Znad Kwisy
#61 OFFLINE
Napisano 22 stycze艅 2017 - 22:05
- analityk i Kamil Z. lubi膮 to
#62 OFFLINE
Napisano 22 stycze艅 2017 - 22:14
Jak by艂em 6.01.br na Kwisie to s艂ysza艂em od spotykanych w臋dkarzy, ze w poprzednie dni po艂apali ma艂ego kropka. Ja w pierwszy dzie艅 tylko jednego przechytrzy艂em, wymiarowy, jak to niekt贸rzy powiedzieliby "patelniak", ale p艂ywa dalej i mo偶e doczeka sie forumowego minimum. Niewiele mu zabrak艂o. W zesz艂ym roku Kwisa mnie przywita艂a lepiej.
- analityk i adriano1991 lubi膮 to
#63 OFFLINE
Napisano 22 stycze艅 2017 - 22:17
A jak jest na Kwise z kormoranami? Bo na Bobrze na odcinku Lw贸wek - Nielestno jest tragedia :-( :'( Stado oko艂o 120 szt codziennie od 4 tygodni sto艂uje si臋 na pstragach i lipieniach!!! :@
Znaczy maj膮 co je艣膰, nie jest tragicznie . No c贸偶, rzeki odleg艂e od siebie o rzut beretem, wi臋c sytuacja podobna. Tzn. na Kwisie kormoran贸w mniej, bo wi臋kszych rybek to tam jak na lekarstwo, po prostu nie maj膮 co je艣膰 .
#64 OFFLINE
Napisano 22 stycze艅 2017 - 22:31
Za艂膮czone pliki
- analityk i Gemba lubi膮 to
#65 OFFLINE
Napisano 22 stycze艅 2017 - 23:19
- Kamil Z. lubi to
#66 OFFLINE
Napisano 22 stycze艅 2017 - 23:20
Kochani, jak kiedy艣 stan膮艂em na mo艣cie w Zebrzydowej to w g贸r臋 rzeki oczkowa艂o kilkana艣cie grubych lipieni (mia艂em wtedy spininng i koguty), a spod mostu drogowego ucieka艂y klenie takie po 35 - 40 cm, p贸藕niej na koguta z艂owi艂em dobrego pstr膮ga, sp艂oszy艂em takiego 50+, m贸j tata zapi膮艂 na woblera klenia ok. 3 kg na g臋bal臋 7 cm kt贸ry zrobi艂 艣wiec臋 i si臋 wypi膮艂, p贸藕niej widzieli艣my dwie paraduj膮ce w nurcie p艂ocie po ok. 35 cm i takiego samego okonia, p贸藕niej znowu zbieraj膮ce lipienie po 40 cm na jakim艣 zwolnieniu nurtu, p贸藕niej tata spi膮艂 szczupaka 60+, a ja na koniec zerwa艂em pstr膮ga ok. 45 cm. Tak to kiedy艣 by艂o na Kwisie. Rzeka 偶y艂a i ka偶dy wyjazd to by艂a przygoda.
Po tym wyje藕dzie m贸j tata pojecha艂 sam i z艂owi艂 jednego 37 cm. W tym samym miejscu widzia艂 atak ok. 2-3 kg pstr膮ga na stadko p艂oci. Pojecha艂em po tacie i z艂owi艂em pstr膮ga 44 cm na koguta... itp. itd. Ryby w Kwisie by艂o kiedy艣 pe艂no... Kumpel pojecha艂 ze streamerem i z艂owi艂 pstr膮ga 50 cm, drugi kolega pojecha艂 i na nimf臋 mia艂 odjazd du偶ego pstr膮ga. Ca艂y czas co艣 si臋 dzia艂o. Jak sobie przypomn臋 jaki mi kiedy艣 pstr膮g wyszed艂 za matuk膮 o 5 nad ranem w czerwcu 14 lat temu... to a偶 mi si臋 ciep艂o robi.
A dzi艣? Kwisa nie umiera. Kwisa ju偶 jest trupem.
- analityk lubi to
#67 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2017 - 01:42
Niekt贸rzy mogliby powiedzie膰, 偶e rozkwita, tiaa ...
https://www.google.p...#q=kwisa kajaki
ja nie wiem ale mo偶e w filmiku jest co艣 na rzeczy
U偶ytkownik janusz.walaszewski edytowa艂 ten post 23 stycze艅 2017 - 02:07
#68 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2017 - 04:14
Z tymi kajakami to fakt. W sezonie jest przer膮bane. A co do kormoran贸w na Kwisie co roku jest ten sam scenariusz. Po trzech dniach mroz贸w powy偶ej dychy w nocy od razu przylatuj膮 na Kwis臋. Aktualnie sytuacja na dolnym odcinku wygl膮da tak, 偶e jak si臋 najdzie na miejsc贸wk臋 i b臋dzie si臋 j膮 sumiennie ob艂awia艂o to po 20min wynurzy si臋 z niej kormoran. Jak nie od do艂u nap艂ynie to od g贸ry. Je艣li nawet nie 偶eruje to przeleci ci metr nad tafl膮 wody i r贸wnie偶 w tedy ryby p艂osz膮 si臋. Ryby s膮 porozstawiane po kontach w zwaliskach i bardzo ci臋偶ko je wyd艂uba膰. Dop贸ki kormorany bytuj膮 na Kwisie nie pozostaje nic innego jak spacer z kijem lub przezbroi膰 si臋 w woblery 15cm+ i 艂apa膰 te czarne s臋py
#69 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2017 - 08:01
Kochani, jak kiedy艣 stan膮艂em na mo艣cie w Zebrzydowej to w g贸r臋 rzeki oczkowa艂o kilkana艣cie grubych lipieni (mia艂em wtedy spininng i koguty), a spod mostu drogowego ucieka艂y klenie takie po 35 - 40 cm, p贸藕niej na koguta z艂owi艂em dobrego pstr膮ga, sp艂oszy艂em takiego 50+, m贸j tata zapi膮艂 na woblera klenia ok. 3 kg na g臋bal臋 7 cm kt贸ry zrobi艂 艣wiec臋 i si臋 wypi膮艂, p贸藕niej widzieli艣my dwie paraduj膮ce w nurcie p艂ocie po ok. 35 cm i takiego samego okonia, p贸藕niej znowu zbieraj膮ce lipienie po 40 cm na jakim艣 zwolnieniu nurtu, p贸藕niej tata spi膮艂 szczupaka 60+, a ja na koniec zerwa艂em pstr膮ga ok. 45 cm. Tak to kiedy艣 by艂o na Kwisie. Rzeka 偶y艂a i ka偶dy wyjazd to by艂a przygoda.
Po tym wyje藕dzie m贸j tata pojecha艂 sam i z艂owi艂 jednego 37 cm. W tym samym miejscu widzia艂 atak ok. 2-3 kg pstr膮ga na stadko p艂oci. Pojecha艂em po tacie i z艂owi艂em pstr膮ga 44 cm na koguta... itp. itd. Ryby w Kwisie by艂o kiedy艣 pe艂no... Kumpel pojecha艂 ze streamerem i z艂owi艂 pstr膮ga 50 cm, drugi kolega pojecha艂 i na nimf臋 mia艂 odjazd du偶ego pstr膮ga. Ca艂y czas co艣 si臋 dzia艂o. Jak sobie przypomn臋 jaki mi kiedy艣 pstr膮g wyszed艂 za matuk膮 o 5 nad ranem w czerwcu 14 lat temu... to a偶 mi si臋 ciep艂o robi.
A dzi艣? Kwisa nie umiera. Kwisa ju偶 jest trupem.
Pi臋kna opowie艣膰. A偶 sie rozmarzy艂em. 呕ebym tak mog艂 si臋 cofn膮膰 w czasie...
#70 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2017 - 09:12
Proponuje dokarmia膰 te biedne czarne ptaszyska w zimie - kulkami proteinowymi od karpiarzy i proc膮 do zan臋t ,zestaw do nabycia w w臋dkarskim
#71 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2017 - 13:05
Szkoda rzeki rzek , ale oto POlska tu trzeba wszystko sprzedac oddac niech nei bedzie niczego kuzwa. tu taki maly filmik z zawoodow wedkarskich pokazujacy jak w akurat jezioro ale nie o to kaman , zobaczcie jak pieknie sie beretuje tam ryby w ilosci extreame i one tam co roku sa , wszedzie sa i byly ale u nas nie nie ma kuzwa , bo co bo kormorany one byly i beda...jaka wladza taka ryba w wodzie , i to samo robia z nami
#72 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2017 - 15:07
Oni mog膮 sobie na to pozwoli膰, w ca艂ej Skandynawi 偶yje 20 milion贸w ludzi g臋sto艣膰 zaludnienia malutka a w贸d maj膮 , 偶e ho ho. Nawet zak艂adaj膮c, 偶e 艂owi膮 u nas tylko 艣wiadomi i etyczni w臋dkarze to cala po艂udniowo- zachodnia Polska ma do dyspozycji tylko Kwis臋 i B贸br, reszta rzeczek jest pomijalna, to jest ogromna ilo艣膰 ludzi. Dodaj膮c do tego, kormorany, wydry, norki, zatrucia i k艂usownik贸w ( i nie mam na my艣li dziadk贸w z robaczkiem) , to mamy to co mamy. Swoj膮 drog膮 to ciekawy jestem ilu w臋dkarzy w zesz艂ym roku 艂owi艂o oficjalnie na Kwisie i jakie by艂y wpisy w rejestrach odno艣nie wynik贸w po艂ow贸w.
#73 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2017 - 15:31
teraz to juz i chyba nawet nie ma do dyspozycji i tych rzek. wiele rzek skandynawskich ma zdecydowanie wieksza presje i ryby sa , so tu sa tam , a u nas mowie sie tylko o tym , ze nie ma wszyscy kuzwa do okola maja ale my nie mamy, jak daleko w 4 strony swiata ryby sa w polsce nie ma "hahaha" 偶al i smutek
#74 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2017 - 19:40
Z g艂odu w Polsce juz raczej nikt nie 艂owi, mowa o zarejestrowanych w臋dkarzy p艂ac膮cych sk艂adki, bo klusole to z r贸偶nych przyczyn 艂owi膮.
Tak jak piszecie w innych krajach woko艂o Polski jest lepiej. No niestety jest. Dlatego g艂odny wra偶e艅 w臋dkarskich da艂em sie nam贸wi膰 w tym roku na wyjazd do Szwecji, a kolega @stone na pstr膮gi wyci膮ga mnie nie daleko dalej ni偶 teraz je偶d偶臋 bo na tereny przygraniczne w Czechach. Gdzie faktycznie mozna po艂owic.
U偶ytkownik Hermano edytowa艂 ten post 23 stycze艅 2017 - 19:41
#75 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2017 - 20:27
Oni mog膮 sobie na to pozwoli膰, w ca艂ej Skandynawi 偶yje 20 milion贸w ludzi g臋sto艣膰 zaludnienia malutka a w贸d maj膮 , 偶e ho ho. Nawet zak艂adaj膮c, 偶e 艂owi膮 u nas tylko 艣wiadomi i etyczni w臋dkarze to cala po艂udniowo- zachodnia Polska ma do dyspozycji tylko Kwis臋 i B贸br, reszta rzeczek jest pomijalna, to jest ogromna ilo艣膰 ludzi. Dodaj膮c do tego, kormorany, wydry, norki, zatrucia i k艂usownik贸w ( i nie mam na my艣li dziadk贸w z robaczkiem) , to mamy to co mamy. Swoj膮 drog膮 to ciekawy jestem ilu w臋dkarzy w zesz艂ym roku 艂owi艂o oficjalnie na Kwisie i jakie by艂y wpisy w rejestrach odno艣nie wynik贸w po艂ow贸w.
Na co komu rejestr na dolnym odcinku Kwisy Nikt tej wody nie pilnuje. Jedynymi zainteresowanymi s膮 w臋dkarze i k艂usole. Nigdy nie zdarzy艂o mi si臋 spotka膰 kontroli na Kwisie.
#76 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2017 - 20:46
Na co komu rejestr na dolnym odcinku Kwisy Nikt tej wody nie pilnuje. Jedynymi zainteresowanymi s膮 w臋dkarze i k艂usole. Nigdy nie zdarzy艂o mi si臋 spotka膰 kontroli na Kwisie.
Smutna prawda.
#77 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2017 - 20:50
#78 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2017 - 21:19
M贸j wpis o rejestrze by艂 troch臋 prowokacj膮. No bo jak twierdzisz, 偶e rejestr jest niepotrzebny, to p贸jd藕my dalej - po co w艂a艣ciwie karta i op艂aty? skoro tej wody i tak nikt nie pilnuje. M贸wimy 偶e jest presja, ok ale tak naprawd臋 jaka ona jest? Mnie chodzi o to, 偶e tak mo偶emy sobie bi膰 pian臋 a wiarygodnych danych nie ma, bo instytucje powo艂ane do ochrony, kontroli milcz膮 jak pstr膮gi bo one przecie偶 g艂osu nie maj膮. Mnie m贸wi艂 tubylec, 偶e na odcinku od Lubania do 艁awszowej jest dw贸ch stra偶nik贸w, to powiedzcie mi jak maj膮 upilnowa膰 taki odcinek rzeki, przecie偶 to nierealne, a co si臋 dzieje w okresie ochronnym? A mo偶e to te偶 plotka!!! Mo偶e jest ich 69. Dop贸ki nie zmieni si臋 podej艣cie odpowiedzialnych za taki stan rzeczy instytucji i 艣wiadomo艣膰 decydent贸w to b臋dzie jak b臋dzie. Dla wi臋kszo艣ci pstr膮g to kawa艂ek smacznej ryby na talerzu i tyle.
#79 OFFLINE
Napisano 23 stycze艅 2017 - 22:39
Nie idzie upilnowac , bo przeciez nie ma pieniazkow zeby oplacac do tego celu ludzi , nie ma zarybien bo przeciez nie ma pieniazki a jak sa ida w kieszen , pozylem juz troszke w innych krajach troche tu troche tam , kurcze tam sie da a no da sie , i upilnowac kilometry rzek i ryby w nich , Na kwisie wedkowalem kilka sezonow , nie mialem kontroli nawet jeden raz, nie wspomijajac o tym ze przez 3 lata nie mialem kontroli nigdzie , a wedkowalem niemal 6 razy w tygodniu czasem 7em w miejscach gdzie takie kontrole powinny byc rutyna , i co i dupa., obecnie mieszkajac w skandynawi widze co z czm sie je i w jaki sposob dba sie o lowisko tylko po to by kazdy chetny do wedkarstwa wiking mial co w rzece szukac a przyjezdny turysta zostawil u nich w kieszeni grooba flote/ , tylko u nas w polsce kochenej idziesz do sklepu i w okresie ochronnym kupujesz niewymiarowe bolenie na sklepowej polce no kuz...wa zal
#80 OFFLINE
Napisano 24 stycze艅 2017 - 13:46
Mog臋 sobie to wydrukowa膰 do archiwum i przedstawi膰 na zebraniu ?
- salmo i pawelHERP lubi膮 to
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0
0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych