Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Spodniobuty / spiochy - neoprenowe czy oddychające?

śpiochy wodery

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   tornado

tornado

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1703 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 20 październik 2011 - 17:25

Witam koleg�łw i mam dylemat jako �źe kończą się powoli moje portki neopreny do brodzenia zmuszony jestem do rozglądnięcia się za nowymi.I tu drugi dylemat neopreny czy gore texy.W rachubę nie wchodzi zakup za wielką wodą a jedynie w naszych sklepach ewentualnie za zachodnią miedzą. Tylko kt�łre ? za i przeciw proszę o jakąś dyskusję jak wy to widzicie stosujecie kt�łre u�źywacie kt�łre są warte zachodu a kt�łre omijać szerokim łukiem Tornado.

#82 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3533 postów
  • LokalizacjaPl
  • Imię:Tomek

Napisano 20 październik 2011 - 19:17

Neopren�łw u�źywam tylko w zimie, przez resztę roku oddychające gacie.

A co polecić? Solvkrokeny mają w Polsce dobrą opinię. Sam obecnie u�źywam irlandzkich Climb 8. Zapłaciłem za nie 120 euro z przesyłką, mają 2 lata gwarancji. Z trzech par gaci, kt�łrych u�źywałem te są zdecydowanie najlepsze.

#83 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 20 październik 2011 - 19:34

Simms tylko mo�źe nie a�ź z g�łrnej p�łłki.
http://www.taimen.com//product/simms-l2-stockingfoots_2086/8 9759
Mo�źe to.

#84 OFFLINE   tornado

tornado

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1703 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 20 październik 2011 - 19:35

Chcę jeszcze trochę na oponce popływać więc w 1 kolejności chyba neopreny i to co najmniej 5mm.A na wiosnę trzeba będzie za szmatkami się porozglądać. Do tej pory u�źywałem 11 lat 5mm Duńskich i były super bardzo miękki neopren raz wymieniłem kalosze ale ju�ź zaczynają przeciekać i znowu trzeba kleić a obawiam się �źe zaczną się sypać na dobre. Teraz nie mam pojęcia jaką firmę wybrać większość to twarda guma niby neoprenowa a nie pianka.

#85 OFFLINE   Przemek

Przemek

Przemek

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1488 postów
  • LokalizacjaWyszków
  • Imię:Przemek

Napisano 20 październik 2011 - 19:38

Władziu ja kupiłem w Decathlonie Daiwy za 200 pln jakieś 3 lata temu i są ok.

#86 OFFLINE   tornado

tornado

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1703 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 20 październik 2011 - 19:41

Te gero texy czy zdolnej czy z g�łrnej słyszałem �źe i tak po dw�łch trzech latach zaczynają się sypać czy to prawda? Wiadomo �źe jak chcieć to nic nie wytrzyma,mam kolegę kt�łry z mucha się ugania po Bobrze i Kwisie i zaje�źd�źa wszystko w dwa sezony ale to taki ju�ź typ.

#87 OFFLINE   tornado

tornado

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1703 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 20 październik 2011 - 19:44

No właśnie dzisiaj szperałem po alle drogo i tam wypatrzyłem jakieś Cormorany, Tim Cormorany 5mm jak i jakiś Behr Niemieckie nie znam firmy z opis�łw Ciekawe.

#88 OFFLINE   tornado

tornado

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1703 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 20 październik 2011 - 20:03

Takie mi się podobają i ciekaw jestem jak bym się czuł w nich na łodzi cały dzień wędkując w chłodniejsze dni.
http://www.taimen.com//product/taimen-master-ii-waders_5921/ 93051

#89 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3533 postów
  • LokalizacjaPl
  • Imię:Tomek

Napisano 20 październik 2011 - 21:15

Takie mi się podobają i ciekaw jestem jak bym się czuł w nich na łodzi cały dzień wędkując w chłodniejsze dni.

Tą firmę Ci odradzam...Moje Taimenie padły po 2 m-cach. Odesłałem, niby naprawili szycie materiału, ale skarpety ciekną dalej. Dałem sobie spok�łj z naprawami gwarancyjnymi, bo koszty wysyłek śpioch�łw do Polski przewy�źszył by wartość gaci...

#90 OFFLINE   Adamus

Adamus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 170 postów
  • LokalizacjaCieszyn

Napisano 20 październik 2011 - 22:09

Polecił bym te:

http://www.bogdangaw...hp/cPath/65_331

#91 ONLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6353 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 20 październik 2011 - 22:44

Ja od kilku lat u�źywam Simmsa. Słyszę r�ł�źne opinie na temat tej firmy, ale m�łj egzemplarz jest ok. Wł�łczę się po krzakach, drę po kamieniach i wytrzymują.
Moim zdaniem neopreny są za cię�źkie, latem mo�źna sobie jajka ugotować na twardo, a jesienią i tak trzeba coś zało�źyć pod sp�łd.
W oddychające właściwości r�ł�źnych śpioch�łw nie wierz za mocno, trochę oddają na zewnątrz, ale nie jest to technologia dobrych kurtek, czy prawdziwych windstopper�łw.
Je�źeli chodzio inne firmy, to obserwuję koleg�łw, kt�łrzy u�źywają. Daiwa - wielka pora�źka, szkoda 2 zł na to coś. Pękają, przecierają się skarpety, itd, itp.
Taimen - jak trafisz egzamplarz, robione są w taniej, chińskiej fabryce. Gwarancyjnie mr właścicel je naprawia, ale skutek bywa r�ł�źny.
Cormoran - ostatnio byłem z kumplem, kt�łry wziął n�łwkę na pierwszy wyjazd, zadarł nogę i pękły na d...e. Cały wyjazd miał do niczego.
Behr - nie widziałem wdzianka, ale mam kilka ich ciuch�łw i są wysokiej klasy.
Solvkroken - byłem z kole�źką na wyjeździe, miał takie śpiochy. Bardzo sobie chwalił, lekkie, elastyczne, dobra cena.
To tyle, co wiem w tym temacie, mam nadzieję, �źe pomogłem choć odrobinę.

#92 ONLINE   doktorek

doktorek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 707 postów
  • LokalizacjaOława

Napisano 21 październik 2011 - 09:42

Mam spodniobuty Cormorana neoprenowe kupione ładnych parę lat temu (7-8?), jeszcze na ul. Ruskiej.
Dopiero w tym sezonie zaczęły po kropelce sączyć na jednym ze szw�łw.
Je�źeli nic się nie zmieniło w jakości - to polecam.

#93 ONLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9656 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 21 październik 2011 - 20:02

Znając trochę sytuację z lat poprzednich (mam lekkie Solvkrokeny i piankowe Oceany), wskazać Ci mogę jedynie na oddychacze.
To na łodzi.
Mniej ambarasu z przebieraniem a przecie�ź o to chodzi. No i na łodzi r�łwnie�ź komfortowo całkiem być mo�źe.
Jeśli chodzi o pływadło, to nie wiem. Sam kupiłbym piankę.
Dwa w jednym (w domyśle pianka), to w zasadzie niczego nie zmieni. Miałeś i wiesz najlepiej, jak jest

PS.
Jeśli pianka w śpochach Cormorana jest ta sama, kt�łrą mam w ocieplanych woderach tej firmy, to warta jest grzechu. Tak sobie przypomniałem teraz a właściwie m�łj przedm�łwca mi to uświadomił
:lol:

#94 OFFLINE   tornado

tornado

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1703 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 22 październik 2011 - 14:24

Panowie dzięki za odpowiedź na nurtujące pytanie .Widzę �źe nic tu nie wykombinuje piorytet to zabezpieczenie przed niskimi temperaturami starych kości,nie mam zamiaru ganiać po rzece za pstrągami bo u mnie ich nie ma odpowiedniej wielkości.Na początek pozostaje pianka aby w dupsko ciepło było na oponce.A wiosną mo�źe coś pomyślę nad gaciami szmatkami.Tylko jak znam �źycie wyjdzie 1001 innych potrzeb na łodzi w arsenale przynęt w domu przy aucie itd a portek jak nie ma tak nie ma :unsure: teraz pozostaje wytypować te pianki kt�łre warte są zachodu.Władek

#95 OFFLINE   minkof

minkof

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 346 postów

Napisano 25 październik 2011 - 14:27

Polecam Simms G3, od blisko roku u�źywam tak�źe Redington CPX - p�łki co są ok. Żeby nie marznąć trzeba się pod oddychające wodery odpowiednio ubrać. TUTAJ znajdziesz szczeg�łły.

#96 OFFLINE   tornado

tornado

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1703 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 26 październik 2011 - 11:25

Panowie dziękuje za podpowiedzi decyzja ju�ź zapadła idą śpiochy z gero texu, a neopreny jeszcze raz naprawię bo całkiem przyzwoicie wyglądają i szkoda by ich było wyrzucić z powodu jednej dziurki.Natomiast podłączę się do wniosku co pod gacie B) Pozdrawiam Tornado

#97 ONLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6353 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 27 październik 2011 - 14:30

W całkiem zimne dni i lodowatą wodę zakładam kalesonki oddychające i spodnie z polaru. Zdolność ogrzewania dupska reguluję grubością polaru, mam 3 r�ł�źne. Mo�źna te�ź zafundować sobie takie wdzianko a'la spodnie narciarskie (nie pamiętam jak to się nazywa), czyli spodnie z wysoką częścią przednią i tylną.
W buty zakładam cieniutką skarpetkę bawełnianą i na to grubą z wełną merynosa, albo cieńszą wełnianą. Jeśli du�źo chodzisz w śpiochach, to polecam skarpety z nićmi zawierającymi tlenek srebra, kt�łre usuwają smrodek. Niekt�łrzy koledzy zakładają skarpety z cieniutkiego neoprenu, te�ź niezłe, ale przy chodzeniu cholernie poci się stopa (przynajmniej moja.
Bartek

#98 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3567 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 16 styczeń 2013 - 20:07

Czy ktoś z was miał styczność z tańszymi modelami gaci Redingtona?

chodzi o modele 

Redington Crosswater Wader,szukam czegoś co podoła deszczom na pontonie raczej brodzenie to tylko przy wodowaniu jednostki

http://www.flyhouse....gton-crosswater

#99 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 16 styczeń 2013 - 20:10

hasior, on 16 Jan 2013 - 19:07, said:

Czy ktoś z was miał styczność z tańszymi modelami gaci Redingtona?

chodzi o modele 

Redington Crosswater Wader,szukam czegoś co podoła deszczom na pontonie raczej brodzenie to tylko przy wodowaniu jednostki

http://www.flyhouse....gton-crosswater

Przemek a po cholerę CI do siedzenia na pontonie czy wodowania oddychające, zwykła cerata wystarczy szkoda kasę topić.Raczej nie spodziewaj się dobrej jakości.

#100 ONLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9656 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 16 styczeń 2013 - 20:16

Nie znam się na wodowaniu pontonu. Natomiast kolega, jak wodował łódź, a czasem przy wyciąganiu, zakładał często neopreny.

Tylko, że zaraz po wejściu na łajbę (lub wyjściu na brzeg) zdejmował.

Pływanie, w neoprenach, pontonem raczej mało komfortowe.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: śpiochy, wodery

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych