Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Znad Kwisy

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
215 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   salmo

salmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 post贸w

Napisano 22 stycze艅 2017 - 22:05

A jak jest na Kwise z kormoranami? Bo na Bobrze na odcinku Lw贸wek - Nielestno jest tragedia :-( :'( Stado oko艂o 120 szt codziennie od 4 tygodni sto艂uje si臋 na pstragach i lipieniach!!! :@
  • analityk i Kamil Z. lubi膮 to

#62 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 post贸w
  • Lokalizacjadolno艣l膮skie/opolskie

Napisano 22 stycze艅 2017 - 22:14

No to faktycznie dramat.

Jak by艂em 6.01.br na Kwisie to s艂ysza艂em od spotykanych w臋dkarzy, ze w poprzednie dni po艂apali ma艂ego kropka. Ja w pierwszy dzie艅 tylko jednego przechytrzy艂em, wymiarowy, jak to niekt贸rzy powiedzieliby "patelniak", ale p艂ywa dalej i mo偶e doczeka sie forumowego minimum. Niewiele mu zabrak艂o. W zesz艂ym roku Kwisa mnie przywita艂a lepiej.
  • analityk i adriano1991 lubi膮 to

#63 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 639 post贸w
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 22 stycze艅 2017 - 22:17

A jak jest na Kwise z kormoranami? Bo na Bobrze na odcinku Lw贸wek - Nielestno jest tragedia :-( :'( Stado oko艂o 120 szt codziennie od 4 tygodni sto艂uje si臋 na pstragach i lipieniach!!! :@

Znaczy maj膮 co je艣膰, nie jest tragicznie :) . No c贸偶, rzeki odleg艂e od siebie o rzut beretem, wi臋c sytuacja podobna. Tzn. na Kwisie kormoran贸w mniej, bo wi臋kszych rybek to tam jak na lekarstwo, po prostu nie maj膮 co je艣膰 :( .

#64 OFFLINE   salmo

salmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 post贸w

Napisano 22 stycze艅 2017 - 22:31

Rzeka wymiera...statystyki z tego sezonu - na 8 wyjazd贸w, ka偶dy 艣rednio po 6 godzin mia艂em to szcz臋艣cie spotka膰 3 pstr膮gi...w tym jednego kt贸rego nie zd膮偶y艂y zje艣膰 kormorany bo wydra go posmakowa艂a :@

Za艂膮czone pliki

• analityk i Gemba lubi膮 to

#65 OFFLINE   Micha艂 P.

Micha艂 P.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 617 post贸w
  • LokalizacjaPolska
  • Imi臋:Micha艂
  • Nazwisko:P.

Napisano 22 stycze艅 2017 - 23:19

St膮d w艂a艣nie pomy艣la艂em, 偶e odwiedzi艂bym z kim艣 obeznanym jakie艣 inne rejony.. w okolicach Lubania z pstragami jest moim zdaniem dramat, jak ju偶 si臋 trafi to i tak nic godnego uwagi. Widz膮c potencja艂 tej rzeki i jej charakter jest dla mnie wr臋cz nie do wiary, jak mo偶na j膮 by艂o doprowadzi膰 do takiego stanu.
  • Kamil Z. lubi to

#66 OFFLINE   Krzysiek Dmyszewicz

Krzysiek Dmyszewicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 post贸w

Napisano 22 stycze艅 2017 - 23:20

Kochani, jak kiedy艣 stan膮艂em na mo艣cie w Zebrzydowej to w g贸r臋 rzeki oczkowa艂o kilkana艣cie grubych lipieni (mia艂em wtedy spininng i koguty), a spod mostu drogowego ucieka艂y klenie takie po 35 - 40 cm, p贸藕niej na koguta z艂owi艂em dobrego pstr膮ga, sp艂oszy艂em takiego 50+, m贸j tata zapi膮艂 na woblera klenia ok. 3 kg na g臋bal臋 7 cm kt贸ry zrobi艂 艣wiec臋 i si臋 wypi膮艂, p贸藕niej widzieli艣my dwie paraduj膮ce w nurcie p艂ocie po ok. 35 cm i takiego samego okonia, p贸藕niej znowu zbieraj膮ce lipienie po 40 cm na jakim艣 zwolnieniu nurtu, p贸藕niej tata spi膮艂 szczupaka 60+, a ja na koniec zerwa艂em pstr膮ga ok. 45 cm. Tak to kiedy艣 by艂o na Kwisie. Rzeka 偶y艂a i ka偶dy wyjazd to by艂a przygoda.

Po tym wyje藕dzie m贸j tata pojecha艂 sam i z艂owi艂 jednego 37 cm. W tym samym miejscu widzia艂 atak ok. 2-3 kg pstr膮ga na stadko p艂oci. Pojecha艂em po tacie i z艂owi艂em pstr膮ga 44 cm na koguta... itp. itd. Ryby w Kwisie by艂o kiedy艣 pe艂no... Kumpel pojecha艂 ze streamerem i z艂owi艂 pstr膮ga 50 cm, drugi kolega pojecha艂 i na nimf臋 mia艂 odjazd du偶ego pstr膮ga. Ca艂y czas co艣 si臋 dzia艂o. Jak sobie przypomn臋 jaki mi kiedy艣 pstr膮g wyszed艂 za matuk膮 o 5 nad ranem w czerwcu 14 lat temu... to a偶 mi si臋 ciep艂o robi.

A dzi艣? Kwisa nie umiera. Kwisa ju偶 jest trupem.

• analityk lubi to

#67 OFFLINE   Janusz Wa艂aszewski

Janusz Wa艂aszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 post贸w
  • LokalizacjaGrzybowo - Ko艂obrzeg

Napisano 23 stycze艅 2017 - 01:42

Niekt贸rzy mogliby powiedzie膰, 偶e rozkwita, tiaa ...

https://www.google.p...#q=kwisa kajaki

ja nie wiem ale mo偶e w filmiku jest co艣 na rzeczy

U偶ytkownik janusz.walaszewski edytowa艂 ten post 23 stycze艅 2017 - 02:07

#68 OFFLINE   Myku1987

Myku1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 post贸w
  • LokalizacjaKowary

Napisano 23 stycze艅 2017 - 04:14

Z tymi kajakami to fakt. W sezonie jest przer膮bane. A co do kormoran贸w na Kwisie co roku jest ten sam scenariusz. Po trzech dniach mroz贸w powy偶ej dychy w nocy od razu przylatuj膮 na Kwis臋. Aktualnie sytuacja na dolnym odcinku wygl膮da tak, 偶e jak si臋 najdzie na miejsc贸wk臋 i b臋dzie si臋 j膮 sumiennie ob艂awia艂o to po 20min wynurzy si臋 z niej kormoran. Jak nie od do艂u nap艂ynie to od g贸ry. Je艣li nawet nie 偶eruje to przeleci ci metr nad tafl膮 wody i r贸wnie偶 w tedy ryby p艂osz膮 si臋.  Ryby s膮 porozstawiane po kontach w zwaliskach i bardzo ci臋偶ko je wyd艂uba膰. Dop贸ki kormorany bytuj膮 na Kwisie nie pozostaje nic innego jak spacer z kijem lub przezbroi膰 si臋 w woblery 15cm+ i 艂apa膰 te czarne s臋py :D  

#69 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 post贸w

Napisano 23 stycze艅 2017 - 08:01

Kochani, jak kiedy艣 stan膮艂em na mo艣cie w Zebrzydowej to w g贸r臋 rzeki oczkowa艂o kilkana艣cie grubych lipieni (mia艂em wtedy spininng i koguty), a spod mostu drogowego ucieka艂y klenie takie po 35 - 40 cm, p贸藕niej na koguta z艂owi艂em dobrego pstr膮ga, sp艂oszy艂em takiego 50+, m贸j tata zapi膮艂 na woblera klenia ok. 3 kg na g臋bal臋 7 cm kt贸ry zrobi艂 艣wiec臋 i si臋 wypi膮艂, p贸藕niej widzieli艣my dwie paraduj膮ce w nurcie p艂ocie po ok. 35 cm i takiego samego okonia, p贸藕niej znowu zbieraj膮ce lipienie po 40 cm na jakim艣 zwolnieniu nurtu, p贸藕niej tata spi膮艂 szczupaka 60+, a ja na koniec zerwa艂em pstr膮ga ok. 45 cm. Tak to kiedy艣 by艂o na Kwisie. Rzeka 偶y艂a i ka偶dy wyjazd to by艂a przygoda.

Po tym wyje藕dzie m贸j tata pojecha艂 sam i z艂owi艂 jednego 37 cm. W tym samym miejscu widzia艂 atak ok. 2-3 kg pstr膮ga na stadko p艂oci. Pojecha艂em po tacie i z艂owi艂em pstr膮ga 44 cm na koguta... itp. itd. Ryby w Kwisie by艂o kiedy艣 pe艂no... Kumpel pojecha艂 ze streamerem i z艂owi艂 pstr膮ga 50 cm, drugi kolega pojecha艂 i na nimf臋 mia艂 odjazd du偶ego pstr膮ga. Ca艂y czas co艣 si臋 dzia艂o. Jak sobie przypomn臋 jaki mi kiedy艣 pstr膮g wyszed艂 za matuk膮 o 5 nad ranem w czerwcu 14 lat temu... to a偶 mi si臋 ciep艂o robi.

A dzi艣? Kwisa nie umiera. Kwisa ju偶 jest trupem.

Pi臋kna opowie艣膰. A偶 sie rozmarzy艂em. 呕ebym tak mog艂 si臋 cofn膮膰 w czasie...

#70 OFFLINE   oland

oland

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 401 post贸w
  • LokalizacjaWroc艂aw
  • Imi臋:Andrzej
  • Nazwisko:Olejnik

Napisano 23 stycze艅 2017 - 09:12

:angry: Proponuje dokarmia膰 te biedne czarne ptaszyska w zimie - kulkami proteinowymi od karpiarzy i proc膮 do zan臋t  ,zestaw do nabycia w w臋dkarskim  :angry:

#71 OFFLINE   FRS1985

FRS1985

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 921 post贸w
  • LokalizacjaZach贸d

Napisano 23 stycze艅 2017 - 13:05

Szkoda rzeki rzek , ale oto POlska tu trzeba wszystko sprzedac oddac niech nei bedzie niczego kuzwa.  tu taki maly filmik z zawoodow wedkarskich pokazujacy jak w akurat jezioro ale nie o to kaman , zobaczcie jak pieknie sie beretuje tam ryby w ilosci extreame i one tam co roku sa , wszedzie sa i byly ale u nas nie nie ma kuzwa , bo co bo kormorany one byly i beda...jaka wladza taka ryba w wodzie , i to samo robia z nami

#72 OFFLINE   Piastun

Piastun

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 post贸w
  • LokalizacjaChaszcze

Napisano 23 stycze艅 2017 - 15:07

Oni mog膮 sobie na to pozwoli膰, w ca艂ej Skandynawi 偶yje 20 milion贸w ludzi g臋sto艣膰 zaludnienia malutka a w贸d maj膮 , 偶e ho ho. Nawet zak艂adaj膮c, 偶e 艂owi膮 u nas tylko 艣wiadomi i etyczni w臋dkarze :D  to cala po艂udniowo- zachodnia Polska ma do dyspozycji tylko Kwis臋 i B贸br, reszta rzeczek jest pomijalna, to jest ogromna ilo艣膰 ludzi. Dodaj膮c do tego, kormorany, wydry, norki, zatrucia i k艂usownik贸w ( i nie mam na my艣li dziadk贸w z robaczkiem) , to mamy to co mamy. Swoj膮 drog膮 to ciekawy jestem ilu w臋dkarzy w zesz艂ym roku 艂owi艂o oficjalnie na Kwisie i jakie by艂y wpisy w rejestrach odno艣nie wynik贸w po艂ow贸w.

#73 OFFLINE   FRS1985

FRS1985

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 921 post贸w
  • LokalizacjaZach贸d

Napisano 23 stycze艅 2017 - 15:31

teraz to juz i chyba nawet nie ma do dyspozycji i tych rzek. wiele rzek skandynawskich ma zdecydowanie wieksza presje i ryby sa , so tu sa tam , a u nas mowie sie tylko o tym , ze nie ma wszyscy kuzwa do okola maja ale my nie mamy, jak daleko w 4 strony swiata ryby sa w polsce nie ma "hahaha" 偶al i smutek 

#74 OFFLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 post贸w

Napisano 23 stycze艅 2017 - 19:40

Tutaj nie ma sie co doszukiwa膰 w Polsce jako kraj/rz膮d. Tutaj to tylko i wy艂膮cznie kwestia mentalno艣ci spo艂ecze艅stwa. Mowi sie co kraj to obyczaj i tak jest w naszym przypadku. Wi臋kszo艣膰 naszych w臋dkarzy ma w g艂owie jeszcze przekonania rodem ze 艣redniowiecza - id臋 na ryby (czyt. Id臋 na polowanie) - koniecznie trzeba przynie艣膰 trofeum do domu, zeby udowodni膰 swoj膮 m臋sko艣膰.
Z g艂odu w Polsce juz raczej nikt nie 艂owi, mowa o zarejestrowanych w臋dkarzy p艂ac膮cych sk艂adki, bo klusole to z r贸偶nych przyczyn 艂owi膮.

Tak jak piszecie w innych krajach woko艂o Polski jest lepiej. No niestety jest. Dlatego g艂odny wra偶e艅 w臋dkarskich da艂em sie nam贸wi膰 w tym roku na wyjazd do Szwecji, a kolega @stone na pstr膮gi wyci膮ga mnie nie daleko dalej ni偶 teraz je偶d偶臋 bo na tereny przygraniczne w Czechach. Gdzie faktycznie mozna po艂owic.

U偶ytkownik Hermano edytowa艂 ten post 23 stycze艅 2017 - 19:41

#75 OFFLINE   Myku1987

Myku1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 post贸w
  • LokalizacjaKowary

Napisano 23 stycze艅 2017 - 20:27

Oni mog膮 sobie na to pozwoli膰, w ca艂ej Skandynawi 偶yje 20 milion贸w ludzi g臋sto艣膰 zaludnienia malutka a w贸d maj膮 , 偶e ho ho. Nawet zak艂adaj膮c, 偶e 艂owi膮 u nas tylko 艣wiadomi i etyczni w臋dkarze :D  to cala po艂udniowo- zachodnia Polska ma do dyspozycji tylko Kwis臋 i B贸br, reszta rzeczek jest pomijalna, to jest ogromna ilo艣膰 ludzi. Dodaj膮c do tego, kormorany, wydry, norki, zatrucia i k艂usownik贸w ( i nie mam na my艣li dziadk贸w z robaczkiem) , to mamy to co mamy. Swoj膮 drog膮 to ciekawy jestem ilu w臋dkarzy w zesz艂ym roku 艂owi艂o oficjalnie na Kwisie i jakie by艂y wpisy w rejestrach odno艣nie wynik贸w po艂ow贸w.

Na co komu rejestr na dolnym odcinku Kwisy :D  Nikt tej wody nie pilnuje. Jedynymi zainteresowanymi s膮 w臋dkarze i k艂usole. Nigdy nie zdarzy艂o mi si臋 spotka膰 kontroli na Kwisie.

#76 OFFLINE   Siemson

Siemson

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 207 post贸w
  • LokalizacjaPolska
  • Imi臋:Przemo

Napisano 23 stycze艅 2017 - 20:46

Na co komu rejestr na dolnym odcinku Kwisy :D  Nikt tej wody nie pilnuje. Jedynymi zainteresowanymi s膮 w臋dkarze i k艂usole. Nigdy nie zdarzy艂o mi si臋 spotka膰 kontroli na Kwisie.

Smutna prawda.

#77 OFFLINE   Komar

Komar

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 140 post贸w
  • Lokalizacjapo艂udniowy zach贸d
  • Imi臋:Robert

Napisano 23 stycze艅 2017 - 20:50

Jedyn膮 i ostatni膮 kontrol臋 PSR na Kwisie,mia艂em w 2000 roku w okolicach 艢wi臋toszowa.Od tamtej pory s艂ysza艂em tylko o jeszcze jednej kontroli w okolicach Zebrzydowej,ale to panom nie chcia艂o si臋 ruszy膰 nad rzek臋, tylko prowadzili kontrol臋 mobiln膮 z samochodu,czyli je藕dzili szos膮 wzd艂u偶 rzeki. Uda艂o im si臋 skontrolowalowa膰 w臋dkarza w momencie gdy wsiada艂 do samochodu na parkingu po zako艅czeniu w臋dkowania.

#78 OFFLINE   Piastun

Piastun

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 post贸w
  • LokalizacjaChaszcze

Napisano 23 stycze艅 2017 - 21:19

M贸j wpis o rejestrze by艂 troch臋 prowokacj膮. No bo jak twierdzisz, 偶e rejestr jest niepotrzebny, to p贸jd藕my dalej - po co w艂a艣ciwie karta i op艂aty? skoro tej wody i tak nikt nie pilnuje. M贸wimy 偶e jest presja, ok ale tak naprawd臋 jaka ona jest? Mnie chodzi o to, 偶e tak mo偶emy sobie bi膰 pian臋 a wiarygodnych danych nie ma, bo instytucje powo艂ane do ochrony, kontroli milcz膮 jak pstr膮gi :D  bo one przecie偶 g艂osu nie maj膮. Mnie m贸wi艂 tubylec, 偶e na odcinku od Lubania do 艁awszowej jest dw贸ch stra偶nik贸w, to powiedzcie mi jak maj膮 upilnowa膰 taki odcinek rzeki, przecie偶 to nierealne, a co si臋 dzieje w okresie ochronnym? A mo偶e to te偶 plotka!!! Mo偶e jest ich 69. Dop贸ki nie zmieni si臋 podej艣cie odpowiedzialnych za taki stan rzeczy instytucji i 艣wiadomo艣膰 decydent贸w to b臋dzie jak b臋dzie. Dla wi臋kszo艣ci pstr膮g to kawa艂ek smacznej ryby na talerzu i tyle.

#79 OFFLINE   FRS1985

FRS1985

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 921 post贸w
  • LokalizacjaZach贸d

Napisano 23 stycze艅 2017 - 22:39

Nie idzie upilnowac , bo przeciez nie ma pieniazkow zeby oplacac do tego celu ludzi , nie ma zarybien bo przeciez nie ma pieniazki a jak sa ida w kieszen , pozylem juz troszke w innych krajach troche tu troche tam , kurcze tam sie da a no da sie , i upilnowac kilometry rzek i ryby w nich , Na kwisie wedkowalem kilka sezonow , nie mialem kontroli nawet jeden raz, nie wspomijajac o tym ze przez 3 lata nie mialem kontroli nigdzie , a wedkowalem niemal 6 razy w tygodniu czasem 7em w miejscach gdzie takie kontrole powinny byc rutyna , i co i dupa., obecnie mieszkajac w skandynawi widze co z czm sie je i w jaki sposob dba sie o lowisko tylko po to by kazdy chetny do wedkarstwa wiking mial co w rzece szukac a przyjezdny turysta zostawil u nich w kieszeni grooba flote/ , tylko u nas w polsce kochenej idziesz do sklepu i w okresie ochronnym kupujesz niewymiarowe bolenie na sklepowej polce no kuz...wa zal

#80 OFFLINE   MaverikZagan

MaverikZagan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 post贸w
  • Lokalizacja呕aga艅
  • Imi臋:Pawe艂

Napisano 24 stycze艅 2017 - 13:46

Mog臋 sobie to wydrukowa膰 do archiwum i przedstawi膰 na zebraniu ?

• salmo i pawelHERP lubi膮 to

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych