Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1011 odpowiedzi w tym temacie

#801 OFFLINE   Radek_Z

Radek_Z

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 264 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Radek

Napisano 27 maj 2020 - 07:14

Hej, sprawdzał ktoś wagę bg3000? Mi zamiast deklarowanej wagi 305g wychodzi 318g, kołowrotek dopiero co wyciągnięty z pudełka, bez podkładu, linki.

#802 OFFLINE   Arek M

Arek M

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 27 maj 2020 - 12:26

Ważyłem swoją bg 2500, waga pokazała 275g. Według producenta powinna ważyć 265g.

#803 OFFLINE   Radek_Z

Radek_Z

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 264 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Radek

Napisano 27 maj 2020 - 12:56

Ok dzięki, optymistycznie załóżmy że nie żałowali smaru 😉

#804 OFFLINE   Tubylec1982

Tubylec1982

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 179 postów
  • LokalizacjaŻagań

Napisano 02 czerwiec 2020 - 12:17

Panowie jakiś patetent  oprócz wywalenia na śmietnik mojej bg2500 ?   kołowrotek zaczął stukać pękło gniazdo na które nakłada się to małe koło z trzpieniem pod przekładnią które łączy się z ośką kołowrotka powodując jej podnoszenie i opadanie przy zwijaniu ( sory nie wiem jak się to nazywa fachowo ) śruba łapie kawałkiem ale chyba jest luz i się rusza przez co pod obciążeniem stuka.  Żeby był pastik bo bym skleił a co z tum pseudo aluminium zrobić ?    Pechowy ten konkretny młynek coś najpierw na kole zeby się wykruszyły wymieniłem przekładnie  a teraz to :(       wersja 3000 chodzi bajkowo 

#805 OFFLINE   Tubylec1982

Tubylec1982

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 179 postów
  • LokalizacjaŻagań

Napisano 02 czerwiec 2020 - 12:19

Ciekawe czy body z tego klona kyoto blade będzie pasować heheh tyle że mają 2000 i 3000 nie ma 2500

Użytkownik Tubylec1982 edytował ten post 02 czerwiec 2020 - 12:19

#806 OFFLINE   stone

stone

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 498 postów
  • LokalizacjaŁagiewniki
  • Imię:Tomasz

Napisano 08 czerwiec 2020 - 16:40

Koledzy czy ktoś z Was próbował zmienić knob w rozmiarze 3000 ? Ten oryginalny jest dla mnie za wielki i zastanawiam się czy można go zastąpić czymś mniejszym.

#807 OFFLINE   MARIUSZ 69

MARIUSZ 69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów
  • LokalizacjaLubelskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 08 czerwiec 2020 - 18:54

Koledzy czy ktoś z Was próbował zmienić knob w rozmiarze 3000 ? Ten oryginalny jest dla mnie za wielki i zastanawiam się czy można go zastąpić czymś mniejszym.

Samego knoba nie da się zmienić, a to z prostego powodu nie da się wykręcić ,opcja tylko z podmianą szpuli wchodzi w grę

#808 OFFLINE   kineret

kineret

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 444 postów
  • LokalizacjaWrocław i okolice
  • Imię:Aleksander

Napisano 08 czerwiec 2020 - 19:14

Panowie jakiś patetent  oprócz wywalenia na śmietnik mojej bg2500 ?   kołowrotek zaczął stukać pękło gniazdo na które nakłada się to małe koło z trzpieniem pod przekładnią które łączy się z ośką kołowrotka powodując jej podnoszenie i opadanie przy zwijaniu ( sory nie wiem jak się to nazywa fachowo ) śruba łapie kawałkiem ale chyba jest luz i się rusza przez co pod obciążeniem stuka.  Żeby był pastik bo bym skleił a co z tum pseudo aluminium zrobić ?    Pechowy ten konkretny młynek coś najpierw na kole zeby się wykruszyły wymieniłem przekładnie  a teraz to :(       wersja 3000 chodzi bajkowo

Zdjęcie tych uszkodzeń byłoby bardzo pomocne.

Przekładnia w BG rozwaliła się sama czy po czyjejś ingerencji?  Kto ją składał do kupy? pozdrawiam

#809 OFFLINE   tomekmo

tomekmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 82 postów

Napisano 08 czerwiec 2020 - 20:09

Koledzy, czy ktoś się orientuje czy do Daiwy BG pasują jakieś inne szpulki? Czy tylko ten konkretny model?

Moim zdaniem pasują od Daiwy Ninja A pod warunkiem że zrezygnujemy z łożyska znajdującego się pod szpulą. Nie testowałem nawoju, Daiwę BG miałem przez chwilę.

#810 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 22 czerwiec 2020 - 12:56

Koledzy pytanko na szybko która daiwe BG wybrać? Kij do 40 gram , łowisko rzeka przynęty do 40 gram , ryba szczupak , boleń sandacz. Rozmiar 2500 czy 3000?

#811 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 22 czerwiec 2020 - 13:19

Zdecydowanie 3000, jak znalazł.
  • saitt lubi to

#812 OFFLINE   Daron

Daron

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • Imię:Dariusz

Napisano 22 czerwiec 2020 - 16:37

Koledzy pytanko na szybko która daiwe BG wybrać? Kij do 40 gram , łowisko rzeka przynęty do 40 gram , ryba szczupak , boleń sandacz. Rozmiar 2500 czy 3000?

3000

#813 OFFLINE   Kamil_D

Kamil_D

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 22 czerwiec 2020 - 16:59

Dziękuję zamówiłem 3000👍
  • Daron lubi to

#814 OFFLINE   zMazur

zMazur

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 173 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 25 czerwiec 2020 - 22:09

mam pytanie do osób używających kołowrotki daiwę bg - czy podczas kręcenia korbką, zwłaszcza szybko, np po zakręceniu i puszczeniu korbki pojawiały się u Was regularne, modulujące szumy? właśnie nabyłem daiwę bg 2500 i podczas kręcenia na sucho słychać modulujące szumy które niewątpliwie świadczą o tym że w kołowrotku jakieś części ocierają się o siebie. Sprzedawca twierdzi że ten typ tak ma i że inne kołowrotki (daiwa bg) też szumią w podobny sposób. Podobnych szumów nie słyszałem kręcąc w sklepie kołowrotkami kilkukrotnie tańszymi

• jankrobath lubi to

#815 OFFLINE   Michal_

Michal_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 265 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Moniatycze

Napisano 25 czerwiec 2020 - 22:27

U mnie w żadnym rozmiarze nic dziwnego nie słychać, a mam 2500, 3000 i 3500, jedyne co to jak kurzem i syfem zajdzie słychać rolkę kabłąka ale to nawet taki "alarm" że należy przeczyścić.

#816 OFFLINE   zMazur

zMazur

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 173 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 25 czerwiec 2020 - 23:01

czyli

U mnie w żadnym rozmiarze nic dziwnego nie słychać, a mam 2500, 3000 i 3500, jedyne co to jak kurzem i syfem zajdzie słychać rolkę kabłąka ale to nawet taki "alarm" że należy przeczyścić.

czyli szumy w nowym kołowrotku nie są czymś normalnym dla daiwy bg? One nie są jakieś bardzo silne ale są. Być może podczas praktycznego wędkowania szumy przestałyby dokuczać a może by zniknęły? Mam dylemat - oddać kołowrotek czy zostawić i zobaczyć jak się będzie sprawował podczas normalnego wędkowania?

#817 OFFLINE   luk_gda

luk_gda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 29 czerwiec 2020 - 16:48

Kołowrotki służą do kręcenia nad wodą, a nie w fotelu. Poza tym sprzęt musi się dotrzeć, pod obciążeniem na pewno zapracuje inaczej. Miałem BG2500 i słuchać było pracę elementów i tyle.

#818 OFFLINE   zMazur

zMazur

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 173 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 01 lipiec 2020 - 11:06

Kołowrotki służą do kręcenia nad wodą, a nie w fotelu. Poza tym sprzęt musi się dotrzeć, pod obciążeniem na pewno zapracuje inaczej. Miałem BG2500 i słuchać było pracę elementów i tyle.

Miałeś czyli już nie masz? Dlaczego? czyżby Daiwa BG  nie spełniała Twoich oczekiwań? i jak to faktycznie jest z tymi szuami - czy one po dłuższym używaniu zanikają

#819 OFFLINE   luk_gda

luk_gda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 01 lipiec 2020 - 13:38

Metalowy korpus zawsze będzie bardziej przekazywał szumy i drgania. Nie wiem czy szumy zniknęły, po prostu nie zwracałem na to uwagi. 

#820 OFFLINE   zMazur

zMazur

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 173 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 01 lipiec 2020 - 15:30

dzięki za info - zwróciłem swoją daiwę BG 2500 do sklepu - trochę żałuję, bo ładnie wyglądała, sprawiała solidne wrażenie - tylko te modulujące szumy mi przeszkadzały

Użytkownicy przeglądający ten temat: 11

0 użytkowników, 11 gości, 0 anonimowych