#41 OFFLINE
Napisano 14 październik 2016 - 22:25
#42 OFFLINE
Napisano 14 październik 2016 - 22:36
Wiesz jaka może była śruba w tym silniku 20 konnym? Bo mam dylemat jaka śruba będzie dobra do takiej właśnie jednostki i silnika.
Nie mam pojęcia - dopiero planuję kupić spalinę. To co wiem to będę brał min 20KM lub 30KM (max) z power trim, rozrusznikiem i mocnym alternatorem. Ważne do tej łodzi idzie krótka stopa !
#43 OFFLINE
Napisano 15 październik 2016 - 13:46
#44 OFFLINE
Napisano 26 październik 2016 - 19:47
Posiadam sempera 440 xt od maja,i już opowiadam jak to wyglada z pływalnością.
Silnik haswing 2hp +2 aku w tylnych bakistach 150ah.Pływamy zawsze w 2 osoby + sprzet, waga całości 500 kg. Silnik pcha łódź 7,80'km/h przy większym wietrze prędkość spada do 6,80 km/h. W silniku spalinowym Honda 20km sprawa wyglada następujaco. Pływam przeważnie po Odrze, predkość którą uzyskuje to 37 km/h z prądem i o 1,5-2 km/ mniejszą pod prąd.
Stabilność łodzi oceniam bardzo wysoko,stając po burtach nie ma obawy że zaraz sie przechyli.
Jeśli ktoś coś jeszcze chce wiedzieć,chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
- arti-zander lubi to
#45 OFFLINE
Napisano 26 październik 2016 - 20:14
No Mariusz jak już spalinę kupisz to może się do ciebie na jakąś wyprawę w przerwach między projektami wproszę A tak żeby nie było OT to z waszych obserwacji nada się taka łódka pod zabranie na szkiery?
- Grzesiek30 lubi to
#46 OFFLINE
Napisano 26 październik 2016 - 20:22
Kamil,
fajnie, że się odezwałeś - możesz wrzucić fotki swojej łodzi i napisać co warto do niej dokupić przy budowaniu a co jest zbędnym gadżetem a pochłania kasiorę ?
Na PW wyślę Ci swój email do wysłania zdjęć.
Też planuję taki setup - 2HP juz kupiony do tego 2 aku (ja chcę je do przedniej dużej bakisty wrzucić), zabudowa echo i trzeci aku po lewej, po prawej bakista na ryby z pompą wody no i spalina. 20KM jest wystarczająca ? Krótka stopa ?
Dziękuję
Pozdrawiam,
Mariusz
- Grzybek lubi to
#47 OFFLINE
Napisano 26 październik 2016 - 20:25
No Mariusz jak już spalinę kupisz to może się do ciebie na jakąś wyprawę w przerwach między projektami wproszę A tak żeby nie było OT to z waszych obserwacji nada się taka łódka pod zabranie na szkiery?
Cześć Maciej ! Właściciel wyposażył kadrę w te łódzie i walczą z nimi dzielnie np w Irlandii, Szwecji itp. Zdecydowanie polecał 3mm płaskownik jako ochronę killa - oczywiście zamówiłem.
A jak będę wodował łajbę to zapraszam porzucamy na "moim" jeziorze...
#48 OFFLINE
Napisano 26 październik 2016 - 20:30
Kamil,
fajnie, że się odezwałeś - możesz wrzucić fotki swojej łodzi i napisać co warto do niej dokupić przy budowaniu a co jest zbędnym gadżetem a pochłania kasiorę ?
Na PW wyślę Ci swój email do wysłania zdjęć.
Też planuję taki setup - 2HP juz kupiony do tego 2 aku (ja chcę je do przedniej dużej bakisty wrzucić), zabudowa echo i trzeci aku po lewej, po prawej bakista na ryby z pompą wody no i spalina. 20KM jest wystarczająca ? Krótka stopa ?
Akumulatory mam 2 z tyłu do silnika elektryczego + aku do sondy,pompki w bakiscie,oswietlenia led pokładu w przedniej bakiście. Do tego fajna jest przednia mała baiista na mokrą kotwice. Oczywiście jeśli nie planujesz silnika dziobowego. Musze odnaleźć zamówienie które składałem na łódź. Wszystkie elementy z zamówienia się przydają. Jeśli chodzi o silnik to krótka stopa.
Użytkownik Kamil@steam.biz.pl edytował ten post 26 październik 2016 - 20:38
#49 OFFLINE
Napisano 26 październik 2016 - 21:52
Kamil,
Przez chwilę zastanawiałem się nad rezygnacją z małej bakisty i zakupie polecanego motorGuide ze sterowaniem z echosondy, ale to już byłaby abstrakcja.
Czy w tej małej bakiście zmieściłoby się coś takiego:
http://www.trac.net....mb/IMG_6601.JPG ?
albo czy mając małą bakistę znajdzie się jeszcze miejsce na wyciągrkę elektryczną ?
Dziękuję,
Mariusz
#50 OFFLINE
Napisano 27 październik 2016 - 07:45
Hej!
Może ja pomogę
Z tego co kojarzę, Rafał ma taką wciągarkę, zerknij na filmik, małą bakistę też chyba ma:
#51 OFFLINE
Napisano 27 październik 2016 - 09:36
Czy Rafał jest forumowiczem (jaki ma nick) ? Chciałbym obejrzeć szczegóły montażu tej wciągarki.
BTW. Właśnie po obejrzeniu tego filmu nakręciłem się na Sempera - wcześniej nie zwracałem uwagi na tę łódź. Tu było widać, jak goście przemieszczają się po łódce, która się nie kiwa jak wanna. Mam nadzieję, że za jakiś czas zaktualizuję informacje w oparciu o osobiste wrażenia..
Użytkownik MarMilo edytował ten post 27 październik 2016 - 09:36
#52 OFFLINE
Napisano 27 październik 2016 - 17:41
W bakiscie na pewno nie zmieści sie wyciągarka taka jaką ma Rafał Mleczak.
Co do informacji o samej wyciągarce pisz na Facebook może uda się skontaktować.
#53 OFFLINE
Napisano 27 październik 2016 - 19:24
Jedna drobna, acz może istotna informacja. Miałem okazję ostatnio pływać najnowszym XT i za dwa dni pływałem starszą wersją - obrandowana w Garmina i inne takie.
Dwa światy. Nowy - ciężki, solidny, stabilny itd.
Stara wersja - jakaś papierowa.
Dzwonię i pytam - jak to tak? Usłyszałem - ten zawodnik zażyczył sobie łódź lekką, żeby mógł sam wodować itp. To mu taką zrobiłem.
Tak napisałem, bo ostatnio kilka Semperów poszło na sprzedaż na rynku wtórnym i opinie mogą być różne. Co mnie nie zdziwi, bo rzeczywiście było czuć różnicę.
Zatem lepiej zamawiać samemu lub brać od kogoś, kto wie co sprzedaje a my wiemy, co kupujemy.
#54 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 13:17
Cześć Marmilo,
W bakiscie na pewno nie zmieści sie wyciągarka taka jaką ma Rafał Mleczak.
Co do informacji o samej wyciągarce pisz na Facebook może uda się skontaktować.
Dzięki za podpowiedź, że nie wejdzie. Kogo szukać na MordoKsiążce ? Podasz link do ww właściciela Sempera ?
#55 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 16:31
https://www.facebook...inski.3?fref=ts
najprościej zadzwonić - właściciel ma nieco inne podejście do netu
#56 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 16:48
- Dano. lubi to
#57 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 16:49
Nie chodzi o kontskt do właściciela stocxni tylko do właściciela łódki z wyciagarką. Gdybyś spojrzał wyżej to zobaczysz, że byłem, pływałem i zamówiłem XT..
ech... Przepraszam
#58 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 16:51
- Wamper72 lubi to
#59 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 20:29
Cześć,
Posiadam sempera 440 xt od maja,i już opowiadam jak to wyglada z pływalnością.
Silnik haswing 2hp +2 aku w tylnych bakistach 150ah.Pływamy zawsze w 2 osoby + sprzet, waga całości 500 kg. Silnik pcha łódź 7,80'km/h przy większym wietrze prędkość spada do 6,80 km/h. W silniku spalinowym Honda 20km sprawa wyglada następujaco. Pływam przeważnie po Odrze, predkość którą uzyskuje to 37 km/h z prądem i o 1,5-2 km/ mniejszą pod prąd.
Stabilność łodzi oceniam bardzo wysoko,stając po burtach nie ma obawy że zaraz sie przechyli.
Jeśli ktoś coś jeszcze chce wiedzieć,chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
Też mam taki zestaw i wyciągam na pełnych aku w sprzyjających warunkach 8km\h, więc podobnie. Mam natomiast pytanie czy wiesz jaką masz śrubę napędową w swoim silniku spalinowym? Mam silnik yamaha 20 koni i raczej źle dobraną śrubę...
#60 OFFLINE
Napisano 28 październik 2016 - 20:59
Pozdrawiam Kamil
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych