Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Multiplikator do lekkiego spiningu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
510 odpowiedzi w tym temacie

#501 OFFLINE   Bobby0404

Bobby0404

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 424 postów

Napisano 16 czerwiec 2024 - 11:28

Chłopaki, gdzie kupujecie te "łamagi"? Z Polski, czy ściągacie z Jp.?

Co do linki, to jak przy cięższym caście leci ze wszystkiego, to przy lekkim nie trafiłem jeszcze na ideał. Jak na razie najlepsze efekty mam na Sunline CastAway- podobno jakaś hybryda. Niby sznurkowa buda, ale leci z tego ładnie i się nie plącze... Nie ma tylko w małych średnicach, takich poniżej 10 lb.

#502 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3770 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 25 czerwiec 2024 - 06:39

HaDe, on 15 Jun 2024 - 17:43, said:

A ja Kuba przeszedłem na TCB8. I bardzo sobie ją chwalę. ;)

Nie mam innej możliwości skontaktowania się z Tobą.

Przykro mi, że tak mnie potraktowałeś, nie rozumiem z czego to wynika, szkoda że nie porozumiałeś się ze mną. Zawsze ceniłem Twoją wiedzę i doświadczenie. Udzieliłeś mi wielu dobrych rad, z których skorzystałem. Jest mi bardzo przykro.

Pozdrawiam
Aleksander.

#503 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5251 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 20 marzec 2025 - 16:37

Dzisiaj odbyłem pierwszy trening rzutowy na nowych łożyskach. Zmieniłem oryginalne łożyska na hybrydowe z kulkami wykonanymi z azotku krzemu. Testy tak mi się spodobały, że zaraz ruszam na kolejną turę z nową linką bo stara wyfrunęła z młynka w całości i poszybowała w siną toń...

Zdziwił mnie fakt, że łożyska ceramiczne pozwoliły wydłużyć dystanse rzutowe przy jednoczesnym poprawieniu komfortu panowania nad szpulą. Rzuty były łatwiejsze i dłuższe. Ostatni rzut był tak długi, że przynęta wybrała całą linkę, wyrwała taśmę izolacyjną, którą była przyklejona do szpuli i tym samym wykluczyła mnie z dalszej zabawy... na moment :) Nie wiem czy to ma sens ale mam wrażenie, że łożyska ceramiczne lepiej zachowują się w polu magnetycznym.

#504 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 20 marzec 2025 - 16:41

Ile miałeś nawiniętej tej linki? :)

#505 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5251 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 20 marzec 2025 - 19:05

Miałem nawiniętą do ogranicznika linkę 0.8PE, nie mierzyłem ile tego było.

#506 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4790 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 20 marzec 2025 - 19:30

Sądzę, że opowieść byłaby bardziej kompletna jakby było napisane jaki to multiplikator konkretnie, jakie konkretnie łożyska zostały zainstalowane. Warto byłoby też dodać czy szpula fabryczna czy może KTF albo innej marki aczkolwiek po powyższym wpisie zgaduję, że te testy były na szpuli fabrycznej.

#507 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5251 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 20 marzec 2025 - 20:14

Mam tylko jeden multiplikator i jest to 22 steez limited sv tw 1000S xhl. Szpula OEM SV boost slp works. Myślę, że linki mogło być 75m bo po nawinięciu reszty, która została na szpuli, wystarczyło również do znacznika.

Po rzucie wyglądało to w ten sposób 

Załączony plik  IMG_20250320_201252.jpg   59 KB   6 Ilość pobrań

Reszta linki, ze szpulki o pojemności 150m

Załączony plik  IMG_20250320_201221.jpg   80,36 KB   6 Ilość pobrań

#508 OFFLINE   Bobby0404

Bobby0404

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 424 postów

Napisano 23 marzec 2025 - 20:10

Nieźle.

A reszta sprzętu, w sensie linka, kij i przynęta? Chodzi o zestaw, który tak ładnie zgrany pozwolił na tak dalekie rzuty.

#509 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5251 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 23 marzec 2025 - 21:10

Wędka Yamaga blanks blue current III 82 baitcasting model, linka 0.6 PE tania chińska, przeznaczona do ćwiczeń. Przynęta to model własnej koncepcji i wykonania, zaprojektowana i przeznaczona tylko i wyłącznie do używania w zestawie BC. Jedną sztukę wysłałem naszemu koledze aby, jako doświadczony użytkownik multiplikatorów, niezależnie ocenił jej właściwości związane z lotem i jestem zadowolony z oceny. 

Załączony plik  IMG_20250323_210946.jpg   151,68 KB   5 Ilość pobrań

• cristovo lubi to

#510 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 23 marzec 2025 - 21:53

Kuba, dlaczego tylko do casta?

#511 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5251 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 23 marzec 2025 - 22:11

Gdybym nie opracował tej przynęty to nie miałbym zestawu BC. Nie będę też używał innej niż tylko tej do łowienia ryb za pomocą multika. Może nie widać tego na zdjęciu ale kształtka jest bardzo złożona w swojej budowie, główny nacisk położyłem na idealny lot, oprócz łatwości z jaką porusza się w powietrzu, leci idealnie prosto i celnie. Jeśli przynęta potrafi lecieć z prędkością zbliżoną do tej, która jest w stanie opróżnić szpulkę z luźniej linki lub większą to oprócz dystansu daje też komfort obsługi multiplikatora. Niestety coś kosztem czegoś, przynęta pracuje drobno lusterkując w linii prostej do linki i ewentualnie w opadzie, nic więcej nie potrafi. Osobiście, używam przynęt o zupełnie innej pracy, które mają dużo większą skuteczność ale ... Żadna z nich nie potrafi latać tak dobrze jak "ta" właśnie... Pysk przynęty to stabilizator lotu, tył to igła jak w lotce dart-a itd., btw większą frajdę daje mi trafianie tym do celu niż samo łowienie :)

Użytkownik guciolucky edytował ten post 23 marzec 2025 - 22:16

• cristovo i bob74 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych