Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Spodniobuty / spiochy - neoprenowe czy oddychające?

śpiochy wodery

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
126 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9654 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 16 marzec 2011 - 19:06

neoprenowe czy oddychające?

Te drugie ;)

#42 OFFLINE   Mateusz Baran

Mateusz Baran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2557 postów
  • LokalizacjaBrussels

Napisano 17 marzec 2011 - 08:29

My łowimy na Odrze i tam te�ź mułu i wszelkiej maści syfu nie brakuje. Kiedyś płukałem prysznicem po ka�źdym wyjeździe, ale odpuściłem. Teraz przed wyjściem z wody zwyczajnie je opłukuję, albo robię to jak ju�ź się przebiorę, aby tylko spłukać ten największy syf...Reszta płucze się sama przy kolejnych wyprawach. Są takie okresy, �źe spodnie nie mają kiedy wyschnąć, bo co dwa dni jest się na rybach, więc nie przesadzałbym z tą czystością.

i torba IKEA!

#43 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6985 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 17 marzec 2011 - 09:05

i torba IKEA!

...przydaje się :mellow: ...szczeg�łlnie te podw�łjne rączki ;)

#44 OFFLINE   szpiegu

szpiegu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2534 postów
  • Lokalizacjadziki zachód :)

Napisano 17 marzec 2011 - 09:17

musze isc na magazyny i swojej poszukac bo cos zagineła w akcji nad rzeką

#45 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6985 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 17 marzec 2011 - 09:21

@szpiegu, byś się wstydził...naślę na Ciebie zielonych.... ;) :lol:

#46 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5906 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 17 marzec 2011 - 12:10

Ja dostałem swoją od Mifka, dzięki :D
wujek

#47 OFFLINE   jerry hzs

jerry hzs

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3338 postów
  • LokalizacjaChicago

Napisano 17 marzec 2011 - 16:27

My łowimy na Odrze i tam te�ź mułu i wszelkiej maści syfu nie brakuje. Kiedyś płukałem prysznicem po ka�źdym wyjeździe, ale odpuściłem. Teraz przed wyjściem z wody zwyczajnie je opłukuję, albo robię to jak ju�ź się przebiorę, aby tylko spłukać ten największy syf...Reszta płucze się sama przy kolejnych wyprawach. Są takie okresy, �źe spodnie nie mają kiedy wyschnąć, bo co dwa dni jest się na rybach, więc nie przesadzałbym z tą czystością.

i torba IKEA!

mysle ze tu Mateusz idealnie to opisal ...tak wlasnie jest ...nie zdaza lachy wyschnac ..a juz sa mokre :lol:

#48 OFFLINE   marcelinho2204

marcelinho2204

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 176 postów
  • LokalizacjaSkwierzyna
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Żeno

Napisano 17 marzec 2011 - 17:44

hmmmmm panowie m�łgłby ktoś wkoncu jakos to podsumować??bo juz teraz nie wiem kt�łre sa najlepsze do brodzenia..

#49 OFFLINE   jerry hzs

jerry hzs

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3338 postów
  • LokalizacjaChicago

Napisano 17 marzec 2011 - 18:18

jeszcze jedna wazna rzecz ...byc moze najwazniejsza ...gdy nie daj Boze upadniesz lub nurt Cie zagarnie to neopreny sa do dupy i staje sie bardzo niebezpieczne ... ja to wiem . Na Wisle to jest wazne , na kazdej duzej wodzie ...

#50 OFFLINE   tomi78

tomi78

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaCieszyn

Napisano 17 marzec 2011 - 18:20

Kup neoprenowe zr�łb kilka maraton�łw nad rzeką jak się spocisz pomyśl o zakupie goreteks�łw .Dopiero wtedy zrozumiesz jaki popełniłeś błąd i jak niepotrzebnie się pociłeś . :D

#51 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 17 marzec 2011 - 18:24

Neopreny mam za sobą a TY jak chcesz mo�źesz mieć przed sobą :lol:

#52 OFFLINE   jerry hzs

jerry hzs

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3338 postów
  • LokalizacjaChicago

Napisano 17 marzec 2011 - 18:30

bo to ewolucja wedkarza jest :lol:

#53 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 17 marzec 2011 - 18:35

Jerry słusznie prawisz, najlepiej samemu się przekonać, jak się popłynie w neiprenach :lol:

#54 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9654 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 17 marzec 2011 - 18:53

hmmmmm panowie m�łgłby ktoś wkoncu jakos to podsumować??bo juz teraz nie wiem kt�łre sa najlepsze do brodzenia..

Dwa lata, jakoś temu było. Stanąłem przed takim samym problemem.
Łatwiej, nieco taniej i prościej było, kupić neoprenowe Oceany, z kaloszkiem na filcu.
P�łźniej zabrałem je nad wodę. Dwukrotnie.
Raz były to p�łźnojesienne łowy, nad Dunajcem.
Drugim razem łowy w Bałtyku.
O ile zało�źyłem je w pierwszym przypadku, chodząc za głowatką, o tyle szybciej zrezygnowałem, z tej wątpliwej przyjemności, ju�ź w drugim przypadku.
Od tamtej pory, neopren traktuję jako zło konieczne, w przypadkach brodzenia zimą (co zdarza się niezmiernie rzadko, by nie powiedzieć wcale) oraz jako rezerwę, zło�źoną w baga�źniku gdy moczę oddychające? Solvkrokeny :D

#55 OFFLINE   Kriss

Kriss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 263 postów

Napisano 22 marzec 2011 - 16:48

Ja przerabiałem jedne i drugie (chyba ka�źdy kto ma oddychające, wcześniej pr�łbował neopren�łw). O ile wszystko jest w porządku, to oddychające biją na głowę neopreny. Po całym dniu aktywnego łowienia w neoprenach człowiek jest umęczony jakby w kamieniołomie robił, mokry jakby się w ubraniu kąpał (ale nie w wodzie a we własnym pocie), i śmierdzi niemiłosiernie - dziękuję, postoję.
Mam jednak problem, z kt�łrym podpinam się pod wątek Wujka
mianowicie mam oddychające rapale (kupiłem, bo były w niezłych pieniądzach) i niestety mi ciekną - nie m�łwię o materiale, ale o neoprenowych skarpetach - o ile oryginalne niezbyt dobrze traktowałem i miały prawo się zniszczyć, o tyle teraz mam skarpety dorabiane przez p. Błauciaka, i dziś czwarty raz w wodzie i mokro. Po zdjęciu śpioch�łw ciuchy do połowy łydki mokre, �źe mo�źna wykręcać. Tu mam pytanie do u�źytkownik�łw simms�łw, solvkroken�łw itp.: czy Wy macie podobnie?

#56 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 22 marzec 2011 - 16:57

Jak Błałuciak dorabiał skarpety to porostu reklamuj.M�łwił, �źe ma extra kleje japońskie to dlaczego ma cieknąć po 4 razach.Sprawdziłeś miejsce przecieku?
Jest często wilgotno jak się noga spoci ale woda to coś nie teges.

#57 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4510 postów

Napisano 22 marzec 2011 - 17:05

Witam,

Niestety cieknace skarpety sa najwieksza zmora spodniobutow. Mialem podobny przypadek w moich Simmsach, pomogl jakis preparat Loona z tych bardzo szybko schnacych ( bodajze UV wader repair). Z tego co wiem bardzo dlugo wytrzymuja Orvisy i jak cos zacznie cieknac wymieniaja na nowe aczkolwiek owe informacje pochodza z UK.

Mokre skarpety w lecie to normalka. Przy wysokich temperaturach nawet Gore-Tex nie radzi sobie z odprowadzeniem wilgoci.

Bujo

#58 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3501 postów

Napisano 22 marzec 2011 - 18:05

Ja przerabiałem jedne i drugie (chyba ka�źdy kto ma oddychające, wcześniej pr�łbował neopren�łw). O ile wszystko jest w porządku, to oddychające biją na głowę neopreny. Po całym dniu aktywnego łowienia w neoprenach człowiek jest umęczony jakby w kamieniołomie robił, mokry jakby się w ubraniu kąpał (ale nie w wodzie a we własnym pocie), i śmierdzi niemiłosiernie - dziękuję, postoję.
Mam jednak problem, z kt�łrym podpinam się pod wątek Wujka
mianowicie mam oddychające rapale (kupiłem, bo były w niezłych pieniądzach) i niestety mi ciekną - nie m�łwię o materiale, ale o neoprenowych skarpetach - o ile oryginalne niezbyt dobrze traktowałem i miały prawo się zniszczyć, o tyle teraz mam skarpety dorabiane przez p. Błauciaka, i dziś czwarty raz w wodzie i mokro. Po zdjęciu śpioch�łw ciuchy do połowy łydki mokre, �źe mo�źna wykręcać. Tu mam pytanie do u�źytkownik�łw simms�łw, solvkroken�łw itp.: czy Wy macie podobnie?

@Kriss, kiedyś (ze 2 lata temu) umieściłem przestrogę na forum odnośnie śpioch�łw i but�łw Rapali.
Moje ciekły praktycznie wszędzie, gdzie się dało, a buty rozleciały się w pył po sezonie.

Mam teraz Caperlany z Decathlonu i nie mam problem�łw. Kolega śmiga w Solvkrokenach i tak�źe jest git.

#59 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5906 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 02 kwiecień 2011 - 19:45

No i stało się, dzisiaj kupiłem swoje pierwsze oddychające śpiochy w Decathlonie. Widocznie tak miało być bo akurat model kt�łry mnie interesował został przeceniony o 180zł, więc zamiast 480 zapłaciłem 300 :D Byłem zadowolony z wyboru w momencie jak wziąłem je do ręki bo prawie nic nie wa�źą :D
wujek

#60 OFFLINE   jerry hzs

jerry hzs

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3338 postów
  • LokalizacjaChicago

Napisano 02 kwiecień 2011 - 19:57

to ze nic nie waza to pierwsza zaleta ktora b.szybko docenisz :mellow:
aha teraz dopasuj buty i pamietaj zeby byl luz i wygodnie dla stopy ...po marszu szczegolnie w gorac stopy puchna i trzeba o tym pamietac ..najlepiej mierzyc na grube skarpety .

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: śpiochy, wodery

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych