Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Melanzyk - jerki i swimbaity

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3151 odpowiedzi w tym temacie

#1801 OFFLINE   marcinc

marcinc

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • LokalizacjaWschowa
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Ciosek

Napisano 12 listopad 2015 - 19:10

Dzięki za propozycje. Z niektórych na pewno skorzystam. Jeżeli chodzi o budowę takiej suszarki z metalu to raczej w moim przypadku odpada. Nie mam odpowiedniego sprzetu a zlecenie komuś czegoś takiego tu w Irl to koszt kilku tyś €.

Czyjnik przeciwpożarowy to jest cos co tu zawita napewno i wiedziałem o tym jeszcze zanim napisałes swój post. Dodatkowo mam wplanie zakupić dużą gaśnicę w razie W żeby stała sobie w warsztacie. W domu jest ktoś 24h na dobę więc w razie alarmu będzie szybka reakcja.

Muszę dodać, że podobnego, gorzej wykonanego ustrojstwa używałem ponad 2 lata wiec myślę, że to da radę.
Jak będę miał chwilę odezwę się na priva bo mam kilka pytań.

attachicon.gifP1100053.JPGattachicon.gifP1100056.JPGattachicon.gifP1100081.JPG

Tak to wygląda na gotowo. Na 3 zdjęciu ramka z przynętami. Wsuwam ją w sloty widoczne na wcześniejszych zdjęciach. Miałem dorobić zamknięcia, ale wszystko jest tak spasowane, że nie ma prawa się ruszyć.

Pozdr
M

A moze jakas stara lodoeczka, mikrofala itp... tak tylko podpowiadam
Co do gasnicy to popatrz sobie na kule gasnicze, pomierzysz max temperature wokolo i mozliwie blisko powiesisz, zawsze kolejne zabezoieczenie.
  • Kolaśnik lubi to

#1802 OFFLINE   @slider@

@slider@

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2730 postów

Napisano 12 listopad 2015 - 23:49

Termostat  oraz czujnik dymu i sprawa załatwiona

#1803 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów
  • LokalizacjaDublin / Częstochowa / Lubaczów
  • Imię:Maciej

Napisano 15 listopad 2015 - 23:03

Z przykrością muszę stwierdzić, że od dziś gdzieś do końca lutego nie będę przyjmował żadnych zamówień  :wacko: 

Troszkę się u mnie pozmieniało, żona wraca do pracy więc czasu będe miał kilka razy mniej. Za to będę go spędzał z młodym wariatem B)

Nie rezygnuję z przynęt, baaa, będę je cały czas robił, ulepszał. Może jak się uda pojawią sie jakieś video tutoriale bo materiałów mam trochę tylko trzeba je zedytować, a to mogę robić w robocie. Dodatkowo pracuję nad czymś wielkim co pochłonie sporo mojego czasu.

Obecne zamówienia i inne sprawy będą pokończone i na tym narazie koniec.

Wątek oczywiście będę się starał w miarę możliwości prowadzić regularnie jak to było do tej pory.

Pozdrawiam

M :ph34r: :ph34r:

#1804 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 15 listopad 2015 - 23:11

Ciekawe czy to wielkiego to będzie wielki "luras" czy ideowo rzecz znaczna :)

#1805 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 15 listopad 2015 - 23:14

Ciekawe czy to wielkiego to będzie wielki "luras" czy ideowo rzecz znaczna :)

Wielki luras się robi już jakiś czas, zostało mi jeszcze kilka tyś łusek B) :rolleyes: kusi żeby pokazywać zdjęcia jak to w tej chwili wygląda, ale napisałem wcześniej, że zdjęcia będą po skończeniu, czyli pewnie za X tygodni  :ph34r: 

Pozdr

M

• joker lubi to

#1806 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 15 listopad 2015 - 23:40

Masz rację, niespodzianka będzie lepsza.
Ja nie wiem już czy pisałem się na niego wcześniej w wątku, ale teraz ponawiam w ciemno ;)

#1807 OFFLINE   Kaszub Bait

Kaszub Bait

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaBytów
  • Imię:Radek

Napisano 20 listopad 2015 - 19:54

Siemka.

Od jakiegoś czasu zbierałem się do budowy suszarki obrotowej z prawdziwego zdarzenia, którą mogę wbudować do szafy a co za tym idzie nie bede tracił miejsca w pokoju... 2 dni się z tym pierdzieliłem ale w końcu mam to już za sobą...

Budowa suszarki obrotowej.

Zaczęło się tak.

attachicon.gifP1100017.JPG

Wyklejenie całości ekranami przy uzyciu kleju na gorąco.

attachicon.gifP1100022.JPG

Instalacja obrotowej konstrukcji ze slotami na 10szt ramek 30x30cm.

attachicon.gifP1100023.JPG

Rozmieszczenie 3 żarników do terriarium i puszczenie kabli do przełączników.

attachicon.gifP1100025.JPGattachicon.gifP1100027.JPG

Trochę zabawy w elektryka. Przełączniki do drugiego i trzeciego żarnika. Nie zawsze przecież potrzena jest pełna moc.

attachicon.gifP1100028.JPGattachicon.gifP1100031.JPGattachicon.gifP1100032.JPG

Próba oświetlenia.

attachicon.gifP1100033.JPGattachicon.gifP1100035.JPGattachicon.gifP1100036.JPG

Całość na gotowo.

attachicon.gifP1100039.JPG

Nie dokręciłem jeszcze frontowego panelu bo juz nie miałem siły.

Będzie z okienkiem z poliwęglanu 3mm, żeby widzieć co się dzieje wewnątrz.

Całość schowana w szafie co zmniejszy ryzyko zapylenia żywicy jakimś syfem z warsztatu. Dodatkowo do środka pójdzie czujnik Wi-Fi mierzący temp i wilgotność a odczyt będę miał na biurku. Na wyjściu z suszarki dwa timery, jeden do oświetlenia, drugi do części obrotowej.

Mam trochę stracha ze się coś zapali więc najpierw musze to pod okiem potestować, zanim zacznę puszaczać ją na timerze.

Mam nadzieję, że się komuś przyda mój pomysł. Co myślicie?

Pozdr

M

odgrzeje temat ;)

Maciek czym wycinałeś wszystkie listewki, płyte tak na wymiar ?? Podpowiedz jakiej piły użyć :)
Czy robiłeś to na tej taśmówce swojej ??

#1808 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 21 listopad 2015 - 05:18

Radku wycinalem nożem olfa + piła taśmowa.

Pudło zbudowane jest z płyty MDF 6mm. Wycinałem ją nożem wzdłuż poziomicy. Trochę się człowiek namęczył ale jak się nie ma co się lubi to się robi jak się ma :ph34r:

Wewnętrzna część miała być zbudowana z tego samego MDF 6mm niestety nie było więcej płyt 6mm w sklepie więc wziałem 3mm. Niestety ta płyta była ciut za miękka. Dodatkowo strasznie się pyliła. Przy wsuwaniu ramek wycierały się drobinki płytu więc z tego zrezygnowałem i przerobiłem suszarke. Dodatkowo jak się później okazało, listwy z kórych robiłem ramki nie były jednakowe. Kolejne, które dokupiłem były prawie 3mm szersze więc nie cholere nie wchodziły w sloty. To był kolejny powód dlaczego musiałem przerobic wewnętrzną część suszarki.

Tym razem użyłem plastikowych płyt z których miałem zbudowaną obudowę starej suszarki. Nie wiem co to za płyty (dwa cienkie ale bardzo twarde arkusze plastiku wypełnione pianką) ale są bardzo lekkie i napewno pylić nie będą :) ograniczniki do slotów wyciąlem na pile taśmowej z prowadnicą ustawioną na 25mm z reklamy Starbucks'a :rolleyes:

Aaaa, jeszcze zapomnaiłem, ze musiałem zrobić zamknięcia do ramek. Wykonałem je z gwożdzi. Jutro po pracy wrzucę jakieś fotki.

Pozdr

M

Użytkownik Melanzyk edytował ten post 21 listopad 2015 - 05:19

• Kaszub Bait lubi to

#1809 OFFLINE   Kaszub Bait

Kaszub Bait

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaBytów
  • Imię:Radek

Napisano 24 listopad 2015 - 14:15

Radku wycinalem nożem olfa + piła taśmowa.

Pudło zbudowane jest z płyty MDF 6mm. Wycinałem ją nożem wzdłuż poziomicy. Trochę się człowiek namęczył ale jak się nie ma co się lubi to się robi jak się ma :ph34r:

Wewnętrzna część miała być zbudowana z tego samego MDF 6mm niestety nie było więcej płyt 6mm w sklepie więc wziałem 3mm. Niestety ta płyta była ciut za miękka. Dodatkowo strasznie się pyliła. Przy wsuwaniu ramek wycierały się drobinki płytu więc z tego zrezygnowałem i przerobiłem suszarke. Dodatkowo jak się później okazało, listwy z kórych robiłem ramki nie były jednakowe. Kolejne, które dokupiłem były prawie 3mm szersze więc nie cholere nie wchodziły w sloty. To był kolejny powód dlaczego musiałem przerobic wewnętrzną część suszarki.

Tym razem użyłem plastikowych płyt z których miałem zbudowaną obudowę starej suszarki. Nie wiem co to za płyty (dwa cienkie ale bardzo twarde arkusze plastiku wypełnione pianką) ale są bardzo lekkie i napewno pylić nie będą :) ograniczniki do slotów wyciąlem na pile taśmowej z prowadnicą ustawioną na 25mm z reklamy Starbucks'a :rolleyes:

Aaaa, jeszcze zapomnaiłem, ze musiałem zrobić zamknięcia do ramek. Wykonałem je z gwożdzi. Jutro po pracy wrzucę jakieś fotki.

Pozdr

M

Maćku fotki obiecałeś :D

#1810 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 25 listopad 2015 - 08:06

Sorry Radku zapomniałem.

Załączony plik  P1100086.jpg   99,26 KB   19 Ilość pobrańZałączony plik  P1100091.jpg   67,35 KB   20 Ilość pobrań

Tylko tyle mam obecnie obfocone. Jak bede w miał wolne i zawitam w warsztacie zrobię zdjęcie całości.

Pozdr

M

• joker i Kaszub Bait lubią to

#1811 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 25 listopad 2015 - 09:24

Jako że sporo warsztatu w wątku a mało finalnego dzieła pozwolę sobie wstawić ....

Melek , dziękuje serdecznie.

Załączone pliki

#1812 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 25 listopad 2015 - 09:32

Jako że sporo warsztatu w wątku a mało finalnego dzieła pozwolę sobie wstawić ....

Melek , dziękuje serdecznie.

Piękny - chciałbym mieć taką przynętę :)

#1813 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 27 listopad 2015 - 22:25

Piękny - chciałbym mieć taką przynętę :)

SzumuS taka sama będzie do wylicytowania niedlugo na aukcji na dom dziecka. Jak robiłem dla Karola zrobiłem dwie :)

Pozdr
M
  • Kamil G lubi to

#1814 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 28 listopad 2015 - 13:00

Witam.
Chyba się pospieszylem z ta aukcja. Próbowałem znaleźć ta przynętę i okazało się ze jej nie ma. Przypomniałem sobie później ze niedawno jeden Irlandczyk był po odbiór swojego zamówienia i jak zobaczył tego pajka to go też zawinąl. Będzie za to inny do wylicytowania ;)

Ostatnio sporo działam z Big Troutem i zaczyna to już wyglądać soczyście ze tak powiem :D

We wtorek przyjdzie paczka z 5kg silikonu i zaczynam robić formy pod poprawiona Piranie ;) troszkę się nadlubalem i chyba z 6-7 prób mi nie wyszło ale teraz jest już tak jak być powinno ;-)

Pozdr
M

#1815 OFFLINE   MichałM

MichałM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 865 postów
  • Imię:Michał

Napisano 28 listopad 2015 - 13:36

Z tego co piszesz to sporo działasz, chętnie byśmy zobaczyli jakieś migawki z warsztatu. Nie będę nalegał bo pisałeś że chcesz pokazywać gotowe projekty ale jednak obserwowanie całego procesu powstawania Twoich przynęt daje nam sporo radochy, także gdybyś jednak uległ nie będziemy mieć nic przeciwko ;)
  • Kaszub Bait lubi to

#1816 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 28 listopad 2015 - 15:38

Witam.
Chyba się pospieszylem z ta aukcja. Próbowałem znaleźć ta przynętę i okazało się ze jej nie ma. Przypomniałem sobie później ze niedawno jeden Irlandczyk był po odbiór swojego zamówienia i jak zobaczył tego pajka to go też zawinąl. Będzie za to inny do wylicytowania ;)
(...)

Maćku, tak tylko przypominam:

"Rejestracja chęci uczestnictwa w zabawie do 16 listopada.

Wykonanie i przesłanie zestawów do 23 listopada włącznie."

"Wystawienie prac na giełdę odbędzie się 30 listopada i będzie trwało 14 dni."

Z Ire kilka dni przesyłka pójdzie... a jeszcze zdjęcia trzeba zrobić, wstawić na giełdę...

Zdążysz przed zakończeniem aukcji?  :huh:

#1817 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 28 listopad 2015 - 16:17

Januszu ja nie będę brał udziału w konkursie bo nie zrobiłem żadnej przynety pstragowej, niestety nie było czasu. Wystawie na aukcję Trouta albo coś innego co będę miał. Wystawiam aukcje, ktoś wygrywa i przelewa pieniądze do Milupy (chyba on się zajmuje zbiórka) a po otrzymaniu potwierdzenia wysyłam paczkę dla kupującego bezpośrednio i po problemie. Robiłem tak wielokrotnie i nie widzę sensu w wysyłaniu przynety juz teraz skoro nie bierze ona udziału w konkursie bo to generuje niepotrzebne koszty.

Michał powiem tylko tyle. Jedną stronę płetwy ogoowej rzeźbilem jakieś 5h :D

Pozdr
M
  • Piotrek Milupa i woblery z Bielska lubią to

#1818 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów

Napisano 05 grudzień 2015 - 07:24

Z tego co piszesz to sporo działasz, chętnie byśmy zobaczyli jakieś migawki z warsztatu. Nie będę nalegał bo pisałeś że chcesz pokazywać gotowe projekty ale jednak obserwowanie całego procesu powstawania Twoich przynęt daje nam sporo radochy, także gdybyś jednak uległ nie będziemy mieć nic przeciwko ;)

Michale proszę.

Tyle narazie pokażę. Big Trout po kilkudziesięciu godzinach :o :ph34r:

Załączony plik  20151205_004613.jpg   79,95 KB   26 Ilość pobrańZałączony plik  20151205_004619.jpg   73,2 KB   25 Ilość pobrań

Załączony plik  20151205_004630.jpg   68,04 KB   21 Ilość pobrańZałączony plik  20151205_004709.jpg   77,87 KB   24 Ilość pobrań

Podoba się? :rolleyes:

Pozdr

M

Użytkownik Melanzyk edytował ten post 05 grudzień 2015 - 07:28

#1819 OFFLINE   lesiewicz

lesiewicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1765 postów
  • LokalizacjaKalisz
  • Imię:Dariusz