Poczytałem w międzyczasie trochę o tym MATAGI LESSON PT Super Eight-M 10-25g. 8-16lb 254cm i użytkownicy pisali, że głowka 7gr + guma 3" była komfortowo wyczuwalna tylko podczas bezwietrznej pogody. Obawiam się że z główką 10gr ale gumą 4" będzie tak samo, już teraz mam taki kij na którym niewiele czuje i drugiego mi nie trzeba :-). Chyba jednak wolę więcej czuć na kiju przy małej gramaturze przynęty, przynajmniej będę mógł próbować zaciąć.
Jak widzicie temat nie jest taki prosty, cieżko połączyć odpowiednią długość wędziska z mocą pozwalającą na pewne zacięcie z odległości, przy jednoczesnej czułości obsługującej mniejsze gramatury główek. Tym bardziej jak się wydaje na kijek sporo kasy i chce się mieć coś na prawdę skutecznego, spełniającego oczekiwania.Nie uśmiecha mi się po kilku wypadach wystawiać go na giełdzie. Dlatego chcę bardzo mocno przemyśleć ten temat i podjąć jak najlepszą decyzję, mogę to zrobić tylko czerpiąc z Waszego doświadczenia -inaczej nie da rady.
Nie zamykam się na inne firmy, jedyne kryterium to do 700zł za sam blank. Zaintrygował mnie jeszcze poniższy blank, wiecie coś o nim ?
-Hers Nano II SLR8617-2N 2,60CM 7-30gr
Powyżej czytam ze Black chrome z pheniksa będzie za sztywny do 10g z czym zgodzić się nie mogę. Od sezonu używam najkrótszą wersje i już super czuć od 4g i guma 3. Z plecionka 0.10 powysza guma leci jak z katapulty, szczupaki też nie spadają. Nie wiem jak dłuższe modele ale ten który posiadam został moim kijem nr 1 sandacz szczupak na lekko średnio.
No widzisz, być może w tej sytuacji dużo zależy od długości, Twój kijek ma 234 cm 6-21gr , ja słyszałem opinie o trzech pozostałych, dłuższych modelach. Chociaż na zdrowy rozum model 249 cm od 7-21 gr też powinien być czuły ponieważ ma bardzo zbliżone parametry do Twojego, różni je w zasadzie tylko długość. No ale odradzał mi go fachowiec, który zjadł zęby na tych blankach, mówiąc, że będzie za mocny. Dlatego skierowałem się w stronę Matagi Sea Bass, tym bardziej że polecało mi go podczas rozmowy kilku dobrych łowców zębatych. Ot co.
Użytkownik Arkad7iusz edytował ten post 19 styczeń 2020 - 20:46