Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5070 odpowiedzi w tym temacie

#2021 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 12 luty 2018 - 17:47

Firmowe StC są uzbrojone i wykonane prawidłowo. Loomis czy Lamiglasy bywają gorsze w tym względzie. Prawdopodobnie te nadlewki z lakieru firma funduje nadwiślańskim wędkarzom jako bonus czy też uzupełnienie do niedoszacowania. Żeby wytrzymało prawidłową wytrzymałość.. :) 

Panowie, wędki - zwłaszcza te droższe - funkcjonują w Polsce tak samo jak samochody za komuny. Są oznaką statusu i prestiżu..

• jezier, WojtekCIN i xeniowy lubią to

#2022 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1304 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 12 luty 2018 - 17:58

Firmowe StC są uzbrojone i wykonane prawidłowo. Loomis czy Lamiglasy bywają gorsze w tym względzie. 

Sławku bardzo bym chciał żebyś miał rację niestety jak dla mnie jej nie masz. Loomis czy Lamiglas mnie nie interesuje.

StC za to bardzo. Ich uzbrojenie jest mizerne co mnie smuci. Jeżeli dla Ciebie jest prawidłowy to ok dla mnie tak nie jest. 

Kolejna firma której używam od 25 lat to SAGE ich wędki też były zrobione mizernie ale podobnie jak StC mieli genialne jak dla mnie blanki. 

Niestety przez lata StC nic nie poprawiło a SAGE tak. Więc można szczególnie gdy mówimy o produktach topowych danej firmy. 

Dlatego jeżeli sprawię sobie nowy kij SAGE to kupię wersję zbrojoną fabrycznie a nowe StC po raz kolejny poproszę o uzbrojenie przez naszych bardzo uzdolnionych "budowniczych" 

• Rebel64 lubi to

#2023 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 12 luty 2018 - 17:59

Firmowe StC są uzbrojone i wykonane prawidłowo. Loomis czy Lamiglasy bywają gorsze w tym względzie. Prawdopodobnie te nadlewki z lakieru firma funduje nadwiślańskim wędkarzom jako bonus czy też uzupełnienie do niedoszacowania. Żeby wytrzymało prawidłową wytrzymałość.. :)

Panowie, wędki - zwłaszcza te droższe - funkcjonują w Polsce tak samo jak samochody za komuny. Są oznaką statusu i prestiżu..

???ty chyba nie widziałeś ile sam blank do st croix kosztuje... do tego doliczy że wędka jest wykonana ręcznie .... tak samo jak serie hm dragona .

To nie prestiż winduje cenę , ale sam fakt że wędka jest ręcznie wykonana w stanach od zera , w tym sam blank , jednak są pewne zauważalne różnice w cenach w stanach to 200 a czasem 400 zł mniej, ale problem polega że dystrybutor chce zarobić .

Użytkownik Derrek edytował ten post 12 luty 2018 - 18:03

• wicher_dziki_koń lubi to

#2024 OFFLINE   Bartas93

Bartas93

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 519 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Bartuś
  • Nazwisko:https://bartekwedkuje.blogspot.com

Napisano 12 luty 2018 - 18:12

Derek, a widziałeś kto składa tam te wędki ? Jakieś babcie niejednokrotnie i osoby, które raczej nie są fascynatami rodbuildingu, tylko ogarnęli sobie jakaś robótkę np. na rencie ;) i robią coś według jakiegoś schematu, mechanicznie. A HM dragona składa z tego co wiem, człowiek, który nie jedną wędkę złożył i projektował. I ja nie rozumiem jednej rzeczy, bo oni w stanach St.croix trochę traktują jak my np. Dragona. I to też tak nie jest, że każdy tam sobie tylko elitki kupuję ; ) i taki avid to jak dla nas jakiś tam dragon, średnia półka. A w Polsce St.Croix to już uszy do góry, a jak Konger zrobi wędkę za 1000+ to paździerz, bo to konger ; )

• przemo_w i J-O-K-E-R lubią to

#2025 OFFLINE   xeniowy

xeniowy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 273 postów
  • LokalizacjaKońskie
  • Imię:Tomek

Napisano 12 luty 2018 - 18:26

Widzialem w niedziele wedki St. Croix i jestes zaskonczony ze kije po 1500-2200 zl maja krzywo zamocowane przelotki, nadlewki lakieru na omotkach czy korek jak na kiju za 400-500zl. Jedyne to co mi sie podobalo to blanki legend elite, avida i legend inshor jednoczesciowe

Mówiąc o marnej jakości korku masz na myśli serię elite? Mam seryjne elitki i na nich jakoś korek jest bardzo dobrej jakości... Co do zbrojenia, to jest ono powiedzmy poprawne. Pisząc o jakimś dramacie to "lekka" przesada.  Przecież oni mają z góry nałożone normy produkcyjne, limity dzienne. Wystarczy zajrzeć na youtube i zobaczyć jakie mają ruchy w fabryce podczas pracy. To jest biznes plan i kasa ma się zgadzać.

Pewnie że nasi (choć nie wszyscy) rodbuilderzy uzbroili by te blanki lepiej, staranniej i bez nadlewek. Tylko ile oni zbroją tych wędek dziennie, tygodniowo, miesięcznie...? 

Gdyby nasi budowniczy wykonywali dziennie tyle sztuk co pracownicy St. Croix to jakość byłaby pewnie gorsza. 

Pozdrawiam

Tomek

#2026 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 12 luty 2018 - 18:27

Derek, a widziałeś kto składa tam te wędki ? Jakieś babcie niejednokrotnie i osoby, które raczej nie są fascynatami rodbuildingu, tylko ogarnęli sobie jakaś robótkę np. na rencie ;) i robią coś według jakiegoś schematu, mechanicznie. A HM dragona składa z tego co wiem, człowiek, który nie jedną wędkę złożył i projektował. I ja nie rozumiem jednej rzeczy, bo oni w stanach St.croix trochę traktują jak my np. Dragona. I to też tak nie jest, że każdy tam sobie tylko elitki kupuję ; ) i taki avid to jak dla nas jakiś tam dragon, średnia półka. A w Polsce St.Croix to już uszy do góry, a jak Konger zrobi wędkę za 1000+ to paździerz, bo to konger ; )

Jeżeli konger chce 3000 zł za swoje kije i w tej cenie daje 12 miesięcy gwarancji to wszystko mówi samo za siebie .

Filmy może i pokazują starsze kobiety , ale jak nie wiesz to kobieta jest bardziej precyzyjniejsza przy robótkach ręcznych .( nie mówię że jakość wykonania powala , ale nie można zarzucić )

I myślisz że jeden pan składa kije hm w dragonie i bez żadnych schematów ??( gdyby tak było to chyba na swojego hm musiałbyś indywidualnie czekać parę miesięcy  )...

Użytkownik Derrek edytował ten post 12 luty 2018 - 18:32

• wicher_dziki_koń lubi to

#2027 OFFLINE   NAD BUGIEM

NAD BUGIEM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Paweł

Napisano 12 luty 2018 - 18:50

[quote name="xeniowy" post="2327690" timestamp="1518456398"]Mówiąc o marnej jakości korku masz na myśli serię elite? Mam seryjne elitki i na nich jakoś korek jest bardzo dobrej jakości... Co do zbrojenia, to jest ono powiedzmy poprawne. Pisząc o jakimś dramacie to "lekka" przesada.  Przecież oni mają z góry nałożone normy produkcyjne, limity dzienne. Wystarczy zajrzeć na youtube i zobaczyć jakie mają ruchy w fabryce podczas pracy. To jest biznes plan i kasa ma się zgadzać.
Pewnie że nasi (choć nie wszyscy) rodbuilderzy uzbroili by te blanki lepiej, staranniej i bez nadlewek. Tylko ile oni zbroją tych wędek dziennie, tygodniowo, miesięcznie...? 
Gdyby nasi budowniczy wykonywali dziennie tyle sztuk co pracownicy St. Croix to jakość byłaby pewnie gorsza. 
Pozdrawiam
Tomek[/quote
Nie napisalem nigdzie ze ,, dramat,, ale jak spojrze na swojego kongera wc lub westina ktore kosztowaly od 450 do 600 zl i ogladalem wedki seryjne St. Croixa to ten ostatni wyglada jak,,bieda,, jedynie blanki ma fajne. Ale to tylko moja opinia
  • Bartas93 lubi to

#2028 OFFLINE   wicher_dziki_koń

wicher_dziki_koń

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 676 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Mateusz

Napisano 12 luty 2018 - 18:58

Derek, a widziałeś kto składa tam te wędki ? Jakieś babcie niejednokrotnie i osoby, które raczej nie są fascynatami rodbuildingu, tylko ogarnęli sobie jakaś robótkę np. na rencie ;) i robią coś według jakiegoś schematu, mechanicznie.

A kto składa iPhone'a że taki drogi? Albo auta premium, entuzjaści? Jak Pan Wiesio w Dragon robi lepiej to śmiało niech zakłada firmę i konkuruje z St. Croix dając dożywotnią gwarancję a nie tylko ubiera cudze blanki. Nie znam się na zbrojeniu nie czuję jakiejś masakrycznej różnicy tylko dlatego że jakaś przelotka startowa jest za blisko bądź za daleko. Jeśli kij ma nadlewki to trudno, jest narzędziem które się niszczy a nie leży w gablocie jak niektóre szimano z maślaną pracą kręcąc w fotelu. Każdy ma różne preferencje i wymagania.

#2029 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 12 luty 2018 - 19:00

Ani słowa o przedmiotach niewiadomego pochodzenia, serwowanych na rynek krajowy w aureoli galaktycznych hitów !! :D 

StC ma modele wykonane świetnie - wyższe serie, poprawnie - śrędnia półka, ekonomicznie - ekonomiczna póła. Część zbroi się w macierzystej wytwórni, część zleca rodbuilderom.

Czego wy chcecie od rodbuilderów? A co to, jest tu jakiś obowiązujący standard, wszystkim się musi podobać ? :rolleyes: 

Moje zainteresowanie Sage - Wiktorze, zamarło przy XP. To jest taka sama masówka jak muchowy Legend - tyle że starsza i lepiej ulokowana w świadomości łowiących. Masówka ale i prawdziwe mistrzostwo świata.. :)  

• WojtekCIN lubi to

#2030 OFFLINE   xeniowy

xeniowy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 273 postów
  • LokalizacjaKońskie

Napisano 12 luty 2018 - 19:18

Nie napisalem nigdzie ze ,, dramat,, ale jak spojrze na swojego kongera wc lub westina ktore kosztowaly od 450 do 600 zl i ogladalem wedki seryjne St. Croixa to ten ostatni wyglada jak,,bieda,, jedynie blanki ma fajne. Ale to tylko moja opinia

Akurat słowo "dramat" tyczyło się wypowiedzi kolegi Wiktora. 

Natomiast właśnie za te blanki i gwarancje jaką St. Croix daje na nie, są w światowej czołówce producentów wędek. 

Mnie mimo iż jestem estetą, jakoś zbytnio nie przeszkadza mała nadlewka na omotce. Ani podczas łowienia, ani nawet sama świadomość jej istnienia.

W ubiegłym roku kupiłem nową wędkę z serii ES i miała krzywo naklejony nr seryjny. Jednak jakoś mi to nie przeszkadzało i nie przekreślało ani kija ani marki. To są tylko wędki i ja cenie je głównie za wartości użytkowe, nie estetyczne.

Pozdrawiam

Tomek

• hm62 i WojtekCIN lubią to

#2031 OFFLINE   spinspektor

spinspektor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • Lokalizacjaxyz

Napisano 12 luty 2018 - 19:21

St croix jako firma na pewno zdaje sobie sprawę z tego, że na świecie (w Polsce) występuje określona liczba potencjalnych użytkowników wędek o ponadprzeciętnej wrażliwości estetycznej, dlatego w swojej ofercie maja gołe Blanki, które można uzbroić jak się komu podoba :)
Ja tak jak Yankees, wędkę mam do łowienia... do oglądania mam ciekawsze tematy ;)
W związku z powyższym seryjniaki są mi w 100 % wystarczające :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • hm62 lubi to

#2032 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 12 luty 2018 - 19:31

nie chce wam mówić ale nawet na gołych blankach możecie znaleźć rysę skazę otarcia , i to nie dotyczy st croix ale innych firmy gloomis itp itd ... kolesi wykonujący blanki  ma określone i narzucone limity nikt nie będzie cackał się z blankiem wrzuca pod prasę matę pach pach i potem rzuca goły blank jak worek kartofli do pojemnika.

Użytkownik Derrek edytował ten post 12 luty 2018 - 19:33

#2033 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1304 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 12 luty 2018 - 19:54

Moje zainteresowanie Sage - Wiktorze, zamarło przy XP. To jest taka sama masówka jak muchowy Legend - tyle że starsza i lepiej ulokowana w świadomości łowiących. Masówka ale i prawdziwe mistrzostwo świata.. :)  

Moje zainteresowanie SAGE istnieje do dzisiaj i mam wędki z bieżącej oferty i te z lat 90-tych

Obecne blanki są gorsze, uzbrojenie lepsze. Bazuję na porównaniu RPL 390 (90-te lata) i X 390 (2017) 

Ale w przypadku wędek morskich porównanie wędki  RPLXi 890 (90-te lata) i Salt 890 (2017) nowy miażdży wykonaniem i charakterystyką blanku. 

Akurat słowo "dramat" tyczyło się wypowiedzi kolegi Wiktora. 

Nie byłem w tym wypadku precyzyjny. Określenie dramat dotyczy moich ulubionych Legend Extreme których za żadne skarby nie jestem w stanie zaakceptować :) 

I nie chodzi o nadlewki lakieru ale o całokształt od uchwytu po "jarmarczne "opisy na blanku. 

#2034 OFFLINE   spinspektor

spinspektor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • Lokalizacjaxyz

Napisano 12 luty 2018 - 19:54

Ponowię zapytanie odnośnie TRS86HF2 lub Avs86hf2.
Ktoś używa ? Jak wrażenia ? ;)

#2035 OFFLINE   gondor

gondor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 112 postów

Napisano 12 luty 2018 - 19:57

Seryjne st. croix wieją tandetą niezależnie od serii. Pomijając nadlewki które mi nie przeszkadzają zbytnio, ale marne wyważenie, kiepski korek, lakier dyskwalifikują te kije. Nie wyobrażam sobie wydać 2000 zł za seryjniaka i oglądać potem jak amerykańskie rączki  s...ły całkiem fajny blank. Jeśli st. croix to tylko uzbrojony przez naszych roilbulderów.

• przemo_w i pointman lubią to

#2036 OFFLINE   Wiktor

Wiktor

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1304 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 12 luty 2018 - 20:03

Jak świat światem i Polska Polską różnych gustów jest pełno. 

Jedni lubią tak inni tak ;) 

Cieszyć się jednak należy że dobrzy producenci blanków nie mają problemu ze sprzedażą samych gołych prętów.

Widać rozumieją że są na świecie ludzie którzy chcą zrobić sobie kij po swojemu. 

#2037 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 12 luty 2018 - 20:04

Seryjne st. croix wieją tandetą niezależnie od serii.

Co kto lubi . Ja tam tej tandety nie dostrzegam aż tak bardzo . Wiadomo , że lepiej ubrać w pracowni , ale bez przesady .

• hm62, strary i BartasL2 lubią to

#2038 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1373 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 12 luty 2018 - 20:09

Proszę jeszcze zwrócić uwagę na różnicę w długości gwarancji i system serwisu.

#2039 OFFLINE   xeniowy

xeniowy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 273 postów
  • LokalizacjaKońskie

Napisano 12 luty 2018 - 20:15

Proszę jeszcze zwrócić uwagę na różnicę w długości gwarancji i system serwisu.

Niektórzy patrzą wyłącznie przez pryzmat estetyki. Dlatego nie zdążą się zagłębić w struktury serwisu i podejścia do klienta, bo odpycha ich powiew tandety.

Pozdrawiam

Tomek

• Bartas93 i WojtekCIN lubią to

#2040 OFFLINE   Bartas93

Bartas93

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 519 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Bartuś
  • Nazwisko:https://bartekwedkuje.blogspot.com

Napisano 12 luty 2018 - 20:15

Ale pokrowiec do elitki mogliby już dać hehe ; )

• Wiktor, Szymon82 i Tropiciel salmonidów lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych