Wędki St. Croix
#521 OFFLINE
Napisano 31 październik 2015 - 12:01
#522 OFFLINE
Napisano 31 październik 2015 - 13:45
Tak w skrócie to raczej na większe klenie , z większej rzeki i na większe przynęty.Typowo na klenia nie polecam , zaznaczam, że to moja opinia.Pare osob na forum lowi klenie na elitke 8'6" 12lb.
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 31 październik 2015 - 13:49
#523 OFFLINE
Napisano 31 październik 2015 - 14:51
W STC nic nie jest proste....przy Extremach 610MLXF to kij do 14 gr 610MXF to kij do 10 gr a można by myśleć po opisie ze będzie mocniejszy
Wiec to L to bardziej Large niż Light [/quote
Mxf to shaky head. Sugeruję opierać się na mocy blanku oraz średnicach topu i dolnika. Z reguły mówi to więcej niż jakieś od-do...
#524 OFFLINE
Napisano 31 październik 2015 - 16:07
Kurczę, mam ten kij i nie widziałbym go pod klenie.
Chyba, że naciągając chcąc mieć mniej pozycji bardziej uniwersalnych.
Dla mnie to bardziej patyk pod gumy z brzegu.
#525 OFFLINE
Napisano 31 październik 2015 - 17:09
panowie a używa ktoś Legend Inshore 76mlf???230cm do 14gram,widze ze jest to kij z wersji ,,saltwater''i zastanawiam się czy będzie dobry pod pstrąga lub szczupaka takiego 60-80cm(Polskiego )
#526 OFFLINE
Napisano 31 październik 2015 - 17:13
Mxf to shaky head. Sugeruję opierać się na mocy blanku oraz średnicach topu i dolnika. Z reguły mówi to więcej niż jakieś od-do...
Z całym szacunkiem Kamil, ale przy bardzo zbliżonych średnicach 4C710HF a 4C711HMF oba kije 30lb a drugi jednak połowę słabszy od pierwszego jeśli chodzi o wyrzut, bo o hol na pewno nie w końcu 30lb w dolniku jest jednak grubość ścianki zapewne też ulega zmianie w poszczególnych konstrukcjach
#527 OFFLINE
Napisano 31 październik 2015 - 19:10
A jak ma być luśnia tylko pod klenie i jaziki, to może coś z serii Panfish ?
- Kamil Z. lubi to
#528 OFFLINE
Napisano 31 październik 2015 - 19:53
czy miał ktoś okazję porównać 5S76MF2-B i 5S76MF2-G?
#529 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 08:22
Panowie,
proszę o pomoc. Czy wiecie jak i gdzie mogę sprawdzić rok produkcji mojego St.Croix.
Ktoś gdzieś na JB podał te oznaczenia firmowe Amerykanów, ale nie mogę tego znaleźć.
Wiecie coś w tej sprawie?.
Gdzieś to było na forum, że pierwsze litery z numeru seryjnego to rok i miesiąc, ale kurczę nie zapisałem i teraz nie mogę ponownie znaleźć.
Pomocy
Peter
#530 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 08:33
Ja sprawdzałem na stronie St.Croix .Pierwsza literka oznacza rok produkcji,druga oznacza miesiąc,natomiast trzecia nic nie znaczy.Dla przykładu jedna z moich wędek posiada literkę M-czyli jest z 2014 roku a druga ma literkę N-czyli jest z 2015 roku.Wcześniejsze litery alfaetu będą oznaczały starsze lata.
#531 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 09:12
Ze strony..
"The first letter of the serial number stands for the year:
A = 2001; B = 2002; C = 2003; D = 2004; E = 2005; F = 2006; G = 2007; and so on.
The second letter of the Serial Number stands for the month:
A = Jan; B = Feb; C = Mar; D = Apr; E = May; F = Jun;
G = Jul: H = Aug; I = Sep; J = Oct; K = Nov; L = Dec"
- Lepton, Del Toro, TomaszKKK i 1 inna osoba lubią to
#532 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 09:23
LXS68MXF nabyty i przetestowany, niestety same krótkie rybki, rzeczywiście bardzo fajny kijek, nawet z tym chyba plastokowym uchwytem/rękojeścią, w ogóle w niczym nie przeszkadza, ale niestety kiedyś na dużo gorsze wędki łowiło się dużo lepsze (większe) ryby, ciekawe dlaczego.
W każdym razie dziękuję wszystkim kolegom za rady .
- Wiktor lubi to
#533 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 10:24
Panowie obecnie uganiam się za okoniami z LTWS70LF i jestem z niego bardzo zadowolony ,chociaż uchwyt kołowrotka dla mnie nie jest za wygodny .Ale po głowie już chodzi mi kijek na blanku 5s70LF.I tu mam pytanie do was czy ten 5s70lf w związku z tym że jest zbudowany z scV będzie na plus (czucie przynęty)w porównaniu do LTWS70LF zbudowanego z scIV. Kijek ma być wyłącznie pod gumy na główkach od 3-8gr, łowione będzie w jeziorze.
Pozdrawiam .
#534 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 11:59
I tu mam pytanie do was czy ten 5s70lf w związku z tym że jest zbudowany z scV będzie na plus (czucie przynęty)w porównaniu do LTWS70LF zbudowanego z scIV. Kijek ma być wyłącznie pod gumy na główkach od 3-8gr, łowione będzie w jeziorze.
W teorii tak, lepszy materiał = lepsze czucie. W praktyce jednak różnie bywa
#535 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 12:21
W teorii tak, lepszy materiał = lepsze czucie. W praktyce jednak różnie bywa
Też tak myślę że może być różnie,ale chyba i tak warto zbudować taki kijek chociaż dla poprawy komfortu trzymania uchwytu,no bo gorszej jakości przekazu do ręki się nie spodziewam po scV.
#536 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 13:08
Jeśli siano Ci się zgadza, to chyba wszystko warto zbudować żeby sprawdzić
#537 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2015 - 20:18
Ja sprawdzałem na stronie St.Croix .Pierwsza literka oznacza rok produkcji,druga oznacza miesiąc,natomiast trzecia nic nie znaczy.Dla przykładu jedna z moich wędek posiada literkę M-czyli jest z 2014 roku a druga ma literkę N-czyli jest z 2015 roku.Wcześniejsze litery alfaetu będą oznaczały starsze lata.
Jaka trzecia litera? To "0" które ludziska biorą za "O"?
#538 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2015 - 07:10
Witam
Panowie obecnie uganiam się za okoniami z LTWS70LF i jestem z niego bardzo zadowolony ,chociaż uchwyt kołowrotka dla mnie nie jest za wygodny .Ale po głowie już chodzi mi kijek na blanku 5s70LF.I tu mam pytanie do was czy ten 5s70lf w związku z tym że jest zbudowany z scV będzie na plus (czucie przynęty)w porównaniu do LTWS70LF zbudowanego z scIV. Kijek ma być wyłącznie pod gumy na główkach od 3-8gr, łowione będzie w jeziorze.
Pozdrawiam .
Blank V generacji będzie bardiej czuły niż IV generacji (dól blanku V gen. jest nawet w VI generacji 62 msi )a jak chcesz zbudować kij aby był bardzo czuły to starannie dobierz uchwyt kołowrotka . Najlepiej zbudować taki kij bez żadnych arboeów lub taśm ,wklejając bezpośrednio uchwyt na blank, Wykonałem już sporo "sandaczowych kos" na blankach St.Croix i wiem jaka jest różnica budując kij na zwykłym DPS z arborami .Nawet budując kij na najlepszym blanku możesz przez nieumiejętne dobranie koponentów zniweczyć walory które ten blank posiada.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 02 listopad 2015 - 07:11
- Guzu, Sławek Oppeln Bronikowski, Maciej1979 i 1 inna osoba lubią to
#539 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2015 - 10:25
Hmmm...
mam ES86MF2, ale dolna część rękojeści jest przydługa dla mnie.
Rozważam opcję jej skrócenia.
Robił to ktoś?
Ewentualnie tak skrócić by zostawić sobie możliwość jej wydłużenia z powrotem (połączenie gwintowane jakieś...)
#540 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2015 - 14:14
Nawiązując do tematu ...Wędki super fajne ,super czułe - jednak nie bez wad. Kilka sztuk złamanych mi się przez ręce przewinęło . Mam wrażenie , że tak ich "piekielna " czułość jest jednak za razem i ich wadą. 3 extreemki złamane na rybie . Jedna osobiście -dwie przez kolegów. Reasumując - kapitalne wędki od avida w górę. Jednak trzeba uważać bo lubiąj pękać I to w różnych miejscach . Co prawda mam dwie eilitki już kilka lat - i mi na szczęście się ostały do dziś - a łowię bardzo dużo.
Co do czułości ? Fakt , ich czułość jest znacznie lepsza od konkurencji - no może po za pewnymi modelami Phenixów.
Od takie dziś wypociny , z mojego mizernego doświadczenia
Pozdro 600
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych