A jakiego zestawu ty używasz, do nizinnego DH na dużej rzece?
Nie używam żadnego,ale wydaje mi się że proponowanie koledze nord91 kija na grube łososie na rzeki takie jak opisał i ryby jakie opisał to chyba nie jest zbyt normalne.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 15 styczeń 2019 - 13:55
A jakiego zestawu ty używasz, do nizinnego DH na dużej rzece?
Napisano 15 styczeń 2019 - 15:38
Radek79, jeśli pijesz do mojej odpowiedzi, to przyczytaj proszę jeszcze raz pytanie nord91 i moją odpowiedź. Zwróć szczególną uwagę na słowa klucze: coś taniego do nauki, wędka DH na próbę do speyowania. Zastanów się, czy jest jakaś różnica w nauce rzutów dwuręcznym kijem na Bugu, Morrum, czy Spey. A jak już je znajdziesz, to podziel się z nami na forum.
Napisano 15 styczeń 2019 - 15:52
Szukam czegoś taniego, do nauki, porzucam, poucze się i połamię kij. Wtedy będę wiedzial jakie mam preferencje.
Jak chcesz szybko połamać i mieć to z głowy, to polecam Shakespeare Oracle Travel, mam już 2 na rozkładzie
Napisano 15 styczeń 2019 - 16:03
Jak chcesz szybko połamać i mieć to z głowy, to polecam Shakespeare Oracle Travel, mam już 2 na rozkładzie
Wolał bym nie za szybko. Najpierw chcę się nauczyć, wyczuć temat i dopiero wtedy połamać
Użytkownik nord91 edytował ten post 15 styczeń 2019 - 16:04
Napisano 15 styczeń 2019 - 17:46
jak bardzi Ci się spieszy z zakupem kija??
Może bym coś miał przyzwoitego w niewielkich w sumie pieniążkach, ale jest "w wypożyczce" u kolegi i mogę odebrać od Niego w okolicach lutego dopiero.
Pewnie też w lutym będę w Wawce, to podjechałbyś gdzieś, obejrzał i w razie decyzji odebrał osobiście.
Napisano 15 styczeń 2019 - 18:11
Radek79, jeśli pijesz do mojej odpowiedzi, to przyczytaj proszę jeszcze raz pytanie nord91 i moją odpowiedź. Zwróć szczególną uwagę na słowa klucze: coś taniego do nauki, wędka DH na próbę do speyowania. Zastanów się, czy jest jakaś różnica w nauce rzutów dwuręcznym kijem na Bugu, Morrum, czy Spey. A jak już je znajdziesz, to podziel się z nami na forum.
Użytkownik Radek79 edytował ten post 15 styczeń 2019 - 18:12
Napisano 15 styczeń 2019 - 18:16
Użytkownik mack edytował ten post 15 styczeń 2019 - 18:31
Napisano 15 styczeń 2019 - 18:25
Akurat piję nie tylko do Ciebie,a swoją drogą DH w niższej bardziej pasującej do naszych ryb klasie to już nie DH?
No ludzie,po co na siłę sprzęt na smoki jak można lżej i też ogarnąć tym technikę?
No dobra, ale gdyby padło pytanie - "panowie chcę zacząć z muchówką jednoręczną, jaki kij polecicie bo bedę łowił klenie, bolenie, sandacze i szczupaki".
Czy polecenie wtedy kija w klasie #8 tez uznasz za przesadę bo nie ma na hipotetycznej rzece kleni po 60+
Dwururka 8/9 to takie optimum adekwatne... Z głowica scandi połowisz na małe muszki w miarę delikatnie (pomijam emocje z holu małych rybek, bo ich po prostu nie bedzie), ale z głowicą skagit spokojnie dasz radę muchami szczupakowymi.
Ot taki kompromis ciut wymuszony.
Napisano 15 styczeń 2019 - 18:53
Napisano 15 styczeń 2019 - 19:29
No dobra, ale gdyby padło pytanie - "panowie chcę zacząć z muchówką jednoręczną, jaki kij polecicie bo bedę łowił klenie, bolenie, sandacze i szczupaki".
Czy polecenie wtedy kija w klasie #8 tez uznasz za przesadę bo nie ma na hipotetycznej rzece kleni po 60+
Dwururka 8/9 to takie optimum adekwatne... Z głowica scandi połowisz na małe muszki w miarę delikatnie (pomijam emocje z holu małych rybek, bo ich po prostu nie bedzie), ale z głowicą skagit spokojnie dasz radę muchami szczupakowymi.
Ot taki kompromis ciut wymuszony.
Napisano 15 styczeń 2019 - 19:30
Dużo łatwiej nauczyć się rzucać pętlą D dłuższą wędką. Najtrudniejsze są switche.
Im dłuższy kij tym więcej czasu na wykonanie wszystkich faz rzutu prawidłowo, i nie zlewają się one ze sobą.
Napisano 15 styczeń 2019 - 19:34
Czyli SH jeszcze trudniej rzuca się pętlą D?
Użytkownik mack edytował ten post 15 styczeń 2019 - 19:35
Napisano 15 styczeń 2019 - 19:43
Łatwiej bo masz do dyspozycji dopałkę drugą ręką, ktòrą możesz uratować rzut, nawet jeśli kotwica była do dupy.
Napisano 15 styczeń 2019 - 20:19
A SH #8 i DH 8/9 to taka sama moc?
Moc zupełnie inna, ale zdolnośc podania dużych szczupakowych much podobna, z tym że SH znad głowy, a DH pętlą.
Ty rozpatrujesz moc tylko odnosnie tego jak ryba ugnie kij, a trzeba spojrzeć na komfort podania muchy szczupakowej, czy zastosowania cięzkiego tipa do penetrowania głebokich dołów.
Mozna oczywiście i na lekko, kij w niższej klasie, małe muchy, lżejsze tipy itp. wtedy jakiś "babyspey" starczy, tyle że to już nowe dość drogie konstrukcje, a kolega szuka budżetówki na początek.
Norbert, rozmawiamy spokojnie, bez napinek i emocji
Napisano 15 styczeń 2019 - 21:25
Napisano 15 styczeń 2019 - 22:11
Napisano 15 styczeń 2019 - 22:16
Marian, na sam widok ciary po grzbiecie idą. Latex, rura i na rybki...
Napisano 15 styczeń 2019 - 22:41
A SH #8 i DH 8/9 to taka sama moc?
nie nie taka sama. popatrz sobie na grainy,
jednoreczna #8 to jakies 280gr, 8/9 DH to jakies 600
oczywista rzut jest inna technika, wiec ciezko to porownywac rzut z wody z rzutem znad glowy
ogolnie DH 8/9 to juz powazny kij na duze i mocne ryby.
pozdrowka
Użytkownik peresada edytował ten post 15 styczeń 2019 - 22:45
Napisano 15 styczeń 2019 - 22:46
szczupłe mają Andrzej teraz okres
niech odpoczywają w spokoju
A widzisz przy SH kiju #5 i głowicy Rio skagit trout max o masie 225 grain i długości 3,4 metra nie wiele mniejsze muchy jako tako latały.
Większe możliwości SH?
Wiesz Radku, to są rozważania o wyższości świąt Bożego Narodzenia, nad świętami Wielkiej Nocy.
Czym innym jest "jako tako" a czym innym komfortowo. Poza tym każde zwiększanie wielkości muchy przy zachowaniu jej "objętości" a więc i ilości materiału użytego do jej budowy bardzo ten komfort zmniejszają
Nawet w jednoręcznych, muchy które np, na #8 "jakoś tam latają" już przy #9 latają przyzwoicie, a przy #10 zapominasz że masz muchę na końcu zestawu i machasz bezproblemowo jakby nic na końcu linki nie wisiało
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych