Dzisiaj po pracy nie mogłem usiedzieć w domu więc ubrałem się i poszedłem na zakład.
Od kilku dni miałem w głowie dokończenie projektu z tamtego roku. Na razie projekt ten był tylko na kartce i w mojej głowie.
Postanowiłem urzeczywistnić wszystkie obrazy które kłębiły się w moim umyśle niczym bąbelki w wodzie sodowej.
Usiadłem z kawałkiem lipowej deseczki i zacząłem smagać nożykiem jak Wołodyjowski swoją szablą, tylko ostrze nieco mniejsze co bym sobie paluszków nie odciachał..
W ciszy i spokoju minęła godzinka z kawałkiem i z drewnianego klocka zaczęła wyłaniać się sylwetka która od kliku dni siedzi w mojej głowie.
Jeszcze tylko trochę szlifowania papierem ściernym i już prawie gotowe.
Żeby zobaczyć wszystkie niedociągnięcia i sprawdzić symetrię zatopiłem to w podkładzie i do suszarki.
Po smacznej kawie jeszcze parę pociągnięć papierem i oto płaz gotowy.
frog.jpg 14,39 KB
5 Ilość pobrań
Dlaczego żaba? Bo postanowiłem stworzyć coś na leniwe klenie, te opasłe, znudzone wszelakimi wabikami które w najlepszym razie odprowadzają przez jakiś przynęte po czym wracają na miejsce.
Mam dwie takie miejscówki gdzie właśnie takie zjawiska występują.
Ostatnio jak tam byłem to ani żuczki smużące ani małe czy też średnie woblerki nie skutkowały. Jedyne co prowokowało je do skubania były gumki z dwoma ogonkami imitujące właśnie żabkę. Jedyną wadą gumek było obciążenie, zbyt szybkie tonięcie irytowało klenie do tego stopnia że szybko odpuszczały pogoń. Co niektóry skubną za ogonek i to wszystko. Z mniejszym obciążeniem nie dało rady dorzucić na drugi brzeg a musiałem lokować przynęte dosłownie na trawie po drugiej stronie rzeczki, po czym zsunąć do wody i ściągać.
Pomyślałem wtedy że muszę zrobić taką żabkę która tonęła by ale powoli.
Czy mi się uda zobaczymy w tym roku.
Na razie to prototyp, dojdą jeszcze frędzelki z gumek i kotwiczka lub jakiś systemik anty zaczepowy, tylko muszę go najpierw obmyślić.
Żabka ma 4cm, niestety wagi docelowej jeszcze nie określiłem bo to wyjdzie dopiero po wodowaniu.
Jak ktoś miał by pomysł na taki systemik anty zaczepowy to walcie śmiało może wykożystam.