Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5096 odpowiedzi w tym temacie

#2661 OFFLINE   arrowana

arrowana

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 wrzesień 2018 - 12:52

Zawsze mnie ciekawi w jaki sposób wędka się łamie, gdy paczka nie jest uszkodzona...

Też jestem ciekawy, myślę że mogło się to stać podczas pakowania. Wędka została za mocno dociśnienta od strony dolnika i chłop nawet nie wiedział, że połamał.

#2662 ONLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 872 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 30 wrzesień 2018 - 13:28

Zawsze mnie ciekawi w jaki sposób wędka się łamie, gdy paczka nie jest uszkodzona...

Mnie ciekawi w ogóle stwierdzenie "wędka się złamała"... sama?:) 

#2663 OFFLINE   Luka81

Luka81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Szyszko

Napisano 30 wrzesień 2018 - 14:21

Mi to też ....jem pachnie. I jeszcze stwierdzenie "Twój problem ja zapakowałem git".

#2664 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1212 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 30 wrzesień 2018 - 14:24

Tak z innej beczki.  Orientuje się ktoś czy i ewentualnie gdzie można dokupić górny element blanku SCV? W nowej serii zdaje się ze jest to SV..

#2665 ONLINE   rey

rey

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 30 wrzesień 2018 - 20:53

Użytkowałem ten kij intensywnie rok nie zauważyłem „zużycia” przelotek poprzez użycie plecionki wtedy używałem zdaje sie Power Pro

A linka długo Ci wytrzymała? Ktoś gdzieś pisał na forum, że przy niektórych rodzajach przelotek w tych starszych kijach plecionki mogą się szybko zużywać. Może jeszcze ktoś się wypowie w tym temacie.
Dzięki,

#2666 OFFLINE   Krismuaythai

Krismuaythai

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • LokalizacjaZielona Góra

Napisano 30 wrzesień 2018 - 20:56

A linka długo Ci wytrzymała? Ktoś gdzieś pisał na forum, że przy niektórych rodzajach przelotek w tych starszych kijach plecionki mogą się szybko zużywać. Może jeszcze ktoś się wypowie w tym temacie.
Dzięki,

Przez sezon intensywnego łowienia nie zauważyłem większego zużycia plecionki :)
  • rey lubi to

#2667 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 30 wrzesień 2018 - 21:39

Czy ktoś z obecnych na forum miał możliwość porównać TBS610MLXF do nowego 2018 LBS610mlxf ? Czy poza zmianą nazwy zmieniło się coś jeszcze :) ? Ugięcie, szybkość, czułość lub praca kija ? Warto wymieniać na nowszy czy zostać przy starym :) ?

#2668 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 01 październik 2018 - 11:27

Po co?

Normalnie piszesz do USA że był unfall i tyle w temacie.

Poszukaj w tym temacie jak to się robi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

dokładnie
1)wysyłasz foto połamanego elementu z opisem,nr.seryjny do servis STC
2)Wysyłasz kase przez pay pal(w moim wypadku 260zł za szczyt les90mhf)
3)czekasz cierpliwie 3 tygodnie
4) stawiasz flaszke kolegom za pomoc(to taniej niż pomoc sklepów itp) :)

#2669 OFFLINE   Nowy900

Nowy900

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 19 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Słowoli

Napisano 01 październik 2018 - 11:36

Jeżeli przesyłka była ubezpieczona to możesz zlosisc szkodę w ciągu 7 dni. Kurier ma obowiązek pojawić się i wypisać protokół szkody. Jeżeli na opakowaniu nie ma absolutnie żadnych oznak uszkodzenia a sam kij był zabezpieczony przed przemieszczanie się wewnątrz opakowania to niestety zostałeś zrobiony w balona.
Nie wiem jak jest z gwarancja. Zadzwoń do sprzedawcy i wszystko będziesz wiedział.

O tak kurier się pokaże i wypisze protokół , ale to i tak już nic nie da ponieważ podpisała jego żona protokół odbioru na którym był zapis że z paczką było wszystko w porządku .

A zapisy prawne piszą że przewoźnik nie bierze odpowiedzialność za to co jest przewożone w paczce i jak było zabezpieczone , Więc co pozostaje zrobić oddać wędkę sprzedawcy i żądać zwrotu kasy lub żądać części kosztów za szkody.

Dobrym rozwiązaniem było również przed otwarciem paczki nagrywać materiał audiowizualny który byłby dowodem że zamiast wędki znalazłeś cegły lub była połamana .. wtedy byś miał materiały dowodowe dla sądu , i sprzedający z tak z mocnym dowodem na pewno oddałby ci kasę .

Tutaj masz opis co powinieneś zrobić w takim przypadku

https://prokonsumenc...artosci-towaru/

Użytkownik Nowy900 edytował ten post 01 październik 2018 - 12:17

#2670 OFFLINE   Mario41

Mario41

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 127 postów
  • LokalizacjaMosty k.Lęborka
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Wysocki

Napisano 01 październik 2018 - 15:35

Czy ktoś z obecnych na forum miał możliwość porównać TBS610MLXF do nowego 2018 LBS610mlxf ? Czy poza zmianą nazwy zmieniło się coś jeszcze :) ? Ugięcie, szybkość, czułość lub praca kija ? Warto wymieniać na nowszy czy zostać przy starym :) ?

Łowiłem kolegi TBS610MLXF i bardzo spodobał mi się kijek. Postanowiłem kupić sobie taki sam. W sklepie mieli tylko nowe modele LBS610MLXF. Niestety nie spodobało mi się nowe dolne wykończenie i mocowanie kołowrotka. Nie mój gust. Więcej różnic nie zauważyłem. Blank i przelotki identyczne. Udało mi się dorwać jeszcze TBS610MLXF z 2017 roku  i jestem bardzo zadowolony. Ja bym nie wymieniał.

#2671 OFFLINE   jaccoo1

jaccoo1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 301 postów
  • LokalizacjaDzierżoniów

Napisano 02 październik 2018 - 08:57

Witam,

zastanawiam się nad zakupem nowego Legend Elite ES76MF.

Do tej pory łowie modelem LES 76MF.

Czy ktoś może napisać jaka jest różnica pomiędzy starym modelem LES 76MF a nowym ES 76 MF?

Chodzi mi o wagę , przelotki, blank i ogólnie czy jest odczuwalna różnica w akcji, szybkości etc.

• k2 Fishing lubi to

#2672 OFFLINE   Kupisz

Kupisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów

Napisano 02 październik 2018 - 10:33

Jaka jest różnica między starym LES, a nowym ES nie wiem ale czułość jest super. Na warcie w nurcie podczas jak gumka opada oprócz jej pracy czuć takie mrowienie chyba od poskręcanej powerpro. Każde smyrnięcie czy zmianę pracy czuje się b.d., a branie to już prawdziwy ALARM. Ciężko mi wciąć szczupaka tą wędką może z racji długości albo jej delikatności w porównaniu z 86mf2. Ryba nie spada jak jest zacięta. Rzucam np maksimum 10g ołowiu plus lunker shaker 4,5in tj razem 20g.

Użytkownik Kupisz edytował ten post 02 październik 2018 - 10:35

#2673 OFFLINE   jaccoo1

jaccoo1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 301 postów
  • LokalizacjaDzierżoniów

Napisano 02 październik 2018 - 13:08

No właśnie jestem ciekaw czy nowy bardziej przenosi drgania i jest bardziej czuły.

Ma inne przelotki także powinien być trochę lżejszy....

Łowię na starego LES-a ale ostatnio łowiłem nowym extrimem i jest duża różnica.

W extrimie nie pasuje mi ta rękojeść i dla tego jestem zainteresowany nowym Legendem.

#2674 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1027 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 03 październik 2018 - 07:48

Co do tej złamanej wędki to u kuriera nic nie zadziałasz, miałem taką samą sytuację, wędka dobrze zapakowana, rura PCV nie ruszona a szczytówka złamana w dwóch miejscach. Nie uwzględnili bo opakowanie było nie ruszone.

#2675 ONLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4989 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 03 październik 2018 - 08:09

TRZEBA TAK ZAPAKOWAĆ , BY WĘDKA NIE PRZESUWAŁA SIĘ WEWNĄTRZ TUBY !!!  ; a gdy "lata jak ..... w beczce" ,  to zawsze w czasie rzucania (sorryyy - przeładunku :D ) zostanie uszkodzona . 

TYLE PITOLENIA NA TEMAT>>> ;)

Użytkownik miramar69 edytował ten post 03 październik 2018 - 08:10

• strary i rey lubią to

#2676 ONLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4989 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 03 październik 2018 - 08:14

Jaka jest różnica między starym LES, a nowym ES nie wiem ale czułość jest super. Na warcie w nurcie podczas jak gumka opada oprócz jej pracy czuć takie mrowienie chyba od poskręcanej powerpro. Każde smyrnięcie czy zmianę pracy czuje się b.d., a branie to już prawdziwy ALARM. Ciężko mi wciąć szczupaka tą wędką może z racji długości albo jej delikatności w porównaniu z 86mf2. Ryba nie spada jak jest zacięta. Rzucam np maksimum 10g ołowiu plus lunker shaker 4,5in tj razem 20g.

...PANOWIE !!! -  było już nie raz i nie dwa pisane na w/w tematy .

Trzeba się cofnąć i poczytać od początku wątek , wtedy jeden i drugi , trzeci by wiedział na "czyj" widok mu lepiej "DRGA" !!! ;)

<...>

Użytkownik Jano edytował ten post 04 październik 2018 - 18:35

• Kupisz lubi to

#2677 OFFLINE   Kupisz

Kupisz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów

Napisano 03 październik 2018 - 22:07

Ja nie chce tu śmiecić ale Miramar na forum nie ma nic na temat porównania les76 - es76... :good:
0
To nie pouczaj mje

#2678 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 04 październik 2018 - 10:42

O innym było pisane że nowy es-może być troszke szybszy od les(przelotki)i fajniejsza rękojeść.
  • miramar69 lubi to

#2679 OFFLINE   skrzypek

skrzypek

Nowy

• Zbanowani
  • Pip
  • 44 postów
  • Lokalizacjamultikonto - bumech

Napisano 04 październik 2018 - 18:29

cześć,

szukam swojego 1 wszego kija z St  Croix

kijek  ma służyć na okonia  na  lekko średnio i ogarniać główki 3-5 gr plus max Kaitek 3' z opadu, obrotówki 1,  czasem woblery  rapala  original 7 cm,

ma  to być 2 skład no i pewnie akcja  fast ,

bo nie  wiem jak wygląda akcja moderate  w przypadku St Croix

co polecacie?

piszę  na  lekko -średnio,  bo na lekko mam  kij do 3  gr i to uważam  za UL na lekko

dzięki

Użytkownik skrzypek edytował ten post 04 październik 2018 - 18:35

#2680 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 04 październik 2018 - 18:33

Ja do takich gabarytów mam Trouta do 7g.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych