Jest film z wciągania łodzi na przyczepę i przygotowywania do odjazdu. Zdjęcia łódki z wyposażeniem też porobiłem. Na Mazurach byłem wędkować i dopiero skończyłem długi weekend . Jutro wieczorem zaktualizuję wątek i podrzucę linki.
Obiecane zdjęcia i filmy (na końcu albumu). https://goo.gl/photo...CsKQC9GSmNP4ac8
Uprzedzam - jestem elektronikiem stąd masa kabli, przełączników - dzięki temu mam możliwość odcinania prądu na każdym z elementów niezależnie.
Założenie było (i je realizuję), że łódź jest wodowana każdorazowo przed wędkowaniem a na noc wraca na działkę / do garażu.
Nie mam zbytnio czasu na obróbkę zdjęć. Jeśli będziecie mieli jakieś pytania - piszcie w tym wątku.
Jestem zadowolony ze wszystkich opcji, które zakupiłem w stoczni Sempera a na pewno polecam:
- listwę na kill,
- gięte nogi do foteli,
- plandeka transportową (sprawdziła się idealnie na majówce - dojazd, powrót, przechowywanie łodzi),
- jaskółki (telefon leży spokojnie, woda 0,5l też się mieści bez problemu),
- windę kotwiczną Trac (mam pilota radiowego przypiętego do paska i nawet nie podnoszę się z miejsca by zrzucić/podnieść kotwicę).
Do zrealizowania w najbliższych dniach/nocach jak znajdę chwilę wolnego:
- dokupienie ramienia RamMount do sondy (dwie kule + ramię ok. 20cm) - teraz jest trochę za daleko,
- dokupienie ramienia RamMount do podpory na wędki - nie mogę ich wystawić za burtę w czasie łowienia (potrzebuję dwie kule + ramię ok. 14cm),
- zakup uchwytów na butelkę z piwem (żona od razu zauważyła brak tego ważnego akcesorium ) ,
- dokończenie projektu 'elektryka' - dotarły do mnie doskonale zrobione kable 25mm2, które będą rozprowadzały prąd z akumulatorów silnika do wyłącznika, oraz styków ładowania (polecam firmę: berkers.pl obsługa na tak profesjonalnym poziomie, aż chce się kupować (to nie kryptoreklama tylko realne doświadczenie),
- dołożenie styków ładowania w tylnej bakiście - tak by przednie baterie ładowane były z tyłu (teraz biegam z ładowarką do przodu),
- ładowanie baterii od razu 24V (2 x 12V) planuję wykonać przez zasilacz 24V (wcześniej była koncepcja ładowania każdej baterii pojedynczo, ale to bez sensu),
- montaż watomierza (na jednym ze zdjęć widać bocznik, który już czeka na wpięcie go w szereg z silnikiem)
- montaż strażnika akumulatora na 24V (bateria 'tylna' to tylko echo i wyciągarka - po 6 godzinach na wodzie miała nadal 85% naładowania więc o nią nie muszę się martwić),
- montaż bezpiecznika automatycznego 24V 60A - teraz wisi na kablach,
- chyba dołożę łożyska do foteli obrotowych (takie jak w piaście rowerowej z wieńcem na zewnątrz),
- instalacja kamery cofania na końcu przyczepy i przeróbka elektroniki w aucie, by po podpięciu wtyki przyczepy odcinała kamerę w aucie a przełączała na przyczepę (trochę nauczyłem się już cofać, ale nadal brakuje mi świadomości, gdzie jest koniec zestawu )
Jak dostanę wreszcie obiecany pokład słoneczny z tapicerką od producenta - wrzucę zdjęcia. Album, do którego dałem link będzie aktualizowany co jakiś czas w miarę postępów prac.
Tyle w skrócie
p.s. ostatnia sprawa to chęć przetestowania łodzi ze spaliną 15KM, 20KM i 25KM i podjęcie decyzji, którą brać - większość czasu spędzę na wodach ze strefą ciszy stąd dylemat.
Mariusz
Użytkownik MarMilo edytował ten post 09 maj 2017 - 08:40