Normalne w toku użytkowania. Niektórzy rozbierają dokładają podkładki w celu skasowania luzów ale w 99% praca kołowrotka nie ulegnie poprawie lub wręcz się pogorszy. Ale luz w tym miejscu będzie minimalny. Zaraz będą atakować ,,serwisanci" kołowrotków którzy na takich zabiegach koszą niezłe pieniądze.

Daiwa Exceler - kolejne generacje (informacje, opinie)
Napisano 16 grudzień 2023 - 17:34
Napisano 16 grudzień 2023 - 17:48
Kopytko, on 16 Dec 2023 - 16:34, said:
Normalne w toku użytkowania. Niektórzy rozbierają dokładają podkładki w celu skasowania luzów ale w 99% praca kołowrotka nie ulegnie poprawie lub wręcz się pogorszy. Ale luz w tym miejscu będzie minimalny. Zaraz będą atakować ,,serwisanci" kołowrotków którzy na takich zabiegach koszą niezłe pieniądze.
Ale to jest nowiutki kołowrotek, w blue arcu którego katuję już 20 lat nie mam takiego luzu.
- grewas lubi to
Napisano 17 grudzień 2023 - 09:02
Kopytko, on 16 Dec 2023 - 16:34, said:
Nie do końca zgodzę się z takim stwierdzeniem, praca może i się nie poprawi ale luzu można się pozbyć co już jest dla mnie poprawą jakości użytkownika. Pogorszy się tylko wtedy gdy ktoś przesadzi z ilością lub grubością podkładek i zwyczaje kołowrotek zamuli, będzie za ciasno napchane. Czasami wystarczy podkładka 0,1mm czasami jeszcze mniej, zależy od luzu. Niestety w niższych modelach daiwy jest różnie i w jednym będzie luz mniejszy w drugim większy. Jednemu będzie to przeszkadzać,drugi nie zwróci uwagi. W Ballisticu MQ czy Daiwie BG MQ praktycznie luzu nie ma, delikatny luz roboczy, mam też stradica i twin powera i luz też jest delikatny jak w ww.daiwach.
Załączone pliki
Użytkownik Biesan edytował ten post 17 grudzień 2023 - 09:32
- J-O-K-E-R i langeman lubią to
Napisano 17 grudzień 2023 - 13:29
Przerobiłem kilka lt excelerów i prędzej czy pózniej ten luz się pojawia. Łowie sezon-dwa i do kosza i kolejny. To kołowrtoek w cenie szpuli zapasowej do topowych kołowrotków które niekoniecznie dłużej przetrwają Może mam większą tolerancję na takie niuanse.
Napisano 17 grudzień 2023 - 13:55
W jaki sposób ten luz prędzej czy później się pojawia?
Napisano 17 grudzień 2023 - 19:22
W toku użytkowania. Pod obciążeniem mechanizm koła głównego z pinionem się wyrabia i luz powoli się powiększa. A że czasem fabryczne nówki mają ciut za duży- to kołowrotek za 300-400zł nie można wymagać spasowania z certate(która też swoje od nowości ma). Luz minimalny musi być- jest coś takiego jak luz techniczny.
Napisano 17 grudzień 2023 - 20:19
Nie wiem czy zauważyłeś ale wyżej o tym już napisałem,
,, luz roboczy " czyli luz techniczny, jak zwał tak zwał wiadomo o co chodzi. Myślę że nikt tu nie wymaga spasowania i jakości certate bo po co wtedy przepłacać więc nie mam pojęcia do kogo to, uwierz że tu forumowicze kumaci, ,,z kilkoma wyjątkami ".
A pytanie zadałem z ciekawości bo kilka lat temu skasowałem w ten sposób luz w prorexie który jest na zdjęciu wyżej i do dzisiaj luz nie powrócił, użytkuję ten kołowrotek intensywnie 70% mojego łowienia.
Podałem przykład jak pozbyć się tego luzu jak ktoś ma ochotę, czy warto? Tak samo jak palić węglem, szczepić się lub chodzić w zimie w czapce. Tak i nie
Napisano 18 grudzień 2023 - 17:02
Właśnie- jeśli komuś potrzeba niech kasuje i uprawia podkładkową onanizację w kołowrotku za 300-500zł, jeśli nie to nie przejmować się i kręcić nad wodą. I tyle w temacie.
Napisano 18 grudzień 2023 - 18:13
,, Lub sezon - dwa i do kosza i kolejny "
Napisano 07 luty 2024 - 02:26
Biesan, on 17 Dec 2023 - 08:02, said:
Nie do końca zgodzę się z takim stwierdzeniem, praca może i się nie poprawi ale luzu można się pozbyć co już jest dla mnie poprawą jakości użytkownika. Pogorszy się tylko wtedy gdy ktoś przesadzi z ilością lub grubością podkładek i zwyczaje kołowrotek zamuli, będzie za ciasno napchane. Czasami wystarczy podkładka 0,1mm czasami jeszcze mniej, zależy od luzu. Niestety w niższych modelach daiwy jest różnie i w jednym będzie luz mniejszy w drugim większy. Jednemu będzie to przeszkadzać,drugi nie zwróci uwagi. W Ballisticu MQ czy Daiwie BG MQ praktycznie luzu nie ma, delikatny luz roboczy, mam też stradica i twin powera i luz też jest delikatny jak w ww.daiwach.
kolego a jak wygląda smarowanie tych młynków jest dośc smaru jak zdjąłeś obudowe?
Napisano 07 luty 2024 - 16:04
Moje były dobrze posmarowane, tzn moim zdaniem w sam raz i nie było sucho ani też przesadnie nawalone lub tylko punktowo. Ale czy w każdym tak jest to ciężko stwierdzić, podejrzewam że loteria jak zawsze, kilka śrubek i można samemu zerknąć co w środku piszczy, trzy minuty roboty. Po sezonie lub dwóch zależnie od użytkowania przesmaruję już po swojemu, póki co zostawiłem jak jest. Pozdrawiam
Napisano 22 luty 2024 - 19:00

Napisano 22 luty 2024 - 21:04
Napisano 22 luty 2024 - 23:54
Napisano 23 luty 2024 - 06:44
Od 1000
- S.N. lubi to
Napisano 09 marzec 2024 - 14:31
pr00, on 22 Feb 2024 - 18:00, said:
Dzisiaj odebrałem, jestem w szoku jak to kręci. Lepiej niż Twin Power czy Sustain a warty jest tyle co szpula do TP.
Było już tym kręcone nad wodą? Jak się sprawdza w boju? Jakieś porównania do innych młynków, ponieważ jak tylko zobaczyłem tego Excelera to od razu jakoś tak mi wpadł w oko i się nad nim zastanawiam.
Pozdrawiam.
- Polspin lubi to
Napisano 28 czerwiec 2024 - 15:42
WedkarzIncognito, on 09 Mar 2024 - 13:31, said:
Było już tym kręcone nad wodą? Jak się sprawdza w boju? Jakieś porównania do innych młynków, ponieważ jak tylko zobaczyłem tego Excelera to od razu jakoś tak mi wpadł w oko i się nad nim zastanawiam.
Pozdrawiam.
Kręci bardzo dobrze, w mojej opinii lepiej niż ultegra. Mam też Lexe i to jest prawie to samo, różnica w knobie, kabłąku, MagSeal i obudowa alu, ilość łożysk taka sama, szpule też pasują naprzemiennie.
Napisano 05 listopad 2024 - 14:00
Orientuje się ktoś, czy Exceler 23 w rozmiarze 4000 otrzyma wolniejsze przełożenie (CP)? Poprzednia generacja została wyposażona w niskie przełożenie, a nowa generacja obecnie nie występuje w tak niskim przełożeniu i stąd to pytanie.
Napisano 08 maj 2025 - 21:16
Napisano 08 maj 2025 - 21:22
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
2 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
-
Jarek M, strary