Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Utrzymanie multików

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3555 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 01 czerwiec 2008 - 17:45

link klasa wszystko jasne i widoczne i jak mowią zadnych WD40

ja dbam by na moim multiku niebyło zbędnych osadów,zielonych zaczynajacych kwitnać :(o które to w mokrym srodowisku nie trudno)gładkie powiezchnie sprzyjają bezoporowej pracy szpulki. co jakiś czas oliwka na otwarte A-RB,oraz czyszczenie ośki szpulki
i multik smiga perfekt
wiadomo wskazane jest przejrzeć kreciek,np po kompieli w wodzie.
generalnie na kole zębatym jest sporo smaru i nietrzeba ciagle tam zaglądać.

#22 OFFLINE   yacaré

yacaré

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaBremen

Napisano 02 czerwiec 2008 - 16:58

...a przedewszystkim oliwa może dostać się na bloczki co zaburzy działanie hamulca odśrodkowego.

koliduje z poradami Shimano:
( http://fish.shimano.com/publish/content/global_fish/en/us/in dex/customer_service0/reel_maintenance_instructions.download .-mainParsys-0001-downloadFile.html/Maintenance%20Tips-%20Ba itcasting%20Reels%20(2%20pages).pdf)
...Clean and oil VBS® Brake Collars to
maintain quiet, efficient casting performance..., Clean and oil VBS® Brake Case and spool bearing. A clean and oiled brake case will ensure quietcasting performance.

Zgadzam sie natomiast z tym, ze o multik trzeba po prostu dbac - jesli go nie utopie w metnej wodzie, nie upapram w piachu na plazy - konserwacja moze sie ograniczyc do zalecanych w instrukcji obslugi czynnosci...

Acha, i przepraszam, ze zabieram glos niepytany

Pozdrawiam --Yacar--

#23 OFFLINE   Pablos

Pablos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 192 postów
  • LokalizacjaGryfice

Napisano 03 czerwiec 2008 - 01:09

Kiedys w jednym z multików smarowałem obręcz o którą ocieraja sie bloczki oliwka, bo za mocno hamowały. Działało do ok 3 godzin. Później oliwka zrobiła się ciemna, obręcz brudna i było jeszcze gorzej. Ogólnie nie polecam takich czynnosci.
Pozdrówki

#24 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 03 czerwiec 2008 - 07:30

Właśnie z tym oliwieniem VBS'a to tak do końca nie mogę się zgodzić. To stwierdzenie quietcasting samo mówi za siebie. Wiele osób profesjonalnie zajmujących się konserwacją multiplikatorów podaje, że pierwsze co należy zrobic to właśnie oczyścić VBS'a z oliwki. Oczywiście jej zastosowanie sprawi, że multik będzie quietcasting ale ... nie znaczy, że będzie chodził optymalnie. Kiedyś kupiłem (z 2-3 lata temu) scorpiona 1001, który był chyba potraktowany przez inżyniera z Shimano. Pierwszy wypad nad rzeczkę pstrągową i ... wszystko latało jakby zostało stłumione. Zacząłem szukać na internecie i ... znalazłem porady na temat tuningu multików. Zawsze było napisane - wyczyść mechanizm hamulca by poprawić możliwości rzutowe multika. Wyczyściłem i .... różnica była kolosalna.

Pozdrawiam
Remek

#25 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 03 czerwiec 2008 - 07:45

Fajny filmik !

mnie zainteresowała jeszcze jedna rzecz na filmie: brak przeczyszczenia mechanizmu napędzającego wodzik.
Szpula zwijając linkę bardzo chlapie, co powoduje że kupa śmieci się dostaje w ten system (zwłaszcza w przypadku takich miejsc, gdzie woda jest bardzo mętna). Warto od czasu do czasu i tam zajrzeć i trochę go przeczyścić

nie poprawi to samych właściwości rzutowych w przypadku multików, gdzie wodzik jest nieruchomy podczas rzutu, ale pozwoli trochę brudu usunąć

Dodatkowo można również przeczyścić sam wodzik, aby zmniejszyć tarcie linki

#26 OFFLINE   BITR

BITR

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 74 postów
  • LokalizacjaLwow, Ukraina

Napisano 23 czerwiec 2008 - 22:28

Czesc. Mam pewien problem - plywalem wczoraj w rzece razem z multikiem... :wacko: Jakie sa moje standartowe czynnosci po takim wypdaku (telefon komurkowy juz wyrzucilem :( )???

#27 OFFLINE   brati

brati

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 141 postów
  • Lokalizacjawidły Wisły i Pilicy

Napisano 23 czerwiec 2008 - 22:31

Rozkręcić, wyczyścić, nasmarować, złożyć :D

#28 OFFLINE   Thymallus

Thymallus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1837 postów
  • Lokalizacjainternet

Napisano 03 lipiec 2008 - 13:14

Remku jak najbardziej masz rację z tym VBS. Niestety odnoszę wrażenie, że kol. yacar@ po prostu wszukuje w forum nieścisłości merytoryczne w stosunku do moich wypowiedzi i to już nie pierwszy raz. Ala ja i tak uważam tak jak gdzieś tam napisałem. Bloczki muszą być suche i już.

pozdrawiam

#29 OFFLINE   Herman

Herman

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 542 postów
  • LokalizacjaWłodawa

Napisano 03 lipiec 2008 - 16:12

Zrobiłem kiedyś ten eksperyment- wg zaleceń serwisu Shimano przesmarowałem bloczki mojego ABU 4601 i .... straciłem kontrolę nad multiplikatorem. Był nie do opanowania podczas rzutów. System hamulcowy nie działał, był niewydolny. Bloczki mają być suche :D

#30 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 03 lipiec 2008 - 16:28

bloczki w starych ABU nie dzialaja tak jak VBS ... one najzwyczajniej w swiecie hamuja poprzez tarcie

#31 OFFLINE   golsyl

golsyl

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • LokalizacjaStockholm
  • Imię:Michał

Napisano 03 lipiec 2008 - 17:23

A w VBS nie :wacko: ,myślałem że trochę też .

#32 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 lipiec 2008 - 18:11

bloczki w starych ABU nie dzialaja tak jak VBS ... one najzwyczajniej w swiecie hamuja poprzez tarcie

Pitt,
Przecież wszystkie odśrodkowe hamują wykorzystując zjawisko tarcia.

Pozdrawiam
Remek

#33 OFFLINE   Thymallus

Thymallus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1837 postów
  • Lokalizacjainternet

Napisano 04 lipiec 2008 - 09:04

pitt chodzi o to, że jeżeli bloczki są brudne lub zaoliwione to się przylepiają do trzpieni na rozetce po których powinny się pod wpływem siły odśrodkowej przesuwać. Wynik tego jest taki, że często po przyklejeniu pozotają blisko osi i nie wysuwają się. Nie hamują szpuli, a rezultatem jest najczęściej wizyta w sklepie wędkaskim po kolejną szpulkę plecionki.
Ludzi łowiących przy pomocy multiplikatora i żyłki już praktycznie nad Wisłą nie ma. Zupełnie nieliczne przypadki mają być w tym roku wciągnięci do t.z. białej księgi i objęcie ochroną gatunkową. :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam :D

#34 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 lipiec 2008 - 09:14

:D ja łowię :D ... niekoniecznie na żyłkę ale fluorocarbon ... :D więc wpisuję się w księgę czy nie?

#35 OFFLINE   Thymallus

Thymallus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1837 postów
  • Lokalizacjainternet

Napisano 04 lipiec 2008 - 09:21

Myńlę Remku, że Ciebie to trzeba by awansować na prowodyra tej trzódki czy jak wolisz wodza naczelnego bo łowisz na fluorocarbon. Tylko nie wiem czy ten na szczupaki czy na taki zwykły? :huh:

#36 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9552 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 04 lipiec 2008 - 14:03

:D ja łowię :D ... niekoniecznie na żyłkę ale fluorocarbon ... :D więc wpisuję się w księgę czy nie?

Remku, jakie znajdujesz uzasadnienie, dla stosowania fluocarbonu jako linki głównej ?
Nie wiele się znam, na tych linkach ale wszystkie te, które gdzieś tam widziałem, miały większą sztywność, niż odpowiednik (średnicy) w żyłce.
Z tego co obserwuję, plećka czy miękka linka nie puchnie na szpuli, tak jak linka sztywniejsza.
Więc ?
A może jest miękki fluocarbon ???

PS.
Myślę, że wodzem/prowodyrem, ja Ci proponuje @Thymallus, nie zostaniesz.
A to, z powodów jak najbardziej prozaicznych, jak sądzę

Załączone pliki

• Załączony plik  w00t.png   849 bajtów   318 Ilość pobrań

#37 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 lipiec 2008 - 16:17

Cześć Popper,
Napisałem o tym w artykule o boleniach :D i castingu. Ja stosuję japoński fluorocarbon toraya soloroam. Jest na prawdę OK.

Pozdrawiam
Remek

#38 OFFLINE   Herman

Herman

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 542 postów
  • LokalizacjaWłodawa

Napisano 04 lipiec 2008 - 17:03

pitt chodzi o to, że jeżeli bloczki są brudne lub zaoliwione to się przylepiają do trzpieni na rozetce po których powinny się pod wpływem siły odśrodkowej przesuwać. Wynik tego jest taki, że często po przyklejeniu pozotają blisko osi i nie wysuwają się. Nie hamują szpuli,

Ja miałem inne wytłumaczenie tego zjawiska. Zaoliwione bloczki i ich prowadnice powodują również zaoliwienie toru na którym normalnie bloczki hamują siłą tarcia (tym większą im większa jest prędkość kątowa szpulki). Bloczki rozpędzonej szpulki zamiast trzeć i hamować to ślizgają się po torze nie powodując wyhamowywania szybkich obrotów szpuli. Moim zdaniem przy dużych obrotach szpulki nie mam możliwości żeby nawet mocno zaoliwione bloczki nie wyszły z prowadnic (no chyba, że są zabrudzone). Bloczki są leciutkie i siły lepkości oliwki też duże, ale siła odśrodkowa powstająca przy dużych obrotach jest od nich większa. Przydałby się nam tu Janusz. Gdzie jest nasz Janusz? :D Janusz, odezwij się, sprawa jest pilna :mellow:

#39 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 lipiec 2008 - 17:54

Janusz jest :D zaraz go poproszę o pomoc.

Pozdrawiam
Remek

#40 OFFLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Jagodziński

Napisano 28 październik 2008 - 21:14

Dziś pierwszy raz chciałem rozkręcić multika. Pojawił się mały problem - zobaczcie na fotkach. Jedna połowa ładnie odeszła, a druga cały czas trzymała - nie chciałem nic robić na siłę - złożyłem i czekam na Waszą pomoc - co zrobić by druga część również się otworzyła? :unsure:

http://images25.fotosik.pl/288/ddbf7aa10a87853e.jpg

http://images30.fotosik.pl/289/9296e4ca94241ecc.jpg

http://images29.fotosik.pl/288/dc04f249d55708db.jpg

http://images35.fotosik.pl/24/a8b6b8e5468be2e2.jpg

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych