Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szukam rodbuildera / pracowni?

naprawy rodbuilding

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
835 odpowiedzi w tym temacie

#801 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 486 postów
  • LokalizacjaPCT
  • Imię:intruz

Napisano 05 luty 2023 - 18:43

szukam pracowni która zrobi kij do verta:

-cast

-jak najkrócej,maks około 180cm,może być mono(obojętnie)

-50\70g 

-nie spieszy sie,aby zdążyć do majówki  :ph34r:  ;)

#802 OFFLINE   Martinus

Martinus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:.

Napisano 06 luty 2023 - 11:42

@Gumo
Ja skłaniałbym się w kierunku CTS-a.Mam 12 funtowego 2,6m.Jest jak szpilka na nandały i szczupce.Kolega na swojego pruł na ostro sandała na 65cm prawie na na smyka aby nie wlazł mu w gałęzie i jeszcze zapasu trochę zostało.8 funtowy to już będzie dość delikatny i taka ryba to już dłuższa jazda.
Samemu mi chodzi po głowie taki kijek ale nie dłuższy jak 2,7m
tylko 1000zeta trzeba jeszcze zdobyć.
Powiem Ci że talon itm jest wolniejszy od CS-a bo porównywałem te dwa blanki.CTS jest ciekawie zrobiony szczyt moduł 44mln, dół 33mln , nowozelandzka pochodna CD.Blank pięknie pracuje pod obciążeniem, ma progresywne ugięcie,zacina się krótkim ruchem,jest mięsisty, nie jest papierowy- mniej urazowy.

Możesz rozwinąć skrót CTS i podać więcej szczegółów jak zakres c.w. czy jedno czy dwu skład ? Na której przelotce górnej ( czy długości od szczytówki ) blank zacina, skoro piszesz że krótkim ruchem się zacina ryby ? Szukam takiego blanku do łowienia sandaczy z opadu na gumy w gramaturach główek 8-15 gr + gumy 3" i 4" ( do 10 cm ) .   

#803 OFFLINE   MaleX

MaleX

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 490 postów
  • LokalizacjaTeren prywatny

Napisano 06 luty 2023 - 19:56

Możesz rozwinąć skrót CTS [...]

https://www.fishinga...ki-spinningowe/

#804 ONLINE   Wojtek Krasnopolski

Wojtek Krasnopolski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Wojciech

Napisano 06 luty 2023 - 19:56

Co tu rozwijać ? :) https://ctsfishing.com/   :). Fantastyczne blanki z Nowej Zelandii. Kiedyś miał w ofercie Krzysiek Zieliński z Fishing Art.

• MaleX lubi to

#805 ONLINE   Wojtek Krasnopolski

Wojtek Krasnopolski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Wojciech

Napisano 06 luty 2023 - 19:58

Strzał w tej samej minucie :)

• MaleX lubi to

#806 OFFLINE   Martinus

Martinus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • Nazwisko:.

Napisano 07 luty 2023 - 12:14

Dzięki za linki już sobie czytam  :)  

#807 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 19 luty 2023 - 15:42

Cześć
Szybka i prosta akcja potrzebna. Trzeba skrócić dolnik 7.5cm i ładnie to plasterkiem 1cm korkogumy zamknąć. Zacytuję kolegę @gaweł, to kijek travel do "spierdolino" 😁. Nic specjalnego ale działa, tylko dolnik za długi dla mnie. Szukam kolegi który to mi w miarę szybko i sprawnie ogarnie. Najchętniej trójmiasto, ale mogę wysłać. Szczegóły na priva.

Załączony plik  IMG_20230219_151413_edit_142921996541211.jpg   19,5 KB   13 Ilość pobrań

#808 OFFLINE   WalterW

WalterW

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 398 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Waldek

Napisano 19 luty 2023 - 16:10

Odezwij się do Tarłosia z centrum wędkarstwa.
  • gulf lubi to

#809 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 24 luty 2023 - 11:43

Dzięki koledze @Mekamil Express i solidnie 👍

Załączony plik  IMG_20230224_113615_edit_299477616172010.jpg   21,61 KB   13 Ilość pobrań
  • Luckyguliver lubi to

#810 OFFLINE   pawex

pawex

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 10 marzec 2023 - 11:14

Witam wszystkich,

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zlecenia budowy wędki pod okonie. Chciałbym wedke na blanku mhx.
Czy ktoś poleci kogoś z forum, kto może wykonać dla mnie takie wędzisko? A może udać się do typowej pracowni?

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Użytkownik pawex edytował ten post 10 marzec 2023 - 11:17

#811 OFFLINE   przyczajony_lowca

przyczajony_lowca

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 24 kwiecień 2023 - 18:41

Może komuś się przyda ...użytkownik  kineret, przezbroił mi ags na torzite, bez śladu , piękna robota,b.dobra cena i znajomość tematu.

Szczerze polecam !

Załączone pliki

Użytkownik przyczajony_lowca edytował ten post 24 kwiecień 2023 - 18:42

• Friko, Luckyguliver i Darek_W lubią to

#812 OFFLINE   scOOtt

scOOtt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaLubin
  • Imię:Łukasz

Napisano 24 kwiecień 2023 - 18:49

Zmieniłeś spacing czy jaki był powód zmiany ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#813 OFFLINE   kineret

kineret

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 444 postów
  • LokalizacjaWrocław i okolice
  • Imię:Aleksander

Napisano 24 kwiecień 2023 - 22:33

Powodem wymiany były przelotki AGS w wersji z metalowymi pierścieniami, które kaleczyły linkę. AGS to jeden z najlżejszych rodzajów przelotek, aczkolwiek podczas łowienia w rzekach gdzie zanieczyszczenia i osady niesione przez wodę w połączeniu z plecionkami mają destrukcyjny wpływ na przelotki pierścienie metalowe zawsze będą ustępować ceramicznym.

Co ciekawe, uszkodzeniu ulegają najczęściej pierwsze przelotki w tunelu - stożek pozostaje bez widocznych zmian - najwyraźniej za sprawą mniejszych sił działających na przelotki umieszczone bliżej kołowrotka (nawet przy pełnym ugięciu wędki), większej powierzchni samych pierścieni (a więc w rezultacie mniejsze ciśnienie) lub to, że prawdopodobnie zanim nastąpi zauważalna degradacja pierścieni w stożku wędka nie nadaje się już do łowienia. Kilku producentów wciąż eksperymentuje z takimi rozwiązaniami - w tym dwóch wiodących z Japonii na D i na S i podejrzewam, że do łowienia w morzu sprawdza się to na tyle dobrze, że warto je stosować.

Po przezbrojeniu na Torzite spacing został oczywiście zmieniony i dodana jedna przelotka celem optymalizcji do sposobu zbrojenia na ramkach KL. Usunięcie koszmarnych nadlewek lakieru z przelotek w wykonaniu fabrycznym w zasadzie całkowicie zniwelowało (niewielkie) różnice wagowe na niekorzyść Torzite'ów i kijek ani trochę nie stracił na swoich właściwościach.

• scOOtt i przyczajony_lowca lubią to

#814 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł

Napisano 25 kwiecień 2023 - 07:18

Czy faktycznie gotowy set AGS'ow w zestawieniu z odpowiednim setem torzite do tego samego kija wychodzi lżej?
Czy pokusiles się o jakiś pomiar porównawczy mając obydwa na stole?

#815 OFFLINE   scOOtt

scOOtt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 815 postów
  • LokalizacjaLubin
  • Imię:Łukasz

Napisano 25 kwiecień 2023 - 07:25

Czy faktycznie gotowy set AGS'ow w zestawieniu z odpowiednim setem torzite do tego samego kija wychodzi lżej?
Czy pokusiles się o jakiś pomiar porównawczy mając obydwa na stole?

Paweł - w necie ktoś wrzucał na wadze set przelotek torzite i ags - nie pamiętam gdzie to było - AGS są ciut lższejsze.

#816 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 25 kwiecień 2023 - 10:40

Wiesz jak to jest.. w internetach można wszystko upchnąć i zmanipulować wykresy pod czyjeś potrzeby/ wynik, dlatego jestem poprostu ciekaw takiego faktycznego/realnego porównania.

Użytkownik saitt edytował ten post 25 kwiecień 2023 - 10:42

#817 OFFLINE   kineret

kineret

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 444 postów
  • LokalizacjaWrocław i okolice
  • Imię:Aleksander

Napisano 25 kwiecień 2023 - 11:34

Ogólnie rzecz biorąc odpowiedź brzmi tak, z tym że AGS występują w kilku wariantach z różnym materiałem pierścieni (późniejsze warianty SiC są już cięższe), a rozmiarówka nie jest porównywalna z Fuji 1:1.

W przypadku pierwszych przelotek stożka, AGSy są istotnie lżejsze od Torzite'ów, natomiast na szczycie różnice wagowe są na korzyść Torzite.
Aczkolwiek, obiektywnie warto tę kwestię rozpatrywać całościowo i pamiętać, że zbrojenie w Fuji, które mają znacznie węższe stopki, w pewien sposób wymusza "gęstsze" zbrojenie i do mocniejszych blanków stosowanie ramek typu KL (KL-H są zbyt słabe), a z kolei wędki fabrycznie zbrojone w AGSy mają pokaźne nadlewki żywicy, spowodowane poniekąd ich gabarytami i grubością ramek, więc różnice się zacierają.

Natomiast, carbonowe ramki są wyższe i wybitnie sztywiejsze niż metalowe, co przy zachwaniu pierścieni o małej średnicy w stożku i dużej średnicy w tunelu pozwala uzyskać maksymalnie "rozciągnięte" zbrojenie zgodne z koncepcją KR. Liczba przelotek w zestawie jest mniejsza i są one od siebie maksymalnie oddalone tworząc absurdalne wręcz "szkodliwe kąty", które moim zdaniem nie mają żadnego znaczenia ponieważ stopki przelotek są bardzo szerokie (tj. mniejsze ciśnienie, lepszy rozkład sił), a blanki na których są stosowane są wysokiej jakości tj. zdolne do znoszenia ogromnych przeciążeń.

W rezultacie sposób zbrojenia Daiwy w AGSy uzyskuje rewelacyjne właściwości rzutowe przy mniejszej ilości przelotek i zachowaniu odpowiedniego rozkładu sił działających na blank, więc osobiście dałbym im tę delikatną przewagę nad Fuji w kwestii wagowej - którą Torzite niezwykle skutecznie niweluje biorąc pod uwagę zstosowanie pierścieni ceramicznych, które są bardziej adekwatnych do naszych warunków łowienia. Dokładne zestawienie wagowe obu setów wrzuciłem w odpowiednim wątku.

• saitt i Darek_W lubią to

#818 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 555 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 25 kwiecień 2023 - 14:57

Wędeczka fajnie zrobiona, obejrzałem na zbliżeniu. Kciuk w górę! :-)

#819 OFFLINE   NAD BUGIEM

NAD BUGIEM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów
  • Lokalizacjalubelskie

Napisano 07 maj 2023 - 06:17

witam!

kogo polecacie do budowy wędki z Warszawy?

pozdrawiam

#820 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 maj 2023 - 14:51

okolice Warszawy, ze znanych mi i aktywnych rodbuilderów na forum:

@yglo

@MarcinZ

@Profil_Nieaktywny