Witam
Wkrótce będę konfigurował łódeczkę Semper 440 xt. Mam pytanie do właścicieli tej łódeczki. Jakie doposażenie wybraliście lub teraz z przebiegu czasu co Waszym zdaniem warto by było jeszcze mieć.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 04 grudzień 2016 - 20:36
Witam
Wkrótce będę konfigurował łódeczkę Semper 440 xt. Mam pytanie do właścicieli tej łódeczki. Jakie doposażenie wybraliście lub teraz z przebiegu czasu co Waszym zdaniem warto by było jeszcze mieć.
Napisano 04 grudzień 2016 - 22:16
Napisano 04 grudzień 2016 - 22:25
Najlepiej sam przemyśl co będziesz potrzebował...
Ja brałem większość z dodatków a i tak wymyśliłem sobie coś co z biegiem czasu wydawało mi się przydatne/lepsze.
To jest tak jak z całą resztą w wędkarskim świecie...
Wymienisz coś na lepsze i tak będzie przez sezon lub dwa... potem znów się szuka lepszych ideałów lub coś poprawia i tak w nieskończoność tak naprawdę tylko budżet jest naszym ogranicznikiJeśli
Jeśli to nie tajemnica to może zdradzisz Dawid swoje ulepszenia które zastosowałeś
Napisano 05 grudzień 2016 - 09:13
Ulepszenia względem lepszej kondycji przechowywanych ryb... na zawodach głównie.
Zastosowanie włącznika czasowego pompy z napowietrzaniem. Odpływ wody z bakisty również pompą- rurka która jest oryginalnie zawsze zapomniałem założyć a dodatkowo więcej wody zostawało w bakiście.
To spowodowało robienie nowych otworów jak i rozmieszczenie przełączników na panelu.
Dodatkowo zamontowałem woltomierz - gdyż najwięcej pływam na silniku elektrycznym.
Mocowanie uchwytu do pagaja x2.
Pantograf do silnika pomocniczego okazał się za "gruby" do mojego silnika elektrycznego co wymagało też przeróbki...
Mam instalację 12v oraz 24v i miałem 1 akumulator w tylnej bakiście i 1 w przedniej a stwierdziłem, że wolę dwa z przodu i dokładałem 1 przewód.
Na tą chwilę chyba tyle...
Napisano 05 grudzień 2016 - 13:12
@karbusd jaki silnik elektryczny stosujesz, jakie prędkości i przebiegi na aku? I jakie pojemności? Dzięki
Napisano 05 grudzień 2016 - 14:43
Ulepszenia względem lepszej kondycji przechowywanych ryb... na zawodach głównie.
Zastosowanie włącznika czasowego pompy z napowietrzaniem. Odpływ wody z bakisty również pompą- rurka która jest oryginalnie zawsze zapomniałem założyć a dodatkowo więcej wody zostawało w bakiście.
To spowodowało robienie nowych otworów jak i rozmieszczenie przełączników na panelu.
Dodatkowo zamontowałem woltomierz - gdyż najwięcej pływam na silniku elektrycznym.
Mocowanie uchwytu do pagaja x2.
Pantograf do silnika pomocniczego okazał się za "gruby" do mojego silnika elektrycznego co wymagało też przeróbki...
Mam instalację 12v oraz 24v i miałem 1 akumulator w tylnej bakiście i 1 w przedniej a stwierdziłem, że wolę dwa z przodu i dokładałem 1 przewód.
Na tą chwilę chyba tyle...
Cześć Karbusd,
Pantograf do silnika pomocniczego okazał się za "gruby" do mojego silnika elektrycznego co wymagało też przeróbki... Powiedz czy szlifowałeś ten pantograf? Ja mam ten sam problem jest za gruby i silnik się nie mieści .
Napisano 05 grudzień 2016 - 18:00
Napisano 05 grudzień 2016 - 20:57
Nie... wyciąłem całą rant łódki na szerokość płyty do przykręcania silnika razem z gumą odbojową.
To zgrubienie które było przykręcone ścieniowałem pod kątem aby silnik patrzył prosto.
Zakończenia listwy odbojowej załatwiłem drugie i tak to wygląda.
Mogę jutro ewentualnie zrobić zdjęcie i dodać, ale myślę że każdy wie oco chodzi.
Napisano 05 grudzień 2016 - 22:40
@karbusd jaki silnik elektryczny stosujesz, jakie prędkości i przebiegi na aku? I jakie pojemności? Dzięki
Silnik 2HP, prędkość w sprzyjających warunkach to blisko 8km/h a z reguły ponad 7. Pływania na dwóch akumulator 110ah to około 2 do max 2,5 godziny.
Napisano 22 marzec 2017 - 09:27
Obiecane fotki - wyciętego rantu łódki. Zabezpieczone listwy zaślepkami identycznymi jak oryginalne żeby ładnie pasowało.
20170318_114927.jpg 20,96 KB 71 Ilość pobrań 20170318_115037.jpg 37,32 KB 73 Ilość pobrań
Napisano 21 kwiecień 2017 - 17:18
Cześć Marmilo,
W bakiscie na pewno nie zmieści sie wyciągarka taka jaką ma Rafał Mleczak.
Co do informacji o samej wyciągarce pisz na Facebook może uda się skontaktować.
Odebrałem wreszcie Sempera Na dziobie mam zamontowaną wyciągarkę Trac, o którą pytałem. Zajmuje ona miejsce dedykowane małej bakiście.
Ponieważ pogoda jest jaka jest to od dnia zakupu łódź stoi w garażu i pojedzie na mazury dopiero na majówkę.
Dopracowuję sobie teraz elektrykę. Dzięki wymianie maili z kolegami pozamawiałem trochę zabawek oraz baaardzo rozbudowałem całą elektrykę (dlatego nie chciałem by producent montował swój wyłącznik prądu i przełączniki).
Jeśli macie jakieś pytania - postaram się odpowiedzieć.
Sesję zdjęciową zrobię po wyciągnięciu sprzętu na świeże powietrze.
Jestem z Piaseczna - jeśli ktoś chce zobaczyć/"popukać w burty" nie widzę problemu pod warunkiem, że będę miał chwilę czasu.
Mariusz
pytanie 1: Przyczepa Cymerman ma na wyciągarce linkę stalową - czy to dobry pomysł czy lepiej wymienić ją na pas ?
pytanie 2: Czy któryś z użytkowników ma pomysł na zaślepkę do nogi fotela obrotowego, gdy nie jest zajęte ? Wygląda na to, że będą się tam zbierały wszystkie syfy z pokładu. Zaślepka załatwiłaby sprawę - średnica otworu jest ok. 43mm
pytanie 3: Czy posiadacie i jaką wykładzinę pokładu ? Nie zamówiłem razem z łodzią a po drugie 450PLN za kawałek polipropylenu to sporo. Myślałem nad sztuczną trawą (http://allegro.pl/wy...6767353434.html) po pływaniu można ją szybko przelecieć karcherem i na rano będzie czysta i sucha ?
Użytkownik MarMilo edytował ten post 21 kwiecień 2017 - 17:39
Napisano 21 kwiecień 2017 - 18:17
Użytkownik chojny83 edytował ten post 21 kwiecień 2017 - 18:22
Napisano 21 kwiecień 2017 - 18:29
Dzięki za odpowiedź. Czyli pozostaje samoróbka do zatkania otworów na fotele.
W temacie linki bardziej interesowało mnie czy do transportu jest lepsza linka czy taśma - chodzi o ew. naprężenia w czasie zasuwania na ryby
Też mam odpływ (chyba każdy go ma), ale chcę uniknąć zniszczenia było nie było ładnej podłogi piachem z buciorów Więc raczej wrzucę taką sztuczną trawę.
Mariusz
Napisano 21 kwiecień 2017 - 18:45
Napisano 21 kwiecień 2017 - 19:25
pytanie 3: Czy posiadacie i jaką wykładzinę pokładu ? Nie zamówiłem razem z łodzią a po drugie 450PLN za kawałek polipropylenu to sporo. Myślałem nad sztuczną trawą (http://allegro.pl/wy...6767353434.html) po pływaniu można ją szybko przelecieć karcherem i na rano będzie czysta i sucha ?
Posiadam taką gumę , i szczerze polecam
http://allegro.pl/ma...ars_rule_id=201
Napisano 21 kwiecień 2017 - 19:45
Napisano 23 kwiecień 2017 - 10:58
Czy nie śmierdzi gumową wycieraczką w czasie upałów ?
Wczoraj spędziłem parę godzin na zabawie z elektryką - projekt zbliża się ku końcowi. W czwartek będę kończył i mam nadzieję, że od piątku znajdzie się chwila na wodowanie i pierwsze testy na wodzie z Haswingiem 2HP.
Czekam jeszcze na pokład słoneczny - pytanie do posiadaczy tej łodzi - czy ktoś z Was kupował tą opcję od producenta ? Prośba o informację jak to wygląda (zdjęcia) jak jest wykonana tapicerka itp..
Mariusz
Użytkownik MarMilo edytował ten post 23 kwiecień 2017 - 10:59
Napisano 23 kwiecień 2017 - 11:51
Co do wykładziny to nie wydziela żadnych nieprzyjemnych zapachów ( bez względu na pogodę).
Użytkownik piernik edytował ten post 23 kwiecień 2017 - 11:52
Napisano 23 kwiecień 2017 - 12:42
Czy nie śmierdzi gumową wycieraczką w czasie upałów ?
Nie , nie absolutnie ''bezwonna'' ta guma .... też się obawiałem ale jest wszystko Ok
Napisano 25 kwiecień 2017 - 11:45
Nie , nie absolutnie ''bezwonna'' ta guma .... też się obawiałem ale jest wszystko Ok
Dziękuję za poradę - kupiłem tą samą gumę - czekam na dostawę..
Kolejne pytanie - czy linka stalowa o długości 2mb wystarczy by przycumować łódź równolegle do pomostu za pomocą ucha cumowniczego na dziobie ? Macie jakieś sprawdzone linki do 'zabezpieczenia' łodzi przed odjazdem jeśli pójdziecie na 30 minut poza marinę ? Psa nie mam i nie kupię w tym celu
Mariusz
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych