Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5070 odpowiedzi w tym temacie

#2281 OFFLINE   Bartas93

Bartas93

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 519 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Bartuś
  • Nazwisko:https://bartekwedkuje.blogspot.com

Napisano 06 maj 2018 - 20:02

Dokładniej opisując to tak. Mam już bodaj 4 sezon LES70LF, a na początku tego roku testowałem ES70LF2. Czyli mam jednoskład, a chwile się bawiłem nowym dwuskładem tej samej mocy. Nie sądzę, żeby różnica akcji/ugięcia była znacząco z uwagi na dwa składy, a tym bardziej zaryzykowałem opinie, która zamieściłem powyżej, bo tyczy się akcji w części szczytowej kija. 

Stara elitka po prostu ma dużo większe i cięższe przelotki, przez co blank jest bardziej przymulony. Nie jest to na pewno wyżyłowany kij na miarę obecnej mody. Po prostu jest on cieplejszy od nowego brata, lepiej klei ryby. Staje się przez to narzędziem bardziej uniwersalnym - łowiłem na niego z opadu, na dropa, na obrotówki, wahadłowki, woblery, innymi słowy wszystkie okoniowe smakołyki. Jest moją ulubioną, najbardziej uniwersalną okoniówką - jakbym jechał na nieznane jezioro, a bym mógł wziąć jedną okoniówkę, wybór byłby jasny. 

Ten nowy jest dla mnie dość sporo szybszy, taki bardziej szczytowy, pod jigowanie/dropa. Ma taki charakter bardziej ultralekkiej sandaczówki pod gumy. Dla mnie gorzej trzyma okonie, a przy tym ja takiej ostrej szpady nie potrzebuję. I wydaję mi się, że trochę jego cw. wzrosło, gdzieś o 2gr w góre komfortu przy jigowaniu. Nie mówię, że jest gorszy, ale mniej mi odpowiada pod moje preferencje. Stara elitka straciła trochę takie swoje "przymulenie", gumowatość. Nie jest ta różnica dla mnie kosmiczna, ale odczuwalna. ; )

Ktoś może mieć inne zdanie, ale to po prostu moja subiektywna opinia ;)

Użytkownik Bartas93 edytował ten post 06 maj 2018 - 20:05

• robert.bednarczyk i mati000 lubią to

#2282 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 06 maj 2018 - 20:06

Coś mi się wydawa , że nie do końca są te same. Może nie we wszystkich modelach.

Porównywałem ostatnio dwa blanki ST.CROIX ELITE  2,9m 28gr 17lb . Dokładnie taki sam model lecz inny rocznik wypustu.

Obecny "NOWY" blank zachowuje się inaczej , niż taki sam z przed 6 laty. Oczywiście zbrojenie jest trochę inne w obu blankach , lecz to nie spowodowało by aż takiej różnicy w zachowaniu.

Powiem więcej , "Starszy" blank pomimo zastosowania w nim 10 +top TORZITów , a w moim 11+top FUJI TITAN SIC był znacznie wolniejszy i mniej stabilny w porównaniu z "Nowym" blankiem.

Obie wędki to customy wcześniejszy zbrojony w TOPOWEJ pracowni ; nowy zbroiłem sam. Różnica jest spora w zachowaniu obu.

Porównałem też blanki 2,6m 28gr,17lb i 2,6m 21gr,12lb , tu różnice nie są tak zauważalne. 

Najmniej zauważalna różnica jest w blanku 2,6m 28gr 17lb - zachowują się prawie identycznie pomimo różnicy w uzbrojeniu.

21gr nowszy jest trochę szybszy i sztywniejszy od starszego modelu.

O reszcie się nie wypowiem , bo nie miałem okazji porównania ich w tym samym czasie.

• robert.bednarczyk lubi to

#2283 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 06 maj 2018 - 20:11

Jeszcze jedno co ma wpływ na taką różnicę w zachowaniu to , że w różnych okresach ST>CROIX ELITE i nie tylko. zmieniało swój sposób zbrojenia.

Mianowicie starsze blanki były zbrojone na miękkiej części, pod koniec zbrojone zostały na części "kręgosłupowej" szybkiej. Teraz najnowsze wcielenie zbroi się też na części szybkiej i do tego dodano lżejsze przelotki co jeszcze je przyśpieszyło , ale ustabilizowało te długie.

...  wiem bo sam sprowadziłem kila wędek z końca serii i część z nich przezbrajałem w części szczytowej zgodnie z prośba na miękką stronę.

Użytkownik miramar69 edytował ten post 06 maj 2018 - 20:27

• salmon1977 i robert.bednarczyk lubią to

#2284 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 06 maj 2018 - 20:17

Dzięki serdeczne Bartku - to jest bardzo konkretna, bardzo merytoryczna odpowiedź.
Mam LES66LF2 i po prostu zakochałem się w tym kijku, a on to uczucie odwzajemnia, bo daje ryby, w tym przyłów szczupaka 80 cm.... i życiowego okonia. Muisialem kupić dwuskład, bo z założenia to wędka na dalsze podróże. Może trochę pokracznie wyglądają te wielkie przelotki w tak krótkim wędzisku, ale wędkarstwo to nie konkurs piękności, a przy tak krótkim kijku przesztywnienie blanku nowym zbrojeniom równa się gorsze trzymanie ryby
Dzięki serdeczne za odpoeiedź - dużo mi rozjaśniłeś.
  • Bartas93 lubi to

#2285 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomek

Napisano 06 maj 2018 - 20:42

Robert,
Czy dobrze zrozumiałem Twój wpis kilka postów wyżej - w Corona Fishing, stacjonarne maja tylko krótkie kije i to przeważnie 1-częściówki?

#2286 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 06 maj 2018 - 20:51

Robert,
Czy dobrze zrozumiałem Twój wpis kilka postów wyżej - w Corona Fishing, stacjonarne maja tylko krótkie kije i to przeważnie 1-częściówki?

Tak Tomku - w stacjonarnym w stojakach do pomacania tylko jednosklady, nie pamietam dokładnie ich długości, ale raczej krótkie.

#2287 OFFLINE   sslonio

sslonio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 771 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomek

Napisano 06 maj 2018 - 21:18

No to lipa...dzięki za info.

Użytkownik sslonio edytował ten post 06 maj 2018 - 21:19

#2288 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 06 maj 2018 - 21:51

Od kol. Pickerel kupiłem swego czasu AVS86MF2 którego sprzedałem w przypływie pomrocznosci jasnej - żałuję do dziś.

A ja właśnie kupiłem kilka dni temu od nas z forum ten model i jestem mega zadowolony ;)

Kręci przy nim Daiwa BG3000 o masie 330g (z linka), wiec wyważa fajnie ten patyk.

Dla mnie petarda kij boleniowo-szczupakowy ;)

Użytkownik Żbiku edytował ten post 06 maj 2018 - 21:56

• WojtekCIN lubi to

#2289 OFFLINE   Bartek_C

Bartek_C

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaPółnocne rubieże Polski

Napisano 06 maj 2018 - 22:32

Panowie, czy np. LBC74HF ogarnie Giant Killera czy inne tym podobne obrotówki ? Ewentualnie inny kij o podobnej długości. 

Posiadam w tej chwili LEC90HF2 i trochę będzie u mnie się marnował, więc zamienił bym go na coś krótszego...

#2290 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 06 maj 2018 - 22:48

Czy znajdę w stajni StC kij w spinie o następujących parametrach?
- długość: 7’6”-8’0”
- 2 częściowy (jednosklad nie wchodzi w grę)
- przeznaczenie: głównie szczupak
- przynety: guma 12-17cm na główkach 7-15g

Może coś z serii Premier lub Avid?

Użytkownik Żbiku edytował ten post 06 maj 2018 - 22:48

#2291 OFFLINE   piethras

piethras

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów
  • LokalizacjaDE/NL/PL/HU

Napisano 07 maj 2018 - 00:43

Miałem rownież po drodze AVS66MHF - też sprzedałem bo wjechała LXS70MHF2.
Tapatalk

I łowi do dzisiaj sandacze w Holandii.
Dzięki Wojtek za dobry kij😁
  • WojtekCIN lubi to

#2292 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 07 maj 2018 - 07:05

A ja właśnie kupiłem kilka dni temu od nas z forum ten model i jestem mega zadowolony ;)

Kręci przy nim Daiwa BG3000 o masie 330g (z linka), wiec wyważa fajnie ten patyk.

Dla mnie petarda kij boleniowo-szczupakowy ;)

:) gdybyś kiedyś chciał go oddać, to ja biorę w ciemno. 

#2293 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 07 maj 2018 - 07:51

:) gdybyś kiedyś chciał go oddać, to ja biorę w ciemno.

Co ciekawe wisiał dość długo na giełdzie, bez chętnych do zakupu. Stan idealny.

Myśle, ze trochę u mnie polowi, bo nawet z lekkim Exsence 3000MHG tworzy fajne kombo.

#2294 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 07 maj 2018 - 08:29

Musiałem go nie zauważyć w takim układzie. 

#2295 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 07 maj 2018 - 08:47

Musiałem go nie zauważyć w takim układzie.

Nawet jeszcze wisi ;)
http://jerkbait.pl/t...x-avid/?hl=avid

#2296 ONLINE   mohave

mohave

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Bajerski

Napisano 07 maj 2018 - 11:37

No to lipa...dzięki za info.

Warszawa zawsze miała pecha do sprzedawców tej firmy.

#2297 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 09 maj 2018 - 09:17

Nawet jeszcze wisi ;)
http://jerkbait.pl/t...x-avid/?hl=avid

takim mf tylko 9' łowię nim wszystko ...trocie w morzu-ostatnio spompował grubego 73 cm.samca (okazjonalnie w rzece)pstrągi(bardziej mi pasuje żyłka pod niego ) o boleniach nie wspomne już :) sandacze na lekko 80cm spuchł po 5min oraz sporadycznie podczepiane wobki typu 'smużak'.P.s.Sporo przeszliśmy razem ..wyrwana 3 przelotka na szczycie przez 'brodę'przy silnym wymachu na morzu.Upadek w kamieniach w wodzie gdzie upadając oparłem sie na nim na kamienistym dnie plus jakieś obicia przynętą,o kamienia itp.Podczepiam do niego biomastera 4000 fb
czasami daiwe bg 3000 Tyle moge powiedzieć o tej dwudziestojedynce po roku użytkowania :)

Użytkownik salmon1977 edytował ten post 09 maj 2018 - 09:21

• Niedzielny, TomaszKKK i WojtekCIN lubią to

#2298 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 09 maj 2018 - 22:15

No i stało się - nóweczka LES70MF2 jest już u mnie. Po przemyśleniu tematu wybrałem starszą Elitkę - rok produkcji 2014. Poza tym, że ładnie wykonana nic więcej o niej napisać nie mogę. Testy nad wodą przewiduję w sobotę.
  • cabage lubi to

#2299 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 09 maj 2018 - 22:24

takim mf tylko 9' łowię nim wszystko ...trocie w morzu-ostatnio spompował grubego 73 cm.samca (okazjonalnie w rzece)pstrągi(bardziej mi pasuje żyłka pod niego ) o boleniach nie wspomne już :) sandacze na lekko 80cm spuchł po 5min oraz sporadycznie podczepiane wobki typu 'smużak'.P.s.Sporo przeszliśmy razem ..wyrwana 3 przelotka na szczycie przez 'brodę'przy silnym wymachu na morzu.Upadek w kamieniach w wodzie gdzie upadając oparłem sie na nim na kamienistym dnie plus jakieś obicia przynętą,o kamienia itp.Podczepiam do niego biomastera 4000 fb
czasami daiwe bg 3000 Tyle moge powiedzieć o tej dwudziestojedynce po roku użytkowania :)

Dzięki za opis. Trochę obawiam się jej gornego zakresu, czy będzie na tyle wystarczający, aby katapultować 20g woblery boleniowe na duże odległości ale skoro u Ciebie to chodzi przyzwoicie, to nie powinno być z tym problemu.

Jak zdrowie i czas pozwolą to w weekend testy AVS86MF2 ;)

#2300 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 09 maj 2018 - 22:34

No i stało się - nóweczka LES70MF2 jest już u mnie. Po przemyśleniu tematu wybrałem starszą Elitkę - rok produkcji 2014. Poza tym, że ładnie wykonana nic więcej o niej napisać nie mogę. Testy nad wodą przewiduję w sobotę.

Gdzie kupiłeś ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych