śpiochy mają zintegrowaną skarpetę neoprenową i słyszałem o wędkarzach którzy do takich gaci zakładali .......buty robocze.Sam dla siebie zakupiłem najzwyklejsze trekingi z decathlonu.Zobaczymy jak taki zestaw będzie się sprawował
Spodniobuty / spiochy - neoprenowe czy oddychające?
#121 OFFLINE
Napisano 02 maj 2013 - 19:37
#122 OFFLINE
Napisano 02 maj 2013 - 19:37
Ale czemu je suszyć?
Ja nigdy nie suszę, raczej trzymam mokre, byle nie spleśniały
- lukos lubi to
#123 OFFLINE
Napisano 02 maj 2013 - 19:42
śpiochy mają zintegrowaną skarpetę neoprenową i słyszałem o wędkarzach którzy do takich gaci zakładali .......buty robocze.Sam dla siebie zakupiłem najzwyklejsze trekingi z decathlonu.Zobaczymy jak taki zestaw będzie się sprawował
Nawet znam takiego kolegę. Co w tym złego, skoro wytrzymują w łatwiejszym terenie/dnie?
Sam już kombinowałem, z większymi tenisówkami. Na rzeczny piasek OK. Na kamienie słabo
#124 OFFLINE
Napisano 02 maj 2013 - 19:50
No to sprawa już chyba załatwiona , kupię te namib 100 z decathlona. Osobiście je użytkuje od kilku miesięcy i nic się z nimi nie dzieje , plusem jest jeszcze podeszwa wykonana z gumy...można dorzucić kolce i na morze jak talala
#125 OFFLINE
Napisano 03 maj 2013 - 13:41
Skarpeta neoprenowa jest wrażliwa na piasek.
Jeśli buty nie są "idealnie" dopasowane, pojawia się problem. Stopa poruszająca się w bucie z piaskiem pracuje jak papier ścierny. Można skutecznie zniszczyć spodnie już w czasie pierwszego wyjścia.
Czyli:
But musi być przymierzany wraz z skarpetami, które będą używane do śpiochów, oraz oczywiście ze śpiochami (neopren).
Język w bucie powinien być w jednym kawałku do samej góry buta - wszelkie "wyciągane" języki to zapraszanie piasku do buta.
But powinien być na tyle wysoki, by zakładka neoprenowa powyżej skarpety pozwalała uszczelnić go od góry.
O tym, że musi być również wygodny, nie muszę chyba wspominać
#126 OFFLINE
Napisano 03 maj 2013 - 13:57
Warto tez pamiętać, ze wiekszość butów ma dziurki odprowadzające wodę. gdy unosimy nogę tworzy się podciśnienie które piach zasysa bardzo chetnie. Wielkich szkód o dziwo to nie robi, nie mniej jednak jest dość irytujące. Moim zdaniem największe problemy to drobny żwir. Warto szukać butów które zamiast dziurek mają przepuszczalne boki. Plus - z tego co podpowiadają bardziej "zasoleni" koledzy buty bez metalowych elementów, choć pewnie w Bałtyku to nie będzie duzy problem.
#127 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2014 - 10:25
dobry link
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: śpiochy, wodery
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty Hodgman?Napisany przez Guzu , 12 mar 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty VisionNapisany przez kalenji84 , 25 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Neopreny BehrNapisany przez kalenji84 , 21 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Śpiochy, spodniobuty i buty MikadoNapisany przez aczarny , 14 sty 2014 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty dla kobietyNapisany przez Eluska , 25 wrz 2016 śpiochy, wodery |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych