów 

wszystko przy 2 osobach i tym samym szpeju na łodzi, z hydropłatem i tym samym trymie

#1303 OFFLINE   Tapirro

Tapirro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 322 postów
  • Lokalizacjaokolice Wrocławia
  • Imię:Janusz

Napisano 27 czerwiec 2022 - 11:38

Jestem umówiony na serwis silnika, zobaczymy czego się dowiem. Zaczyna chodzić mi po głowie temat czy np. Suzuki może być słabsze od Mercurego czy Yamahy? Moc 20km to 20km z jednej strony ... ale z drugiej strony moment obrotowy?

Ostatnie co mi przychodzi do głowy to śruba 9 1/4 x 11 i tu możecie podpowiedzieć czy ma to sens wg tego:

Mój mecury z oryginalną śrubą i jedną osobą, jedzie pod 40km/godz. W porównaniu z Mecurym ale 2T, jest trochę mułowaty, bo tamten wyrywał z butów -prędkości podobne. Śruba w tym nowym Mercurym, jakoś słabo opisana jest i nie powiem jaki ma skok.

#1304 OFFLINE   Marcipas

Marcipas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Marcin

Napisano 27 czerwiec 2022 - 13:55

Kolego może pytanie banalne ale trymowałeś silnik?

#1305 OFFLINE   mercoss

mercoss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 27 czerwiec 2022 - 14:18

wiem że to może i zbieg okoliczności, ale znajomy zamienił w RiverFOX 420 2t Yamahę 25KM, na 4T Suzuki (która jest sporo lżejsza niż stara yama) i tez mu wyraźnie spadły osiągi. Testowałeś z innym silnikiem o takiej samej mocy, chociaż nie bardzo wiem jaki to może mieć wpływ...ale w Twojej epopeii....

#1306 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 28 czerwiec 2022 - 08:33

Kupiłem śrubę 9 1/4 x 10, łódź przyspieszyła, obroty wzrosły do 5200 przy takim samym obciążeniu co wcześniej, prędkość w 2 os ... 25km/h :D 5km/h zyskałem. 

W pojedynkę i po odciążeniu czyli bez elektryka i aku i zbędnych gadżetów już lepiej bo 31km/h. 

Idąc tropem obrotów, zakupiłem śrubę 9 1/4 x 9 .. tragedia, w dwie osoby 17km/h, w pojedynkę 20km/h. Z tego co pamiętam obroty w dwie os. wzrosły i wyniosły maks 5400. 

9 1/4 x 12 maks. 20km/h i 4100 obrotów 

9 1/4 x 11 ?

9 1/4 x 10 maks. 25km/h i 5200 obrotów 

9 1/4 x  9  maks. 17km/h i 5400 obrotów 

wszystko przy 2 osobach i tym samym szpeju na łodzi, z hydropłatem i tym samym trymie

Cześć,

miałem taki sam silnik przy semperze i niestety - był za słaby. Robiłem kombinacje ze śrubami, trymem, przenoszeniem obciążenia, odchudzaniem łodzi (przez demontaż elektryka, akumulatorów etc). Prędkości na 20DAS (chyba taki miałem model, kupiona nowa) to max 32kmph samemu. Z kolegą na przednim fotelu wchodze w ślizg było już trudniejsze a jeśli dosiadło się chociażby dziecko (10l) to na ślizg nie było szans. Wymieniłem silnik na 30KM i semper zaczął 'fruwać' - ślizg w 2-3 sekundy, bez znaczenia czy ten sam kolega był na łodzi czy nie. Semper ważył z gratami prawie 580kg i na mercurym 30KM nie robiło to wrażenia - był but i od razu ślizg...

Suzuki wygyrwało kulturą pracy, ciszą i brakiem drgań, mercury to głośny amerykaniec, paliwożerny, z drgawkami na wolnych (też kupowałem nowy).

Gdybym jeszcze raz robił setup łodzi wędkarskiej to celowałbym w 40-60KM suzuki (waga 110-120kg) i szukał łodzi, która to obsłuży - semper powyżej 45kmph kaczkuje i nie daje frajdy z zapierniczania. Na mercurym max był 48kmph.

#1307 OFFLINE   mellowyellow

mellowyellow

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 28 czerwiec 2022 - 19:37

Cześć,

miałem taki sam silnik przy semperze i niestety - był za słaby. Robiłem kombinacje ze śrubami, trymem, przenoszeniem obciążenia, odchudzaniem łodzi (przez demontaż elektryka, akumulatorów etc). Prędkości na 20DAS (chyba taki miałem model, kupiona nowa) to max 32kmph samemu. Z kolegą na przednim fotelu wchodze w ślizg było już trudniejsze a jeśli dosiadło się chociażby dziecko (10l) to na ślizg nie było szans. Wymieniłem silnik na 30KM i semper zaczął 'fruwać' - ślizg w 2-3 sekundy, bez znaczenia czy ten sam kolega był na łodzi czy nie. Semper ważył z gratami prawie 580kg i na mercurym 30KM nie robiło to wrażenia - był but i od razu ślizg...

Suzuki wygyrwało kulturą pracy, ciszą i brakiem drgań, mercury to głośny amerykaniec, paliwożerny, z drgawkami na wolnych (też kupowałem nowy).

Gdybym jeszcze raz robił setup łodzi wędkarskiej to celowałbym w 40-60KM suzuki (waga 110-120kg) i szukał łodzi, która to obsłuży - semper powyżej 45kmph kaczkuje i nie daje frajdy z zapierniczania. Na mercurym max był 48kmph.

Ale miałeś 400 sempera czy nie czasem 440 ? 30KM silnik niestety za ciężki, waga zabije tą łódkę. 

Tutaj youtuber ta sama jednostka i silnik 20km tylko yamaha i prędkości większe od moich. A szczególnie chodzi mi o ślizg bo przy 2 os i ~~25km/h strasznie chlapie na większej fali, praktycznie uniemożliwia płyniecie w lecie, a na jesieni to nie chce nawet myśleć. 

https://youtu.be/XBIQv8vnNf4?t=417

Silnik trymowałem oczywiście w każdej możliwej konfiguracji przy każdej śrubie i przy każdym obciążeniu. 

#1308 OFFLINE   Seeba

Seeba

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 13 październik 2022 - 21:39

Panowie, szukam jakiegoś pływadła najlepiej 380 długiego pod elektryka. Najważniejsze żeby była stabilna. Czy semper 380 będzie ok czy coś innego polecicie?

#1309 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 13 październik 2022 - 22:01

Panowie, szukam jakiegoś pływadła najlepiej 380 długiego pod elektryka. Najważniejsze żeby była stabilna. Czy semper 380 będzie ok czy coś innego polecicie?

Pływam z kolegą który ma sempera 380. Na 15 km we 2 jest szatan, na elektryku też opływany. Pływał na Siemianówce na takich falach że nie nadążaliśmy wylewać wody z pokładu :) Łajba do polecenia. Stabilność bdb. Zdjęcie w Avatarze na tym semperku właśnie.

Użytkownik rower26 edytował ten post 13 październik 2022 - 22:03

• Seeba lubi to

#1310 OFFLINE   rapek

rapek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 425 postów
  • Lokalizacjasudety

Napisano 14 październik 2022 - 09:21

Mam tego Sempera 380 ,łódeczka bardzo stabilna,Minn kota 40 spokojnie daje radę na Odrze we Wrocku,A na spalanie Storm 13,5 we dwie osoby+graty spokojnie wchodzi w ślizg.Według mnie łóżeczka godna polecenia.
  • Seeba lubi to

#1311 OFFLINE   Seeba

Seeba

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 14 październik 2022 - 16:29

Dzięki śliczne. Warto montować te gniazda na fotele? Czy jest z tym problem zbiera się woda w gniazdach?

#1312 OFFLINE   rapek

rapek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 425 postów
  • Lokalizacjasudety

Napisano 14 październik 2022 - 17:24

Jedno gniazdo fotela mam na środku   a drugie dołożyłem z tyłu na bakiście żeby wygodnie siedzieć podczas pływania, raczej nie ma z nimi problemu. Gniazda są szczelne więc woda jest tylko w nich i nie przecieka do środka między skorupy czy do bakisty

• Seeba lubi to

#1313 OFFLINE   Mikeyy

Mikeyy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 65 postów

Napisano 20 styczeń 2023 - 16:02

Witam! Czy ogarnał ktoś montaż przetwornika si tak aby silnik go nie zaslanial i nie chlapał podczas płynięcia w semperze 440xt?

#1314 OFFLINE   Mikeyy

Mikeyy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 65 postów

Napisano 04 sierpień 2023 - 06:44

Up. 

Czy jest już ktoś w posiadaniu 470 i może napisać pare słów o użytkowaniu tej łodki?? ;)

#1315 OFFLINE   tryt

tryt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 325 postów
  • LokalizacjaWodzisław Sl.
  • Imię:Roman

Napisano 06 sierpień 2023 - 07:19

Na jakim najmniejszym (najlżejszym) silniku Semper 380W popłynie w ślizgu z jedną osobą na pokładzie? 

#1316 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 06 sierpień 2023 - 13:46

Na jakim najmniejszym (najlżejszym) silniku Semper 380W popłynie w ślizgu z jedną osobą na pokładzie?

Kolega ma 380W. Normalnie ma podpięte 15HP suzuki i we 2 lata ładnie. Pływał też na 6 HP i ok 18 km/h samemu o ile dobrze pamiętam. Poniżej 15HP chyba nie ma co schodzić.

#1317 OFFLINE   Przemek_M

Przemek_M

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 209 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 06 sierpień 2023 - 14:12

Ile waży 380W? Na stronie producenta Nie widzę tej informacji..

#1318 OFFLINE   tryt

tryt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 325 postów

Napisano 06 sierpień 2023 - 21:08

jakieś 120 kg

#1319 OFFLINE   tryt

tryt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 325 postów

Napisano 11 sierpień 2023 - 12:42

niewiele info ;). Spróbuję inaczej. Semper 380W (jedna osoba 75kg, akumulator, winda kotwiczna, sonda i trochę sprzętu do dłubania okoni) plus silnik 9,9 kW. Jakie mogą być osiągi na wodzie?

#1320 OFFLINE   rapek

rapek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 425 postów
  • Lokalizacjasudety

Napisano 12 sierpień 2023 - 08:49

niewiele info ;). Spróbuję inaczej. Semper 380W (jedna osoba 75kg, akumulator, winda kotwiczna, sonda i trochę sprzętu do dłubania okoni) plus silnik 9,9 kW. Jakie mogą być osiągi na wodzie?

Na Stormie 13,5 ok 28 kmh we dwie osoby

Użytkownik rapek edytował ten post 12 sierpień 2023 - 08:51

• tryt lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych