Koledzy podpinam się pod wątek z moim pytankiem. Nie mam możliwości wybrać się i poprzerzucac troche tych blankow zeby dobrac ... a nawet chyba nie chce bo mam dziwny fart do kupowania sprzetu w ciemno sugerujac sie zebranymi opiniami fachowców i wychodza mi trafniejsze wybory niz ze sklepu wedkarskiego w ktorym niekiedy wszystko jest piekne ;/ do czas wyjazdu nad wode.
Do mertium ... kolega Dąbek za jakiś czas dostanie ode mnie zlecenie wykonania kija pod zaporowe sandałki. Przynęty .. koguty 20-35gram gumy w podobnych gramaturkach. Decyzja padła na jednoskład niech się dzieje co chce długosc koło dwoch metrów, im krocej tym chyba lepiej... Kij ma być cholernie szybki pozwalac na podbicie bez większego problemu koguta 35gram .. ale przy 20g mam również cokolwiek czuć Przelotki raczej Phenix, rękojeść dzielona.
Pytanie o blank !!!! Rafał delikatnie przekierował mnie z blanków mhx popping na coś ze stajni penixa (sugerujac lepsze czucie przynety i przejście ze szczytowego w pełniejsze ugięcie przy holu czym mhx P nie może się pochwalić) i tutaj pojawia się pytanie (pomijam że każdy lubi co innego blablabla) szukam opinii kolegów lubiących szybkie cięte kije łowiacych na koguty i gumy (czasemi jesienią na dość dużych głebokościach) którzy mają i polecają konkretne pozycje blanków. Ja po długiej rozmowie z Rafałem wytypowałem sobie kilka pozycji ...
część oznaczona jest jako cast lecz w spinning nie znalazłem na tyle mocnego blanku .. i jak dobrze zrozumiałem w rozmowie z Rafałem można to uzbroić pod korbę.
Jestem ciekaw tych phenixów bo sporo ludzi dobrze się o nich wypisuje, może jednak mhx nie jest taki najgorszy. Za wszelkie wrazenia opinie i odczucia posiadaczon kijków zbudowanych z myślą o łowienie podobne do mojego (sandacz, kogut,podbicie, zaporówka)
Myślę nad blankiem phenix m1 MX72MH lub MX72H choć nie wiem czy ten drugi nie za mocny będzie
Z seri UMBX casting UMBX 70-H lub MH
Może coś jednak z MHXa nie koniecznie popping a np magnum bass MB784-MHX ... od razu mowie że za wysoko nie chce wyjść i o K2 nawet nie marzę ... wiem że wędka od Dąbka nawet na bardzie budżetowym blanku fajnie z gustem ubrana bedzie rajem jakiego jeszcze nie dane mi było doświadczyć.
Użytkownik Sandre edytował ten post 19 kwiecień 2014 - 11:46