Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Multiplikator do lekkiego spiningu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
501 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   MarcinZet

MarcinZet

GO BARBLESS!!!

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2749 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawora

Napisano 16 luty 2016 - 23:20

Komfortowo przy UL to się rzuca stałą szpulką ..Jak ktoś chce się bawić to jego sprawa.Tylko trzeba wiedzieć o tym że... żeby dało się w ogóle rzucać takim zestawem to trzeba wydać min. 1200 zł( nie wspominam tu o tuningach), a i tak on nie dorówna stałej szpulce nawet za cene 100 zł np... Pròbowałem sił z revo lt na rzece pstrągowej z wobkami po 5cm i 3-4gr i szybko wròciłem do stałej szpulki..Owszem da się ale nie celnie nie daleko i nie z pod gałezi..Myślę że łowienie multikiem powinno się kończyć na 5gr..

Kilku kolegów stałoszpulowców się już zawstydziło lekko odległościami i celnością, jaką może wygenerować DOBRZE dobrany zestaw BC. Więcej wiary, wszystko się da. Oczywiście, to również kwestia finansowa, która w skuteczny sposób może doprowadzić do bólu głowy, ale... Dla zabawy czasami warto. Bo co innego nam zostaje;-)

#142 OFFLINE   darek1

darek1

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 17 luty 2016 - 11:53

Rozumiem mniejsze opory w dystansie,ale celność?! to raczej kwestia wprawy/doświadczenia i łutu szczęścia  :ph34r:  .

Do 'tarczy arenberga' zawodnicy z powodzeniem używają modyfikowanych stałoszpulowców. :)

http://olx.pl/oferta...67-ID8zVvn.html

#143 OFFLINE   minecjusz

minecjusz

szogun

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1712 postów
  • LokalizacjaWRZEŚNIA/ORZECHOWO
  • Imię:Przemo

Napisano 17 luty 2016 - 13:52

Szczęście nie ma tu nic do rzeczy......dobrze dobrany i wyczuty zestaw pozwala naprawdę na wiele. Wcześniej łowiłem spinem, więc mam porównanie.

Zresztą oprócz celności wzrasta również czucie tego, co się dzieje pod wodą.

• biker1 lubi to

#144 OFFLINE   darek1

darek1

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów

Napisano 17 luty 2016 - 14:13

Eee,no nie czucie też...

to skubiące sandacze łowiono by wyłącznie na multiki B) .

Żeby nie było-casta lubię nawet bardzo :wub: .

#145 OFFLINE   darkonis

darkonis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 314 postów
  • LokalizacjaGiżycko
  • Imię:Darek

Napisano 18 luty 2016 - 21:45

Bez przesady, Używane Curado 51E + szpulka Avail+ magnetyk zamkniesz w ok 1000 zł.
Ja łowie na Revo LT i Daiwa SS Air na rzeczkach pstrągowych i na małych rzekach za kleniem na woblery w wielkościach które podałeś.Casting to nie tylko wymach z boku lub z nad głowy, ale również Pitching i Rollcast. Trochę mi zajęło czasu opanowanie jako-tako tych technik (mistrzem nie jestem), ale nie jestem przez to ograniczony szukaniem miejsca do wykonania rzutu. A wręcz przeciwnie , w caście mam lepszą kontrolę nad przynętą, aby np. w porę wyhamować woblera przed gałęzią lub zwaliskiem.
A pierwsze nauki pobierałem z tego artykułu:http://jerkbait.pl/t...ing-i-rollcast/

Ograniczać też się nie ograniczam inaczej nie kupował bym multika do lekkich zadań , tylko ograniczył się do tego że jest to sprzęt jerkowy ..A tak się składa że mam kilka różnych zestawów do różnych połowów i na łódź praktycznie od 2 lat zabieram tylko te zestawy ..Żeby nie ograniczenia finansowe to pewnie tych zestawów miał bym z kilkadziesiąt ...

Podajesz cenę 1000zł .. zauważ że jest to cena samego kręcioła po tuningu a gdzie jeszcze wędzisko? 

Pitching i Rollcast  przy woblerze karakusek 5cm i 3,5gr z użyciem Revo LT (bez tuningu) ,komfortowo ?  Nie sądzę ..No chyba że masz jakiś super kij , może na  jakimś blanku muchowym ?

Fakt byłem z tym zestawem może z 3 razy nad rzekom za pstrągiem ,używałem plecionki nie żyłki ,a sam kij też nie był rewelacją  .W dużym stopniu mi to utrudniało rzuty ale jednak próbowałem ..

Chodzi mi głównie o cenę takiego zestawu   ...Czasami też jadę nad wodę  żeby mieć wyniki jakieś, a nie tylko się bawić..Dlatego spining UL np. na okonia to zawsze będzie dla mnie stała szpulka ...

#146 OFFLINE   proraf

proraf

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 346 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:預言者

Napisano 18 luty 2016 - 22:09

Ograniczać też się nie ograniczam inaczej nie kupował bym multika do lekkich zadań , tylko ograniczył się do tego że jest to sprzęt jerkowy ..A tak się składa że mam kilka różnych zestawów do różnych połowów i na łódź praktycznie od 2 lat zabieram tylko te zestawy ..Żeby nie ograniczenia finansowe to pewnie tych zestawów miał bym z kilkadziesiąt ...
Podajesz cenę 1000zł .. zauważ że jest to cena samego kręcioła po tuningu a gdzie jeszcze wędzisko? 
Pitching i Rollcast  przy woblerze karakusek 5cm i 3,5gr z użyciem Revo LT (bez tuningu) ,komfortowo ?  Nie sądzę ..No chyba że masz jakiś super kij , może na  jakimś blanku muchowym ?
Fakt byłem z tym zestawem może z 3 razy nad rzekom za pstrągiem ,używałem plecionki nie żyłki ,a sam kij też nie był rewelacją  .W dużym stopniu mi to utrudniało rzuty ale jednak próbowałem ..
Chodzi mi głównie o cenę takiego zestawu   ...Czasami też jadę nad wodę  żeby mieć wyniki jakieś, a nie tylko się bawić..Dlatego spining UL np. na okonia to zawsze będzie dla mnie stała szpulka ...

Zgadza się , podałem cenę tylko multiplikatora, bez wędziska. Fakt, do swoich zestawów UL używam zrobionych przez Siebie kijków na blankach muchowych, które ładują się "pod własnym ciężarem" ( klasa #5 i #2).No i do połowów UL używam wyłącznie żyłek i fluorocarbonu. Są sytuacje gdzie połowisz tylko spinem, ale Ja ze względu że łowię tylko na casta świadomie unikam takich łowisk.
  • ManieQ, MarcinZet i biker1 lubią to

#147 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 luty 2016 - 23:36

Kilku kolegów stałoszpulowców się już zawstydziło lekko odległościami i celnością, jaką może wygenerować DOBRZE dobrany zestaw BC. Więcej wiary, wszystko się da. Oczywiście, to również kwestia finansowa, która w skuteczny sposób może doprowadzić do bólu głowy, ale... Dla zabawy czasami warto. Bo co innego nam zostaje;-)

Celność, czułość, wygoda, trwałość,waga - zgadzam się. Ale odległość będzie po stronie dobrze dobranego zestawu spiningowego. Komfort przy niskich temperaturach również.

#148 OFFLINE   darek1

darek1

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów

Napisano 19 luty 2016 - 17:47

Zgadza się , podałem cenę tylko multiplikatora, bez wędziska. Fakt, do swoich zestawów UL używam zrobionych przez Siebie kijków na blankach muchowych, które ładują się "pod własnym ciężarem" ( klasa #5 i #2).No i do połowów UL używam wyłącznie żyłek i fluorocarbonu. Są sytuacje gdzie połowisz tylko spinem, ale Ja ze względu że łowię tylko na casta świadomie unikam takich łowisk.

Ciekawi mnie sytuacja gdzie da się połowić tylko stało-szpulowcem?nie mam jeszcze doświadczenia,ale w doświadczonej ręce strzały ze szczytówki 'rollcastem' wyglądają imponująco... 

Rekordowe odległości w sporcie rzutowym to chyba jednak z multika...

a komfort w chłodzie można by pewnie poprawić optymalnymi rękawiczkami? 

#149 OFFLINE   minecjusz

minecjusz

szogun

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1712 postów

Napisano 19 luty 2016 - 18:41

Stała szpula to np jig o masie 0,5gr
  • proraf, arturbukowski i biker1 lubią to

#150 OFFLINE   darek1

darek1

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów

Napisano 19 luty 2016 - 19:04

0,5 g to nimfa muchówką  ;) strzał z łuku(w sensie z ręki w ciasnych miejscach),

interesuje mnie bardziej gdzie?...multik słabszy od stałoszpulowca.

#151 OFFLINE   lukastrance

lukastrance

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 247 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Łukasz

Napisano 19 luty 2016 - 19:28

W wątku LB Andana widziałem że on miota swoje muchy (+- 1g) właśnie castem ;-) więc i tak też się da :-P

Wysłane z mojego Letv X500

#152 OFFLINE   proraf

proraf

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 346 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp

Napisano 19 luty 2016 - 19:36

Połowy wzdręg na mikrojigi(0,25-0,5 gr)w jeziorowych trzcinowiskach pod drzewami. Mam woblery które za cholere nie chcą ruszyć nawet najlżejszej szpulki multika, a służą do łowienia jazi na rzece Warcie- o ile na opasce mogę je spławić, to w przelew multikiem ich nie poślę(jutro wstawię fotki tych mikrusów).
A jak jeszcze do tego wiatr w twarz wieje, to całkowicie przerąbane :)

Użytkownik proraf edytował ten post 19 luty 2016 - 19:44

#153 OFFLINE   darkonis

darkonis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 314 postów
  • LokalizacjaGiżycko
  • Imię:Darek

Napisano 19 luty 2016 - 20:51

Rekordowe odległości w sporcie rzutowym to chyba jednak z multika...
a komfort w chłodzie można by pewnie poprawić optymalnymi rękawiczkami? [/quote]

Tak tylko że na takich zawodach rzuca się ciężarkiem o skupionej masie, a my tu mówimy o wędkarstwie...Ja też z ciekawości robiłem raz test na polu i chyba przy oliwce multik wypadał lepiej...Zresztą cała ta dyskusja to chyba nie na temat ...:)

#154 OFFLINE   proraf

proraf

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 346 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp

Napisano 28 luty 2016 - 17:42

Wylazłem dzisiaj z wyra o 7 rano. Rodzinka jeszcze smacznie śpi, za oknem chłodno( 3 st C),ale słonecznie.
Wolny dzień-co tu robić??
Postanowiłem pojechać nad gorzowską "kałużę" zwaną Stawem Błotnym ( bo zlokalizowana jest przy ul. Błotnej :) )w celu porównania i przetestowania moich zestawów do UL Bait castingu.
Czyli zrobić to na co nie ma czasu w pełni sezonu, bo trzeba rybki łowić.
f17323fe4b8c1849med.jpg
Do porównania zabrałem:
1. Team Daiwa SS Air ze skleconym przez siebie kijkiem na blanku muchowym Batson w klasie #2, opisanym do 4,5 gr o dł. 6'6"(195 cm)
2. Shimano Curado 51E ze szpulką tuningową Avail (7,8 gr)i hamulcem magnetycznym Avail na zmontowanej przeze mnie wędce na blanku muchowym w kl.#5, opisanym do 10 gr o dł 8'(2,4m)
3. ABU Revo LT z kijkiem ABU Garcia Hornet Stinger dł 6'3"(187cm) i cw. 3/16-1/2 oz (5-14 gr)
f659805f1027e0b9med.jpg
82f7118916695afamed.jpg
Jako przynęty wybrałem silikony na główkach 1.5 gr,2 gr,2.5gr,3gr, co z przynętami daje całkowitą masę ( w zależności od nanizanej gumki)
gł.1.5 gr- masa z gumką 2 gr
gł 2 gr -masa z gumką 2.4 gr
gł 2.5 gr -masa z gumką 3.2 gr
gł 3 gr -masa z gumką 4.2 gr
e03cd33adaa20feamed.jpg
55d49c2007e68d18med.jpg
8d869e71296b867fmed.jpg
Oraz woblerki o wadze od 2.4 do 3.4 gr.
1d0b8b7c3d3301bcmed.jpg
cd0d2c952124c0f3med.jpg
Jako punkt orientacyjny obrałem drzewo stojące w wodzie w odległości ok. 20 m od brzegu.
Do każdego zestawu zakładałem każdą przynętę i modyfikowałem ustawienia hamulców aby mieć wiarygodne porównanie ich możliwości.
Z przynętami gumowymi na gł. 1.5-2 gr najlepiej radził sobie Shimano Curado 51E, SS Air również , ale trzeba było wykonać mocniejszy wymach( może długość kija ma tutaj znaczenie??)
Do woblerków o wadze od 2.4 do 3.4 gr sprawdzał się SS Air, w Curado ciężko było zapanować nad szpulką, a przykręcenie magnetyka skracało rzuty.
W obu przypadkach odległość rzutu wynosiła ok.15-17 m ( w okolice zatopionego drzewa, ale nie dalej)
Revo LT przy tych gramaturach nie sprawdził się wcale , rzuty były krótkie do ok 10 m(ale to może wina kijka do którego był podpięty-wyższy cw. )
ABU zaczęło dopiero współpracować z przynętami pow.3 gr.
Po tym teście mogę stwierdzić:
Do przynęt gumowych na gł od 1.5 gr do 3 gr najlepiej nadaje się zestaw z multiplikatorem Shimano Curado 51E
Do woblerków od 2.4 do 3.4 gr zestaw z młynkiem SS Air.
Do wszystkich przynęt pow 3 gr- Revo LT.
Z przynętą o wadze 4 gr każdy z multiplikatorów dawał sobie doskonale radę , odległości były długie i porównywalne ( do ok 25 m)
Może można i rzucić dalej, ale ja nie "żyłowałem" rzutów, łowiłem komfortowo i bezstresowo.
Pytanie czy w UL Castingu takie odległości mnie zadowalają??
Tak.
Łowiąc w małych rzekach ( Obra, Korytnica)bardziej zależy mi na precyzji niż odległości.
łowiąc w dużych rzekach ( Odra, Warta),łowienie na lekkie główki nie ma sensu, bo zanim taka przynete osiągnie okolice dna, to nurt ściągnie ją do brzegu.To aby osiągnąć w nurcie okolice dna, trzeba założyć cięższą główkę, a wtedy znika problem z rzutem na określona odległość.
Małe woblerki które stosuję (2-4 gr)-odległość rzutu jest wystarczająca, bo łowiąc "wachlarzem" przy szybkości nurtu Odry i Warty wobler 1/3"drogi" pokonuje już wzdłuż brzegu gdzie przeważnie jest już płytko, a łowiąc na burtach, można zawsze spławić wobler z nurtem.
Jeziora z brzegu-lekkie przynęty-przy dalszych rzutach mizerny kontakt z przynętą (balony w wodzie,wiatr,fala), a i tak większość okoni złowiłem w strefie przybrzeżnej.
Jezioro-z pontonu-odległość rzutu nie ma aż takiego znaczenia, bo zawsze można podpłynąć bliżej łowiska
aby tam dorzucić, lub ustawić się aby łowić np. z wiatrem.
49f812e93907a52amed.jpg
Także to co posiadam z zakresu UL Baitcasting w zupełności mi wystarczy.
Większych odległości nie potrzebuję i nie będę "kopał się z koniem"aby posłać 1 gr na 30 m, i potem nie mieć kontroli nad przynętą ( bo pewnie 30 m linki więcej waży niż sama przynęta)

#155 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1996 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 28 luty 2016 - 19:15

@Prorafie - brawo za pracowitość i ciekawy test!

To materiał na mały artykuł.

Zapytam - co tam na Korytnicy?

pozdrawiam, polecając Presso ;)

• PETEREK i minecjusz lubią to

#156 OFFLINE   minecjusz

minecjusz

szogun

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1712 postów

Napisano 28 luty 2016 - 20:01

Bajorko mi znane....kijki też znane...multiki i Rafał też znany :D Wszystko fajnie zgrane.

W tym roku dokupuję całoroczne na Gorzów, więc już nie będziemy w niedzielę szukać poczty :lol:

• proraf lubi to

#157 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 28 luty 2016 - 21:07

fajna robota szkoda tylko ze na konkretnych zestawach. o tyle fajnie, że mogłeś sprawdzić poprawność (??) celowość złożonych zestawów. Jednak jeśli chodzi o miarodajność to myślę, że nieco bardziej miarodajnym testem było by przypiąc wszystkie multiki do tego samego kijoszka :)

• biker1 lubi to

#158 OFFLINE   proraf

proraf

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 346 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp

Napisano 28 luty 2016 - 21:15

fajna robota szkoda tylko ze na konkretnych zestawach. o tyle fajnie, że mogłeś sprawdzić poprawność (??) celowość złożonych zestawów. Jednak jeśli chodzi o miarodajność to myślę, że nieco bardziej miarodajnym testem było by przypiąc wszystkie multiki do tego samego kijoszka :)

Wiem, ale mi chodziło o sprawdzenie moich zestawów.Może następnym razem sprawdzę młynki na jednym kijku, aby wychwycić różnice w ich możliwościach.
  • mifek lubi to

#159 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 28 luty 2016 - 21:20

No toteż właśnie napisałem. Test też o tyle ciekawy, że mogłeś potwierdzić swoje koncepcje przy doborze poszczególnych zestawów.

#160 OFFLINE   Łukasz.W

Łukasz.W

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 92 postów
  • LokalizacjaLidzbark Warmiński
  • Imię:Łukasz

Napisano 12 marzec 2016 - 11:53

A może ktoś miał styczność z Abu Promax 2lub3? od ilu gram można nim operować ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik wgn@22 edytował ten post 12 marzec 2016 - 11:54

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych