Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5070 odpowiedzi w tym temacie

#2701 OFFLINE   Rgjazz

Rgjazz

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaUK

Napisano 09 październik 2018 - 12:45

A co to "dwósklad"?

Skoro tak twierdzisz to musisz być jakimś guru w dziedzinie budowy wędzisk. Poczytałem Twoje posty i tak nie bardzo wydajesz się być takim guru. Więc może teraz merytorycznie i na przykładach poprzesz swoją teorię? Chętnie posłucham, bo być może ja i sporo innych osób jesteśmy w błędzie...

Ja guru nie jestem ale może ty jesteś i mi wyjaśnisz jak i czym tą różnice zmierzyłeś.
P.S. A moje posty miały na celu zbadania opini i świadomości ludzi którzy użytkują wędki tej firmy w Polsce , wracając do czułości to wiele godzin testowałem różne wędki tego samego modelu w jednoskladzie i dwóskladzie i różnicy nie ma, też rozmawiałem wiele godzin z fachowcami od blanków i z profesionalnymi wędkarzami co wędkują codziennie i dostałem odpowiedzi typu że nie ma różnicy w czułości tego samego blanku czy jest cały czy łamany a nawet gdyby była to jest nie wyczuwalna. Tyle w tym temacie mam do powiedzenia. Ale jeżeli przedstawisz mi dowód jak to zmierzyles i czym i jaka jest różnica to uznam że to ty jesteś GURU.
  • vako lubi to

#2702 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 09 październik 2018 - 12:48

Też słyszałem opinie że Elita jest tak samo czuła jak Inazuma... ale oprócz czucia jest też kwestia pracy i ugięcia pod rybą. 

• cabage lubi to

#2703 OFFLINE   Rgjazz

Rgjazz

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaUK

Napisano 09 październik 2018 - 12:52

Mówimy o tym samym modelu wedki (blanku) w jednoskladzie i dwoskladzie a nie o dwóch innych modelach.

#2704 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 09 październik 2018 - 12:55

I napisalem ze oprocz czucia jeszcze mozna zwrocic uwage na ugiecie i prace pod ryba.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#2705 OFFLINE   Krismuaythai

Krismuaythai

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • LokalizacjaZielona Góra

Napisano 09 październik 2018 - 13:20

Nie ma różnicy w czułości pomiędzy jednoskladem a dwóskladem to jakieś bajki z palca wyssane z tą czułością, a jednosklad jest nie wygodny do transportu i do trzymania w domu.

Z czułością blanku niestety ja widzę różnice, dodatkowo jest drobna w ugięciu pod dużym obciążeniem oraz zakresem przynęt obsługiwanych- to moje subiektywne spostrzeżenia odnośnie różnic pomiędzy monoblankiem a blankiem dzielonym. Co do transportu i trzymania mam wędki 76’ czyli niecałe 230 w jednym składzie i nie widzę problemów w transporcie i przetrzymywaniu w domu, moi koledzy mający wędki jednoskladowe też nie. Transport i przetrzymywanie wędek w jednej części nie jest problemem- to nonsens, inna kwestia to preferencje wędkarzy.
  • jbk i wilczybilet lubią to

#2706 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 09 październik 2018 - 13:34

Drodzy użytkownicy.Interesuje mnie jednoczęściówka 215cm 18 ,21 g. MJS71MF lub MJS71MHF.Czy ktoś łowi nimi sandacze- jak czułość ,szybkość :) z góry dziękuje

#2707 OFFLINE   Fiskare

Fiskare

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 307 postów
  • LokalizacjaMalmö
  • Imię:Maciej

Napisano 09 październik 2018 - 13:36

(...)Transport i przetrzymywanie wędek w jednej części nie jest problemem- to nonsens(...)

W takim razie - po co w ogóle produkowane są wędki typu Travel? Przecież w/g Twojej teorii, to już są w ogóle nieczułe na nic patyki, o groteskowym ugięciu.

• strary lubi to

#2708 OFFLINE   Krismuaythai

Krismuaythai

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • LokalizacjaZielona Góra

Napisano 09 październik 2018 - 13:40

W takim razie - po co w ogóle produkowane są wędki typu Travel? Przecież w/g Twojej teorii, to już są w ogóle nieczułe na nic patyki, o groteskowym ugięciu.

A czy ktoś mówił tu o transporcie lotniczym gdzie są obwarowania gabarytowe?? Pisałem normalnym transporcie w domu na łowisko i w druga stronę. Czy napisałem ze nic nie czuć?? Nie- napisałem ze ja czuje różnice i dodałem ze jest to moje SUBIEKTYWNE odczucie. Czytajcie ze zrozumieniem

Co do składów- na łączeniu zawsze będzie delikatne przesztywnienie- fizyki nie oszukasz...

#2709 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 09 październik 2018 - 13:43

Nie bronię nikogo, ale dyskusja zjeżdża na niewłaściwy tor. Takie małe sprostowanie, gdzie kolega @krismuaythai napisał, że im więcej części tym gorsze czucie i wszystko jest gorsze...? Rozmawialiście o jedno i dwu składzie.

Mam kilka patyków w jedno i kilka w dwu składzie i jednoskłady robią na mnie wrażenie na pewno bardziej "solidnych" i nieco mocniejszych (wytrzymalszych) -  takie moje osobiste odczucie

#2710 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 09 październik 2018 - 13:52

Jako człowiek pragmatyczny wybieram dwuskałdy(jeśli tylko mogę). Jeśli chodzi czułość (ten sam kij o tych samych parametrach) to w przypadku monoblanku zyskuję co najwyżej z 5%. Natomiast w przypadku tego samego kija w transporcie zyskuje już 100%, na korzyść dwuskładów. Różnica w krzywej ugięcia ma naprawdę niewielkie znaczenie przy holu i połowie ryb. Skłaniałbym się ku tezie, że dobrze wyregulowany hamulec kołowrotka i doświadczenie wędkarza ma dalece większe znaczenie.

#2711 OFFLINE   Rgjazz

Rgjazz

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaUK

Napisano 09 październik 2018 - 14:08

A czy ktoś mówił tu o transporcie lotniczym gdzie są obwarowania gabarytowe?? Pisałem normalnym transporcie w domu na łowisko i w druga stronę. Czy napisałem ze nic nie czuć?? Nie- napisałem ze ja czuje różnice i dodałem ze jest to moje SUBIEKTYWNE odczucie. Czytajcie ze zrozumieniem

Co do składów- na łączeniu zawsze będzie delikatne przesztywnienie- fizyki nie oszukasz...

Ugięcie a czułość to dwie różne sprawy, w ugięciu są bardzo minimalne różnice które nie wpływają na czułość blanku

#2712 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 09 październik 2018 - 14:23

To jak bardzo upierdliwe jest wożenie jednoskładu dla jednych a mniej uciążliwe dla drugich to sprawa indywidualna. 

Skoro nawet Ci którym tak trudno te długie wędki przewozić piszą, że są różnice między wędkami (czy dla jednych w czułości i ugięciu a dla drugich tylko w ugięciu) to znaczy, że ta dyskusja nie ma sensu bo rozchodzi się tylko o wygodę w trakcie transportu.

• Fiskare lubi to

#2713 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 09 październik 2018 - 14:23

Też słyszałem opinie że Elita jest tak samo czuła jak Inazuma... ale oprócz czucia jest też kwestia pracy i ugięcia pod rybą. 

Wędka za 150 zł vs wędka za 2100zł .

Oczywiście w te 2100 zł należy wliczyć cło , vat i transport  i marża  to będzie jakieś 300-500 zł .

Do tych 150 zł musisz doliczyć podatek vat , transport marża która prawdopodobnie to połowa ceny kija :P

Mikado to firma Polska z chińczykami w chinah bo tam ich wyroby są robione , blank podobno węglowy a tak naprawdę to jest mieszanka tworzyw sztucznych z domieszką węgla

ST CROIX firma amerykańska wytwarzająca przede wszystkim Blanki z włókna węglowego w ameryce od ilość  węgla w blanku zależy poziom ,  który jest  opisany w 4 skalowym poziomem  od SCII do SCVI.

Użytkownik Derrek edytował ten post 09 październik 2018 - 14:48

#2714 OFFLINE   Kamil_Olsztyn

Kamil_Olsztyn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 09 październik 2018 - 14:24

Ja guru nie jestem ale może ty jesteś i mi wyjaśnisz jak i czym tą różnice zmierzyłeś.
P.S. A moje posty miały na celu zbadania opini i świadomości ludzi którzy użytkują wędki tej firmy w Polsce , wracając do czułości to wiele godzin testowałem różne wędki tego samego modelu w jednoskladzie i dwóskladzie i różnicy nie ma, też rozmawiałem wiele godzin z fachowcami od blanków i z profesionalnymi wędkarzami co wędkują codziennie i dostałem odpowiedzi typu że nie ma różnicy w czułości tego samego blanku czy jest cały czy łamany a nawet gdyby była to jest nie wyczuwalna. Tyle w tym temacie mam do powiedzenia. Ale jeżeli przedstawisz mi dowód jak to zmierzyles i czym i jaka jest różnica to uznam że to ty jesteś GURU.

Ja wyczuwam różnicę. Zmierzone dłońmi. Ale gdyby dodać generator dźwięku oraz oscyloskop to myślę że teoria o braku różnicy poszła w zapomnienie. Tylko do tego trzeba by zorganizować grubszy test i przyjąć pewne wzorce.

Co testowałeś i z kim rozmawiałeś? Krojksa z papieżem? Może są to znane osoby? Skąd (od Żbika? :D) miałeś tyle StC na testy? (zakładam że o tą firmę chodzi). Wielokrotnie wędkarze testowi czy zawodowi (Krzyszczyk odnośnie wędek Finezze czy Taszarek na rybomanii o Fenwicku) stwierdzali, że czuć różnicę na korzyść monoblanku.

Może z Alexspin rozmawiałeś?

To jak to w końcu jest? Różnica nie jest wyczuwalna czy tej różnicy nie ma? Twoja wypowiedź trochę sobie przeczy.

Co do transportu nie jest to problemem. Tak samo przechowywanie.

Użytkownik Kamil_Olsztyn edytował ten post 09 październik 2018 - 14:26

#2715 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 09 październik 2018 - 14:27

Wędka za 150 zł vs wędka za 2100zł .

Oczywiście w te 2100 zł należy wliczyć cło , vat i transport  i marża  to będzie jakieś 300-500 zł .

Mikado to firma Polska z chińczykami w chinah bo tam ich wyroby są robione , blank podobno węglowy a tak naprawdę to jest mieszanka tworzyw sztucznych z domieszką węgla .

ST CROIX firma amerykańska wytwarzająca przede wszystkim Blanki z włókna węglowego w ameryce od ilość  węgla w blanku zależy poziom ,  który jest  opisany w 4 skalowym poziomem  od SCII do SCVI.

Zostałem źle zrozumiany (a raczej sam źle się wyraziłem)

Nie porównuje ugięcia Inazumy i Elity.

Po prostu skoro mi człowiek potrafi powiedzieć, że nie czuje różnicy w czuciu między Mikado a St Croix to tym bardziej wierzę, że są osoby, które nie wyczują różnicy miedzy tymi samymi modelami w 1 bądź 2 składach. Jednak pracując branży czy czytając opinie wielu osób to jednak zdecydowana większość twierdzi, że różnice są... tylko nie dla każdego warte utrudnień w transporcie vide mój poprzedni post. 

Pozdrawiam

#2716 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 09 październik 2018 - 14:32

Zostałem źle zrozumiany (a raczej sam źle się wyraziłem)

Nie porównuje ugięcia Inazumy i Elity.

Po prostu skoro mi człowiek potrafi powiedzieć, że nie czuje różnicy w czuciu między Mikado a St Croix to tym bardziej wierzę, że są osoby, które nie wyczują różnicy miedzy tymi samymi modelami w 1 bądź 2 składach. Jednak pracując branży czy czytając opinie wielu osób to jednak zdecydowana większość twierdzi, że różnice są... tylko nie dla każdego warte utrudnień w transporcie vide mój poprzedni post. 

Pozdrawiam

Być może tworzywo sztuczne które jest zawarte w inzumie potęguje brania :P

Użytkownik Derrek edytował ten post 09 październik 2018 - 14:37

• Marcyś i cabage lubią to

#2717 OFFLINE   Rgjazz

Rgjazz

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaUK

Napisano 09 październik 2018 - 14:43

Nie muszę ci się tłumaczyć z nazwisk z kim rozmawiałem, nie rozmawialem z Polakami na ten temat bo nie mieszkam w Polsce a tyle sprzętu co testowałem to ty w swoim życiu na oczy nie widziałeś. A Fenwick to Blanki made in china niestety i straciły duzo ze starej jakości. A ludzie z tych firm wszystko ci wcisną żeby tylko sprzedać towar który zalega na pułkach bo ludzie przeważnie kupują dwusklady a jednoskłady zalegają na pułkach.zaciagnij trochę opinii ze świata a nie tylko ze swojego podwórka, jak ty czujesz różnice to dobra twoja, ale nie wciskaj kitu innym.

#2718 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 09 październik 2018 - 14:55

Nie muszę ci się tłumaczyć z nazwisk z kim rozmawiałem, nie rozmawialem z Polakami na ten temat bo nie mieszkam w Polsce a tyle sprzętu co testowałem to ty w swoim życiu na oczy nie widziałeś. A Fenwick to Blanki made in china niestety i straciły duzo ze starej jakości. A ludzie z tych firm wszystko ci wcisną żeby tylko sprzedać towar który zalega na pułkach bo ludzie przeważnie kupują dwusklady a jednoskłady zalegają na pułkach.zaciagnij trochę opinii ze świata a nie tylko ze swojego podwórka, jak ty czujesz różnice to dobra twoja, ale nie wciskaj kitu innym.

Od fenwicka blanku  to nie masz co się przyczepić  AETOS II jest tak czuła że ci rękę urwie przy braniu , tak samo wykonanie made in china ale kij jest z dbałością wykonany na najwyższym poziomie .

#2719 OFFLINE   vako

vako

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1430 postów
  • LokalizacjaLoża Szyderców
  • Imię:Mariusz

Napisano 09 październik 2018 - 15:10

W temacie mono contra wieloskład wielu z was nie zwraca uwagi na to, że dwuskłady to konstrukcje dalece bardziej zaawansowane inżyniersko. Wyprodukowanie monoblanku o tych samych właściwościach jest dużo prostsze, a co za tym idzie o wiele tańsze. Przy kasie już tego na ogół nie widać.

Pragnę zauważyć też, że różnica w czułości i ugięciu jest na tyle znikome, że w praktyce nie istotna. To raczej moda i styl bycia, niż zaleta mająca istotny wpływ na wielkość połowów. Jak komuś nie idzie to zarówno mono jak i wieloskład mu nie pomoże.

PS. Oczywiście piszę tu o STC, a nie o Mikado.

Użytkownik vako edytował ten post 09 październik 2018 - 15:30

• strary, Fiskare i Rgjazz lubią to

#2720 OFFLINE   Rgjazz

Rgjazz

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaUK

Napisano 09 październik 2018 - 15:13

Ja się nie czepiam i przepraszam jeżeli uraziłem tez lubię starego Fenwicka tylko stwierdzam fakt że ktoś rzuca nazwiskami ludzi którzy są przedstawicielami firm ktore sprzedają nam sprzęt za ciężkie pieniądze i wciskają nam kity typu jednosklad lepszy od dwuskladu bo musza wyprzedać z półek a tak naprawdę różnicy nie ma tylko kwestia wygody, następna rzecz to ze jednosklad i dwosklad tego samego modelu ma taka sama cenę, jak by była różnica w jakości wędkowania ceny były by różne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych