tornado, on 27 Jul 2016 - 12:41, said:
Na dorsza 25cm wystarczy dobry spinning ,bo na większego nie ma co liczyć. dorsze w naszej strefie się skończyły ale interes się dalej kręci i fryzjerów nie brakuje. Jak zapytasz rano szypra zawsze jest ta sama odpowiedź , wczoraj fajnie połowili a dzisiaj zobaczymy. Sam mocno się zastanawiam czy nie wystawić swoich zabawek do działu sprzedam, bo na dobre połowy nie ma co liczyć w najbliższym 10leciu. lepiej nazbierać kasy i kilka razy załapać się na łosia z trolla będzie większa frajda jak walnie. Pozdrawiam Tornado
Niestety, ale wypowiedź kolegi w pełni wpisuje się także w moje krytyczne spojrzenie na 'rekreacyjne rybołówstwo morskie' dla szczurów lądowych.
Pierwsze wypłynięcia Nordykkiem kiedyś tam z Kołobrzegu, owszem pozostawiły miłe wrażenie. W zasadzie bardziej w sferze doznań, no bo bujało i wschód słońca taki ładny na pełnym morzu, i w ogóle taka przygoda...
Pełniejsze zrozumienie zwrotów typu fryzjer-fryzjerzy przyszło z czasem, także tych diagnoz wypowiadanych przez obsługi kutrów na pokładzie, że Bałtyk 'nie dosolony' że 'nie przelany' świeżą wodą dlatego dorsza nie ma.
A ja z plecionką 0.10 , Daiwą SOL3000, Fiume Gottlandem 2.70 do tego Gamakatsu Treble13B przy pilkerach, myślałem że dorsze zanim pomyślą, ba zanim dobrze zobaczą kształt i odcień pilkera już będą się zahaczać! (no bo przecież te Gamaki, nie!)
Osobiście przeszła mi już chęć na serwowane przez szyprów i obsługę tanie gadki dla pragnących wrażeń gryzoni lądowych, którzy ze spuszczonymi głowami, grzecznie kolebiąc się, z lżejszymi kieszonkami mniej więcej o półtorej stówki, wracają do portów. Ale co by nie było to i tak jeszcze przed zejściem z kutra wypada ten as z rękawa "słuchaj no żeby połapać to trzeba na Bornholm" (sześć stówek za dwa dni imprezy)
Kolega, którego cytuję zastanawia się czy nie wystawić sprzętu. U mnie już dawno poszedł, po ludziach, i na znanym portalu.
Spróbowałem, zobaczyłem.
Na koniec w teleexpresowym skrócie jakaś tam próba oceny zagadnienia spadającego pogłowia:
http://teleexpress.t...szami-w-baltyku