Spodniobuty / spiochy - neoprenowe czy oddychające?
Napisano 14 marzec 2011 - 14:26
Podobnie jak wiekszosc polecam cos oddychajacego. Zdecydowanie lepiej znosza krzaki od neoprenow, co chwile rozdzierajacych sie i wymagajacych latania.
Buty oczywiscie pod katem Wisly nie musza byc jakies specjalne. Starczy podstawowy model z filcem.
Bujo
P.S. Przyzwoity komplet np. Airflo Delta wraz z butami na filcu kosztuje £160 funciakow z ang. e-baya
Napisano 14 marzec 2011 - 14:32
Witam,
Podobnie jak wiekszosc polecam cos oddychajacego. Zdecydowanie lepiej znosza krzaki od neoprenow, co chwile rozdzierajacych sie i wymagajacych latania.
Buty oczywiscie pod katem Wisly nie musza byc jakies specjalne. Starczy podstawowy model z filcem.
Bujo
P.S. Przyzwoity komplet np. Airflo Delta wraz z butami na filcu kosztuje £160 funciakow z ang. e-baya
Żadnych filc�łw na Wisłę !
Wisła w okolicach Wawy to błoto lub kamienie.
Wiadomo jak filc zachowuje się na błocie.
Tylko guma plus ewentualnie wkręty.
Napisano 14 marzec 2011 - 14:38

Napisano 14 marzec 2011 - 14:54

Bujo
Napisano 14 marzec 2011 - 15:19
trzeba o tym pamiętać i ju�ź. Ale lekkość i wygoda jest zdecydowanie większa. Tylko gdy woda zimna, warto sięzdecydowanie cieplej ubrać.
Napisano 14 marzec 2011 - 16:19

Napisano 15 marzec 2011 - 18:18

pozdrawiam
wujek
Napisano 15 marzec 2011 - 18:27
Napisano 15 marzec 2011 - 19:36
pozdrawiam
wujek
Napisano 16 marzec 2011 - 12:18
Janek - będziesz �źałował po n-tym klejeniu gumiaka.Jerry, opcja z butami jest na pewno lepsza, ale ju�ź widzę jak buciki będą wyglądały po pierwszym łowieniu, kupa wiślanego błota w ka�źdym zakamarku kt�łre cię�źko będzie domyć, a jak znam siebie to w domu nie będzie mi się tego chciało myć i buciki będą przypominały obraz nędzy i rozpaczy. Kalosz jest na pewno łatwiejszy we względnym utrzymaniu w czystości.
pozdrawiam
wujek
W ten spos�łb zajeździłem 3 pary spodniobut�łw - materiał jeszcze �źył ale gumiak nie nadawał się do u�źytku.
Co do but�łw , przy podeszwie z protektorem ( a jedynie taka wchodzi w grę przy wielkorzecznym łowieniu) nie ma takiej tragedii. Najwięcej syfu klei się do filcu - jego czyszczenie to masakra...
Napisano 16 marzec 2011 - 12:45
W przypadku Wisly to zwlaszzca okresowo plynie nia tyle syfu, ze w ogole trudno mowic o sterylu.
Zatem najlepszym sposobem na czystosc (zakladam ze nie wchodzi w rachube) to nie uzywac.

Przejdz sie Janek do sklepu na Spojni, tam bylo kilka modeli butow na jakims rodzaju gumy z kolcami. Podobno tez (byle podeszwa byla dosc gruba) mozna nabyc kolce i samemu wkrecic.
Ja jednak wole wersje z od razu wkreconymi - jak cos nie tak nie trzeba sie bujac tylko od razu do reklamacji.
Z tego co widzialem to dobre buty sobie kosztuja troche ale mysle ze per saldo warto sie zastanowic czy to nie jest warte pewnosci ze wybralo sie dobry model/rozmiar..
Gumo
Napisano 16 marzec 2011 - 12:48
No to będą

A tak naprawdę warto je choćby opłukać.
Natomiast, jak Koledzy napisali, połączenie oddychacza z kaloszem jest osobliwie podatne na przecieki. Śpiochy ponad wszystko. Trochę upierdliwe w zakładaniu, ale o niebo lepsze do chodzenia.
Jak dobrze buty wybierzesz, to cały dzień mo�źna śmigać i zero obtarć. Plus du�źo stabilniej nogę trzymają, a to te�ź ma znaczenie. Bogaty wyb�łr but�łw jest za Wielką Wodą. Sam sobie niedawno ściągnąłem z Cabelasa neopreny (na mało chodzenia w zimnej wodzie) i buty (ichnie na gumie i z kolcami). Na błoto, ziemię, trawę i inne takie będą cacy. Buty takie:
http://www.cabelas.com/product/Footwear/Mens-Footwear/Mens-W aders/Mens-Wading-Boots|/pc/104797980/c/104747580/sc/1046746 80/i/103896180/Cabelas-Ultralight-2-Lug-Wading-Boots/1161054 .uts?destination=%2Fcatalog%2Fbrowse%2Ffootwear-mens-footwea r-mens-waders-mens-wading-boots%2F_%2FN-1101202%2FNs-MIN_SAL E_PRICE%3FWTz_l%3DSBC%253BMMcat104797980%253Bcat104674680%26 WTz_stype%3DGNU&WTz_l=SBC%3BMMcat104797980%3Bcat10467468 0%3Bcat103896180
Wychodzą za ok. 250 zł - spoko cena
Pzdr,
Fatso
Napisano 16 marzec 2011 - 12:51
Jerry, opcja z butami jest na pewno lepsza, ale ju�ź widzę jak buciki będą wyglądały po pierwszym łowieniu, kupa wiślanego błota w ka�źdym zakamarku kt�łre cię�źko będzie domyć, a jak znam siebie to w domu nie będzie mi się tego chciało myć i buciki będą przypominały obraz nędzy i rozpaczy. Kalosz jest na pewno łatwiejszy we względnym utrzymaniu w czystości.
pozdrawiam
wujek
wujek to ma usztywniac kostke zebys sobie krzywdy nie zrobil moje nie wygladaja wcale leza na balkonie z dodatkowym balastem błota na sobie odpusc gumowce idz do hurtowni bhp kup buty ktore ci pasuja na spodniobuty i w castoramie kup zwykle wkrety z krotkim gwintem i po problemie
Guest_S@lmo_*
Napisano 16 marzec 2011 - 16:16
Jedna uwaga - śpiochy TRZEBA mierzyć, byłem w szoku. Simms i inne podobne wg. rozmiar�łwki powinny pasować na mnie w rozmiarze L, LK.
W Caperlany wcisnąłem się w XL a kupię XXL !!!, bo dopiero ten rozmiar daje mi komfort w zimie, ubierany na klika warstw odzierzy. W lato trochę będę wyglądał jak w worku

Od 10 lat u�źywam jednej pary spodniobut�łw PCV (materiał a'la ortalion, cienkie, b.mocne z kaloszami) SUPER do utrzymania czystości i wygodne, ale ju�ź dosyć mam zimowych marszrut w śniegu po kolana. Temperatura -15st C a z człeka się leje, skarpety mokre. Dobre rozwiązanie do takich but�łw to bielizna termo i cienkie jak papier spodnie z membraną. Wtedy woda zatrzymuje się między woderami a membraną spodni, bielizna pozostaje sucha ale wszystko po woderach spływa do skarpet

Trutta
Napisano 16 marzec 2011 - 17:13

pozdrawiam
wujek
Napisano 16 marzec 2011 - 17:56

Napisano 16 marzec 2011 - 17:59
Napisano 16 marzec 2011 - 18:28
Alez Wujku ja mam okropnie w blocie omorusane , chodze przeciez tez w bagnach ale ...konczac wedrowke zawsze znajde kawalek wody gdzie moge je oplukac i dopiero ide do samochodu . Ja mam o tyle dobrze ze jest tu pod moim domem szlauf z woda i ja prawie zawsze splucze rzeczy po wyprawie
![]()
Jerry, te�ź tak robię, ale muszę jeszcze dojść od Wisły do wału, często przez błocko i nie widać �źe były myte

w
Napisano 16 marzec 2011 - 18:32
Jerry, te�ź tak robię, ale muszę jeszcze dojść od Wisły do wału, często przez błocko i nie widać �źe były myte
, a potem byle zdjąć i jedyne na co mnie stać to je rozło�źyć �źeby podeschły, często nie zdą�źą bo następnego dnia znowu trzeba iść na ryby
![]()
w
No i?
Moje stoją sobie na balkonie, a do transportu u�źywam torby z Ikei

Napisano 16 marzec 2011 - 18:44

w
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: śpiochy, wodery
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty Hodgman?Napisany przez Guzu , 12 mar 2017 ![]() |
|
![]()