Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

WAHADŁA IGORA OLEJNIKA - @DZERWYS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
787 odpowiedzi w tym temacie

#401 OFFLINE   dzerwys

dzerwys

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1046 postów
  • LokalizacjaTrzy kroki do Iny
  • Imię:Igor
  • Nazwisko:Olejnik

Napisano 14 sierpień 2013 - 08:06

Karol pamiętam,pamiętam!

Masz racje Andrzej tam gdzie woda jest klarowna chromy dają zbyt duży refleks.Na łowiskach płytkich zarośniętych z mulistym dnem według moich obserwacji, sprawdzają się najlepiej.

Wiele osób nie może przeboleć, że blaszki szybko śniedzieją mi to akurat się podoba :) Najprostrza rada to po łowieniu przemyć je wodą w domu i wytrzeć do sucha szmatką.

Testy Algi dzis rano

Załączony plik  046.JPG   76,3 KB   284 Ilość pobrań

Kotwica zapięta od weższej strony ponownie utwierdza mnie w przekonaniu,że tak właśnie powinna być zbrojona blacha nie tylko ten model...

Blaszka pieknie kolebie sie na boki.

Miły akcent porannego testowania,wizyta Zimorodka :) ahh co to za ptak

fota słaba ale co tam... :)

Załączony plik  025.jpg   115,81 KB   292 Ilość pobrań

• Dienekes lubi to

#402 OFFLINE   Zack

Zack

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 411 postów
  • LokalizacjaTorun

Napisano 14 sierpień 2013 - 08:30

Witam,też sam klepie blaszki i  ostatnio  uzbroiłem blaszkę na wzór gnoma  odwrotnie, dałem kotwice od węższej strony,bardzo fajnie obławia się napływy główek,blacha nie grzężnie w  dnie podczas wolnego prowadzenia z prądem,pomimo wagi ok 50 g,fajnie przy tym pracując,pozdrawiam daniel

#403 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 14 sierpień 2013 - 08:45

Masz racje Andrzej tam gdzie woda jest klarowna chromy dają zbyt duży refleks.

Mifasowy zestaw piękny.

Ale z powyższym twierdzenim nie mogę się zgodzić - za duże uogólnienie. Wszysko zależy od konkretnej wody i składu gatunkowego. W tym roku byłem na kryształowo czystym jeziorze z lokalną ogromną koncentracją ryb. Najkuteczniejszy na pstrągi i szczupaki był niczym nie złamany, oczo..bny chrom, zarówno w słoneczne, jak i pochmurne dni. Tak samo w woblerach, flasherach jak i blachach. Choć złoto też łowiło :)

#404 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 14 sierpień 2013 - 08:50

aj krzysiek... znajdziesz jakas wode gdzie ludzie nie lowia albo lowic nie potrafia i pozniej siejesz jakies dziwne teorie ;)

u nas w polsce jest inny swiat ;)

#405 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 14 sierpień 2013 - 09:01

Oj tam, oj tam. Po pierwsze TO są właśnie normalne wody. Po drugie lokalesi potrafią łowić, oj potrafią. Jak rozbijaliśmy obóz po brzegu łaziło takich trzech ze spinami z Lidla. Szybko do nich podbiłem, zrobiliśmy flaszkę na stojąco i najstarszy przestudiował ze mną mapy, pokazując najlepsze (sic!) miejscówki i udzielając porad gdzie i jak łowić. Przy okazji pokazał mi foty z telefonu: #!%*<"$#@?&#!!! Nie miałem pytań :)

Po trzecie ryba żerowała na siejce i sielawce - ot i cała tajemnica...

#406 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów
  • LokalizacjaSyreni Gród/ Jadwisin
  • Imię:Radosław

Napisano 14 sierpień 2013 - 09:12

Z kolorem i "nasyceniem" metalicznych barw (stopniem, w jakim odbijają światło) jest jak z całym wędkarstwem - mnóstwo reguł, a jedna wyklucza drugą ;)

Na jednym z wypadów nad wodę daleką od klarownej łowiłem z kolegą na te same wirówki (marka, rozmiar, kolor), przy czym moja była cała błyszcząca, piękna i prosto ze sklepu, a jego widziała wodę wiele, wiele razy. On, na tę zmatowioną, mimo brudnej wody, miał dużo lepsze wyniki - u mnie, po zmianie na równie podniszczoną, sytuacja uległa pozytywnym zmianom. I nie była to kwestia jednego dnia, jak się okazało. Ot, jeden z tysiąca przykładów.

Użytkownik Dienekes edytował ten post 14 sierpień 2013 - 09:13

#407 ONLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 14 sierpień 2013 - 09:21

Ale z powyższym twierdzenim nie mogę się zgodzić - za duże uogólnienie. Wszysko zależy od konkretnej wody i składu gatunkowego. W tym roku byłem na kryształowo czystym jeziorze z lokalną ogromną koncentracją ryb. Najkuteczniejszy na pstrągi i szczupaki był niczym nie złamany, oczojebny chrom, zarówno w słoneczne, jak i pochmurne dni. Tak samo w woblerach, flasherach jak i blachach. Choć złoto też łowiło :)

To są moje spostrzeżenia, możesz mieć inne. Generalnie na czystej wodzie z dużą presją spiningistów chromy odstają od naturalnych odcieni blachy jako surowca. Woda mocno przebłyszczona. Świetnie za to reagują sandacze na naturalne oblewy cynowe, srebrzone, patynowany mosiądz. Ulubione - drapana miedź rewers polerowana cyna, srebro awers. Co woda to inny obyczaj. Fajnie można uatrakcyjniać blachy miedziane poprzez swoje ornamenty. Wystarczy pozwolić blasze lekko zatłuszczonej nabrać patyny w okresie np. tygodnia mocząc ją i pozostawiając na powietrzu. Po tym okresie wykleić folią w paski, kropki i przetrzeć mleczkiem polerskim do miedzi lub metalu. Całość spłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha. Mamy patynę z przebłyskami metalu polerowanego. Drugi sposób to nakładanie brokatu na wcześniej posmarowane punktowo miejsca epoxy. Brokat sypiemy jak z solniczki, różne kolory. Po zastygnięciu i wykruszeniu luźno trzymających się ziaren zostaje trwały ornament z fakturą. Jeśli jest to blacha miedziana patyna miedzi w połączeniu z w/w zdobnictwem daje bardzo ciekawe efekty w wodzie, mikro rozbłyski, coś jak skaleczony pstrąg, lin, lipień. Słowem dobra zabawa.

• Dienekes lubi to

#408 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 14 sierpień 2013 - 09:24

Co woda to inny obyczaj.

Dokładnie to napisałem :)

#409 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 14 sierpień 2013 - 09:35

Z kolorem i "nasyceniem" metalicznych barw (stopniem, w jakim odbijają światło) jest jak z całym wędkarstwem - mnóstwo reguł, a jedna wyklucza drugą ;)

Na jednym z wypadów nad wodę daleką od klarownej łowiłem z kolegą na te same wirówki (marka, rozmiar, kolor), przy czym moja była cała błyszcząca, piękna i prosto ze sklepu, a jego widziała wodę wiele, wiele razy. On, na tę zmatowioną, mimo brudnej wody, miał dużo lepsze wyniki - u mnie, po zmianie na równie podniszczoną, sytuacja uległa pozytywnym zmianom. I nie była to kwestia jednego dnia, jak się okazało. Ot, jeden z tysiąca przykładów.

Jakoś wcale mnie to nie dziwi. Na etapie zgłębiania wiedzy o flasherach czytałem w necie sporo artykułów made in USA. Powtarzała się w nich jedna reguła: klarowna woda/jasny dzień – zakładaj srebro, na wodzie ciemnej/trąconej/w pochmurne dni – miedź, mosiądz, kolory. Można nawet znaleźć tabele, które ujmują temat znacznie szerzej i dokładniej. Oczywiście tipy nie muszą się zawsze sprawdzać, ale warto je znać.

#410 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów
  • LokalizacjaSyreni Gród/ Jadwisin
  • Imię:Radosław

Napisano 14 sierpień 2013 - 09:57

I to są te reguły, które często, jako pierwsze, lecą za burtę ;)

#411 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 14 sierpień 2013 - 10:30

Jeno w rybynych wodach sprawdzalność jest jakby większa... ;)

• Dienekes lubi to

#412 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 14 sierpień 2013 - 11:33

Witam,

Blachy Igora sprawdzaja sie super na skandynawskich lowiskach. Gdybym mial zabrac tylko jedna przynete to w ciemno biore smukla 7-8 cm w kolorze srebra. Pracuje idealnie, nie za mocno i biora na nie pstragi. Czego chciec wiecej :) 

Chromy w tamtejszych lowiskach sprawdzaja sie idealnie, im ciemniej tym lepiej chociaz na chromowe jerki szczupaki braly w ciagu dnia. Pstragow w tym czasie nie probuje lowic bo nie ma sensu, lepiej zaczekac do 21.

Bujo

#413 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 14 sierpień 2013 - 11:45

Igor przepiękna ta Alga.

O taki kolorek właśnie mi chodziło - brawo ;)

#414 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 14 sierpień 2013 - 14:04

Pstragow w tym czasie nie probuje lowic bo nie ma sensu, lepiej zaczekac do 21.

Za kręgiem polarnym żrą całą dobę. I to jest w tym wszystkim najpiękniejsze: 24/24 :)

#415 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 14 sierpień 2013 - 14:44

Za kręgiem polarnym żrą całą dobę. I to jest w tym wszystkim najpiękniejsze: 24/24 :)

Szlak by mnie trafil, zdecydowanie za dlugo biora, gdzie relaks, odpoczynek, smarowanie @mirata miodem jako przyneta na niedzwiedzia itd :) :) :) 

#416 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 14 sierpień 2013 - 14:45

Relaks i odpoczynek - po powrocie ;)

#417 OFFLINE   dzerwys

dzerwys

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1046 postów

Napisano 14 sierpień 2013 - 16:09

Coś słabo smarowałeś Mirata bo z wami wrócił :lol:

Kiedy wpadniesz po swoją paczkę Bujo?Wydaje mi się zresztą, że juz coś z niej ubyło.... Co wyjazd biore sobie jedną blache jako zapas ;)

#418 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 14 sierpień 2013 - 16:48

Coś słabo smarowałeś Mirata bo z wami wrócił :lol:

Kiedy wpadniesz po swoją paczkę Bujo?Wydaje mi się zresztą, że juz coś z niej ubyło.... Co wyjazd biore sobie jedną blache jako zapas ;)

Tamtym razem wrocil, udalo mu sie :) Niedzwiedz byl najedzony ale na godach ..... :) :) :) 

Zaraz podam zdres do wysylki w takim razie :) :) :) Mozesz tez cosik tam dorobic z tych szerszych bo i rzeki w ukeju troche inne :) Zadzwonie z wieczora.

Bujo

#419 OFFLINE   dzerwys

dzerwys

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1046 postów

Napisano 19 sierpień 2013 - 15:10

Godski to są Twoje blaszki jutro lecą. Fotka na szybko jak chciałes od tak poglądowo :)

Załączony plik  001.JPG   83,77 KB   240 Ilość pobrań

Załączony plik  008.jpg   72,49 KB   188 Ilość pobrań

• Dienekes i Zwierzu lubią to

#420 OFFLINE   Przemek238

Przemek238

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 166 postów
  • LokalizacjaPruszcz Gdański
  • Imię:Przemysław
  • Nazwisko:Boguszewski