Pstrągi i ultra light.
Napisano 24 listopad 2016 - 17:24
- ezehiel lubi to
Napisano 24 listopad 2016 - 17:27
Czy na zestaw ul łowi się tylko krótkie ryby? - Nie.
Czy na zestaw medium lub ciężki tylko duże biorą? - Nie.
Czy ktoś komuś każe brać udział w zawodach? - Nie.
Po co te epitety...
Chodzi o sport, sposób bycia i dobrą zabawę.
Lubię ul. Na kij do 14g miałem ryby po 10kg.
Po kiego się wypowiadać jak o ul nie masz pojęcia.
Twoim zdaniem... łowiłeś, nie? Szkoda, nie dyskredytuj zdania tych co lubią tą kategorie.
Dziadki na leszczyne i dratwe ryby ciągnęli i było dobrze.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Użytkownik ezehiel edytował ten post 24 listopad 2016 - 17:30
- oland, pisaq87, slava i 3 innych osób lubią to
Napisano 24 listopad 2016 - 17:35
- Myku1987 lubi to
Napisano 24 listopad 2016 - 17:37
jezier, on 24 Nov 2016 - 16:35, said:
A kto powiedział, że tylko łowię na lekko?To może niech każdy łowi tak jak mu pasuje. Pasjonaci ul niech spróbują 10lb a pasjonaci 17lb niech spróbują ul. Każdy sam sobie odpowie co mu bardziej pasuje, tylko nad wodą a nie na sucho przed ekranem.
Napisano 24 listopad 2016 - 17:41
- Myku1987 i ezehiel lubią to
Napisano 24 listopad 2016 - 17:46
Napisano 24 listopad 2016 - 18:04

Godzinę temu rozmawiałem z moim dobrym znajomym, gościem który wprowadził mnie w świat wędkarstwa muchowego. Doskonały "krętacz", świetny wędkarz.
Przypomniała nam się sytuacja sprzed dwóch lat, kiedy to łowiliśmy na jednym z łowisk sekcyjnych. Po odjezdzie ryby 60+ na wędce w klasie 6, pobiegłem do sklepu po #8, a on... #4/5. Na tak sztywnym sprzęcie ryby robiły odjazdy na żyłkach 0,28mm i nie mogłem ich zatrzymać. U niego hole miały spokojny przebieg, kilka młynków i pomalutku do podbieraka. Także moja ósemka poszła na szczupaki, a pstrągi łowiłem klasyczną piątką. I faktycznie, ryba, która nie jest szarpana kijem od szczotki jest zdecydowanie spokojniejsza

- mifek, Myku1987, slava i 7 innych osób lubią to
Napisano 24 listopad 2016 - 18:15
jezier, on 24 Nov 2016 - 16:46, said:
No i słusznie. Niech nikt nikomu nic na siłę nie narzuca. Sam mam mocne 10lb i jest mi z tym dobrze. Jeśli komuś jest dobrze z 6lb to po co mu narzucać 17 i odwrotnie, każdy ma swój rozum.
Najszczęśliwsi są posiadacze wędzisk bez "naniesionej"na blank wartości lb
- Łowią, nieświadomi mocy, lub niemocy swojego sprzętu.
- Łowią bez stresu i nie muszą nikomu nic udowadniać .
- Guzu, popper, Janusz Wałaszewski i 9 innych osób lubią to
Napisano 24 listopad 2016 - 19:37
Lepton, on 24 Nov 2016 - 17:15, said:
- Łowią bez stresu i nie muszą nikomu nic udowadniać
.
Uff ... już wiem dlaczego łowię spokojnie, bez zbędnej napinki.
Nie mam żadnego kija pod kropki z naniesionymi wartościami w lb.
- Guzu i pisaq87 lubią to
Napisano 24 listopad 2016 - 20:37
Lepton, on 24 Nov 2016 - 17:15, said:
- Łowią bez stresu i nie muszą nikomu nic udowadniać
.
Teraz juz rozumiem, dlaczego mi sie moimi wedkami dobrze lowi.
Yglo umiescil na nich jakies dziwne napisy, nawiazujace do moich gustow muzycznych. Zadnych cyfr.
Teraz wszystko jasne - dzieki Lepton!
- Paweł Bugajski, Pavko, Kamil Z. i 3 innych osób lubią to
Napisano 24 listopad 2016 - 21:16
Przejadę patyki tapeciakiem. Na pewno będzie spokojniej....
- Kuballa44 lubi to
Napisano 24 listopad 2016 - 21:18
Mlody i butny.
Napisano 24 listopad 2016 - 21:30
pisaq87, on 24 Nov 2016 - 17:04, said:
Godzinę temu rozmawiałem z moim dobrym znajomym, gościem który wprowadził mnie w świat wędkarstwa muchowego. Doskonały "krętacz", świetny wędkarz.
Przypomniała nam się sytuacja sprzed dwóch lat, kiedy to łowiliśmy na jednym z łowisk sekcyjnych. Po odjezdzie ryby 60+ na wędce w klasie 6, pobiegłem do sklepu po #8, a on... #4/5. Na tak sztywnym sprzęcie ryby robiły odjazdy na żyłkach 0,28mm i nie mogłem ich zatrzymać. U niego hole miały spokojny przebieg, kilka młynków i pomalutku do podbieraka. Także moja ósemka poszła na szczupaki, a pstrągi łowiłem klasyczną piątką. I faktycznie, ryba, która nie jest szarpana kijem od szczotki jest zdecydowanie spokojniejsza
Zapolemizuję
Otóż duże pstrągi na muszkę często łowimy dużymi przynętami np. streamerami.
Nie jest łatwo w głębokiej szybkiej wodzie robić to wędziskiem 4/5.Nie jest łatwo rzucić - szczególnie w czasie porywów wiatru - lekkim kijem taką przynętą.
Nie jest łatwo zaciąć dużego pstrąga z dużej odległości lekkim kijem bo przecież i hak grubszy i muszka może, a często powinna, płynąc głębiej...
Sądzę, a nawet wiem, że 9 stopową muchówką w klasie 6-8 szybko j holuje się rybę na solidnym przyponie.
Muchówka najczęściej jest dłuższa i bardziej podatna niż kij spinningowy czy castingowy i tzw, kij od szczotki muchówki raczej nie dotyczy
To odnośnie metody muchowej, która tu na chwilę zagościła.
Jeśli chodzi o casting lub spinning i pstrąga to gdy są zwaliska to trzeba twardziej, a gdy ich nie ma lub łowimy w jeziorze np. z łódki lekki zestaw jest fajny.
Szybkość holu limituje najczęściej wytrzymałość linki (plecionka, żyłka, muchowy przypon) i trzeba po prostu wyginać kij.
Niech korek zajęczy (albo korkoguma) i tyle...
- Guzu, slava i ezehiel lubią to
Napisano 24 listopad 2016 - 22:03
czytam ileś tam razy i dla mnie wątek to "Pstrągi i ultra light" , a nie "Wielkie pstrągi w trudnych warunkach i ultra light" ....
- oland, arturbukowski, Marcyś i 2 innych osób lubią to
Napisano 24 listopad 2016 - 22:34
Czyli można brać muchówkę w wysokiej klasy bo się rzuca dużymi muchami, ale już UL do jigów 1-1,5g nie?
Napisano 25 listopad 2016 - 06:03
Ale czasami ( raz czy dwa w roku) kij niemal pod foregrip się wygina, żyłka wyjeżdż z kołowrotka i efekt końcowy bywa różny.
A rzeka taka sobie, nic specjalnego. Ot polski standard. Takie 2-4 m szerokości, trochę zwałek, choć są odcinki czeste. Spokojny nurt.
Czy warto zabrać tam UL? Pewnie że tak. Szczególnie latem, dużo gzów lata. Trzeba mieć je czym odganiać.
Użytkownik pablom edytował ten post 25 listopad 2016 - 06:05
- Guzu, Janusz Wałaszewski, cys82 i 3 innych osób lubią to
Napisano 25 listopad 2016 - 07:58
No dobra, a możecie polecić po 2 wędki w cenie do 250zł z działu UL i klasycznego NOT-UL ?
Napisano 25 listopad 2016 - 10:40
Marcyś, on 24 Nov 2016 - 21:34, said:
Muchowka w wysokich klasach np. #8 to linka 20gram, trochę inna niż jigowe 1-1,5Czyli można brać muchówkę w wysokiej klasy bo się rzuca dużymi muchami, ale już UL do jigów 1-1,5g nie?

BTW czy 4-14 to ul??
Jeśli tak to mój stary Anos ma na sumieniu trotke 86cm z Drwęcy, ciut większego szczupaka. LBS'ów nie pamiętam, ale 10 lub 12.
Plecionka Berkleya 0,17 była chyba na "ciasno" ustawionym hamulcu.
Zbyt wiele do powiedzenia ryby nie miały.
Napisano 25 listopad 2016 - 10:57
BazyL, on 24 Nov 2016 - 21:03, said:
a nie "Wielkie pstrągi w trudnych warunkach i ultra light" ....
Drogi BazyLu!
Żartobliwie zapytam - czy nie o te duże jednak w gruncie rzeczy chodzi?
Wydaje mi się, że sprzęt powinien pozwolić na szybki, pewny hol największej sztuki o połowie jakiej możesz w danym akwenie myśleć.Jak dużej? Może największej ktorą złowiłeś lub holowaleś, może największej o której z pewnoscią wiesz od innych, bo widziałeś zdjęcia lub moment wypuszczania?
Ja sobie na własny użytek wymyśliłem takie właśnie kryterium.
Z uporem maniaka, (koledzy z działu muchowego mają już tej porady pewnie dość ) , przypomnę o kontroli zestawu, usuwaniu węzłów i sprawdzaniu gladkości linki.
- Jopek1971 i jezier lubią to
Napisano 25 listopad 2016 - 11:12
Gnat, on 25 Nov 2016 - 06:58, said:
No dobra, a możecie polecić po 2 wędki w cenie do 250zł z działu UL i klasycznego NOT-UL ?
Ja mogę polecić jedną, uniwersalną i na dodatek "starą" bo produkowaną w latach '90, Powergrip CM cw 2-15 g od Cormorana oczywiście. Nie jest to bynajmniej UL w dzisiejszym rozumieniu (tfu), bo wtedy w firmach działy konstrukcyjne i marketingu nie były jeszcze opanowane przez towarzystwo spod znaku gender ...
ilustracja poniżej
Kropek 44.3.jpg 93,39 KB
11 Ilość pobrań
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych