Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5070 odpowiedzi w tym temacie

#3361 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 02 kwiecień 2019 - 16:28

Jak myślisz ile dziennie wędek musi wykonać fabryka St croix żeby sprostać zapotrzebowanie na swoim rynku i w nnych krajach ??
Myślę że tak dużo że oni na 100% nie są wstanie sprawdzić każdej wykonanej wędki przez pracowników , wędki są sprawdzane co 100 lub kilkaset w danej partii .

To kompletnie nie ma zadnego znaczenia ile wedek produkują dziennie. W przypadku takiej produkcji dzial jakosci kontoluje kazdy produkt finalny - a przynajmniej pownien i wierze, ze tak jest.

W 2017 roku mieli 56 mln $ sprzedazy. Zakladajac, ze wedka kosztuje 150 $ to jest kolo 1000 wedek dziennie we wszystkich fabrykach lacznie. Uwazasz, ze to jest ilosc nie do skontrolowania ??
A myslisz, ze wedki do pokrowcow to pakuje jakis bezduszny robot, ktory nie sprawdza co pakuje i jak pakuje ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#3362 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 02 kwiecień 2019 - 16:46

Nie ma co piac z zachwytu.Lubie St.Croix,szczegolnie te zbrojone na zamowienie.Fabryczne nie sa dla mnie warte tych pieniedzy.Np.Avid,prostacko uzbrojony,pekajacy lakier na przelotkach,nie tylko w tym modelu.Najwyzsze modele tez nie urywaja dupy w kwesti aranzacji rekojesci-zwykla prostota,nuda.

• maximus lubi to

#3363 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 02 kwiecień 2019 - 16:52

Nie ma co piac z zachwytu.Lubie St.Croix,szczegolnie te zbrojone na zamowienie.Fabryczne nie sa dla mnie warte tych pieniedzy.Np.Avid,prostacko uzbrojony,pekajacy lakier na przelotkach,nie tylko w tym modelu.Najwyzsze modele tez nie urywaja dupy w kwesti aranzacji rekojesci-zwykla prostota,nuda.

Na szczescie Twoje i St Croix, zyjesz w wolnym kraju i nikt Cie nie zmusza do kupowania ich wedek.
Ty bez nich przezyjesz oni bez Ciebie rownież.

• hm62, Jano i ASAPfishing lubią to

#3364 OFFLINE   MARCUS

MARCUS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 02 kwiecień 2019 - 17:21

Cześć!

Mojo cat MCS80MF2 może ktoś używał to proszę napisać kilka słów.

Z góry dziękuje.

• ASAPfishing lubi to

#3365 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 02 kwiecień 2019 - 18:16

To kompletnie nie ma zadnego znaczenia ile wedek produkują dziennie. W przypadku takiej produkcji dzial jakosci kontoluje kazdy produkt finalny - a przynajmniej pownien i wierze, ze tak jest.

W 2017 roku mieli 56 mln $ sprzedazy. Zakladajac, ze wedka kosztuje 150 $ to jest kolo 1000 wedek dziennie we wszystkich fabrykach lacznie. Uwazasz, ze to jest ilosc nie do skontrolowania ??
A myslisz, ze wedki do pokrowcow to pakuje jakis bezduszny robot, ktory nie sprawdza co pakuje i jak pakuje ?

Jakie pokrowce ??

Te wędki nie są pakowane w pokrowce tylko foliowane ... a nawet przy foliowaniu nikt nie będzie przez co najmniej 15 minut patrzył na wędkę  tylko wsadź w folie i do zgrzewarki .

Tylko jakaś jedna seria miała  dodany pokrowiec jako akcesorium z Kevlaru . .

Użytkownik Derrek edytował ten post 02 kwiecień 2019 - 18:19

#3366 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 02 kwiecień 2019 - 19:23

Jakie pokrowce ??

Te wędki nie są pakowane w pokrowce tylko foliowane ... a nawet przy foliowaniu nikt nie będzie przez co najmniej 15 minut patrzył na wędkę  tylko wsadź w folie i do zgrzewarki .

Tylko jakaś jedna seria miała  dodany pokrowiec jako akcesorium z Kevlaru . .

Pokrowce są a przynajmniej były dodawane do Elitek. Z tego co zaobserwowałem i słyszałem łatwiej o złamanie wędki przy jego używaniu.

#3367 OFFLINE   ASAPfishing

ASAPfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 615 postów
  • Lokalizacja.
  • Imię:Asap
  • Nazwisko:Asap

Napisano 02 kwiecień 2019 - 20:31

Jako, że o gustach i guscikach się NIE DYSKUTUJE, to się wypowiem :) w ST lubię właśnie za to "nie ukrywaniu dupy i prostotę" po co komplikować jak coś jest dobre i proste. Jak patrzę na niektóre wędki znajomych spotkanych nad wodą lub na targach oraz obserwując trendy że ma być lekko i "ładnie" to się zastanawiam dla kogo są te wędki? Lifestyle only? Co do tego czy są warte tych pieniędzy to tu się nie wypowiadam bo o pieniądzach się nie dyskutuje.

Mam WRS86MF2 a za tydzień odbieram AVS80MLM2 :) i na tym chyba nie będzie koniec.

#3368 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 02 kwiecień 2019 - 20:58

Jakie pokrowce ??
Te wędki nie są pakowane w pokrowce tylko foliowane ... a nawet przy foliowaniu nikt nie będzie przez co najmniej 15 minut patrzył na wędkę tylko wsadź w folie i do zgrzewarki .
Tylko jakaś jedna seria miała dodany pokrowiec jako akcesorium z Kevlaru . .

A Ty uwazasz, ze wedke trzeba przez 15 minut ogladac zeby zobaczyc czy jest prosta i czy zgodnie z dopuszczalnymi przez producenta normami ma wklejone przelotki ????
15 minut na jedną wedke ? Co to jest kur... Rolex czy Omega ?

Jakbys u mnie w firmie byl takim kontrolerem jakosci to po trzech skontrolowanych wedkach szukalbys nowej pracy

Bez odbioru. Nie chce mi sie jałowych dyskusji prowadzic

#3369 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 02 kwiecień 2019 - 21:02

A tak jeszcze zapytam te wedki to mają sluzyc do łapania ryb czy do samogwałtu ?

Nasz rodbuilder jeden z drugim, z calym dla nich szacunkiem, robi jedną wedke przez tydzien - St Croix czy Loomis robią tysiace dziennie. Widzisz roznice ? Jakby sie mieli spuszczac nad kazdą jedną wedką to tych firm jiz dawno by nie bylo.

#3370 OFFLINE   slava

slava

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 379 postów
  • LokalizacjaŁomianki
  • Imię:Sławek

Napisano 02 kwiecień 2019 - 21:37

A tak jeszcze zapytam te wedki to mają sluzyc do łapania ryb czy do samogwałtu ?

Nasz rodbuilder jeden z drugim, z calym dla nich szacunkiem, robi jedną wedke przez tydzien - St Croix czy Loomis robią tysiace dziennie. Widzisz roznice ? Jakby sie mieli spuszczac nad kazdą jedną wedką to tych firm jiz dawno by nie bylo.

Myślę, że dla Ciebie już wystarczy.

Może teraz dla odmiany zgodnie z tematem wątku porozmawiamy o wędkach?

#3371 OFFLINE   TATA MAKSA

TATA MAKSA

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 518 postów
  • LokalizacjaWARSZAWA

Napisano 02 kwiecień 2019 - 21:43

Noooo... Za tą kasę czyli coś koło 1400 za avida to powinni się bardziej jak to kolega określił spuszczac
Przerobiłem w swoim życiu kilkanaście st. croix od premiera po es... Jedna odesłałem do Łodzi bo miała właśnie jedna przelotke krzywo wklejona... po kolejny kij pojechałem osobiście z Warszawy daleko nie jest... Wybrałem najlepszy z tych który był dostepny... Ostatnio osobiscie kupowałem w CF WRS jak się okazało w domu delikatnie krzywa szczytowka... No cóż... Życie.. Na miejscu w sklepie ja zarejestrowałem... Dzwoniłem następnego dnia i o zwrocie nie było mowy..Bo już gwarancja była na mnie...napisze tak... Wędki st. Croix w Stanach nie są generalnie uważane za wysoka półkę mam tu na myśli avida... Tam te kije lowia po prostu ryby... Jak się złamie to idzie oddaje do sklepu i dostaje nowy... Ale i cena za kij w stosunku do zarobków w Stanach wypada zdecydowanie inaczej niż w Polsce...
  • Krzysiek P lubi to

#3372 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 02 kwiecień 2019 - 22:00

Noooo... Za tą kasę czyli coś koło 1400 za avida to powinni się bardziej jak to kolega określił spuszczac
Przerobiłem w swoim życiu kilkanaście st. croix od premiera po es... Jedna odesłałem do Łodzi bo miała właśnie jedna przelotke krzywo wklejona... po kolejny kij pojechałem osobiście z Warszawy daleko nie jest... Wybrałem najlepszy z tych który był dostepny... Ostatnio osobiscie kupowałem w CF WRS jak się okazało w domu delikatnie krzywa szczytowka... No cóż... Życie.. Na miejscu w sklepie ja zarejestrowałem... Dzwoniłem następnego dnia i o zwrocie nie było mowy..Bo już gwarancja była na mnie...napisze tak... Wędki st. Croix w Stanach nie są generalnie uważane za wysoka półkę mam tu na myśli avida... Tam te kije lowia po prostu ryby... Jak się złamie to idzie oddaje do sklepu i dostaje nowy... Ale i cena za kij w stosunku do zarobków w Stanach wypada zdecydowanie inaczej niż w Polsce...

No wlasnie bo u nas traktuje sie je jako towar luksusowy, ktorym te wędki po prostu nie są.
One slużą jako narzedzie do lapania ryb, zbudowane z dobrego blanku i „takiego se” wykończenia. Amerykanin wydaje na to 1/20 swojej pensji a u nas co niektorzy zbierają na to miesiącami po stówce miesiecznie.
Ja nie bronie St. Croixa chociaz bardzo go lubie. Tez uwazam, ze wedki są gorzej wykonane, jesli chodzi o detale, niz na przyklad wedki japonskie ale nie popadajmy w paramoje - to są tak na prawde budżetowe patyki do polowu ryb a nie dziela sztuki do wstawienia w gablote.

#3373 OFFLINE   TATA MAKSA

TATA MAKSA

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 518 postów
  • LokalizacjaWARSZAWA

Napisano 02 kwiecień 2019 - 22:29

No wlasnie bo u nas traktuje sie je jako towar luksusowy, ktorym te wędki po prostu nie są.
One slużą jako narzedzie do lapania ryb, zbudowane z dobrego blanku i „takiego se” wykończenia. Amerykanin wydaje na to 1/20 swojej pensji a u nas co niektorzy zbierają na to miesiącami po stówce miesiecznie.
Ja nie bronie St. Croixa chociaz bardzo go lubie. Tez uwazam, ze wedki są gorzej wykonane, jesli chodzi o detale, niz na przyklad wedki japonskie ale nie popadajmy w paramoje - to są tak na prawde budżetowe patyki do polowu ryb a nie dziela sztuki do wstawienia w gablote.

Napisze może inaczej... Dystrybutor-sprzedawca w Polsce znając nasz rynek i podejście potencjalnych wędkarzy kupujacych te wędki powinni bardziej przyglądać się temu co sprzedają,polski rynek jest wymagający, jeśli chodzi o jakość wykonania a to że względu na ceny które są dosyć wysokie elitka powyżej 2 tys... Dla niektórych to prawie 3/4 pensji... Ja osobiście wcale się nie dziwię że ludzie za takie pieniądze oczekują perfekcyjnie wykonanej wędki... Znam takich co zbierają pół roku żeby kupić wymarzony kij.. A potem przychodzi rozczarowanie.... A propo WRS-którego kupiłem z delikatnie krzywa szczytowka....dostalem telefoniczne zapewnienie że ten kij jest według nich pełnowartościowy i nie powinno się nic złego z nim dziać... Zresztą jest gwarancja na niego 5 letnia... Hmmm... No w sumie tak ale... Jeśli strzeli szczytowka to i tak pewnie nie uznają gwarancji i będę musiał płacić z własnej kieszeni za cześć szczytowa... A to już nie jest w porządku w stosunku do nabywcy.... W Stanach sprawy gwarancji wyglądają zupełnie inaczej niż w Polsce... Tam wymieniają od ręki, a u nas trzeba się sporo napocic i czekać kilka tygodni jak nie miesięcy, a i jeszcze za to zapłacić...

#3374 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 03 kwiecień 2019 - 07:35

A Ty uwazasz, ze wedke trzeba przez 15 minut ogladac zeby zobaczyc czy jest prosta i czy zgodnie z dopuszczalnymi przez producenta normami ma wklejone przelotki ????
15 minut na jedną wedke ? Co to jest kur... Rolex czy Omega ?

Jakbys u mnie w firmie byl takim kontrolerem jakosci to po trzech skontrolowanych wedkach szukalbys nowej pracy

Bez odbioru. Nie chce mi sie jałowych dyskusji prowadzic

Tak jak tutaj kolega co kupił kij z krzywą przelotką  pojechał zobaczyć za nim kupi.

I co zobaczył że dla niego na pierwszy rzut oka wszystko było ok ... dopiero w domu jak cała ekscytacja opadła  i po przestudiowaniu wędki od góry do dołu dostrzegły że z jedną przelotką jest coś nie tak .

Tak samo pracownik co pakuje w folie rzuci okiem na 5 sec zapakuje i zgrzeje ...

Użytkownik Derrek edytował ten post 03 kwiecień 2019 - 07:42

#3375 OFFLINE   Doman

Doman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 454 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Dominik

Napisano 03 kwiecień 2019 - 08:59

Jak coś ma wadę  fabryczną  to znaczy  że kontrola jakości  leży .Taki produkt to  bubel .

Nasi  sprzedawcy tez są  ślepi i nie widzą ,że maja wędki  zle poskładane?Powinni to odsyłać a nie wciskać ludziom .

Za  taką  kasę kolega  powinien kupić w ciemno  kija  i ten kij  powinien  być  wolny od  wad  fabrycznych .

• miramar69, Sławek77 i Kupisz lubią to

#3376 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:delux

Napisano 03 kwiecień 2019 - 10:41

Bingo!

#3377 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 03 kwiecień 2019 - 10:45

:wacko:  

Użytkownik popper edytował ten post 03 kwiecień 2019 - 10:46

#3378 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 03 kwiecień 2019 - 10:54

Jak coś ma wadę  fabryczną  to znaczy  że kontrola jakości  leży .Taki produkt to  bubel .

Nasi  sprzedawcy tez są  ślepi i nie widzą ,że maja wędki  zle poskładane?Powinni to odsyłać a nie wciskać ludziom .

Za  taką  kasę kolega  powinien kupić w ciemno  kija  i ten kij  powinien  być  wolny od  wad  fabrycznych .

Serio jeżeli myślisz że st croix tylko boryka się z takimi problemami to się grubo mylisz ... w masowych produkcjach takie nie dociągnięcia są nieuniknione...

Jeżeli sklep miałby każdy towar z osobna sprawdzić pod względem walorów estetycznych  to musiałby oddać 90% asortymentu do producenta

W każdym praktycznie egzemplarzu patyka jest jakaś wada : rysa  odprysk lakieru itp itd ...

Użytkownik Derrek edytował ten post 03 kwiecień 2019 - 11:00

#3379 OFFLINE   fonix

fonix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaŁomianki
  • Imię:Tomek

Napisano 03 kwiecień 2019 - 12:46

Nieważne 

Chce zwrócić uwagę że jest tyle etapów w produkcji jednego kija że producent nie jest wstanie produkować gorszych i lepszych kijów specjalnie na dany rynek   i tak ich sortować żeby wysłać  gorsze za ocean a te lepsze zostawić dla siebie  ...

Ale tenże producent jest w stanie przejrzeć tysiąc gotowych kijów i podzielić je na gat.1 i gat 2., nieprawdaż ?

• Kupisz lubi to

#3380 OFFLINE   fonix

fonix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaŁomianki
  • Imię:Tomek

Napisano 03 kwiecień 2019 - 12:52

to są tak na prawde budżetowe patyki do polowu ryb a nie dziela sztuki do wstawienia w gablote.

To muszą być nie lada narcyzami, by napis "BEST RODS ON EARTH" umieszczać w logo i chronić prawem patentowym :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych