Spodniobuty / spiochy - neoprenowe czy oddychające?
Napisano 20 październik 2011 - 17:25
Napisano 20 październik 2011 - 19:17
A co polecić? Solvkrokeny mają w Polsce dobrą opinię. Sam obecnie u�źywam irlandzkich Climb 8. Zapłaciłem za nie 120 euro z przesyłką, mają 2 lata gwarancji. Z trzech par gaci, kt�łrych u�źywałem te są zdecydowanie najlepsze.
Napisano 20 październik 2011 - 19:34
http://www.taimen.com//product/simms-l2-stockingfoots_2086/8 9759
Mo�źe to.
Napisano 20 październik 2011 - 19:35
Napisano 20 październik 2011 - 19:38
Napisano 20 październik 2011 - 19:41
Napisano 20 październik 2011 - 19:44
Napisano 20 październik 2011 - 20:03
http://www.taimen.com//product/taimen-master-ii-waders_5921/ 93051
Napisano 20 październik 2011 - 21:15
Takie mi się podobają i ciekaw jestem jak bym się czuł w nich na łodzi cały dzień wędkując w chłodniejsze dni.
Tą firmę Ci odradzam...Moje Taimenie padły po 2 m-cach. Odesłałem, niby naprawili szycie materiału, ale skarpety ciekną dalej. Dałem sobie spok�łj z naprawami gwarancyjnymi, bo koszty wysyłek śpioch�łw do Polski przewy�źszył by wartość gaci...
Napisano 20 październik 2011 - 22:44
Moim zdaniem neopreny są za cię�źkie, latem mo�źna sobie jajka ugotować na twardo, a jesienią i tak trzeba coś zało�źyć pod sp�łd.
W oddychające właściwości r�ł�źnych śpioch�łw nie wierz za mocno, trochę oddają na zewnątrz, ale nie jest to technologia dobrych kurtek, czy prawdziwych windstopper�łw.
Je�źeli chodzio inne firmy, to obserwuję koleg�łw, kt�łrzy u�źywają. Daiwa - wielka pora�źka, szkoda 2 zł na to coś. Pękają, przecierają się skarpety, itd, itp.
Taimen - jak trafisz egzamplarz, robione są w taniej, chińskiej fabryce. Gwarancyjnie mr właścicel je naprawia, ale skutek bywa r�ł�źny.
Cormoran - ostatnio byłem z kumplem, kt�łry wziął n�łwkę na pierwszy wyjazd, zadarł nogę i pękły na d...e. Cały wyjazd miał do niczego.
Behr - nie widziałem wdzianka, ale mam kilka ich ciuch�łw i są wysokiej klasy.
Solvkroken - byłem z kole�źką na wyjeździe, miał takie śpiochy. Bardzo sobie chwalił, lekkie, elastyczne, dobra cena.
To tyle, co wiem w tym temacie, mam nadzieję, �źe pomogłem choć odrobinę.
Napisano 21 październik 2011 - 09:42
Dopiero w tym sezonie zaczęły po kropelce sączyć na jednym ze szw�łw.
Je�źeli nic się nie zmieniło w jakości - to polecam.
Napisano 21 październik 2011 - 20:02
Znając trochę sytuację z lat poprzednich (mam lekkie Solvkrokeny i piankowe Oceany), wskazać Ci mogę jedynie na oddychacze.Takie mi się podobają i ciekaw jestem jak bym się czuł w nich na łodzi cały dzień wędkując w chłodniejsze dni.
To na łodzi.
Mniej ambarasu z przebieraniem a przecie�ź o to chodzi. No i na łodzi r�łwnie�ź komfortowo całkiem być mo�źe.
Jeśli chodzi o pływadło, to nie wiem. Sam kupiłbym piankę.
Dwa w jednym (w domyśle pianka), to w zasadzie niczego nie zmieni. Miałeś i wiesz najlepiej, jak jest
PS.
Jeśli pianka w śpochach Cormorana jest ta sama, kt�łrą mam w ocieplanych woderach tej firmy, to warta jest grzechu. Tak sobie przypomniałem teraz a właściwie m�łj przedm�łwca mi to uświadomił

Napisano 22 październik 2011 - 14:24

Napisano 26 październik 2011 - 11:25

Napisano 27 październik 2011 - 14:30
W buty zakładam cieniutką skarpetkę bawełnianą i na to grubą z wełną merynosa, albo cieńszą wełnianą. Jeśli du�źo chodzisz w śpiochach, to polecam skarpety z nićmi zawierającymi tlenek srebra, kt�łre usuwają smrodek. Niekt�łrzy koledzy zakładają skarpety z cieniutkiego neoprenu, te�ź niezłe, ale przy chodzeniu cholernie poci się stopa (przynajmniej moja.
Bartek
Napisano 16 styczeń 2013 - 20:07
Czy ktoś z was miał styczność z tańszymi modelami gaci Redingtona?
chodzi o modele
Redington Crosswater Wader,szukam czegoś co podoła deszczom na pontonie raczej brodzenie to tylko przy wodowaniu jednostki
http://www.flyhouse....gton-crosswater
Napisano 16 styczeń 2013 - 20:10
hasior, on 16 Jan 2013 - 19:07, said:
Czy ktoś z was miał styczność z tańszymi modelami gaci Redingtona?chodzi o modele
Redington Crosswater Wader,szukam czegoś co podoła deszczom na pontonie raczej brodzenie to tylko przy wodowaniu jednostki
Przemek a po cholerę CI do siedzenia na pontonie czy wodowania oddychające, zwykła cerata wystarczy szkoda kasę topić.Raczej nie spodziewaj się dobrej jakości.
Napisano 16 styczeń 2013 - 20:16
Nie znam się na wodowaniu pontonu. Natomiast kolega, jak wodował łódź, a czasem przy wyciąganiu, zakładał często neopreny.
Tylko, że zaraz po wejściu na łajbę (lub wyjściu na brzeg) zdejmował.
Pływanie, w neoprenach, pontonem raczej mało komfortowe.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: śpiochy, wodery
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty Hodgman?Napisany przez Guzu , 12 mar 2017 ![]() |
|
![]()
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty VisionNapisany przez kalenji84 , 25 lut 2017 ![]() |
|