Wędki St. Croix
#1861 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2017 - 20:04
#1862 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2017 - 18:21
Swoją drogą nie dziwię się sprzedawcom i dystrybutorowi za różnego rodzaju obostrzenia czy inne wybiegi skoro cały czas znajdują się klienci oczekujący respektowanie przez 15 lat gwarancji za wędkę do 11 g , z której rzucają 20 g + guma .
a tak propo wracając do tematu sami w corna fishing mówią że tym kijem da się rzucać 20 gramowymi główkami proszę o to film
Kończy się komfort ale da się na siłę rzucać , i łowić komfortowo 20g+przynęta ... więc da się czy nie da
Użytkownik Derrek edytował ten post 18 listopad 2017 - 18:22
- cabage lubi to
#1863 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2017 - 18:32
a tak propo wracając do tematu sami w corna fishing mówią że tym kijem da się rzucać 20 gramowymi główkami proszę o to film
Kończy się komfort ale da się na siłę rzucać , i łowić komfortowo 20g+przynęta ... więc da się czy nie da
Łowiłem tym kijem 2 lata, i w 100% się z Tobą zgadzam. Jeśli chodzi o główkę + guma to w dole 4/5g + guma 5-6 cm a górna granica komfortu to coś koło 15/17g + guma 6/7cm. Jeśli chodzi o koguta to zakładałem koguta 20g i szło z tego jak z procy, zdarzyło się też dla próby i 25g ale już trzeba było uważać bo mocno brakowało mu dynamiki. Z reguły najwięcej krzyczą Ci co danym kijem nie łowili Jak Ci pasuje to się ciesz bo to świetny kij, a nie którym jak i wypracowanie gotowe podasz to dalej będą upierać się na swoim Taki urok tego forum
#1864 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2017 - 19:10
Amerykanie w swoich wędkach nie określają maksymalnego ciężaru wyrzutu, tylko ciężar przynęt z którymi wędka najlepiej współpracuje. Stąd pewnie tezy że większość wędek ST.Croix jest niedoszacowanych. Kilka lub w niektórych wypadkach nawet kilkanaście gram powyżej górnej opisanej granicy w wędkach St,Croix krzywdy im nie zrobi. Najwyżej spadnie komfort łowienia.
- salmon1977 i cabage lubią to
#1865 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2017 - 19:16
Derrek, Avidem 8,6 do 28 g jak trzeba było to i 50 g czasem rzucałem - da się ? Tak , ale czy to mądre ?
Rób jak chcesz i byle Tobie było wygodnie .
no to nie wytrzymałem i kupiłem AXS70MLF2
Ten na filmie to jednoskład
Jakbyś miał jakiekolwiek pojęcie o kijach St.Croix , a widzę , że już jesteś tutaj prawie ''guru'' to widziałbyś o pewnej bardzo istotnej kwestii . A konkretnie o fakcie , że ten sam kij w jednoskładzie a dwuskładzie od St.Croix to bardzo często zupełnie inna bajka ... No , ale to trzeba wiedzieć , sprawdzić osobiście a nie powtarzać to co powiedział sprzedawca czy inne takie .
Jednoczęściowe kijki to bajka , i to nie jest tak , że ten sam kij jest taki sam - ucięty na pół i wstawiony spigot Blanki różnią się wymiarami , pomijam braki w tym przesztywnieniu , niestety charakterystycznym dla St.Croix ...
Chłopie rzucaj sobie nim nawet i 100 g i przestań zawracać gitarę
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 18 listopad 2017 - 20:01
- przemo_w lubi to
#1866 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2017 - 20:01
Derrek, Avidem 8,6 do 28 g jak trzeba było to i 50 g czasem rzucałem - da się ? Tak , ale czy to mądre ?
Rób jak chcesz i byle Tobie było wygodnie .
Ten na filmie to jednoskład
Jakbyś miał jakiekolwiek pojęcie o kijach St.Croix , a widzę , że już jesteś tutaj prawie ''guru'' to widziałbyś o pewnej bardzo istotnej kwestii . A konkretnie o fakcie , że ten sam kij w jednoskładzie a dwuskładzie od St.Croix to bardzo często zupełnie inna bajka ... No , ale to trzeba wiedzieć , sprawdzić osobiście a nie powtarzać to co powiedział sprzedawca czy inne takie .
Chłopie rzucaj sobie nim nawet i 100 g i przestań zawracać gitarę
dobrze wiem że to jest jednoskład taki sam leżał na stojaku obok 2 składaka którego kupiłem i machałem oba i żaden nie odbiegał mocą od drugiego ... .
Na siłę mi wmawiasz że nie mogę z czymś robić co i tak już robię ...
I ze mnie taki guru jak elvis presley ..
Użytkownik Derrek edytował ten post 18 listopad 2017 - 20:04
- strary lubi to
#1867 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2017 - 20:04
dobrze wiem że to jest jednoskład taki sam leżał na stojaku obok 2 składaka którego kupiłem i machałem oba i żaden nie odbiegał mocą od drugiego ...
Derrek , masz rację . Nie śmiem się już z Tobą spierać . Miałem Avidy i te Avidy X w łapie . Wyginałem , machałem , porównywałem . Ty mówisz ok , ja nie . Każdy może powiedzieć co uważa za słuszne . Ja mówię tak - główki 15 g + guma to już model M . Ale ja się nie znam , nie łowiłem i jestem pyskaty to głosu nie mam
Użytkownik Szymon82 edytował ten post 18 listopad 2017 - 20:05
- przemo_w lubi to
#1868 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2017 - 20:28
Swoją drogą chciałbym zabrać na ryby kolegów z tymi avidziorami jedenastkami na Odrę i chętnie zobaczyłbym mieszanie wody w gramaturach o których piszą
Ja w opadingu na odrze łowię uncjową elitą 86 i wiem ze od 10g + niesmukla guma 3” ww wedka naprawdę ma już co robić. Reasumując, poza granicami mojej wyobraźni jest łowienie „X” do 11 w takich warunkach i takimi gramaturami jak koledzy piszą, ale chętnie to zobaczę. Pozdro
- przemo_w lubi to
#1869 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2017 - 20:30
To weź mnie z moim 7g Avidem a pokażę Ci parę sztuczek.
- cabage lubi to
#1870 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2017 - 21:49
#1871 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2017 - 23:19
Sankroje i tak są do dupy bo... maja nadlewki
Swoją drogą chciałbym zabrać na ryby kolegów z tymi avidziorami jedenastkami na Odrę i chętnie zobaczyłbym mieszanie wody w gramaturach o których piszą
Ja w opadingu na odrze łowię uncjową elitą 86 i wiem ze od 10g + niesmukla guma 3” ww wedka naprawdę ma już co robić. Reasumując, poza granicami mojej wyobraźni jest łowienie „X” do 11 w takich warunkach i takimi gramaturami jak koledzy piszą, ale chętnie to zobaczę. Pozdro
Na odrze w Szczecinie jest podobnie u mnie też elitka do 28g. Zależy jaki uciąg ale ja zawsze wole mieć więcej na patyku niż za mało
#1872 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2017 - 15:32
Te w okolicach 2 m, naprawdę sprawiają wrażenie dużo mocniejszych niż w opisie.
- G_rzegorz lubi to
#1873 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2017 - 20:42
Tu chyba długość gra rolę...
Te w okolicach 2 m to zabieram na łódke cw do 21 ,Nie chodzi o długość (głodnemu chleb na mysli) tylko c.w
#1874 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2017 - 20:47
#1875 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2017 - 21:09
W pełni się z Tobą zgadzam :-)
#1876 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2017 - 21:16
A może właśnie w opisie jest "napisane" ?
Np. Avid 9,6 do 21g ma moc 12lb, Avid 6,6 do 21g ma moc 14lb.
Wszystkie kije serii "Spinning Rods" czyli króciaki o cw. 1/4 - 3/4 mają 14lb mocy a "Salmon & Steelhead" czyli długie o tym samym cw.1/4 - 3/4 mają 12lb mocy.
Użytkownik FidoAngel edytował ten post 21 listopad 2017 - 21:25
- Artech, kostom63, malinabar i 1 inna osoba lubią to
#1877 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2017 - 20:30
Koledzy proszę o poradę. Czy PC70HF (wolałbym krótszy PC66HF, ale w Polsce jest niedostępny) mogę bez obaw miotać przynętami wielkości np. Salmo Jack 18 czy Sweeper 17, czy też powinienem skłonić się w stronę wersji Musky np. PM70MHF. Potrzebuję kij pod multika, który będzie się ładował przy wyrzucie od ok. 35 do 100 g, a przy tym nie będzie zbyt pałowaty, Czy taki w ogóle istnieje ?
#1878 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2017 - 22:04
Miałem PC70HF2, rzucałem Salmo Jack S i... dało się bez większego problemu,
więcej niż 80g nie próbowałem, zaczynałem obawiać się o kij (oczywiscie mówimy o dość dynamicznym rzucie)
Moim zdaniem 100g to zdecydowanie za dużo dla tego kija
#1879 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2017 - 06:46
Masz na myśli taki rzut z pełnego wymachu? W takim razie nie było by proplemu. Sweepera 18, który waży bodajże 97 g bym sobie wówczas darował i łowił rozmiar mniejszym.Miałem PC70HF2, rzucałem Salmo Jack S i... dało się bez większego problemu,
więcej niż 80g nie próbowałem, zaczynałem obawiać się o kij (oczywiscie mówimy o dość dynamicznym rzucie)
Moim zdaniem 100g to zdecydowanie za dużo dla tego kija
Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka
#1880 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2017 - 07:19
Olo, skoro w PL nie ma, to pisz do StC że chcesz taki patyk kupić, ogarną Ci temat bez problemu, a i z gwarancją nie będzie żadnej draki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych